Hur firar man nyår i olika länder? Vi har forskat lite i det och bjuder på några udda och spännande nyårstraditioner i andra länder. Vi berättar förstås också om länder där vi själva firat nyår. Har du firat nyår utomlands någon gång? Berätta gärna!
Innehållsförteckning
Nyår i olika länder
Nyår är en stor och viktig högtid på många håll i världen, men firas lite olika. Vissa länder, som har andra kalendrar, firar på helt andra datum. Andra firar samtidigt … men bara lite annorlunda.
Nyår enligt den Gregorianska kalendern
Enligt den gregorianska kalendern, som används i västvärlden, firas nyår på natten mellan den 31 december och 1 januari. Man firar på lite olika sätt i olika länder, men några inslag som är vanliga är:
- Exklusiv middag eller fest
- Festkläder
- Lyxig mat
- Fyrverkerier
- Skåla i champagne på 12-slaget
- Avge nyårslöften
Nyår enligt andra kalendrar
Det finns en rad olika kalendrar i världen och i en del länder firar man därför nyår på ett helt annat datum – ibland i kombination med nyårsfirandet den 31 december. Enligt en artikel i Kultursmakarna finns det mer än 45 olika chanser att fira nyår under året. Här är några exempel:
- Kinesiskt nyår: vid en nymåne mellan 20 januari och 19 februari
- Iranskt nyår (Nouruz): vid vårdagjämningen, runt 21 mars
- Thailändskt nyår (Songkran): 13-15 april
Udda sätt att fira nyår i olika länder
Om man ska tro diverse artiklar på nätet så kan man hitta en del udda sätt att fira nyår i olika länder. De flesta artiklarna anger dock inga källor, eller så hänvisar de helt enkelt till andra liknande listor, så det är lite svårt att veta säkert om allt stämmer eller fortfarande praktiseras.
Vi har ingen erfarenheter av följande traditioner själva och kan inte gå i god för om allt är korrekt, men våra källor är CBC News, Fodor’s och The Culture Trip. Känner du till någon av dessa nyårstraditioner?
- Vindruvsätande vid tolvslaget i Spanien är en tradition som härstammar från 1800-talet, och som skulle ge bättre skörd. Sammanlagt 12 druvor ska ätas, en för varje klockslag.
- Nedfirande av en pungråtta i Brasstown i North Carolina ska vara en variant av traditionen att fira ner en kula över Times Square på nyårsnatten. Pungråttan släpps sedan ut i det fria.
- Rätt färg på underkläderna i Sydamerika anses kunna påverka det kommande året. Rött leder till kärlek och gult till välstånd och framgång.
- Björnskinn för att driva ut onda andar i Rumänien ska vara en gammal tradition. Tydligen ska man se dansande människor i björnskinn på gatorna.
- Krossande av porslin i Danmark ska tydligen vara en grej. Porslinet ska krossas mot en väns dörr, så om man har många vänner blir det mycket porslinskross.
- Runda saker i Filippinerna anses ge pengar och välgång, eftersom den runda formen påminner om mynt. Man vill gärna ha prickiga kläder och äta mat med rund form.
Nyår … eller Sylvester?
Har du hört talas om ”Sylvester” (Silvester) i samband med nyår? Första gången vi hörde talas om detta var när vi var i Marocko strax före nyåret 2010. Överallt satt affischer som gjorde reklam för Sylvester, och vi undrade vad det var de gjorde reklam för? Nyårsfirandet förstås!
Om du tittar i almanackan så har Sylvester namnsdag den 31 december. Dagen har fått sitt namn efter påven Silvester, som dog den 31 december år 335, och som är ett helgon i den katolska kyrkan.
Nyår i olika länder – här har vi firat
Eftersom vi ofta reser den här tiden på året så har vi ju firat nyår i olika länder, men i år kommer vi fira i Sverige. Här är de länder där vi firat nyår:
- 2018 – Nyår i Sri Lanka
- 2017 – Nyår i Israel
- 2014 – Nyår i Portugal
- 2013 – Nyår i Filippinerna
- 2012 – Nyår i Malaysia
- 2011 – Nyår i Ukraina
- 2010 – Nyår i Ungern
- 2009 – Nyår i Ukraina
- 2007 – Nyår i Kenya
- 2006 – Nyår i Nya Zeeland
Har du firat nyår utomlands någon gång? Berätta!
dianasdrömmar säger:
Gott nytt år till er <3 kram
29 december 2019 — 8:57
Helena säger:
Tack detsamma, Gott Nytt år Diana!
29 december 2019 — 12:39
Lite mera rosa - Cornelia Tonéri säger:
Jag fick tänka efter men det visar sig att jag faktiskt aldrig firat nyår utomlands.
Men förra året kom jag på en idé jag hoppas kunna förverkliga om nåt år och det är att fira nyår två gånger på samma år. I Auckland och på Cooks-öarna. Gott nytt reseår!
29 december 2019 — 9:41
Helena säger:
Haha, ja det vore ju kul! 🙂
29 december 2019 — 12:39
Ann säger:
Vi firade förra året i Dublin, året innan i Barcelona och imorgon reser vi till Aten för att fira in det nya året i Grekland 🙂
29 december 2019 — 9:53
Helena säger:
Härligt! Önskar en riktigt fin resa till Aten och Grekland!
29 december 2019 — 12:40
Anette säger:
Oj, så många länder ni firat nytt år i. Vi firar nästan alltid i Sverige. Några gånger i Italien och förstås i Thailand har det i alla fall blivit.
Det thailändska nyåret, i april, firade vi under åren vi bodde i Bangkok.
Då gäller det att inte vara rädd om kläder eller frisyr, se länk sist i kommentaren ?
Gott nytt år på er.
https://ladyibangkok.blogg.se/2015/april/en-nagot-blot-tillstallning-2.html
29 december 2019 — 9:54
Helena säger:
Vilka roliga bilder i inlägget, tack för länken! Verkligen blött! 😉 Önskar Gott Nytt år!
29 december 2019 — 12:41
Ama de casa säger:
Oj vad många ställen ni har firat nyår på! Kul! 🙂
Jag tänker främst på en gång när Anders TRODDE att han firade det iranska nyåret tillsammans med en iransk vän som han hade åkt till USA med.
Långt senare, hemma, så kom vi att tala om det. Anders sa till kompisen nåt om ”det där nyårsfirandet som vi var på i Kalifornien”.
Hamid såg väldig förvånad ut. Anders förklarade mer, och då säger Hamid:
– Den festen var inget nyårsfirande, det var en begravning.
HAHAHA!!! Tänk att man kan tro att man varit på ett nyårsfirande när man egentligen är på begravning? Dom iranska begravningarna går nog inte till på riktigt samma sätt som här hemma. Inte den som Anders var på i alla fall 😀
Till hans försvar måste sägas att han inte var med på själva begravningsakten och att tiden på året var där i nyårstider för Iran.
PS: Jag var inte med. Jag skulle självklart ha fattat direkt… 😉 😀
29 december 2019 — 10:08
Helena säger:
Ojojoj, man trodde ju att man skulle märka skillnad på ett nyårsfirande och en begravning … men vad vet jag!!? Nu blir man ju nyfiken på hur deras begravningar … och deras nyårsfiranden … går till! 😉
29 december 2019 — 12:43
Lena i Wales säger:
Jag har ofta använt Sylvester för nyår, p g a namnsdagen, men visste inte att det var så i andra länder också. Jag kommer ju från Göteborgstrakten och det är kanske olika hur vi benämnet nyår i olika landsdelar i Sverige?!
Jag har firat nyår i Wales, England, Holland, Spanien, Tyskland, Norge, Sverige och kanske någon mer stans, som jag har glömt.
Mycket i firandet är lika, bubbel, god mat, festklädda o s v.
I Spanien minns jag druvorna.
Det var knappast några fyrverkerier i UK innan milleniefirandet, men nu är även det vanligt här och så sjunger vi alltid Auld lang syne, vilket de flesta inte kan texten till, mer än refrängen, så det blir mest nynnande och dansande.
Gott nytt år!
29 december 2019 — 12:23
Ditte säger:
Kul inlägg! Visst är det roligt med olika länder och deras olika traditioner. Vi brukar vanligtvis fira nyår utomlands . Har många gånger upplevt det kineiska nyåret i Peking, i Malaysia och i Thailand. De två olika israeliska nyåren har vi vid ett par tillfällen tillbringat i Jerusalem och Tel Aviv. På Sri Lanka har vi tagit del av både det hinduiska och buddistiska nyåret. Och i Malaysia blandas ju de olika nyåren i en härlig mix. Där har vi spenderat ett par av dem i K.L
Och vad gäller de västerländska nyåren har vi varit bl.a. i Spanien, Österrike, Schweiz, Norge,Frankrike Gran Canaria, Italien, kryssning på Atlanten, i USA och även hemma i Sverige ibland. (Men på olika platser)
Önskar er ett riktigt Gott Nytt År.
29 december 2019 — 14:48
Lena - gott för själen säger:
De här faktainläggen är så roliga och intressanta att läsa. Ni lägger ner massor med tid på det för oss läsare! Tummen upp för det!
Det där med Spanien kan jag intyga. Dotterns sambo, som är uppvuxen delvis i Spanien, berättade om att man stoppar vindruvor i munnen vid tolvslaget. En druva vid varje slag, utan att tugga eller svälja emellan. Blir lite roligt då alla ser ut som hamstrar. Sen skålar man i champagne. I glaset har man lagt något eget i guld (ring, kedja etc), vilket heter ”brindar con oro”. Detta ska bringa tur och pengar i framtiden.
Kram Lena
29 december 2019 — 16:01
BP säger:
Det var en diger nyårslista, som jag inte kan matcha;-) Men jag har firat i Florida, på Madeira, Frankrike, Tyskland och Spanien. Å det där md druvor har jag faktiskt sett i Benidorm och fick förklarat för mig.
Nyår kallas Sylvester i alla tyskspråkiga länder och även i Frankrike.
29 december 2019 — 17:05
Eva /Leva som Eva säger:
Kul! Jag har firat i södra Frankrike med familjen flera gånger, inget märkvärdigare än hummer och champagne ? Det som skiljer där är att staden sköter fyrverkeriet. Inga privata smällare eller raketer. Bra tycker jag.
29 december 2019 — 17:43
Jossus Travelpics säger:
Har firat nyår i Libanon. Såg något flyga på himlen och antog det var fyrverkerier, men dom exploderade aldrig. Då fick jag höra att det var skott, att man firade genom att ta sitt vapen och skjuta upp mot himlen. En stund senare började det skjutas skott som passerade några meter från vår balkong.
Tur man befann sig inomhus.
29 december 2019 — 17:45
Marianne - Glimt av verden säger:
Så mange steder dere har feiret nyttår! Selv har jeg feiret nyttår i Uruguay, Costa Rica og Singapore. I år skal jeg feire hjemme 🙂
29 december 2019 — 19:11
Ann-Louise Paulsson säger:
Jag firade nyår på Walt Disney World i Orlando för 21 år sedan. Och vi hann tillbaka till hotellrummet lagom för att se Times Square Ball Drop på TV. (http://www.stadtillstrand.se/2018/12/31/nyarsafton/) Eftersom vi har katt nu så är vi numera alltid hemma på nyårsafton för att kunna ha koll på henne så att hon inte blir rädd av fyrverkerierna.
29 december 2019 — 19:23
Mias Mix säger:
Intressant läsning! Och ni har hunnit med några nyårsaftnar utomlands. Första nyårsafton utomlands för mig var 1986 i Tyskland och där kallade man det för just Sylwester. Sen firade vi nyårsafton 1992 på Nya Zeeland. Då hade vi två småttingar så det blev inte så jättemycket firande. Sen nyårsafton 2012 i Cairns i Australien slår nog det mesta. Vilken folkfest. 20 000 personer, unga gamla mörka ljusa, alla firade tillsammans och ingen var onykter och fyrverkerierna från pråmarna i havet tog aldrig slut.
Önskar er ett riktigt gott nytt år!
29 december 2019 — 19:43