Mat i Egypten – vad tänker du på då? Vi hade inga speciella förävntingar på maten när vi reste till Sharm el Sheikh, men överraskades av smarriga röror och grillade skaldjur. Dessutom besökte vi en restaurang som serverade egyptiska specialiteter, och fick prova något som vi aldrig testat tidigare.
Innehållsförteckning
Mat i Egypten
Det egyptiska köket bjuder på många egna specialiteter, samtidigt som man känner igen rätter och smaker från bland annat Turkiet, Grekland och Libanon. Självklart hittar man också restauranger med europeisk och asiatisk mat.
Mat i Egypten – goda röror
Det vi uppskattade allra mest i matväg under vår resa till Sharm el Sheikh var alla goda röror. På de flesta restauranger där vi åt serverades pitabröd före maten, tillsammans med små skålar med hoummus, baba ganoush (aubergineröra) och andra kryddiga röror och såser. Lika gott varje gång!
Mat i Egypten – fisk och skaldjur
Om man befinner sig i någon av turistorterna, som till exempel Hurghada eller Sharm el Sheikh, så betyder det att man också befinner sig nära Röda havet. Det är ganska naturligt att det finns gott om fisk och skaldjur! I Sharm el Sheikh såg vi massor av fiskrestauranger, ofta med stora isbäddar fyllda av stora räkor, små krabbor, bläckfisk, seabream och massor av andra fiskar. Man kan peka på det man vill ha, och till exempel få det grillat eller i soppa.
Mat i Egypten – på hotell
På turistorterna finns massor av både stora och små hotell, och dessa anpassar sig förstås delvis efter turisterna. Vi testade två olika hotell i Sharm el Sheikh och båda serverade buffé till lunch och middag, och dessutom fanns ytterligare restaurang eller restauranger. På bufféerna hittade vi allt från ris och potatis till olika grytor och gratänger, fisk, kyckling, sallader och förstås efterrätter.
Frukosten på vårt huvudsakliga hotell, Il Mercato, var stor och här hittade vi allt från västerländska frukostfavoriter till mer exotiska bönröror, samt massor av frukt och bakverk. Vi beställde varje dag omelett och kompletterade med falafel, aubergine, tomat, bröd och frukt.
Mat i Egypten – på restauranger
Det finns förstås alla möjliga sorters restauranger i Egypten. I Sharm el Sheikh finns gott om fisk- och skaldjursrestauranger, men också restauranger som serverar traditionell egyptisk mat, italiensk mat, grillat, sushi, kinesisk mat med mera.
Restauranger i Sharm el Sheikh
Vi hann prova några olika restauranger i Sharm el Sheikh. Vi provade bland annat inhemsk egyptisk mat på restaurangen El Masrien vid Old Market, den gamla stadsdelen. Du kan läsa mer om vår speciella upplevelse längre ner.
Vi besökte också fisk- och skaldjursrestaurangen Fares. Detta är en liten kedja, och vi var på den restaurang som ligger vid hotellet Il Mercato. Här kunde man be att få ”sallad” före maten, och då kom de in med alla de där smarriga rörorna. Mums! Sedan kan man njuta av grillad fisk och skaldjur, eller varför inte en fisksoppa?
Vi testade också några av de olika restaurangerna på hotellen. På Il Mercato testade vi den italienska restaurangen på taket. Här åt vi en skaldjursmiddag – väldigt gott, men så mycket mat. Väldigt mysigt i den varma kvällen på taket!
På det femstjärniga hotellet Hyatt Regency, där vi bodde sista dagen, testade vi foodcourt-restaurangen Souk. Detta var ett lite kul koncept faktiskt! Man startar med varsin penningpung med silvermynt, som man sedan kan spendera på valfritt sätt i ett antal olika små restauranger. Vad det blev för oss? Goda röror och grillad fisk förstås!
Egyptiska specialiteter – vi testade fylld duva
Vi skulle äta lunch en dag och bad vår guide att ta oss till en restaurang som serverade egyptisk mat – det var så vi hamnade på Elmasrien. Till förrätt fick vi gott egyptiskt bröd och smarriga röror.
Sedan kom det in ett stort fat med vindolmar, köttfärsbiffar och – varsin fylld duva. Detta var en upplevelse kan vi berätta! Duvan, som var fylld med ris, skulle ätas med händerna. Inte enkelt! Guiden berättade dessutom att man kan äta benen. Själv slukade han hela duvan, med ben och allt, på några minuter. För oss tog det betydligt längre tid (och vi valde att bara smaka på benen, som förvisso var relativt mjuka). Smaken var kryddig och god!
Egyptiska maträtter
Vi hann inte med att smaka så många av de traditionella egyptiska specialiteterna, men här är en liten lista. Molokhia provade vi flera gånger, eftersom det ibland serverades tillsammans med röror som hoummus och baba ganoush.
- Ful Medames består av mosade bondbönor. Rätten smaksätts med salt, citron och olivolja, och äts med pitabröd.
- Koshari innehåller både ris och pasta samt linser och bönor eller kikärter. Rätten serveras tillsammans med tomatsås och stekt lök.
- Rozz Me’ammar är en traditionell risrätt som består av ris, mjölk, smör eller grädde samt kycklingbuljong. Rätten bakas i ugnen.
- Fattah består av ris, bitar av torkat pitabröd samt spadet av kokt lamm, och serveras med tomatsås.
- Kebab kan serveras med eller utan spett, tillsammans med bröd, grönsaker och tahinisås.
- Ta’meya är en egyptisk variant av falafel som är gjord på bondbönor (favabönor).
- Molokhia är en mörkgrön sås eller soppa som är gjord på en bladgrönsak, och påminner lite om spenat. Ibland kan den också innehålla kött eller fisk, och man äter den genom att doppa brödet i den.
Vad dricker man i Egypten?
Den största andelen egyptier är muslimer och dricker inte alkohol. Öl och vin serveras därför ofta inte på vanliga restauranger, men det går utmärkt att få både öl och vin (och starkare drycker) på hotellen samt på restauranger och barer på hotellområdena. I turistorter som Sharm el Sheikh finns också butiker som säljer alkohol.
En populär dryck är te, men man kan förstås också få kaffe och läsk och alla möjliga andra drycker. En speciell dryck som vi provade är ”sockerrörsdricka”, som är väldigt populärt och serveras på många ställen. Sött och riktigt gott!
Sötsaker och frukt i Egypten
Det verkar som att egyptierna (eller turisterna) gillar sötsaker. Alla hotellbufféer var i alla fall fyllda av bakverk och kakor av alla sorter.
Frukt verkar också vara populärt. Vi plockade ofta på oss banan och melon. Vi förstod först inte vad de avlånga små ljusa frukterna var, tills personalen förklarade att det var dadlar. Vi måste dock säga att de svarta dadlarna (som vi också serverades) var godare!
Vi avslutar med ett foto på Peter, som försöker lära sig baka bröd i den egyptiska öknen …
Fakta om Egypten – 30 saker du (kanske) inte visste
Att skriva fakta om Egypten är både roligt och utmanande eftersom vi pratar över 5000…
Hurghada Marina Boulevard – exklusiv hamnpromenad
Missa inte att besöka Hurghada Marina Boulevard, om du reser till Hurghada i Egypten. Marinan…
22 egyptiska gudar som kittlar fantasin
Egyptiska gudar och gudinnor bjuder på forntida mystik. De gamla egyptierna hade en stark tro…
Shopping i El Gouna – vid Röda havet i Egypten
Igår blev det shopping i El Gouna i Egypten. Vi bestämde oss för att variera…
Snorkla i Sharm el Sheikh i Egypten – en härlig båttur
Nu har vi testat att snorkla i Sharm el Sheikh, i Röda havet i Egypten….
Ras Mohammed National Park i Egypten
Vi har besökt Ras Mohammed National Park i Egypten. Waow! Hit kan man resa för…
Att göra i Hurghada – 17 tips på aktiviteter och utflykter
Vad kan man göra i Hurghada i Egypten? Vi har besökt Hurghada två gånger, varav…
Sharm el Sheikh i Egypten – 13 saker att göra
Sharm el Sheikh i Egypten är en är en turistort på den södra delen av…
El Gouna, Egypten – tips om hotell, stränder och utflykter
El Gouna är en egyptisk semesterort som passar dig som vill njuta av sol och…
Snorkla i Röda havet – snorklingstur i El Gouna
Att snorkla i Röda havet kan verkligen vara en fantastisk upplevelse med kristallklart vatten och…
Dahab på Sinaihalvön – dagsutflykt från Sharm el Sheikh
Den lilla staden Dahab på Sinaihalvön i Egypten ligger på bekvämt utflyktsavstånd från Sharm el…
Turkiskt bad i Sharm el Sheikh i Egypten
Nu har vi testat turkiskt bad i Sharm el Sheikh i Egypten. Intressant! Vi blev…
Två bra hotell i Sharm el Sheikh – i olika prisklasser
Vi hann med att bo på två bra hotell i Sharm el Sheikh, i två…
Zeytouna beach Island i El Gouna – egyptisk ”strandö”
Zeytouna Beach Island är en liten ö i El Gouna i Egypten. Hit åker man…
Ökensafari i Sharm el Sheikh med fyrhjuling och kamel
Vi har upplevt en fantastisk dag med ökensafari i Sharm el Sheikh i Egypten. Det…
Hurghada, Egypten – sol, bad och ökensafari
Hurghada i Egypten – hit gick vår allra första gemensamma utlandsresa. Peter och jag träffades…
Katarinaklostret vid Sinaiberget – där moses mottog budorden
Katarinaklostret vid Sinaiberget i Egypten är ett riktigt gammalt kloster som bär på massor av…
Sultan Bey – mysigt hotell i El Gouna, Egypten
Vi var riktigt nöjda med vårt hotell i El Gouna i Egypten. Sultan Bey ligger…
Hydra Seafood restaurant – bra restaurang i El Gouna
Om du letar efter en bra restaurang i El Gouna kan vi varmt rekommendera ett…
Flyg från Stockholm till Hurghada – charter till El Gouna
Vår resa med flyg från Stockholm till Hurghada i Egypten gick riktigt bra, och de…
Karnak och Luxor i Egypten – och en kvinnlig farao
På vår resa till Egypten 2005 hade vi inte planerat så mycket mer än sol…
Vågar man resa till Egypten? – erfarenheter från Sharm el Sheikh
Vågar man resa till Egypten? Vi har fått många olika sorters reaktioner både inför och…
10 fina stränder i Sharm el Sheikh i Egypten
Stränder i Sharm el Sheikh i Egypten, hur är de? Vi besökte en hel rad…
Lena - gott för själen säger:
Oj oj så mycket god mat. Jag stannade upp i början av inlägget och funderade på vad jag själv tänkte på när det gäller mat och Egypten. Kryddor, var det som kom upp i huvudet. Det verkar vara betydligt mer än så 🙂
Kram Lena
13 oktober 2019 — 10:44
Helena säger:
Jag hade inte så bra koll på egyptisk mat innan heller, även om vi var i Hurghada för länge sen. Blev glatt överraskad av rörorna, älskar sånt 🙂
13 oktober 2019 — 22:06
Josef säger:
Fint skrivet
13 oktober 2019 — 14:02
Helena säger:
Tack 🙂
13 oktober 2019 — 22:06
BP säger:
Dregel, dregel, dregel! Herregud så god mat och mycket! Rörorna – mums. Duva har jag i och för sig ätit (med fingrarna, lättare än med kniv och gaffel), men aldrig en fylld variant. Visste inte heller att man kunde äta benen.
13 oktober 2019 — 19:03
Helena säger:
Ja, både gott och mycket! 🙂 Just benen på duvan blev väl ingen favorit (även om de gick att tugga på), men i övrigt var det god smak!
13 oktober 2019 — 22:07
Ann säger:
Åh vad det ser gott ut, hoppas att ni har det underbart!
13 oktober 2019 — 19:34
Helena säger:
Ja, jättegott! Vi är hemma igen nu, men drömmer oss tillbaka 🙂
13 oktober 2019 — 22:07
znogge säger:
Så mycket gott ni hann med att njuta av under er resa!
14 oktober 2019 — 20:09
Ama de casa säger:
Jag lämnade en kommentar, men den åt visst datorn upp eller nåt… 😀
14 oktober 2019 — 22:31