Meny Stäng

Nyår i olika länder – annorlunda nyårstraditioner

Hur firar man nyår i olika länder? Vi har forskat lite i det och bjuder på några udda och spännande nyårstraditioner i andra länder. Vi berättar förstås också om länder där vi själva firat nyår. Har du firat nyår utomlands någon gång? Berätta gärna!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nyår i olika länder

Nyår är en stor och viktig högtid på många håll i världen, men firas lite olika. Vissa länder, som har andra kalendrar, firar på helt andra datum. Andra firar samtidigt … men bara lite annorlunda.

Nyår i olika länder - fyrverkerier

Nyår enligt den Gregorianska kalendern

Enligt den gregorianska kalendern, som används i västvärlden, firas nyår på natten mellan den 31 december och 1 januari. Man firar på lite olika sätt i olika länder, men några inslag som är vanliga är:

  • Exklusiv middag eller fest
  • Festkläder
  • Lyxig mat
  • Fyrverkerier
  • Skåla i champagne på 12-slaget
  • Avge nyårslöften
Nyårsmiddag

Nyår enligt andra kalendrar

Det finns en rad olika kalendrar i världen och i en del länder firar man därför nyår på ett helt annat datum – ibland i kombination med nyårsfirandet den 31 december. Enligt en artikel i Kultursmakarna finns det mer än 45 olika chanser att fira nyår under året. Här är några exempel:

  • Kinesiskt nyår: vid en nymåne mellan 20 januari och 19 februari
  • Iranskt nyår (Nouruz): vid vårdagjämningen, runt 21 mars
  • Thailändskt nyår (Songkran): 13-15 april
Nyår i olika länder - lyktor

Udda sätt att fira nyår i olika länder

Om man ska tro diverse artiklar på nätet så kan man hitta en del udda sätt att fira nyår i olika länder. De flesta artiklarna anger dock inga källor, eller så hänvisar de helt enkelt till andra liknande listor, så det är lite svårt att veta säkert om allt stämmer eller fortfarande praktiseras.

Vi har ingen erfarenheter av följande traditioner själva och kan inte gå i god för om allt är korrekt, men våra källor är CBC News, Fodor’s och The Culture Trip. Känner du till någon av dessa nyårstraditioner?

  • Vindruvsätande vid tolvslaget i Spanien är en tradition som härstammar från 1800-talet, och som skulle ge bättre skörd. Sammanlagt 12 druvor ska ätas, en för varje klockslag.
  • Nedfirande av en pungråtta i Brasstown i North Carolina ska vara en variant av traditionen att fira ner en kula över Times Square på nyårsnatten. Pungråttan släpps sedan ut i det fria.
  • Rätt färg på underkläderna i Sydamerika anses kunna påverka det kommande året. Rött leder till kärlek och gult till välstånd och framgång.
  • Björnskinn för att driva ut onda andar i Rumänien ska vara en gammal tradition. Tydligen ska man se dansande människor i björnskinn på gatorna.
  • Krossande av porslin i Danmark ska tydligen vara en grej. Porslinet ska krossas mot en väns dörr, så om man har många vänner blir det mycket porslinskross.
  • Runda saker i Filippinerna anses ge pengar och välgång, eftersom den runda formen påminner om mynt. Man vill gärna ha prickiga kläder och äta mat med rund form.
Vindruvor

Nyår … eller Sylvester?

Har du hört talas om ”Sylvester” (Silvester) i samband med nyår? Första gången vi hörde talas om detta var när vi var i Marocko strax före nyåret 2010. Överallt satt affischer som gjorde reklam för Sylvester, och vi undrade vad det var de gjorde reklam för? Nyårsfirandet förstås!

Om du tittar i almanackan så har Sylvester namnsdag den 31 december. Dagen har fått sitt namn efter påven Silvester, som dog den 31 december år 335, och som är ett helgon i den katolska kyrkan.

Nyår i olika länder – här har vi firat

Eftersom vi ofta reser den här tiden på året så har vi ju firat nyår i olika länder, men i år kommer vi fira i Sverige. Här är de länder där vi firat nyår:

Har du firat nyår utomlands någon gång? Berätta!

Nyår i olika länder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev