Foodstock är en matfestival som arrangerades på Fjäderholmarna nu i helgen. Vi besökte festivalen på söndagen, och fick en fin sommardag i solen med intressanta matupplevelser.
Innehållsförteckning
Foodstock på Fjäderholmarna
Våra vänner Lennart och Beata lockade med oss till Foodstock på Fjäderholmarna i söndags. Bra med vänner som tar roliga initiativ! Matfestivalen fokuserade på nordisk matkultur och mathantverk, och samlade flera världsberömda kockar på den lilla Stockholmsön.
Festivalen beskrivs i broschyren som ”den första upplagan av gastronomifestivalen Foodstock”, vilket innebär att det kanske finns planer på fler festivaler kommande år. Vi gillar både mat och festival, och kombinationen med en fin skärgårdsö är perfekt. Det var ett trevligt arrangemang på många sätt, men vi har också synpunkter på arrangemanget som vi sammanfattar i slutet av inlägget.
Med färja till Fjäderholmarna
Vi startade söndagen med en härlig båttur med skärgårdsfärja till Fjäderholmarna. På ditvägen tog vi färjan från Slussen (Fjäderholmslinjen), och på vägen hem tog vi färjan till Nybrokajen (Strömma).
Väl framme på Fjäderholmarna satte vi oss ner för en första öl i sommarvärmen. Härligt!
Mysigt på Fjäderholmarna
Fjäderholmarna är verkligen mysigt, och när man kommer hit undrar man ju varför man inte besöker ön oftare. Det tar bara 20 minuter med färja hit och på ön ligger flera trevliga matställen, som till exempel Rökeriet.
Skön festivalstämning på Foodstock
Nu var det ju dessutom matfestival på ön. Vi måste säga att det var riktigt skön stämning på Foodstock på Fjäderholmarna. Flera tält hade slagits upp och runtom serverades öl och olika smårätter. Överallt spelades chill musik som gav en avlappnad festivalfeeling.
Matupplevelser på Foodstock
Tälten stod tätt och det fanns gott om olika smakportioner att välja på, allt från veganska rätter till japanska vaktelägg. Priset på de flesta rätterna var 48 kronor, och man var i de flesta fall tvungen att betala med särskilda kuponger (tre ingick i biljetten och fler kunde köpas i hamnen, i häften om tre).
Den godaste smakportionen vi åt var en samisk renblodspannkaka med kantareller. Försvinnande god verkligen! Vi testade bland annat också en pizzaslice med rotfrukter och lufttorkad skinka på ”Bistromarknaden” samt en strömmingsburgare på Fjäderholmarnas krog (som också kostade 48 kronor men fick betalas med pengar istället för kupong).
Konst och hantverk
Man kunde också kolla in nordiskt hantverk och konst, som knivar, smide och smycken. Vi pratade ganska länge med en kvinna från företaget Renskalla, som berättade om hur det lilla svenska familjeföretaget når ut till restauranger med sitt hantverk, men också till kunder i USA och Asien, genom bland annat Instagram.
Möte med arrangören
Vi råkade av en slump stöta ihop med arrangören Niklas Ekstedt, som är känd som kock och programledare från TV. Trevligt!
Ris och ros om festivalen
Vi hade en fantastiskt fin dag på Foodstock på Fjäderholmarna tillsammans med våra vänner. Vi gillar verkligen att man arrangerar festivaler och vi har redan berättat om alla positiva upplevelser i samband med Foodstock. Här kommer också feedback till arrangörerna om sånt som vi inte upplevde som helt positivt, ifall festivalen ska anordnas igen:
- Priset kändes inte helt bekvämt. Vi betalade 500 kronor per person för biljetten och då ingick båtresa (150 kronor) samt tre smakportioner (3 x 48 kronor). Vad man fick för resterande 200 kronor var för oss oklart. Troligtvis betalade man för att komma in på området, men det kändes dubbelt, som att betala för att få komma fram till stånd där man kan betala. Några workshops arrangerades ”för riktigt matintresserade eller branschkollegor”, men dessa krävde förbokning.
- Konceptet med smakbiljetterna var lite struligt. De gällde i många matställen (och där kunde man inte handla med kontanter/kort) medan man på andra ställen endast kunde handla med kontanter/kort. Det var svårt att bedöma hur många biljetter man skulle spara och när vi på slutet av dagen hade slut på kuponger och ville köpa en sista portion blev det knepigt. Matstället tog inte kontanter/kort och ställena som sålde kuponger (för övrigt endast i häften om tre …) låg inte i närheten.
Vätskekontroll på vägen hem
En trevlig söndagsutflykt blev det hur som helst, och på vägen hem var herrarna fortfarande så ”törstiga” så det blev vätskekontroll i den mysiga hotellbaren på Bank hotell på Arsenalgatan. Någon mer som besökte Foodstock på Fjäderholmarna i helgen? Berätta gärna!
Britt-Marie Lundgren säger:
I Skövde firade deras matfestival 30-årsjubileum i helgen. Vi var ju långt därifrån då men enligt tidningarna blev det en riktig succé. Där är det naturligtvis lite annorlunda eftersom det är aktiviteter i hela centrum och alla krögare och näringsställen är medverkande. Hur som helst köper man festivalhäfte med 4 kuponger för 210 kr. Lösa kuponger kan köpas.
I häftet finns också en mängd rabatter i affärer som kan utnyttjas under hösten.
”Inträde” till Fjäderholmarna tycker vi också låter lite häftigt!
03 september 2019 — 8:22
Helena säger:
Intressant! Jo jag tycker nog att kupongsystemet skulle kunna göras lite enklare! Men jag ska kanske förtydliga att det inte var inträde till hela ön utan till vissa delar av ön med specifika matstånd och öltält, dit man behövde ha armband för att gå in.
03 september 2019 — 8:28
Ditte säger:
Fjäderholmarna besöker vi ett par gger var sommar men jag tycker det är trist att priserna för att ta sig dit ut är så höga.. Vi brukar äta på Rökeriet, Fjäderholmarnas krog eller Röda villan. Var inte här ute och är inte direktv så förtjust i dessa ”matfestivaler” Gillar numer att slå mig ner vid ett bord och helst bli serverad. Hade vänner som var här ute på ”matfestivalen” och deras synpunkter stämde bra överens med era.
03 september 2019 — 11:44
Helena säger:
Ni är bra på att ta er iväg! För oss var det flera år sedan vi var på Fjäderholmarna sist, även om det är ganska nära.
05 september 2019 — 6:56
Ama de casa säger:
Gillar namnet – Foodstock, fyndigt! 😀 I Skellefteå hade dom under flera år Trästocksfestivalen, också ett kul namn. Fast jag tror att den är nedlagd nu?
Det är så himla fint där ute på Fjäderholmarna 🙂
03 september 2019 — 19:41
Helena säger:
Håller med, bra namn faktiskt!
05 september 2019 — 6:56
BP säger:
Idén är strålande, men priset horribelt tycker jag. Inte bara fem hundra kronor, utan även 48 kronor för dessa pyttesmå tapas, för att inte tala om hela systemet. Dessutom kostar ju ölen och snapsarna också en (stor) slant, så nja. Så en vanlig ”dödlig” med familj lär nog inte ta sig till festivalen. Men arrangören kanske vill bara ha ”eliten” som gäster. Festivaler är alltid coola (och namnet Foodstock är riktigt fyndigt, men precis som du säger måste man nog tänka till lite där.
03 september 2019 — 21:11
Helena säger:
Ja, det blev en dyr dag! Förutom de 48 kronorna för smårätterna så betalade man ju 200 kronor för ”att gå in”, vilket innebär att rätterna egentligen var ännu dyrare …
05 september 2019 — 6:58
Towe Ahlin säger:
Jag läste detta inlägg efter festivalen och fick lite ont i magen. Lördagen verkar varit hemsk tur ni gick på söndagen ? https://thatsup.se/blog/stockholmandme/2019/09/foodstock-2019-eller-den-totala-bristen-pa-sjalvra/
05 september 2019 — 6:09
Helena säger:
Oj! Ja, vi var där på söndagen och det var nog tur. Maten var inte slut eller nånting sånt, även om vi muttrade över priserna och ”systemet”. Men jag hörde lite rykten om det där med lördagen. Låter ju riktigt illa när man läser inlägget du länkar till!
05 september 2019 — 7:01