Nyårsmat, vad är det? Och vad är tradition att äta på nyårsafton egentligen? Vi har läst på lite och kollat runt bland recept, och hittat ett gäng rätter som är vanliga till nyår. Nu är vi förstås nyfikna på att få veta – vad hamnar på din nyårstallrik i kväll?
Innehållsförteckning
Nyårsmat förr
Nu för tiden är nyårsafton en kväll då många äter extra festlig mat, som oxfilé eller hummer. Så här exklusivt har det dock inte alltid varit. Enligt Nordiska museet var nyårsmenyn långt in på 1900-talet en upprepning av julmaten. Så sent som 1970 föreslog Tore Wretman Biff Stroganoff som nyårsmeny, vilket många idag skulle uppfatta som en alldeles för vardaglig rätt för en nyårsafton.
Nyårsmat idag
Dagens nyårsmat strävar ofta efter att vara så festlig som möjligt. Om det är någon dag på året man ska unna sig något lyxigt så är det ju just den där dagen.
Förrätter på nyår
När man googlar på förrätter för nyårssupén får man massor av olika kreativa förslag. Många förrätter är till exempel varianter på:
- Räkcocktail
- Snittar med lax eller skaldjur
- Gratinerad hummer
- Blinier med kaviar/löjrom
- Pilgrimsmusslor
- Ostron
- Toast Skagen
- Räksoppa
- Kräft- eller hummersoppa
- Jordärts- eller kronärtskockssoppa
- Fler lyxiga förrätter
Huvudrätter på nyår
När man letar receptförslag för nyårsmenyns huvudrätter får man ofta festliga förslag, som till exempel:
- Fläskfilé
- Oxfilé eller kalvfilé
- Lammracks, lammrostbiff eller lammytterfilé
- Rådjursstek eller rådjursytterfilé
- Ankbröst
- Gratinerad hummer
- Torskrygg
- Hälleflundra eller rödtunga
- Fisk- och skaldjursgryta
Efterrätter på nyår
När det gäller efterrätter för nyårsfesten är fantasin stor, och man kan servera allt från klassiker till mer kreativa skapelser. Här är några exempel på efterrätter, som kan varieras i det oändliga:
- Tiramisu
- Parfait
- Crème brûlée
- Chokladmousse
- Pannacotta
- Chokladfondant
- Cheesecake
Nyårsmat för vegetarianer
Om man är vegetarian då? Idag finns hur mycket receptidéer som helst för den som inte vill äta kött. Här är några exempel på vegetariska huvudrätter för nyår:
- Vegtarisk lasagne
- Pasta eller ravioli med svamp
- Risotto med tryffel, svamp eller sparris
- Halloumi
- Ugnsbakad/gratinerad portabello
- Vegetarisk Wellington
- Ugnsbakad blomkål, rödbeta eller pumpa
- Oumph Bourguignon
- Vegetariska biffar
Våra ”traditioner” när det gäller nyårsmat
Precis som med julen, så kan man nog konstatera att vi inte har någon tradition alls. Ibland blir det superlyxig nyårsmat, som när i blev bjudna på ”Nyårsmiddag Deluxe” 2016. Andra gånger blir det extremt enkelt, som när vi åt snabbmat och drack coca cola på nyårsafton i Eilat i Israel 2017.
I år är vi bordbjudna till Peters bror, och vi kommer också bidra lite till menyn. Vi berättar mer om detta senare.
Vad brukar du äta på Nyårsafton?
Har du några tradtioner när det gäller nyårsmat? Vad brukar du laga eller äta? Vad kommer ligga på din tallrik ikväll?
Önskar alla läsare och vänner ett Gott Nytt år!
Lena - gott för själen säger:
Hm, nä, inga speciella traditioner eller måsten. Men för tredje året i rad börjar vi med en picknicklunch i parken med italienskt plock och champagne. Lite festligare/lyxigare middagsmat brukar det bli. I år blir det råraka med skagen och rom, oxfilé med potatiskorgar och lakritsfluff med färska hallon.
Ha en härlig nyårsafton.
Kram Lena
31 december 2019 — 8:42
Helena säger:
Er picknicklunch låter ju supermysig! Och vilken smarrig meny ni planerar, mums!
31 december 2019 — 9:47
bmlarsreseblogg säger:
Här firar vi sedan många år nyår med tre andra par. De vi är hos står för varmrätt och vi andra delar på drink med tilltugg, förrätt och dessert.
I år är vi hos en jägare så hjort serveras till huvudrätt. Allt ska ha ett vilttema så vi står för trattkantarellsoppa med ädelost och cognac, medan det blir Pavlova med skogsbär till efterrätt…
Sedan blir det nog paltkoma….
31 december 2019 — 14:24
Helena säger:
Låter supertrevligt och gott, och roligt med ett tema för maten! Önskar er ett riktigt gott nytt år!
31 december 2019 — 17:43
Znogge säger:
Vi befinner oss på hotell i kväll och där serveras buffé som inleds med hummersoppa. Sedan finns det skaldjur och därefter olika grillade filéer med goda tillbehör. Vi avslutar med ostbricka och sedan någon efterrätt. Bufféer är inte min grej men denna brukar vara mycket vällagad på bra råvaror. Risken är väl bara att man äter för mycket 😉
Gott slut!
31 december 2019 — 9:41
Helena säger:
Men så trevligt!! Jag är inte heller jätteförtjust i buffet, men vissa bufféer kan ju vara fantastiska. Önskar detsamma! Gott slut och Gott nytt år!
31 december 2019 — 9:48
Ama de casa säger:
Oj så mycket gott!
Här har vi ingen som helst tradition när det kommer till nyårsmaten, det blir vad det blir men det brukar bli gott 🙂
Och apropå gott: Gott Nytt År! 😀
31 december 2019 — 10:04
Helena säger:
Tack detsamma, gott nytt år!!!
31 december 2019 — 17:43
Nils-Åke Hansson säger:
GOTT NYTT ÅR
Vi har haft en dag med sol och vi blir servade med massa gott
31 december 2019 — 14:49
Helena säger:
Det låter härligt! Önskar er Gott Nytt år!
31 december 2019 — 17:43
Anonym säger:
Jaha
28 december 2020 — 19:55
BP säger:
Ja, den nyårsmaten från 2016 minns jag. WOW!
Tycker faktiskt synd om alla vegetarianer som får äta ”tråkmat” ikväll. Här ska det börjas med ostron, sedan vår ”traditionella” gratinerade hummer, efterrätt Pannacotta. Allt klappat och klart, köpt hos den lokala deli. Okej, hummern gratineras ju i ugnen, så det blir inget jobb det heller;-)
Önskar dig och Peter en härlig Nyårsafton och ett riktigt gott och resefyllt Nytt År.
31 december 2019 — 15:45
Helena säger:
Er nyårsmeny låter både lyxig och god! Önskar er ett riktigt Gott Nytt år!!! ?
31 december 2019 — 17:44
Kors och Tvärs säger:
Här blir det räkor i lite olika varianter. Cava naturligtvis. Och chokladfondant till dessert. Sedan på vi väl försöka stoppa i oss 12 vindruvor, på tolvslaget så vi får ett lyckligt 2020 🙂
31 december 2019 — 16:28
Helena säger:
Det låter riktigt gott! Och kul med druvorna, som jag nyligen lärt mig om! Önskar er ett riktigt Gott Nytt år!
31 december 2019 — 17:45
Ruth i Virginia säger:
Ingenting särskilt På 40-talet i Sverige var nyårsafton den
dagen, då lutfisken sade farväl.
Min mest minnesvärda nyårsafton var 1949, då jag och min
fästman (i uniform) gick på bal på Rosenbad. Tjusigt! Vad
vi åt, kommer jag inte ihåg. 🙂
GOTT NYTT ÅR till er två, som ger mej så mycken glädje!
31 december 2019 — 16:54
Helena säger:
Åh vad tjusigt det låter med bal och fästman i uniform! Vilket minne! Önskar dig ett riktigt Gott Nytt år Ruth!!!
31 december 2019 — 17:46
Maria/ Magnolia Magis säger:
God avslutning på 2019!! Här blir inget speciellt ikväll, te och macka som vanligt.. Men imorgon blir det fira av! Pappa fyller 70! ???
31 december 2019 — 20:04