I samarbete med Estlands turistbyrå
Kynö i Estland är en liten och mycket speciell ö. Den traditionella kulturen är så säregen och välbevarad att den har utsetts som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. Här firar man bröllop som ingen annanstans i världen och här är det kvinnorna som basar.
Innehållsförteckning
Kynö i Estland
Kynö, eller Kihnu som ön heter på estniska, är en ö i landskapet Pärnumaa utanför Estlands sydvästra kust. Ön ligger nära semesterstaden Pärnu, och också nära ön Runö. Här bor idag runt 400 året runt-boende, och trots en liten befolkning är man noga med att föra de speciella traditionerna vidare.
Till Kynö med färja
Efter besöket i Pärnu körde vi till Munalaiu färjeläger, vilket tog en dryg halvtimme med bil. Färjeresan, som vi betalade 23 euro för, tog sedan en timme. Det var ganska dåligt väder när vi åkte, men det har blivit mycket bättre efter det.
Hamnen på Kynö
Framme på Kynö möttes vi av ett mysigt litet färjeläge med några små butiker där man kunde köpa hantverk, våfflor, krusbär eller kanske en karta över ön för en euro. Här kan man också hyra cyklar. Att cykla runt ön är nämligen väldigt populärt.
På Kynö bestämmer kvinnorna
Det första vi fick höra om Kynö innan vi åkte hit är att detta är ön där kvinnorna bestämmer. Vi har till och med hört om denna ö som Europas sista matriarkat. På ön är det kvinnorna som styr, och den mest populära bilden är den av en kvinna i folkdräkt som kör runt på motorcykel med sidovagn. Man vad innebär det där med att kvinnorna bestämmer? Vi träffade en kvinnlig guide som kunde berätta mer.
Livet på Kynö i Estland
Vår guide, Mare, berättade om livet på ön. Männen har genom tiderna arbetat som fiskare, säljägare, stensamlare och sjömän, och varit borta från hemmen under långa perioder. Under tiden har kvinnorna tagit över rodret och skött livet på hemmaplan – allt från utbildning till kyrkliga traditioner.
Kulturen på Kynö är levande, vilket bland annat innebär att folkdräkten används, att de traditionella sångerna sjungs, att den lokala dialekten (som har vissa låneord från svenska, som ”tröja”) pratas och skrivs, och att barnen lär sig spela fiol eller dragspel i skolan. Bröllop firas fortfarande på det traditionella sättet där bland annat brudens och brudgummens släkter omväxlande sjunger sånger för den blivande bruden.
Hur lever man idag?
Vi är nyfikna av oss och frågade om allt. Hur är det möjligt att vidmakthålla den gamla kulturen, och hur lever man idag? Enligt Mare vill många som kommer från Kynö bo kvar och det finns ett antal jobb på kommunen, skolan, sjukvården, museet samt med turism och sjöfart.
Estland ligger långt framme i den digitala världen, så det kan också vara möjligt att jobba online från ön. Trots detta kan det vara svårt att få jobb, och det är därför en del av invånarna ändå har flyttat. Bland de som bor kvar verkar det viktigt att hålla fast vid kulturen, och det ordnas massor av musik-, konst- och kulturevent på ön.
Kommer turister?
Vi frågade vilka turister som mest besöker Kynö, och på första plats kommer estländare från fastlandet. På andra plats kommer, lite förvånande … japaner! Japanerna har ett stort kulturellt intresse och är fascinerade av denna gamla kultur som bör bevaras enligt Unesco.
Tyskar kommer också förstås (för att kolla in motorcyklarna), men nästan inga svenskar. Svenskar vill de gärna se fler av! Däremot vill de inte se fler av de turister som (tyvärr) kommer för att skjuta fåglar endast för nöjes skull. Det är tillåtet enligt lag, så det enda byborna kunnat göra som protest är ett konstprojekt …
Kynö Museum
Ett bra sätt att bekanta sig med kulturen är att göra ett besök på Kynö museum, som ligger mitt på ön bredvid skolan och kyrkan. Just när vi kom var museet dekorerat med massor av bilder från en tidigare festival på ön. När du kommer ser det kanske annorlunda ut.
På museet får man lära sig om kläderna, skolgången och om både kvinnornas och männens kultur. Männen har fiskat och jagat säl, men också ägnat sig också åt naiv konst under sina långa perioder till havs.
Kynö Kyrka
Kyrkan på Kynö, som ligger precis mitt emot museet, ser luthersk ut men är ortodox. Förklaringen är att kyrkan en gång byggdes som en luthersk kyrka, och senare gjordes om till en ortodox kyrka. Öborna hade det under en period i historien svårt och led brist på mat, och blev under den perioden lovade skattelättnader och andra förmåner om de konverterade till den ortodoxa läran.
Kyrkan styrs, liksom alla andra samhällsfunktioner på Kynö, av kvinnorna. Det är kvinnorna som arrangerar dop, bröllop och begravningar.
Guidad tur
Efter besökte vid museet och kyrkan tog vår guide med oss på en tur runt ön i sin pickup. Jag (Helena) åkte fram, och Peter gjorde åkturen där bak …
Kynö fyr
Allra längst söderut på Kynö ligger en fyr, Kihnu tuletorn. Området kring fyren är fantastiskt fint, och om man betalar en liten slant kan man också gå upp i fyren. Jag (Helena), som är höjdrädd, slapp förstås, och fotot från toppen är Peters …
Bredvid fyren finns en liten butik, där man kan köpa hantverk, lokalt producerad öl och lokalt tillverkad glass. Kvinnan som jobbade som fyrvakt passade på att sticka, och det är inte vilka produkter som helst förstod vi.
Vår guide berättade att till och med presidenten har en tröja stickad av denna kvinna, och att man får vänta minst två år om man själv vill beställa en, eftersom kön är så lång.
Lunch, fika och lokal mat
Om man vill äta lunch eller fika finns det flera ställen att stanna på, runt om på ön. Tyvärr verkar öborna fortfarande lite ovana vid andra turister än estländare och japaner (som kommer i grupp med guide).
Flera av de ställen guiden tipsade om skyltar bara på estniska. Stället på bilden nedanför, som säljer hantverk och fika, ligger i Lemsi och det kan vara bra att veta att café heter ”Kohvik” på estniska. Men, vi har ju sagt till, så kanske finns det skyltar på engelska redan nästa sommar.
Vi åt lunch på ett trevligt ställe med uteservering i Rock City. Det tog i och för sig ganska lång tid innan vi fick in maten (det vackra vädret överraskade nog personalen) men gösen och potatisen smakade riktigt bra.
Vi passade också på att handla på oss en del intressanta matvaror från Kynö i Estland. Man äter mycket (rökt) fisk och bakar ett speciellt bröd. Den mest speciella produkten är ändå … säl! Vi shoppade allt i en liten gårdsbutik med namnet Rooslaiu Talu.
Det blev en lunch med bröd och fisk nästa dag, tillsammans med lokalt producerat öl som vi köpte vid fyren. Ölen var riktigt god och även den rökta fisken. Det söta och lite klibbiga brödet var vi inte riktigt förtjusta i, men det är kanske en smaksak. Sälen då? Vi måste erkänna att vi inte provat ännu. Den perfekta ”sälätardagen” har helt enkelt inte infunnit sig, ännu. Vi återkommer!
Långhåriga kor
Vi såg också ett gäng långhåriga kor under vår tur runt ön. Sååå charmiga! Man undrar ju hur vissa ser ut under luggen …?
Fricamping på Kynö i Estland
Det finns en camping på Kynö och vi funderade först på att stå där över natten. Här finns riktigt mysiga stugor och möjlighet att stanna med husbil, men vi tyckte att det var lite för skuggigt och fortsatte ner till stranden.
Vi hittade en fantastiskt fin plats vid stranden. En bit bort tältade ett annat par, men i övrigt var det helt tomt. Vi har aldrig förut fricampat så mycket som vi gör här i Estland. Det är tillåtet att fricampa, det är tryggt och det finns massor av vacker natur. Och tro det eller ej, en kort promenad från vår fricampingplats fanns ett gratis utedass, med toalettpapper.
Video från Kihnu
Färja till Tallinn – vad du inte ska missa
Om du följer vår blogg vet du att vi reste med färja till Tallinn under påskhelgen. Vi…
Rakvere fästning i Estland – historia och skådespel
I samarbete med Estlands turistbyrå Rakvere fästning ligger på en höjd i staden Rakvere i norra…
Resa med husbil i Estland – allt du behöver veta
Hur är det att resa med husbil i Estland? Vi har precis kommit hem efter knappt…
Färja till Estland – Tallink silja vs DFDS
Färja till Estland, vilken ska man välja? Under vår senaste resa till Estland testade vi två…
Baltikums högsta berg – Suur Munamägi i Estland
I samarbete med Estlands turistbyrå Vi har ”bestigit” Baltikums högsta berg – Suur Munamägi i Estland….
2 bra hotell i Tallinn, Estland – lyx eller färg?
Nu har vi hunnit testa två olika bra hotell i Tallinn, Estland. Den första natten bodde…
På upptäcktsfärd i Tallinns hamn, Estland
Något av det allra bästa med att resa är ju upptäckandet. Att få gå på oplanerade…
Lahemaa nationalpark i Estland – natur och herrgårdar
I samarbete med Estlands turistbyrå Lahemaa nationalpark i Estland är ett stort naturområde som bjuder på…
Narva i Estland – vid gränsen till Ryssland
I samarbete med Estlands turistbyrå Narva i Estland ligger som EU:s utpost mot Ryssland, med gränsövergången…
Sjön Peipus i Estland – byfest, lök och gammaltroende
Sjön Peipus i Estland ligger i den östra delen av landet och är känd för sina…
Att göra i Estland – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Estland? Vi bjuder på 30 tips till ett land…
Rummu stenbrott i Estland – fängelse blev badparadis
I samarbete med Estlands turistbyrå Rummu stenbrott i Estland är ett mycket annorlunda sol- och badparadis,…
Keila vattenfall i Estland – och en romantisk park
I samarbete med Estlands turistbyrå Keila vattenfall i Estland är landets tredje största vattenfall och ligger…
Husbilsresa i Estland – med start i Tallinn
Äntligen är vi iväg på husbilsresa i Estland, för att utforska landet under tre veckor! Vi…
Haapsalu i Estland – bullerbycharm vid kusten
I samarbete med Estlands turistbyrå Haapsalu i Estland är en vacker trähusstad vid den estniska kusten….
Pärnu i Estland – stränder, spa och villor
I samarbete med Estlands turistbyrå Pärnu i Estland är känt för sina stränder, sina spa och…
10 saker att göra i Tartu i Estland
Vad kan man göra i Tartu i Estland? Vi har spenderat tre dagar i den här…
Resemässan Tourest 2020 i Tallinn – resmål och delikatesser
Vi har besökt resemässan Tourest 2020 i Tallinn, Estland. Riktigt kul och inspirerande! Mässan bjuder både…
Ösel i Estland – väderkvarnarnas ö
Ösel i Estland är en ö i Östersjön i Gotlands storlek, som är känd för alla…
Fakta om Estland – 30 saker du (kanske) inte visste
Här kommer fakta om Estland – 30 saker du (kanske) inte visste om landet. Estland är…
Rally Estonia i Tartu – en härlig folkfest
I samarbete med estlands turistbyrå Rally Estonia i Tartu är en riktigt härlig folkfest som lockar…
Dagö i Estland – bland fyrar och svensk historia
I samarbete med Estlands turistbyrå Dagö i Estland är en grön och naturskön ö, där det…
En utflykt till Kadriorg-palatset i Tallinn, Estland
Här är det tvära kast! För några dagar sedan var vi på Malta och nu befinner…
Kryssning Stockholm – Tallinn med Victoria I
Vi har varit på kryssning Stockholm – Tallinn med Victoria I från Tallink Silja Line. Så,…
Att göra i Tallinn – 30 sevärdheter och upplevelser
Letar du efter tips på saker att se och göra i Tallinn? Vi har besökt Estland…
På guidad tur i Tallinn – i stadsdelen kalamaja
Idag får du hänga med på guidad tur i Tallinn, Estland! Vi gillar guidade turer. När…
Klipporna i Ontika i Estland – och Oru Park i Toila
I samarbete med Estlands turistbyrå Klipporna i Ontika i Estland är dramatiskt branta klippväggar som stupar…
Proto upptäckarverkstad – upplevelsecentrum i Tallinn
Proto upptäckarverkstad är ett upplevelsecentrum i Tallinn där man kan upptäcka och uppleva tidiga tekniska utvecklingar,…
Fakta om Kynö i Estland
- Land: Estland
- Landskap: Pärnumaa
- Kommun: Kynö kommun
- Längd: 7 kilometer (norr-söder)
- Bredd: 4 kilometer (väst-öst)
- Befolkning: Cirka 700 skrivna på ön och cirka 400 året runt-boende
Språk och kultur på Kynö
- Språk: Kynödialekt (en variant av estniska) och estniska. Många kan också engelska.
- Unescoarv: Den traditionella kulturen på Kynö utsågs 2003 av Unesco till ett av mänsklighetens immateriella mästerverk genom programmet Proclamation of the Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity. De kulturella uttrycken innefattar bland annat sång (kalevalametrisk runosång), dans, lekar, bröllopstraditioner, hantverk och den speciella klädedräkten. År 2008 upptogs Kynös traditionella kultur också på Unescos lista Representational List of the Intangible Cultural Heritage of the Humanity och är därmed ett officiellt immateriellt kulturarv.
Se och göra på Kynö
- Byar: Linnaküla (centralort), Lemsi, Rootsiküla (”svenskbyn”) och Sääre.
- Sevärdheter: Kynö kyrka (Kihnu kirik), Museum (Muuseum) och Kynö fyr (Kihnu tuletorn)
- Aktiviteter: Cykla runt ön (cyklar finns att hyra), häng med på fisketur, gör hembesök, upplev ön på guidad tur, prova lokal mat, handla lokalt hantverk eller delta i event och evenemang.
Resa till Kynö i Estland
- Färja: Färja till Kynö går framför allt från Munalaiu Port, men ibland också från Pärnu Port (Kalda 2). På sommaren går färjan cirka 3-4 gånger per dag. Kontakta turistbyrån i Pärnu eller se webbsidan Veeteed för aktuell information om färjor.
- Vinterväg: På vintern kan det ibland också gå en vinterväg över isen, men det gäller oftas bara under några få veckor per vinter.
Boende på Kynö i Estland
- Guest houses och bed & breakfast: Det finns många olika boendemöjligheter i form av mindre guest houses, bed & breakfasts och boende på gårdar. Du hittar olika boenden på Visit Kihnu.
- Camping: Det finns en camping på den västra delen av ön, Linaküla Rannakämping. Campingen är främst inriktad på stugboende, men det finns också möjlighet att stanna med husbil/husvagn och betala för el. Det går också bra att fricampa i stort sett var som helst på ön, så länge det inte är på en privat tomt.
Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.
Ruth i Virginia säger:
Vilken fascinerande plats! De Baltiska länderna har varit
en blank sida för mej. Er resa har visat mej, hur många fina
platser det finns i lilla Estland, även om det är ett fattigt land.
”Rock City”! Undrar vad det namnet kommer ifrån?
Campingplatsen ser jättefin ut men stranden ganska kletig. 🙂
20 juli 2019 — 6:30
Helena säger:
Verkligen! Både vackert och väldigt speciellt och intressant! Haha, vi undrade också över ”Rock city”! Tydligen var det en båt som hette så en gång! Såg ut som fin sandbotten i vattnet faktiskt (men badade inte här).
20 juli 2019 — 8:53
Britt-Marie Lundgren säger:
Vilken liten pärla ni fått upptäcka!
Efter det här inlägget vore det väl konstigt om inte andelen svenska turister ökar.
Det är precis den här sortens platser åtminstone vi vill blanda ”måste-sevärdheterna” med och möjligheten att fricampa på natursköna platser är inte heller fel!
20 juli 2019 — 9:03
Helena säger:
Verkligen en pärla! En väldigt speciell och intressant ö att besöka!
20 juli 2019 — 16:48
Ama de casa säger:
Vilket häftigt ställe! Gillar det glada huset 🙂
Kossan såg ut att vara skotskt höglandsboskap, dom är så himla fina! Var ofta och hälsade på dom på Järvafältet när vi bodde i Sollentuna.
Du är duktig på det där med att våga vägra höjder 😉
20 juli 2019 — 9:05
Lisa säger:
Kynö verkar väl värt ett besök, får bli en annan gång. Vi valde Ösel där det också skulle finnas tanter på motorcykel. Vi såg inga , och märkte inte så mycket av att tiden skulle stått stilla där. Fint ändå.
Kovik , måste skratta tog oss väldigt lång tid att förstå att inte var och varannan stad hette så utan att det betyder café . Estniskan är inte så lätt att förstå.
20 juli 2019 — 9:51
Helena säger:
Ama de casa, det kanske det är!? Superfina var kossorna i alla fall! 🙂 Och ja, det finns sååå många höjder att vägra … 😉
20 juli 2019 — 16:49
Margaretha Lillvik säger:
Estland har även jag varit nyfiken på länge och vem vet kanske det blir en tur dit. Nu har vi ju fått en del tips från er. Roligt att höra att man kan fricampa, det gillar vi. Hur är det med vägarna och betalvägar? Polen har vi ju besökt tidigare så nu är det nog dags för Estland också. Mycket intressant land att besöka tror jag.
20 juli 2019 — 10:50
Helena säger:
Margaretha, Estland är verkligen värt att upptäcka och ett trevligt land att resa i! Vägarna är utmärkta! Inga betalvägar.
20 juli 2019 — 16:50
Jonas säger:
Varför står det Munalaiu Port och Pärnu Port på engelska i en svensk artikel? Hamn på estniska heter sadam, så ni kan skriva Munalaiu sadam och Pärnu sadam.
27 juli 2019 — 19:58
Helena säger:
Hej Jonas! Tack för din synpunkt, jo vi har uppmärksammat att hamn heter sadam på estniska. Skulle också kunnat skriva hamn på svenska faktiskt. Anledningen till att man lätt hamnar i engelskan är ju att jag alltid måste gå omvägen via engelskan när jag ska skriva, eftersom jag läser broschyrer och webbsidor etc. på engelska. Då är det lätt hänt. I grunden håller jag annars med dig, och försöker översätta till svenska, eller behålla ursprungsspråket. Men som sagt, det tar extra tid och eftersom jag skriver varje dag så är det svårt att göra exakt rätt exakt alltid 😉
27 juli 2019 — 20:23
Nils-Åke Hansson säger:
Kvinnorna bestämmer så är det lite överallt! Träffade ni någon som talade svenska?
20 juli 2019 — 16:22
Helena säger:
Det finns ingen svensktalande befolkning här längre, men det finns olika historiska minnen efter den svenska befolkning som fanns förr. Just på Kynö fanns bara ett fåtal, men det fanns desto fler på många öar runt omkring. Träffade inga svenska turister på Kynö (de är tydligen få) men hörde svenska turister på de större öarna.
20 juli 2019 — 16:54
Elisabeth säger:
Vilket spännande ställe! Det finns inte många matrisrkat, så kul att träffa på något.
20 juli 2019 — 20:12
Helena säger:
Väldigt intressant ställe! 🙂
27 juli 2019 — 20:24
BP säger:
Vilket spännande och unikt ställe – att besöka alltså, inte leva i. Ni upptäcker verkligen ett antal för mig och troligen för de flesta läsare totalt okända platser.
Gillade museet med de naivistiska målningarna – sådana blir jag alltid glad av.
Nu väntar jag bara på recensionen av sälen. Riktigt spännande. Älskar testa ”ovanliga” och obekanta rätter.
20 juli 2019 — 20:43
Helena säger:
Detta ställe var helt okänt för oss också innan. Älskat såna ställen. väldigt intressant!
27 juli 2019 — 20:24
Lena - gott för själen säger:
Vilken gullig och rolig liten ö. Verkligen speciellt! Härligt när man bevarar stolta traditioner. Och de där korna!! Så söta!
Kram Lena
22 juli 2019 — 8:09
Helena säger:
Visst är korna fina!? Älskar dem 🙂
27 juli 2019 — 20:25
staffan skott säger:
Tack!
Korset på kyrkan är det ortodoxa korset.
25 juli 2019 — 8:00
Helena säger:
Ja men precis, det stämmer ju! Vi fick inte ihop det först när vi såg det ortodoxa korset på en kyrka som såg mer ut som en luthersk kyrka, men sedan fick vi ju förklaringen! 🙂
27 juli 2019 — 20:25