Meny Stäng

Nyårsmat – vad är tradition att äta på nyårsafton?

Annons

Nyårsmat, vad är det? Och vad är tradition att äta på nyårsafton egentligen? Vi har läst på lite och kollat runt bland recept, och hittat ett gäng rätter som är vanliga till nyår. Nu är vi förstås nyfikna på att få veta – vad hamnar på din nyårstallrik i kväll?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nyårsmat förr

Nu för tiden är nyårsafton en kväll då många äter extra festlig mat, som oxfilé eller hummer. Så här exklusivt har det dock inte alltid varit. Enligt Nordiska museet var nyårsmenyn långt in på 1900-talet en upprepning av julmaten. Så sent som 1970 föreslog Tore Wretman Biff Stroganoff som nyårsmeny, vilket många idag skulle uppfatta som en alldeles för vardaglig rätt för en nyårsafton.

Nyårsmat idag

Dagens nyårsmat strävar ofta efter att vara så festlig som möjligt. Om det är någon dag på året man ska unna sig något lyxigt så är det ju just den där dagen.

Nyårsmat

Förrätter på nyår

När man googlar på förrätter för nyårssupén får man massor av olika kreativa förslag. Många förrätter är till exempel varianter på:

Lyxiga snittar med lax och räkor som nyårsmat

Huvudrätter på nyår

När man letar receptförslag för nyårsmenyns huvudrätter får man ofta festliga förslag, som till exempel:

  • Fläskfilé
  • Oxfilé eller kalvfilé
  • Lammracks, lammrostbiff eller lammytterfilé
  • Rådjursstek eller rådjursytterfilé
  • Ankbröst
  • Gratinerad hummer
  • Torskrygg
  • Hälleflundra eller rödtunga
  • Fisk- och skaldjursgryta
Hummer som nyårsmat

Efterrätter på nyår

När det gäller efterrätter för nyårsfesten är fantasin stor, och man kan servera allt från klassiker till mer kreativa skapelser. Här är några exempel på efterrätter, som kan varieras i det oändliga:

  • Tiramisu
  • Parfait
  • Crème brûlée 
  • Chokladmousse
  • Pannacotta
  • Chokladfondant
  • Cheesecake
Tre efterrätter
Varför en enda efterrätt … när man kan göra tre?

Nyårsmat för vegetarianer

Om man är vegetarian då? Idag finns hur mycket receptidéer som helst för den som inte vill äta kött. Här är några exempel på vegetariska huvudrätter för nyår:

  • Vegtarisk lasagne
  • Pasta eller ravioli med svamp
  • Risotto med tryffel, svamp eller sparris
  • Halloumi
  • Ugnsbakad/gratinerad portabello
  • Vegetarisk Wellington
  • Ugnsbakad blomkål, rödbeta eller pumpa
  • Oumph Bourguignon
  • Vegetariska biffar
Vegetarisk nyårsmat

Våra ”traditioner” när det gäller nyårsmat

Precis som med julen, så kan man nog konstatera att vi inte har någon tradition alls. Ibland blir det superlyxig nyårsmat, som när i blev bjudna på ”Nyårsmiddag Deluxe” 2016. Andra gånger blir det extremt enkelt, som när vi åt snabbmat och drack coca cola på nyårsafton i Eilat i Israel 2017.

I år är vi bordbjudna till Peters bror, och vi kommer också bidra lite till menyn. Vi berättar mer om detta senare.

Vad brukar du äta på Nyårsafton?

Har du några tradtioner när det gäller nyårsmat? Vad brukar du laga eller äta? Vad kommer ligga på din tallrik ikväll?

Nyårsmiddag

Önskar alla läsare och vänner ett Gott Nytt år!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev