Vem vill inte uppleva Oktoberfest i Tyskland? Vi har samlat allt du behöver veta för att uppleva Oktoberfest i München och tipsar dessutom om ytterligare några folkfester i Tyskland som du inte vill missa.
Innehållsförteckning
Vem vill inte uppleva Oktoberfest i tyskland?
Vi har än så länge aldrig upplevt en riktig Oktoberfest i Tyskland. Det närmaste vi kommit är nog Oktoberfesten på Elmiamässan, och även om det varit roligt så kan det förstås inte mäta sig med originalet. I dagens inlägg har vi samlat tips för dig som vill besöka den stora Oktoberfesten i München. Dessutom bjuder vi på tips om flera andra tyska folkfester.
Vad är Oktoberfest i Tyskland?
Oktoberfest, eller Wiesn som festen också kan kallas, är en traditionell tysk ölfestival som hålls i slutet av september och början av oktober i München i Bayern. Festen arrangerades första gången år 1810, och idag anses detta vara världens största folkfest. Firandet har också smittat av sig och många mindre varianter av ”Oktoberfest” hålls på många håll, både i och utanför Tyskland.
Hur firas Oktoberfest i Tyskland?
Festligheterna pågår under sexton dagar på platsen Theresienwiese i München och inkluderar parader, konserter, mat- och öltält och olika sorters nöjen. I samband med festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl, som serveras i speciella enliterskannor som kallas Maß. Kvinnorna bär allra helst den traditionella klänningen Dirndl och männen bär gärna Lederhosen.
Fem härliga folkfester i Tyskland
Så, hur gör man då om man vill uppleva Oktoberfest i Tyskland, eller kanske någon av Tysklands andra festivaler? Vi tipsar om fem härliga folkfester i Tyskland, som du inte vill missa. Har du kanske tips på fler?
1. Oktoberfest (Wiesn) i München
Oktoberfest i München är den allra största ölfestivalen i Tyskland och börjar redan i september. Årets fest bjuder i vanlig ordning på färgstarka parader, konsert med blåsorkester, öltält (förstås) och en rad olika tivoli- och åkattraktioner. En av de saker man inte vill missa är paraden med folkdräkter, ”Trachten- und Schützenzug”, som i år går av stapeln den 22 september och börjar på Maximilianstraße (Maximiliangatan).
Andra saker som du kanske inte vill missa är världens största transportabla berg- och dalbana ”Olympia Looping” samt den nostalgiska ”Oide Wiesn” (gamla Wiesn). Oide Wiesn arrangerades första gången år 2010 för att uppmärksamma festivalens 200-årsjubileum, men nu kan ingen tänka sig en Oktoberfest utan den här delen av festivalen, som bland annat bjuder på en tidsresa med historiska åkattraktioner.
Varje år ansöker Münchens bryggerier om att få vara med på Oktoberfesten med egna öltält. Man kan boka öltälten från och med mars varje år, och det är bra att boka i god tid om man vill ha en kvällstid. Det finns både stora och små öltält, och det är smidigast att boka online i de stora tälten. Följande tält rekommenderas av Tyska Turistbyrån:
- Schottenhammel-Festhalle – med Oktoberfest-öppningsceremonin och utskänkning av den första ölsejdeln genom borgmästaren
- Löwenbräu Festzelt – Löwenbräu en av de mest kända ölsorterna i München
- Hofbräu Festzelt – en annan av de mest kända ölsorterna i München
- Oktoberfestzelt Tradition (Oide Wiesn) – en klassiker
- Käfer Wies’n Schänke – lite mer lyxigt
- Datum: 21/9-6/10 2019 och 19/9-4/10 2020 samt 18/9-3/10 2021
- Läs mer: Oktoberfest.de
- Bra att veta: Slejfen på höger sida av kvinnornas dirndl betyder att hon är upptagen, medan slejfen till vänster betyder att hon är singel.
- Campingplatser: Wies’n camp och Campingar i München
2. Cannstatter Volksfest i Stuttgart
I Stuttgart kan man istället ta del av Cannstatter Volksfest (folkfestivalen i Cannstatt) som inleds i slutet av september, och är som en ”lillasyster” till Oktoberfesten i München. Festivalen bjuder bland annat på parad med hästdragna ölvagnar, familjedag med aktiviteter för barn och fyrverkerier av världsmästaren Joachim Berner, ackompanjerade av musik. För den som vill finns också möjlighet till rundvandring med guide. Här följer Tyska turistbyråns tips på öltält under festivalen, med länkar för bokning:
- Dinkelacker Festzelt Klauss & Klauss – en av de mest kända ölsorterna i Stuttgart, med bryggeri mitt i stan
- Wilhelmer’s Schwabenwelt – träinredning på två våningar och ölsorten Schwabenbräu, som är buteljerad i traditionell flaska med en bygel
- Göckelesmaier – specialitet är grillkyckling, ölsorten Stuttgarter Hofbräu som serveras i detta tält var officiell leverantör för kungahuset Württemberg på 1900-talet
- Datum: 27/9- 3/10 2019 och 25/9-11/10 2020 samt 24/9-10/10 2021
- Läs mer: Cannstatter-volksfest.de
- Bra att veta: Dieselbilar behöver dispens för att köra i staden. Bokning av rundvandring med guide görs till i-w.pfeffer@t-online.de eller isolde.pfeffer@outlook.com
- Camping: Campingplatsen Cannstatter Wasen ligger strax intill festivalen.
3. Schützenfest Hannover
I Hannover arrangeras varje år världens största skyttefestival, vilket har gjorts ända sedan år 1529. Traditionen att skjuta på papegojor är till och med ännu äldre än festivalen, och härstammar från 1400-talet. ”Star Wars-paraden” är däremot ett lite nyare inslag i festligheterna.
Självklart dricker man också öl. Här är det framför allt ”Lüttje Lage” som gäller – en dryck med öl och sädesbrännvin som man dricker traditionellt i två glas. En annan tradition som hör till festivalen är de fyra ”bruchmeister” som utses, och som utför olika representativa uppgifter. Tips på öltält från Tyska Turistbyrån:
- Öltältet Rundteil – i hjärta av festivalplatsen, med mottot ”något för alla och rätt sak för alla”. Reserving på info@eisermanns.de
- Die Mühle (kvarnen) – flygeln kan ses från långt håll och här serveras också cocktails. Reservering på die-muehle@gmx.de
- Festhalle Marris – här öppnar borgmästaren folkfesten. Det blir festmåltid första veckan på tisdag, och hantverkardag på torsdagen. Reservering på info@marris.de
- Datum: 3-12 juli 2020 och 2-11/7 2021
- Läs mer: Schuetzenfest-hannover.de
- Camping: En husbils/husvagns-parkering finns bredvid mässan. Dessutom finns campingplatserna Arnumer See och Parskee Lohne.
4. Freimarkt i Bremen
Bremens frimarknad är den största folkfesten i norra Tyskland, och har arrangerats regelbundet sedan år 1035 (!). Många svenska bussresearrangörer arrangerar resor hit varje år, och då kallas festivalen ofta för ”Bremens Oktoberfest”.
Under sjutton dagar firas friskt i Bremen med bland annat öltält, nöjesfält och marknad med medeltida atmosfär. Här ska du inte missa paraden, som går av stapeln under festivalens andra lördag. Missa heller inte den regionala ölen Haake Beck, som för övrigt har en egen sång!
- Datum: 18/10-3/11 2019 och 16/10-1/11 2020 samt 15/10-31/10 2021
- Läs mer: Freimarkt.de
- Bra att veta: ”Ischa Freimaak!” är festivalens traditionella utrop.
- Camping: Hansecamping am Stadtwaldsee
5. Rostocker Oktoberfest
Rostocker Oktoberfest är den största Oktoberfesten (med namnet ”Oktoberfest”) i norra Tyskland, och hit är det också enkelt att ta sig med TT-Lines eller Scandlines färjor från Trelleborg eller Gedser. På Rostocker Oktoberfest finns visserligen bara ett öltält, men festivalen är populär!
Årets festival är den sjätte i ordningen och man lovar att duka upp med bayerska maträtter, specialöl och levande musik. Om du vill gå ”all in” kan du hyra traditionella dräkter och dirndl-klänningar på Kostuemverleih Klamoettchen. Här kan du boka plats i öltältet:
- Festzelt i Rostocker hamn (Warnowufer 65)
- ”Gastropaket” inkluderar entré samt förrätt, huvudrätt och drycker
- Datum: 11-12/10 och 18-19/10 2019 samt 16-17/10 och 23-24/10 2020
- Läs mer: Rostocker Oktoberfest
- Campingar: Ostseecamp Rostocker Heide, Camp & Ferienparkmarkgrafenheide och Ferien-Camp Börgerende
Har du upplevt Oktoberfest i Tyskland?
Efter att ha läst på om alla tyska fester har ett gäng festivaler seglat upp på vår bucket list! Har du upplevt Oktoberfest i Tyskland, kanske till och med i München? Eller någon annan tysk folkfest? Berätta gärna!
Alla foton i inlägget, förutom de som är märkta, är lånade från Pixabay
Allt om sparris i Tyskland – Festivaler, vägar och recept
Sparris i Tyskland – det är långt mer än bara en grönsak. När sparrissäsongen kommer igång…
Residenset i Würzburg – fantastiskt tyskt barockpalats
Residenset i Würzburg är ett fantastiskt barockpalats, och anses vara ett av de främsta exemplen på…
Kloster Neuzelle i östra Tyskland – makalös barockarkitektur
Vi har nu besökt kloster Neuzelle i östra Tyskland. Man behöver inte vara intresserad av kyrkor…
Festung Königstein – mäktig fästning i Tyskland
Festung Königstein i Tyskland är Europas största existerande bergsfästning, och reser sig mäktigt över floden Elbe….
Vilka färjor går från Sverige till Tyskland? – 5 alternativ
Vilka färjor går från Sverige till Tyskland? Vi har rest många gånger från Sverige till Tyskland…
10 fantastiska naturområden i Tyskland
Idag drömmer vi oss bort till härliga naturområden i Tyskland. En dag kan vi resa igen,…
Utflykter bland Tysklands sjöar
Husbilsresan ”Strandkorgsutmaningen” fortsätter, och det blev tid för de sju husbilarna på resan/tävlingen att ge sig…
Greifswald i Tyskland – sevärdheter och svensk historia
Greifswald i Tyskland är en charmig och vacker stad, fylld av sevärdheter och svensk historia. Vi…
Öl i Tyskland – 6 tyska upplevelser med öltema
Hur upplever man öl i Tyskland på bästa sätt? Tyskland har en stark ölkultur och det…
Ostsee camping i norra Tyskland – och fest med gänget
Vi har, tillsammans med elva andra husbilar, stått tre nätter på Ostsee camping i Zierow utanför…
Sanspareil stenträdgård och borgen Zwernitz i Bayern
Sanspareil stenträdgård är en fantastisk landskapsträdgård från 1700-talet, som du hittar strax utanför Bayreuth i tyska…
Husbilsresa i Tyskland – några reflektioner från vägen
Vi är på husbilsresa i Tyskland, och det är dags för lite reflektioner! Hur är det…
Att göra i Dessau – 14 tips till Bauhausstaden
Vad kan man göra i Dessau i Tyskland? Dessau är framför allt känt för Bauhaus (och…
Gruvan i Rammelsberg – ett Unesco världsarv i Goslar
Gruvan i Rammelsberg är ett Unesco världsarv i den tyska staden Goslar, som ligger i bergsområdet…
Nakenbad i Tyskland – Friedrichsbad i Baden Baden
Nakenbad i Tyskland? Ja, varför inte? Friedrichsbad i Baden-Baden är ett traditionellt bad med en lång…
Lübeck i Tyskland – hansans drottning
Den gamla hansastaden Lübeck är en hamnstad och ligger i Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Här kan man…
Segla i Tyskland – från Krummin till Greifswald
Att segla i Tyskland kan vara allt från att njuta av solen på däck till att…
Fakta om Tyskland – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Tyskland och Tyskland som är det näst största landet i Europa med hela 82…
Att göra i Goslar – 11 tips till en historisk stad i Tyskland
Vad kan man göra i Goslar? Denna tyska stad är en charmig och historisk liten pärla,…
Att göra i Hamburg – 23 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Hamburg? Denna nordtyska stad bjuder på hamnliv, båtturer, kultur och världens…
Att göra i Hannover – 15 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Hannover? Vi besökte huvudstaden i den tyska delstaten Niedersachsen eftersom vi…
Korsvirkesvägen i Tyskland – en mysig semesterväg
Korsvirkesvägen i Tyskland är en fantastiskt mysig semesterväg. Detta är en perfekt rutt att följa för…
Att göra i Bayreuth i Bayern – våra 11 bästa tips
Vad kan man se och göra i Bayreuth i Bayern? Denna vackra och speciella tyska stad…
Slottet Rastatt i Tyskland – barockslott från 1700-talet
Slottet Rastatt är ett mäktigt tyskt barockslott från tidigt 1700-tal. En gång i tiden uppfördes det…
Gröna citadellet i Magdeburg – lekfullt och grönt boende
Gröna citadellet i Magdeburg är ett bostadshus, men också en spektakulär och fantastisk sevärdhet. Detta hus…
Örnnästet – Hitlers 50-årspresent bland bergen
Vi har besökt Örnnästet, eller Kehlsteinhaus som huset egentligen heter på tyska. Det här extremt högt…
Med färja till Tyskland – framme vid kusten
Igår morse lämnade vi Trelleborg och Sverige och rullade ombord på en färja till Tyskland, närmare…
Att göra i Magdeburg – 12 tips till Ottostaden i Tyskland
Vad kan man göra i Magdeburg i Tyskland? Denna stad, som ibland kallas ”Ottostaden” har en…
Camping och Moselviner i Traben-Trarbach, Tyskland
Traben-Trarbach i tyska Moseldalen är vackert och har dessutom världskända moselviner. Det här är en mysig…
Herrenhausen trädgårdar i Hannover – fantastisk prakt
Herrenhausen trädgårdar i Hannover bjuder på en fantastiskt trädgårdsupplevelse. Boka av en heldag för slott, parker,…
Elisabeth säger:
Att uppleva Oktoberfesten i München eller ännu längre ner i Bayern, tycker jag är något alldeles extra. Konstigt nog, tyckte jag att gångerna jag var där när jag var runt 20 år, var ännu roligare än på senare år. Kan du förstå.
29 augusti 2019 — 9:21
Helena säger:
Kul att du varit på de här festivalerna! Vi måste också se till att pricka in vid tillfälle! ??
29 augusti 2019 — 17:10
BP säger:
Jo faktiskt, jag har varit på Münchens Oktoberfet. Jobbade ju i München och de flesta företag bjöd sina anställda på kuponger för en öl och en grillad kyckling. Himla roligt faktiskt, om det inte hade varit för humpa-dumpa orkestrarna;-)
29 augusti 2019 — 15:14
Helena säger:
Kul! ?? ”Humpa dumpa”, haha ?
29 augusti 2019 — 17:11
Britt-Marie Lundgren säger:
Min erfarenhet av oktoberfest i Tyskland är en helg i Hamburg under studietiden. Tack och lov är det nog preskriberat nu. Låter lite lockande när vi kommer att vända hem genom Tyskland i månadsskiftet sep-okt (och då ev. siktat in oss på vinfestval i Mosel…)
29 augusti 2019 — 16:59
Helena säger:
Både vinfestival och Oktoberfest, låter som perfekt planering! ??
29 augusti 2019 — 17:11
Lasse Bengtsson säger:
Vinfester i Pfalz är 10 gånger trevligare o 20 gånger hälsosammare än ölfest i Bayern. ?
Weinschorle i halvlitersglas. Främst rosévin eller vitt med ca 60 mineralvatten är gött. Eller prova lokala viner till låga priser, o gud lokalmat. T.ex lökpaj. Nu i september o oktober finns det neuwein dessutom. Färskvin som jäser vidare i magen, ned lökpajen ?
Ska i oktober ner på en lite större fest, i Neustadt an der Weinstrasse. En folkfest som får svenska pk nykterister att skaka. Zum wohl!
30 augusti 2019 — 17:38
Helena säger:
Vad kul att höra om dina erfarenheter Lasse! Det låter ju hur trevligt som helst 🙂
06 januari 2020 — 20:50
Lena - gott för själen säger:
Det verkar hur härligt som helst. Har aldrig varit på nån Oktoberfest, men skulle nog gärna vilja nån gång.
Kram Lena
02 september 2019 — 6:48
Helena säger:
Vi har bara varit på Elmiamässans svenska miniversion 😉 Man nog skulle man vilja uppleva det hela i Tyskland! 🙂
06 januari 2020 — 20:51