Vad brukar du packa i handbagaget när du flyger? Vi tipsar om 11 saker som alltid får följa med in i flygplanet när vi reser. Dessutom tipsar vi om lite regler kring vad som får och inte får packas ned i handbagaget.
Innehållsförteckning
Att packa handbagage
När man flyger måste man alltid packa någon sorts handbagage, oavsett om du väljer att resa med endast handbagage eller om du även checkar in en större packning. Men först och främst gäller det förstås att välja en lämplig väska.
Välja väska för handbagaget
Regler för handbagage skiljer mellan olika flygbolag, men som regel kan man ta med sig ett handbagage, till exempel en kabinväska eller en bag och ett mindre personligt föremål, såsom en handväska, en sidoväska eller en liten ryggsäck. I vissa fall får man ta med två handbagage. Vi tar ibland med oss varsin kabinväska som handbagage, men ofta nöjer vi oss med varsin ryggsäck.
Fördelar med att checka in kabinväskan: När man checkar in kabinväskan slipper man släpa den in och ut ur planet, vilket kan vara trångt och bökigt. Om man ska mellanlanda slipper man dessutom ta hand om väskan under mellanlandningen. Genom att checka in en väska kan man dessutom vara mer säker på att komma med planet, ifall man skulle vara ute i sista minuten.
Fördelar med att ha kabinväskan som handbagage: Man har bättre koll på väskan och slipper risken att bagaget kommer bort på vägen (om man inte själv slarvar bort det förstås). Om man inte har något incheckat bagage alls behöver man inte vänta på det där tråkiga rullbandet, utan så fort man landat kan man ta sin väska och gå.
Att tänka på: Alla flygbolag har någon slags begränsing för storlek och vikt på handbagage, och det kan variera lite mellan bolagen. Här är exempel på vad som gäller på SAS:
- SAS Go och SAS Plus: Ett handbagage (max 8 kg och 55x40x23 cm) samt ett personligt föremål (max 40x30x15 cm)
- SAS Plus till Asien/USA och SAS Business: Två handbagage (samma mått som ovan) samt ett personligt föremål (samm som ovan)
Elva saker att packa i handbagaget
Här följer tips på 11 saker som alltid följer med i vårt handbagage.
1. Pass och biljetter
Det allra viktigaste att packa i handbagaget är förstås pass och biljetter (eventuellt digitala) samt boardingkort. Om man har checkat in bagaget är det också bra att hålla reda på den där lilla bagagelappen, ifall man skulle ha otur och uppleva att bagaget kommer på villovägar.
2. Några klädesplagg
I handbagaget packar vi kanske en extra tröja, till exempel om det är varmt ute men kan bli kallt inne i flygplanet. I övrigt försöker vi resa i bekväma kläder, särskilt om det är en lång flygresa och man kanske behöver sova på planet. Om man vill kan man också packa något man kan använda första dagen på resmålet – ifall bagaget skulle bli försenat.
3. Hygienartiklar
Vi brukar ju minimera necessären, och vi är inte såna som packar krämer och sånt ombord på flygplanet, men om man flyger riktigt långt kan det förstås vara skönt att ha med tandborste och tandkräm. Tänk bara på att man måste välja reseförpackningar som inte överskrider 100 ml.
4. Mediciner
Jag (Helena) får ofta huvudvärk och reser ingenstans utan huvudvärkstabletter. Om du kan behöva andra mediciner är det också bra att packa dessa i handbagaget så att du kommer åt dem under flygresan.
5. Snacks eller godis
Man blir trött av att flyga, och det som säljs ombord är ofta både dyrt och tråkigt. Det är inte heller alltid smidigt att kalla på flygvärdinnorna i tid och otid. Vi äter inte godis i vanliga fall, men vi har en specielregel som säger att vi får köpa en påse godis just när vi flyger … Det händer att vi packar varsin macka också, men ibland äter vi den redan innan vi går ombord.
6. (Tom) vattenflaska
Vatten är väldigt bra att ha tillgängligt ombord på flyget! Man får inte ta med vätskor genom säkerhetskontrollen, men man kan ta med en tom vattenflaska, och på vissa flygplatser finns det stationer där man kan fylla på färskt vatten. Om det inte finns kan man förstås köpa vatten på flygplatsen, efter säkerhetskontrollen.
7. Böcker
Det bästa med flyg är att man har tid att läsa. Internet finns ofta inte – eller så fungerar det dåligt – och då passar det perfekt att läsa. Vi packar alltid med oss en spännande bok eller två, gärna en smidig pocketbok.
8. Penna och papper
Ibland får man idéer i luften som man vill skriva ner. Perfekt med penna och papper! När men reser till vissa destinationer ska man dessutom fylla i blanketter precis innan man landar, så bra att ha pennan till hands då också.
9. Dator med fodral
Vi reser ingenstans utan våra datorer. Eftersom en dator är stöldbegärlig vill man ju ha den i handbagaget, och för att vara rädd om den har jag den alltid i ett mjukt fodral. Oftast går det ju inte att använda internet ombord, men man kan passa på att göra en massa andra saker, som att sortera och redigera bilder.
På flygplatser och liknande ställen kan man hitta publika nätverk att ansluta till, men det kan också vara smart att ha med en egen WIFI-router (eller mobiltelefon som fungerar som router). Tillsammans med en säker uppkoppling som en VPN kan man surfa säkert oavsett var man befinner sig.
10. Kamera, videokameror och mobiltelefon
Övrig teknisk utrustning, såsom kamera, videokameror, drönare och mobiltelefon packar vi alltid i handbagaget. Detta är förstås utrustning vi är rädda om och som är stöldbegärlig, och som vi därför vill ha i handbagaget. Det händer också att vi vill fotografera utsikten genom fönstret, och vi vill ofta slå på telefonen så snart vi har landat.
11. Laddare och powerbank
Om laddningen i mobilen (eller någon annan utrustning) håller på att ta slut är det riktigt bra att ha med en powerbank i handbagaget. Jag packar också alltid laddaren till mobilen och datorsladden i handbagaget. Jag har varit med om att ha sladden i bagaget när bagaget var försenat och då kunde jag plötsligt inte använda datorn – det gör jag inte om.
Fler saker att packa i handbagaget
Här är lite fler förslag på saker som man kan vilja packa i handbagaget:
- Sovmask
- Öronproppar
- Nackkudde
- Hörlurar
- Stödstrumpor
- Guideböcker om resmålet
Detta får du inte packa i handbagaget
Det finns en hel del föremål som man inte får packa med sig i handbagaget. Många av sakerna känns rätt osannolika att man skulle överväga. Vem skulle till exempel komma på tanken att packa något radioaktivt?
Listan nedanför är några saker som kan vara bra att veta att man inte får ta med. Du hittar en mer utvecklad beskrivning över otillåtna föremål på SAS webbsida.
Lista på förbjudna saker att packa i handbagaget
- Vätska, kräm eller gel som överskrider 100 ml/behållare
- Vassa föremål som sax, rakblad eller vassa verktyg
- Pulverliknande ämnen som överskrider 350 ml (med några undantag)
Elektronisk utrustning som innehåller litiumbatteri (t.ex. dator, kamera, mobiltelefon) ska packas i handbagaget om det är är 100-160 Wh litiumionbatterier. Batterier över 160 Wh får inte packas alls. Läs mer detaljer om batterier på Transportstyrelsen.
Vad brukar du packa i handbagaget?
Vad brukar du packa ner i ditt handbagage? Vad packar du inte? Berätta gärna!
Ann säger:
Jag läser alltid på telefonen istället, för att slippa ha med sig en bok 🙂
02 november 2019 — 9:23
Helena säger:
Ja, det kan ju vara smart! Förr hade vi läsplattor, men nu har det blivit pocketböcker …
02 november 2019 — 10:31
Marias memoarer säger:
Jag packar alla värdesaker (mobil, pass, plånbok m.m.), ullsockor, tom vattenflaska (eller har alltid lite vatten i som jag dricker upp innan jag ska genom säkerhetskontrollen), litet anteckningsblock och penna, snacks, uppblåsbar nackkudde, ögonmask m.m., tuggummi (för att motverka trycket i öronen), ögondroppar om det är en längre flygning, utprintad info om bokningar m.m., laddare, handsprit m.m.
En värmande tröja och scarf/halsduk har jag på mig så det räknas inte till handbagagets vikt. Tröjan kan jag ha knuten runt midjan om det är varmt.
02 november 2019 — 9:38
Helena säger:
Det låter som en lista från en erfaren resenär! 🙂 Tuggummi kan ju vara smart om man får problem med öronen!
02 november 2019 — 10:32
Majk säger:
Det märkliga med just batterier/powerbanks är att litiumbatterier är inte tillåtna men jag haft både dator, drönaren med batterier, powerbanks, mobiltelefonen, iPad etc med mig i handbagage. Alla dessa saker innehåller litiumbatterier.
Vid ett tillfälle har jag dessutom visat säkerhetspersonalen min drönare.
02 november 2019 — 10:07
Helena säger:
Vi har också visat säkerhetspersonalen vår drönare, utan problem 😉 Vad jag förstår så är det större litiumbatterier som ej är tillåtna. Dator och mobil etc är inget problem. Jag förtydligade detta nu, så tack för bra kommentar! Riktlinjer finns hos IATA om jag fattar det rätt.
02 november 2019 — 10:34
Emma, Sol som sol? säger:
Litiumbatterier under 160 Wh är generellt sett tillåtna i handbagaget men inte incheckat.
Här är info om batterier: https://transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Flygresenar/Bagage/Vad-far-jag-ta-med-mig-ombord/Batterier-och-batteridrivna-produkter/
02 november 2019 — 11:58
bmlarsreseblogg säger:
Vårt handbagage blir ofta en ryggsäck och när kamera och något extra objektiv är på plats har vi fyllt en stor del av den. Förutom nödvändiga dokument blir det ofta en bok och något lite att mumsa på.
Lite medikamenter hamnar också där.
02 november 2019 — 10:30
Helena säger:
Det låter ungefär som samma prioriteringar som vi gör! 🙂
02 november 2019 — 14:15
Emma, Sol som sol? säger:
Jag tror det har smugit sig in ett fel i listan. E-cigaretten får absolut INTE packas i det incheckade bagaget, det ska vara i handbagaget.
https://transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Flygresenar/Bagage/Vad-far-jag-ta-med-mig-ombord/Tandare-och-tandstickor/
Däremot kan vissa flygbolag ha andra åsikter men generellt är det detta som gäller,
Jag har varit lite osäker på virknålen (ca 15 cm, smal och spetsig) jag brukar ta med mig men det har hittills alltid gått bra. Utifall att har jag även en reserv i plast men den är så flamsig.
Jag brukar ha med mig min sarong i viscose i handbagaget. Tar minimalt med plats och vikt, perfekt att lägga över sig och värmer konstigt nog trots att den är tunn.
Om tuggbart, jag brukar stoppa ned en rulle digestivekex. Det är lite sött och ger dessutom lite mättnadskänsla.
02 november 2019 — 11:51
Helena säger:
Du har helt rätt, och tack så jättemycket för att du påpekade! Jag har ibland tänkt på att skriva något om detta med faktagranskning. Jag är å ena sidan noggrann och avskyr när det blir fel, men jag inser också att det ändå blir fel då och då. Väldigt tacksam när någon påpekar, då kollar jag alltid direkt och försöker ändra så snabbt jag kan. Det är det som trots allt är bra med det digitala – att det går snabbt och lätt att rätta! Digestivekex låter som en bra grej att ta med!
02 november 2019 — 12:00
Emma, Sol som sol? säger:
Jag vet, det är superenkelt att det blir fel, man snurrar runt och tankarna går i tre banor samtidigt. Jag brukar också försöka faktagranska, försöker gå till källan.
Vissa saker MÅSTE vara i handbagaget (som extrabatterierna), kanske inlägget bör uppdateras med det?
Och kanske nämna att surströmming är totalförbjudet! 😀
02 november 2019 — 13:21
Helena säger:
Ja, jag håller med. Jag tror att jag kan förtydliga kring batterierna. Ska kolla igenom alla kommentarer och sedan tittar jag på det. Tack igen! 🙂
02 november 2019 — 14:16
Nils-Åke Hansson säger:
Läsplatta Letto Adlibris. Inte blir det mycket Flyg här. Men har barn i London och barnbarn i Thailand så prat om handbagage och bagage har vi haft.
02 november 2019 — 13:17
Helena säger:
Läsplatta är smart! Vi använde det förut, men nu blir det mest vanliga böcker, kanske för att vi inte läser så ofta längre.
02 november 2019 — 14:17
Ama de casa säger:
Vad som hamnar i handbagaget beror lite på hur lång resan är och om det är byten involverade. Dessutom varierar den beroende på om man är på väg hem eller bort. På väg bort beror det dessutom på hur lång det tar innan man reser vidare mot nya mål.
Vår nyligen genomförda hemresa som tog 49 timmar från incheckning i Sydney tills vi klev innanför dörren hemma krävde lite mer ”uppfräschningsgrejer” än vanligt. Utresan krävde mer ”varierade ombyten” ifall nu bagaget inte skulle komma fram som det skulle och vi åkte iväg på en kryssning till Grönland ”redan” efter ett dygn (vårt incheckade bagage har en tendens att inte resa lika snabbt som vi…).
Men vissa essentiella saker finns såklart alltid med i handbagaget och dit hör ju självklart datorn 😀
02 november 2019 — 13:21
Helena säger:
Ja, om man flyger sådär riktigt långt så blir det ju lite annorlunda! Då känns det ju rätt skönt att kunna fräscha upp sig lite, så gott det nu går 😉
02 november 2019 — 14:18
Znogge säger:
Ska vi på solsemester så har jag alltid en baddräkt i handbagaget. Skulle det incheckade bagaget bli försenat så kan man ändå tillbringa dagen på stranden eller vid poolen.
02 november 2019 — 14:24
Fredrika säger:
Ungefär som listan här;försöker undvika laptop (utom vissa jpbbresor). Nätpåse med laddare +powerbank. Surfplatta, mobil, 1-2 böcker, mapp med bokningar +info. Påse med t-shirt o underkläder. Mapp med kontanter och kort för olika länder. Kontaktlinsgrejor, flera (många) savettpåsar. Ett par nöt +fruktpåsar, kanske en Wasa-macka. Dricker oftast vatten eller te på flyg och kaféer i stället för flaska. Har en hård liten Samsonite + en mindre bag inuti dit man kan plocka över det viktigaste.
02 november 2019 — 16:35
BP säger:
Vi packar ungefär som ni. Å då min man är diabetiker finns det alltid smörgåsar och bananer med i handbagaget (förutom insulin då), just i fall att.
Kan även berätta att vi förut alltid hade med oss varsin mini schweizisk armékniv i handbagaget. Förut alltså, till den blev konfiskerad på Stanstead flygplatsen. Så nu packas den ned i vanliga bagaget
02 november 2019 — 17:41
Ann-Louise Paulsson säger:
Jag packar nästan exakt samma saker, men istället för pocketböcker laddar jag oftast ned en eller flera böcker på iPaden. Numera orkar jag inte heller släpa med datorn på resor utan den får stanna hemma (om det inte är en resa i jobbet förstås).
03 november 2019 — 17:43
Birgitta i Umeå säger:
I handbagaget har jag oftast en sudoku-tidning av svårare variant samt stickning. Jag har testat både rundstickor, vilket är bekvämast, samt vanliga stickor i olika material och det har aldrig varit något problem.
04 november 2019 — 9:55