Vågar man resa till Egypten? Vi har fått många olika sorters reaktioner både inför och efter vår resa till Sharm el Sheikh. En del älskar snorklingen och allt vad Egypten har att erbjuda. Andra är oroliga för allt från demonstrationer till magsjuka. Här är våra tankar kring att resa till Egypten.
Innehållsförteckning
Våra erfarenheter
Egypten är ett stort land och förhållandena är olika i olika delar av landet. Det här inlägget skriver vi i första hand med tanke på dig som funderar på att besöka någon av turistorterna, och utifrån våra egna erfarenheter. Vi besökte Sharm el Sheikh den sista veckan i september i år (2019) och kände oss väldigt trygga. För att svara på frågorna nedanför har vi dessutom läst på en del, bland annat på Sweden Abroad och på 1177 Vårdguiden.
Är det demonstrationer?
På senare tid har man kunnat läsa om demonstrationer i Egypten, och vi fick en del frågor om huruvida vi såg några demonstranter. Vi kan säga att eventuella demonstrationer kändes väldigt långt borta, där vi befann oss i Sharm el Sheikh.
Egypten är väldigt stort och det tar minst 6 timmar (kanske snarare 7 i realiteten) att köra med bil från Sharm el Sheikh till Kairo. Enligt våra guider är det osannolikt att någon skulle vilja demonstrera i turistorterna, där alla lever av och för turisterna.
Är det oroligt?
Det har tidigare skett terroristattacker i Egypten, bland annat i Kairo och i den norra delen av landet. Egypten är ett stort land, och det finns områden som man avråds från att besöka. Idag bedöms stora delar av landet, inklusive turistorterna (till exempel Hurghada och Sharm el Sheikh) säkra för besökare. Naturligtvis kan säkerhetslägen förändras (så är det ju i alla länder), och det är förstås inför alla resor klokt att kolla aktuellt säkerhetsläge på Sweden Abroad.
Hur är det med kriminalitet?
Vi varken såg eller hörde talas om kriminalitet under vår resa. Enligt Finlands ambassad i Kairo förekommer relativt lite brottslighet i Egypten, även om till exempel stölder kan inträffa i de större städerna.
Hur är säkerheten?
Egypten styrs med järnhand, och det satsas väldigt mycket på säkerhet i form av vägspärrar, säkerhetsvakter och säkerhetskontroller utanför hotell och sevärdheter. För en svensk känns det lite ovant, men till slut vänjer man sig vid att scanna sin väska … igen. ”Safety first” verkade för övrigt nästan vara ett begrepp bland guider, och de var alltid noga med att förse en med flytvästar eller vad det nu kunde vara.
Är det muslimskt – och vad innebär det?
I Egypten råder religionsfrihet, men den större delen av befolkningen är muslimer. Runt 5 procent (eller fler enligt vissa källor) är kristna. Att landet är muslimskt märks framför allt på att betydligt fler män än kvinnor arbetar (vi såg kvinnor som jobbade på Vodafone, på flygplatsen och i en hotellreception), att de flesta inte dricker alkohol (alkohol serveras främst på turisthotellen) samt att man utanför turistområdena bör vara lite mer ”sedligt klädd” än vad vi kanske är vana vid i Västeuropa.
Vår upplevelse var att alla muslimer vi mötte var väldigt öppna och toleranta mot kristendom. Flera av dem guidade oss kunnigt i kristna kyrkor och en av dem fotade själv entusiastiskt i den stora vackra kyrkan i Sharm el Sheikh. Männen dricker te på restaurangerna på kvällarna istället för alkohol, vilket på många sätt gör att stämningen känns lugnare och säkrare än på de flesta ställen där vi semestrat.
Kan man resa i Egypten som ensam kvinna?
Vi har rest i Egypten som par, och därför är det kanske lite svårt för oss att svara på denna fråga, men vi såg väldigt många turistande kvinnor i Sharm el Sheikh som reste ensamma eller med en väninna/kompisgäng.
Vi såg dem på hotellen, på gatorna, på restaurangerna och på utflykterna, och kunde inte se att det skulle vara några problem, i varje fall inte i ett turistområde som Sharm el Sheikh. När man går utanför hotellområdena och stränderna kan det som kvinna vara lämpligt att klä sig lite mer ”påklätt”, med kläder som täcker axlar och knän.
Kan man resa i Egypten som homosexuell?
Homosexualitet är inte förbjudet i lag, men anses av många som tabu och det kan hänvisas till landets ”sedlighetslagstiftning”. Vi pratade med en guide på en båt som var upprörd över att han sett två män i en romantisk relation. Andra kan säkert svara på denna fråga bättre, men viss försiktighet bör nog iakttas.
Finns det farliga djur?
Giftiga maneter är ovanliga, men om man skulle se en manet kan det för säkerhets skull vara bra att inte ta i den. Å andra sidan ska man över huvud taget vara försiktig med att röra vid saker när man snorklar eller dyker, eftersom naturen ska skyddas. För många år sedan triggades hajar till onaturligt beteende på grund av matning och liknande, men idag är sådana aktiviteter strikt förbjudna i Egypten. De enda djur vi såg var färggranna fiskar, små ödlor, kameler, getter och katter …
Är det farligt i trafiken?
Att resa i trafiken är förmodligen en av de farligaste sakerna man gör på resor över huvud taget, oavsett resmål (inklusive hemma i Sverige). Ur säkerhetsaspekt är det förstås bra att använda säkerhetsbälte i bil/buss och hjälm när man kör moppe/motorcykel.
Om du hyr fordon är det viktigt att kolla vilken försäkring som ingår. De vägar vi såg på södra Sinaihalvön var av utmärkt kvalitet, och det var lugnt på vägarna. Att köra i Kairo är säkert betydligt mer utmanande.
Blir man magsjuk?
Det finns alltid en viss risk att få diarré eller bli magsjuk när man reser till Afrika eller Asien, eftersom man möter en annan bakteriekultur. Man kan inte ta bort risken helt, men det finns många sätt att minska risken att bli sjuk:
- Välj mat som är genomstekt eller kokt
- Undvik rå fisk och råa skaldjur
- Undvik mat som stått framme länge i hetta
- Skala frukt och var eventuellt lite försiktig med färska grönsaker
- Drick enbart vatten på flaska, och undvik kranvatten
- Undvik isbitar i läsken eller drinken (om du inte är säker på var isen kommer ifrån)
- Var noga med att tvätta händerna
Finns det andra hälsorisker?
Vissa tider på året (framför allt på sommaren!) kan det bli väldigt hett på dagarna. Det är viktigt att dricka ordentligt, och man kan också behöva använda solskydd. Tänk på att små barn är extra känsliga för sol och hetta.
Det kan på vissa ställen finnas till exempel sjöborrar, som man kan göra ont att trampa på. Om man vill kan man använda badskor.
Det kan vara bra att skydda sig mot myggbett. Malaria finns visserligen inte i landet, men vissa andra sjukdomar kan spridas med mygg.
Vilka lagar ska man observera?
Man bör undvika att fotografera eller filma militära anläggningar, säkerhetsvakter och vägspärrar, eftersom detta kan vara straffbart. Vi undvek till exempel att ta med vår drönare … Man bör också undvika att publicera kränkningar om regeringen, staten eller landets religion. För övrigt är straffskalan för narkotikabrott hård, och att köra alkoholpåverkad anses som ett allvarligt brott.
Så, vågar man resa till Egypten?
Vi upplevde vår resa till Egypten som synnerligen lugn och trygg. Sharm el Sheikh är en lugn liten turistort där man möter sociala och vänliga egyptier, och förstås andra turister. I och med att det dricks te på uteserveringarna istället för vin och drinkar känns det om möjligt även tryggare än på andra turistorter. Naturligtvis kan det alltd vara klokt att kolla det aktuella säkerhetsläget, inte minst om du planerar att resa till någon helt annan del av landet.
Ruth i Virginia säger:
Vilken utmärkt rapport! Välskriven!
Intressant, även om man inte tänker resa dit.
06 oktober 2019 — 6:53
Helena säger:
Tack Ruth! Roligt att det uppskattas!
06 oktober 2019 — 10:13
Marias memoarer säger:
Bra och nyttigt inlägg ? Jag minns att det under en viss tidpunkt varje dag vi var där drog in massor av blåa stora maneter till strandkanten. Eftersom man inte förbjöds att simma så antar jag att de inte var farliga, men skulle gissa de bränns iaf. Men det blev nog vara korta dopp när man märkte att man hade dessa blåa gelévarelser runt sig ? Det var i februari och kanske detta fenomen inte sker året runt..?
Nattbussen vi tog till Kairo minns jag tog 7 timmar. Faster och hennes man blev magsjuka en dag, men jag och mamma blev bara lite ”lösa i magen”.
06 oktober 2019 — 9:08
Helena säger:
Vi såg inga maneter alls, men det kan ju vara som du säger. En viss årstid eller vissa vindar. Så är det ju på västkusten i Sverige, där det ibland kommer maneter på höstarna.
06 oktober 2019 — 10:15
Anonym säger:
Dessa maneter är helt ofarliga och bränns inte.
07 oktober 2019 — 0:33
Lite mera rosa - Cornelia Tonéri säger:
Skönt att höra. Jag är absolut sugen på att resa till Egypten. Men det känns lite som att det är som generellt i länder där det kan finnas oroligheter. Man ska ha sunt förnuft och oftast kan man känna sig säker i turistområdena.
Nu kanske jag kan övertala sambon till lite i Egypten snart
06 oktober 2019 — 9:54
Helena säger:
Roligt om ni kommer iväg till Egypten! Håller med, i de flesta länder i världen gäller ju att ha lite sunt förnuft och att kolla upp om det är något speciellt man ska tänka på eller se upp med. I övrigt är vår erfarenhet att människor nästan överallt i världen är vänliga och trevliga!
06 oktober 2019 — 16:31
Znogge säger:
Vår dotter arbetade ett halvår på ett hotell utanför Hurghada. Säkerheten på hotellområdet var oftast god men det var inte lätt för henne att röra sig fritt inne i Hurghada. Det hände också saker som inte kom till gästernas kännedom men som personalen kände till. Bland annat var det misstanke om angrepp mot hotellområdet vid ett par tillfällen. Då kändes det tryggt att veta att hon bodde med den inhemska personalen och inte med turisterna. Hon hade även problem med förlängning av sitt visum och vakter ifrågasatte hennes pass äkthet. Så ja, Egypten är ett fantastiskt land men det kan hända en hel del så man får resa med omdöme…
06 oktober 2019 — 12:04
Helena säger:
Intressant att hon jobbat där! Hur längesen är det? Vi var i Hurghada för 10-15 år sen och tyckte att försäljarna var mer ”på” då än vad vi tyckte nu i Sharm el Sheikh. Vet inte om det är skillnad på platserna, eller om tiderna förändrats. Och naturligtvis, man ska alltid resa med omdöme!
06 oktober 2019 — 16:33
Znogge säger:
Det är åtta år sedan så kanske är det förändrat nu. Jag minns när vi var vid Drottning Hatschepsuts tempel och Konungarnas dal. Vår dotter kunde knappt röra sig fritt. När hon var i Hurghada med egyptiska manliga kollegor så fungerade däremot.
Dock ångrande hon aldrig halvåret så Egypten har en viss plats i våra hjärtan. Men visst var det lugnare i Kalamata som blev nästa destination.
06 oktober 2019 — 19:24
Helena säger:
Spännande jobb dottern haft! Självklart ger det många värdefulla erfarenheter! Jag kan tänka mig att klimatet förändrats en del, men sedan är det säkert olika på olika platser också.
07 oktober 2019 — 6:47
Lena - gott för själen säger:
Så länge ett land är emot homosexualitet så är det inget för mig. Det är så urbota dumt och förlegat så jag finner inga ord. Alla har rätt att älska och leva med vem den vill, enligt min fasta ståndpunkt. För mig är det lika dumt att säga att man inte får bli kär i nån av samma kön som att säga att man inte får bli kär i nån som är blond eller är över 1,70 eller tycker om kanelbullar. Synd på det annars fina resmålet. Jag hade nog gillat det!
Tack ändå för fina inlägg därifrån!
Kram Lena
06 oktober 2019 — 16:26
4000mil säger:
Den egyptiska magsjukan fick jag själv känna på när jag var i landet 2005. Faraos hämnd? Inget att leka med.
06 oktober 2019 — 17:14
Helena säger:
Sånt ingår ju ibland när man reser, men inte kul när det inträffar … Jag kände mig lite ”orolig” i magen en dag, men värre än så blev det inte
07 oktober 2019 — 6:48
BP säger:
Vilket bra inlägg med goda råd och jättefina bilder. Några av mina fördomar kom på skam kan jag säga. Bra det! Det enda jag skulle sakna är nog öl- och vinservering på barer. Men de är klart, man ska ta seden dit man kommer.
06 oktober 2019 — 19:14
Anna säger:
Sharm el Sheikh har massor med öl som du kan köpa i deras speciella alkoholaffärer. Dom har Stella och sakara som är egyptisk öl och otroligt god…naturligtvis har dom även vin och andra alkoholhaltiga drycker. Alla restauranger säljer inte alkohol men man kan köpa med sig egen och dricka på restaurangerna tillsammans med maten. De barer och diskotek som finns där har naturligtvis alkohol till försäljning, En del stränder har också rättigheter och många restauranger speciellt de finare i naama bay, haddaba och nabq har alkohol på menyn. Sportaffärerna har även delivery om ölen skulle ta slut under festen så kan man få kall öl hemkörd till dörren….egyptierna som arbetar i Sharm el Sheikh gör allt för att gästerna ska trivas där och de ser inte alkohol som något nedvärderande för att dom själva inte dricker. Detta gäller egentligen allt där. Du kan vara precis den du är där och du kan gå lättklädd i hela staden utan problem….Mvh en som är där halva året och har varit de senaste tio åren
07 oktober 2019 — 0:29
Helena säger:
Anna, tack så mycket för ytterligare info! Jättebra! Håller med om att det finns öl och vin att tillgå på många ställen, även om det ofta inte finns på restauranger utanför hotellområdena. Men inget större problem tycker jag, vi drack vin och öl ibland på hotellen och på barerna på områdena. Såg också en butik som sålde öl och vin. Den ölen de hade på vårt hotell var inte speciellt god, men osäker på vad det var för sort (de hällde upp i glas så man såg inte flaskan). Personligen skulle jag inte gå lättklädd i stan även om jag vet att man ”får”. Jag skulle faktiskt inte känna mig bekväm, men det är säkert olika.
07 oktober 2019 — 6:53
Helena säger:
BP, många barer ligger inne på hotellområdena, och där finns det ju öl och vin. Så vi upplevde det inte som något problem.
07 oktober 2019 — 6:50
Lindha säger:
Åh vad mycket bra och praktiska tips. Jag är så sugen på att ta med mig familjen till Egypten, framförallt för den fantastiska snorklingen skull
Vilken härlig resa ni verkar haft!!
07 oktober 2019 — 18:16
Johnny Friskilä säger:
Tänk, den enda gång jag var i Egypten var 1990. Det börjar bli ett tag sedan. Kanske dags att åka tillbaka snart?
12 oktober 2019 — 10:52
Magnus säger:
Hej! Bra liten guide
Hur ser sjukvården ut om man skulle råka ut för något? Vi spekulerar i att åka i februari till Safaga men har en liten dotter på 1år och 3 månader vid det planerade tillfället. Alternativet är Canarie öarna. Någon med erfarenhet? Tack på förhand, Mvh Magnus
16 oktober 2019 — 14:28
Helena säger:
Hej Magnus! Trevligt att ni funderar på Egypten! Jag kan inte svara säkert egentligen, men skulle tro att man kan få bra sjukvård i större städer och i turistomården. Såhär skriver ambassaden: ”Sjukvård i Egypten kan vara dyr och standarden på vården varierar. Kontrollera inför din resa att du har tecknat en reseförsäkring eller kontrollerat om sådan ingår i din hemförsäkring.”
17 oktober 2019 — 18:26