Vi är inne i en period när vi föreläser mycket, och på kvällarna ägnar vi oss alltså åt att förbereda föreläsningar. Under de allra närmaste dagarna kommer vi hålla tre olika föreläsningar tillsammans, och dessutom håller jag (Helena) ytterligare en på jobbet. Här är några tips och tankar kring att förbereda föreläsningar.
Innehållsförteckning
Att föreläsa
Jag (Helena) är ganska van att föreläsa i mitt jobb. Jag föreläser relativt ofta för personal och chefer i kommunala verksamheter och ibland även för vårdpersonal. Förr föreläste jag också ofta för studenter på KI, framför allt på fysioterapeutprogrammet, läkarprogrammet och för masterstudenter inom folkhälsovetenskap. De senaste åren har Peter och jag också börjat föreläsa tillsammans en hel del om resor med husbil och om olika resmål. Kul!
4 föreläsningar på 6 dagar
Just nu är det en period med många föreläsningar. Jag (Helena) ska hålla fyra föreläsningar på sex dagar, och tre av dem håller jag och Peter tillsammans. Här är föreläsningarna som väntar:
- Onsdag: Hälsofrämjande arbete, Stockholms Stad
- Torsdag: Resa i Tjeckien, Travel News Market
- Söndag: Strandkorgsutmaningen i Tyskland, Viking Cinderella
- Måndag: Resa i Estland, Viking Cinderella
Det är väldigt roligt att föreläsa, men jag kan tycka att det är lite knepigt att ha så många föreläsningar så tätt inpå varandra. På sätt och vis känns det alltid som att jag bara kan ”ladda” för en i taget … Här kan du förresten läsa mer om campingkryssningen med Husvagn & Camping.
Att förbereda föreläsningar
Hur gör man för att förbereda föreläsningar? Alla gör säkert olika. Här är mina tips för att förbereda en powerpointpresentation, och för att förbereda sig själv …
Förbereda en Powerpointpresentation
Jag brukar börja med att förbereda en Powerpointpresentation. Medan man går igenom den blir det ju samtidigt att man förbereder sig för vad man ska prata om. Här är mina tips för en bra PP-presentation:
- Inte fler PP-bilder än antal minuter man ska prata. Men obs, detta är bara en tumregel, hur många bilder man använda kan variera väldigt mycket.
- Gärna foton eller andra bilder – och bilderna måste alltid förstärka det man ska prata om
- Inte för mycket information på en och samma bild
- Text måste vara väldigt kortfattad
- Avsluta med ditt ”Take home-message” – alltså det du vill att åhörarna ska minnas när de går därifrån. Det behövs däremot ingen bild där det står ”Tack för att du lyssnade”.
Att förbereda sig själv
Jag tänker alltid igenom vad jag ska prata om och kan ibland fundera över innehållet medan jag till exempel promenerar. Ibland inser jag att det är någon del jag behöver läsa på om lite extra, och då gör jag det. Jag har däremot aldrig något färdigt ”manus”, utan vill gärna prata ”ur hjärtat”.
Några tips om föreläsandet
Förutom att förbereda sina föreläsningar så kan det ju vara bra att tänka på vissa saker under själva föreläsningen. Här är några tips:
- Kom i god tid så att det finns tid att fixa tekniken. Av någon outgrundlig anledning vill den ofta trilskas lite.
- Ha gärna ett glas vatten tillgängligt – man blir lätt torr i munnen.
- Glöm inte att presentera dig själv, vem du är och varför just du pratar om det här ämnet.
- Om något kan ta åhörarnas fokus (t.ex. en rolig hatt du har på dig eller en annorlunda dialekt) – ta gärna några minuter och förklara. Annars kommer åhörarnas fokus gå till att fundera över hatten eller dialekten …
- Om det passar är det alltid roligt att ”prata” lite med åhörarna – att ställa öppna frågor eller be åhörare räcka upp handen.
- Om föreläsningen är längre en 40 minuter så behöver åhörarna troligtvis en liten bensträckare.
Brukar du föreläsa? Har du i så fall några bra tips på hur man kan förbereda sina föreläsningar?
Liniz Travel säger:
Men kul hur går jag på er föreläsning på Stockholm travel news? Kram
06 november 2019 — 7:33
Helena säger:
Kul om du vill komma Lina! 🙂
06 november 2019 — 18:44
Hasse säger:
Har föreläst en del genom åren och det jag tagit med mig, är att bjuda mycket på sig själv. Det brukar gå igenom till åhörarna. På en PP brukar jag tänka, max tre infopunkter, annars dör bilden bort. Men så klart beror mycket på vilket tema det är.
06 november 2019 — 8:36
Helena säger:
Jag gillar också när föreläsare bjuder lite på sig själva. Max tre infopunkter låter väl som en bra tumregel att hålla sig efter!
06 november 2019 — 18:45
Ama de casa säger:
Ni är så himla duktiga och ambitiösa! Stor eloge till er båda! Fyra föreläsningar på sex dagar, helt otroligt att greja en så sak.
Vi har fått förfrågan om vi inte skulle kunna föreläsa om våra resor (både i Spanien och andra ställen) på Más Amigos, en skandinavisk förening där vi är medlemmar och Anders jobbar en hel del åt dom också.
Men aldrig i livet! Det skulle jag inte klara av… Tror inte att så många skulle vara intresserade heller för den delen 😀
06 november 2019 — 10:03
Helena säger:
Jag tror säkert att många skulle vara intresserade av att höra er berätta om era spännande resor! 🙂 Men sen ska man förstås gilla att prata om det också 😉
06 november 2019 — 18:46
Ditte säger:
Jag föreläser fortfarande en del då och då och på olika sätt i olika sammanhang. Och vad gäller en PP så är det viktigt att den egentligen förstärker det man talar om men få ord + bild, just som du skriver här. Tycker det du tar upp är bra och gäller helt generellt,
I mitt jobb med resor så kan man ledigt säga att det ibland blir ”hela dagar” som jag föreläser och har hand om grupper. Viktigt är att alltid ha god kunskap om ämnet/ämnena (i mitt fall oftast många) vara väl förberedd förstås, presentera på ett lättfattligt sätt, vara personlig och ha med humor. Och att prata ”lagom”.. Nog så viktigt. Jag får ju alltid genom utvärderingar veta vad ”lyssnarna” har tyckt och den feedbacken är så viktig. Glädjande nog har jag hitintills fått bra ”betyg” och man kan ju hela tiden utvecklas.
Önskar er lycka till på era föreläsningar
06 november 2019 — 10:38
Helena säger:
Ja, att ha god kunskap om ämnet underlättar ju mycket! Det blir intressantare för åhöraren, och det är också lättare att förhålla sig lite fritt till ämnet.
06 november 2019 — 18:47
bmlarsreseblogg säger:
Tycker ni fått ihop en bra sammanställning över vad man ska tänka på inför en föreläsning. Jag ska inte säga att jag är van att föreläsa men i jobbet har det periodvis blivit så. A och O är väl att vara väl insatt i ämnet och så påläst man kan bli. Jag tycker PP är en jättebra hjälp eftersom jag tycker manus är helt förkastligt.
Det skulle varit kul att höra om Estland på Cinderella men den här gången är det som sagt var kört…
06 november 2019 — 17:23
Helena säger:
Håller helt med om att det är grunden att vara insatt i ämnet man pratar om!!
06 november 2019 — 18:47
BP säger:
Ja, du Helena är ju verkligen van vid föreläsningar och att skriva ”artiklar” också för den delen. Det syns och känns ju inte minst i bloggen.
PP-presentationer har jag iofs gjort/layoutat, men som tur är har jag sluppit prata själv. Men jag har lyssnat på många föredrag där just presentationen var bästa sömnpillret för åhörarna, typ text, text och få bilder. En dödssynd enligt mig.
Att klä ut sig kan funka om utstyrseln är relevant för presentationen, annars är det bara larvigt enligt mig.
06 november 2019 — 18:37
Helena säger:
Visst är det lätt hänt att föreläsningar blir sömnpiller. Om föreläsningarna är riktigt långa är det dessutom viktigt att aktivera åhörarna lite också. Det är svårt att lyssna länge … Och ja, du kan nog ha helt rätt avseende klädsel!
06 november 2019 — 18:49
Ann-Louise Paulsson säger:
Jag har föreläst ganska mycket om släktforskning i mitt jobb och tycker ni har fått med i princip alla viktiga punkter. Speciellt det där med att komma i tid för att hinna fixa med tekniken tycker jag är viktigt, för det är snarare regel än undantag att det inte fungerar direkt.
Hoppas vi ses imorgon på Travel News Market! 🙂
06 november 2019 — 21:36
Lena - gott för själen säger:
Bra tips! Jag föreläser väldigt sällan, men har varit på väldigt många. Precis det där med texten, som du skriver om, brukar jag störa mig på. Alldeles för många har alldeles för mycket text på bilderna. Reflexmässigt försöker man läsa samtidigt som man lyssnar, vilket gör att inget går in. Typ.
Kram Lena
08 november 2019 — 7:05