Banquet of Hoshena med älvor, kungar, drottningar och mat som svävar. Känslor som rädsla, kärlek, mod och glädje tar dig genom en 5 rättersmeny i 3D teknik, och att äta mat får en helt ny innebörd. Häng med!
Innehållsförteckning
Nadine Beshir
Det här konceptet började mer eller mindre med Nadine Beshir, som är kanadensisk-egyptisk entreprenör i matupplevelser. Hon hittade och sökte upp Davy och Kristin McGuire som sysslade med digitala illusioner och tillsammans har de gjort ett fantastisk koncept.
Den här upplevelsen som också kallas ”popup” eftersom den bara är på obestämd tid, finns på japanska restaurangen Kasai på Linnégatan 18 i Stockholm.
Japanska restaurangen Kasai
Jag (Peter) blev inbjuden av min vän Christian Muda med Mat och resebloggen, att testa denna sagoresa med god mat och vinpaket. Nya temat ” Banquet of Hoshena” är en berättelse om kungar och drottningar, älvor och känslor, i en animerad 3D illustration.
En trappa ner i restaurangen ligger ett stort rum där det står 4 bord med rum för åtta sittande i varje bord. Här ska vi kombinera upplevelserna med mat, vin och ultimat story telling. Den här resan krockar inte med de övriga gästerna på restaurang Kasai, för att vi inte ska störas i sagoberättelsen.
Banquet of Hoshena
På kortändan till varje bord står en tom vit tavla och en helvit kvinnobyst, som får färg och liv när projektorerna sätts igång. Vi får höra en sagoberättelse från en fantasivärld.
Hoshena är drottningen i landet som ingen vet var det är, och som talar om för oss att det har drabbats av mörker, sorg och rädsla. Vi ska tillsammans smaka på menyerna och samtala med bordsgästerna och vända kungariket till lycka, kärlek och glädje.
Det finns en kung också som inte vill vänta på att dåliga och mörka känslor tar över kungariket. Han beger sig på en resa för att förgöra de onda känslorna för gott.
Middagen kommer ta ca två timmar och berättelserna sker mellan menyerna. När du äter är det tid för att prata med dina vänner eller din granne, och uppleva maten.
Förrätten
På borden står det två övertäckta skålar, eller vulkaner med dukar över som personalen lyfter bort, och här finns svävande skålar med risbollar på. Det är svampfyllda och pankofriterade risbollar med yuzuaioli och chili som är jättegoda, som jag vill ha flera av men det går inte.
Pumpasoppa
Vi fortsätter med en ingefärskryddad Muscat-pumpasoppa med karamelliserade kavringssmulor, pumpaolja och tempura räkor. Drottningen finns med oss hela tiden medans vi äter.
Bredvid oss ligger en liten påse som vi ska öppna och däri ligger två kuber. Vi ska viska till kuberna våra största rädslor i livet och sen lägga dem i pumpasoppan, och vips börjar de blinka om vi ny har sagt sanningen …
Tempuraräkorna kommer in i en skål som ryker och i olika färger och vi smakar av. Jag älskar pumpasoppa och jag tycker om konceptet med fantasy och upplevelse ihop. Rätten kallas ”Earth through fog”.
Ankbröst
In på bordet kommer ett svart bao bröd fylld med stjärnanisstekt ankbröst, zucchini och tre chilisåser i olika hetta. Du väljer sås efter hur arg du är och vad du ska bli av med. Rätten heter ”Anger” i Banquet of Hoshena.
Robatagrillad lax
Mellan våra rätter kom det in drinkar som ryker och våra tallrikar som pratar med oss mellan rätterna. Nästa rätt var Robatogrillad lax på selleri- och äppelpuré, toppad med gurka och silverlök, härligt grön äpple- och wasabibuljong. Rätten har namnet ”Sadness and nostalgia through water”.
Desserten Passion i Banquet of Hoshena
Vi avslutar med chokladglob med passionsfruktsorbet, persika, jordgubbar och pistage. Vi hoppas att vi har gett kungadömet och drottningen lite hopp för framtiden.
Nu blommar hela bordet och fjärilar flyger längs med bordet och små figurer ligger på bordet och pratar och skrattar.
En härlig upplevelse
Det här har kommit för att stanna och vi kommer få se mer av det framöver, med fler olika koncept på flera restauranger. Sverige var det fjärde landet i världen som detta visas för, och innan var det London, Nashville och Kuwait.
övrig meny
De serverar menyn på så många olika sätt och något bör passa dig. Vad sägs om vegetariskt, vegansk, glutenfri, laktosfri eller nötfri? Har du andra önskemål, är det bara att kontakta dem när du beställer bord.
Priser
- 5 rätters sagomeny 895 kronor per person
- Vinpaket 595 kronor per person
- Alkoholfritt vinpaket 250 kronor per person
Video från Banquet of Hoshena
Banquet of Hoshena visas t.o.m. dec 2019
Till 14 december har de denna meny och efter det vet ingen? Menyn är skapad av ägaren av Kasai Paulo Fagundez och hans team.
Kan jag rekomendera det här?
En väldigt trevlig matupplevelse som gick hur fort som helst (2 timmar), och det kändes som man var med i en film. God mat och det är 5 rätter som gör att du inte behöver gå hungrig från bordet. Ta med dig vänner eller din käresta för en trevlig kväll.
Githa säger:
Det er da en ganske eventyrlig restaurant! Wauw!
26 oktober 2019 — 9:21
Peter säger:
Hej Githa! Kul att höra av dig! Vi får väl hoppas att den kommer till Danmark så du kan gå också. Var rädd om dig.
26 oktober 2019 — 16:11
Liniz Travel säger:
Mums sååå gott det ser ut kram å trevlig helg
26 oktober 2019 — 9:24
Peter säger:
Det var både gott och en häftig upplevelse Lina. Du bor inte långt därifrån så du får väl ta ett besök.
26 oktober 2019 — 16:12
Travelsis säger:
Wow vilket ställe?!!
26 oktober 2019 — 10:14
Peter säger:
Visst är det roligt när saker utvecklas. Det här ligger verkligen i tiden med GoT, sagan om ringen och alla fantasy filmer som finns. Jag tycker att man ska gå för det var som i en film. TOPP!
26 oktober 2019 — 16:14
TravelAnna säger:
Vilken cool upplevelse! Kul att se filmen. Extra plus för att de kan allergianpassa också!
26 oktober 2019 — 10:37
Daniela | Discovering The Planet säger:
Men vad spännande. De där verkar vara en riktigt kul upplevelse.
26 oktober 2019 — 12:25
Peter säger:
Kasai har ett grymt bra rykte och det inkluderar att de kan allergianpassa för gästerna. Häftig upplevelse och god mat! Trevlig helg!
26 oktober 2019 — 16:18
Veiken säger:
Tja, född skeptiker, som jag är måste jag nog uppleva detta innan jag kan ha en uppfattning.
Peter gav inte heller någon som helst recension förutom att vi kommer att få se mer av det här.
• God mat?
• Bra upplevelse eller bara rörigt?
26 oktober 2019 — 12:21
Peter säger:
Hallå där! Visst var det dåligt av mig:-). Maten är jättegod och allt är helt ok. Jag glömde att skriva hur det smakade för det är helheten som räknas här. Det är lite lätt att glömma smakerna när man är mitt i en saga eller en film. Två timmar bara försvann med goda smaker och en härlig upplevelse. Jag kan verkligen rekommendera Banquet of Hoshena och vill man inte ta ett vinpaket, så kan man beställa ett glas i taget. Trevlig helg!
26 oktober 2019 — 16:26
BP säger:
Onekligen en minst sagt annorlunda och häftig upplevelse med coola effekter i filmen. För mig är det dock alldeles för sci-fi, ”alien” och rörigt. Å tallrikar med ansikten som tittar på mig och pratar – nja. Är nog för gamma för sådana upplevelser tror jag;-)
26 oktober 2019 — 15:12
Peter säger:
Haha, BP! Nu känner jag mig ung, haha! Man är aldrig för gammal för upplevelser, för så länge man upplever ett wow eller ler och njuter, ja då lever vi längre. Det är klart det inte passar alla, men två timmar och man skrattar med bordsgrannen och äter gott, tycker jag är helt ok. Var rädd om dig BP
26 oktober 2019 — 16:29
Ruth i Virginia säger:
Återigen känner jag samhörighet med BP; Veiken också (rörigt).
Ingenting med ålder att göra.
Cirka 160 US dollars! Nåt liknande här, skulle säkert ha
kostat dubbelt så mycket.
Portionerna såg väldigt små ut. Blev du mätt?
26 oktober 2019 — 16:57
Peter säger:
Hej Ruth! Det var inte igår… Jag hoppas att allt är ok med dig? Det kanske blir rörigt när man för några minuter av två timmar. Det är som i film som man måste vara med från början. Det var 5 rätter och tillsammans blir det mer än en normal rätt på restaurang. Fantastisk underhållning tycker jag. Var rädd om dig.
26 oktober 2019 — 21:07
Ditte säger:
Verkligen ett kul koncept! Och jag kan tänka mig att det var en häftig upplevelse. Men priset, totalt ca 1500 kr är jag nog tveksam till. (Inkl. vinpaket) Blev jag bjuden eller fick testa av annan anleding, eller reducerat pris så skulle jag nog testa.
Men jag är nöjd med att ha fått ta del av dina bilder och text.
26 oktober 2019 — 17:34
Peter säger:
Hej Ditte! Allt beror också på hur vi prioriterar i livet. Jag tycker mat är grymt intressant och att det utvecklas med storytelling är väldigt kul. Om man inte tar vinpaketet, så blir det en trevlig middag med underhållning för 900. Ge och ta…
26 oktober 2019 — 21:10
Ditte säger:
Tyckte att min kommentar blev negativ och så var den inte alls menad. Som jag skrev en fantastisk upplevelse . En unik helkväll. Och visst är det så att man prioriterar . Helt klart. Och kanske att jag funderat ett tag så kostar ju en teaterbiljett också en hel del. Och utan mat och dryck.
26 oktober 2019 — 21:51
Peter säger:
Hej Ditte! Jag tog det inte negativt utan mer på skalan om att vi alla prioriterar om vad vi tycker är viktigt, och vad som intresserar oss mest. Vi får se var det här tar vägen, men jag tror att vi är på väg tillbaka till vad vi en gång gjorde med teatrar eller pubar förr. Vi hade på cowboytiden tjejer som uppträdde på salooner när vi åt och drack, och alla gamla teatrar i England där vi åt samtidigt vid ett uppträdande. Kanske det kommer en ny sorts upplevelser (entertainment) med ny teknik.
28 oktober 2019 — 7:36
JoY säger:
Häftigt och ett kul koncept samtidigt lite ”läskigt” med ansikten på tallriken hahaha.
Var på Fotografiska idag och upptäckte att det fanns AR-teknik i konsten, något som jag inte begriper mig på men riktade man mobilen mot tavlan började det hända saker i bilden, också lite ”läskigt” kul.
26 oktober 2019 — 18:08
Peter säger:
Hej Joy! Jag hoppas att ni mår bra och vad kul med fotografiska. De brukar hålla sig framme med allt som händer, och vi kommer få se mycket kul i framtiden med all ny teknik. Var rädd om dig!
26 oktober 2019 — 21:11
Emma, Sol som sol? säger:
Haha, vilken helt fantastisk idé! Och om man kan njuta av det utan att ätandet förstör dramatiken och att sagan inte förstör matupplevelsen så är det ju riktigt kul!
27 oktober 2019 — 16:12
Peter säger:
Hej Emma! Jag älskar den här idén och det är hur kul som helt när jag får vara med i filmen. Ny teknik och underhållning tycker jag är superkul.
28 oktober 2019 — 7:38