Det finns mer av Sverige i Tyskland än vad man kanske anar. Faktum är att man i Tyskland hittar massor av platser och traditioner med svensk anknytning. Många spår har en historisk koppling, till exempel till det 30-åriga kriget eller till Sveriges stormaktstid i Östersjöområdet. Visste du till exempel att man i Wismar varje år firar ”Schwedenfest” eller att Sveriges första universitet ligger i Greifswald?
Innehållsförteckning
Sverige i Tyskland – 12 platser du inte vill missa
När vi reste längs den tyska Östersjökusten i somras stötte vi på den ena svenska historien efter den andra. Vi besökte till exempel restaurangen ”Alter Schwede” i Wismar, kollade in Sveriges första universitet i Greifswald och blev guidade i den en gång svenska hansastaden Stralsund. Är du nyfiken på att upptäcka spår av Sverige i Tyskland? Idag tipsar vi om tolv väldigt svenska upplevelser i vårt grannland.
1. Svenskhålen ”Schwedenlöcher Elbsandsteingebirge”
I bergsområdet Elbsandsteingebirge vid floden Elbe, mellan Dresden och tjeckiska gränsen, ligger ”die Schwedenlöcher”, svenskhålen. I den här dramatiska ravinen gömde traktens bönder sin egendom för svenskarna under 30-åriga kriget.
Det verkar dessutom som att svenskarna ställt till med besvär i området också senare. Inte långt ifrån Schwedenlöcher och den kända utsiktsplatsen Basteibro, finns en inskription på gammaltyska ristad i den mjuka sandstenen: ”1705 kam der Schwede und kostete uns viel Geld” (”705 kom svensken och kostade oss mycket pengar).
2. Efterrätten ”Schweden Eisbecher” i Östra Tyskland
Schweden Eisbecher (Sverige-glass) är en efterrätt som man förr hittade i Östtyskland, och som fortfarande kan serveras i de östra delarna av Tyskland. Efterrätten består av vaniljglass, äppelmos, likör och grädde.
Namnet myntades 1952, då Sverige vann med 7-3 över det västtyska hockeylaget i de olympiska vinterspelen i Oslo. Walter Ulbricht, som var ordförande i det östtyska statsrådet, blev så förtjust att han valde att kalla sin favoritefterrätt för ”Sverige-glass”.
3. ”Schwedenfest” i Wismar
Efter 30-åriga kriget hamnade Wismar under svenskt styre fram till 1803 (de jure 1903). Det finns många svenska kopplingar i Wismar som till exempel den gotiska byggnaden ”Alter Schwede”, den gamle svensken – som idag är restaurang – och som byggdes omkring år 1380. Här hittar man också ”Schwedenkopf”, Sverigehuvud, ovanför entrédörrens portal.
Varje år i augusti firas de historiska minnena i staden med en rungande ”Schwedenfest”. Hela staden fylls med karoliner, hästar och kanoner, och ett skådespel tar plats på stadens gator, tillsammans med svenska flaggor och blågula ballonger.
4. Svenskvägen ”Schwedenstrasse”
Vill du upptäcka alla de platser som var viktiga i Tyskland under den svenska perioden mellan 1630 och 1815? Då kan du följa den 700 kilometer långa Svenskvägen, som löper genom delstaten Mecklenburg-Vorpommern och delar av Brandenburg.
Rutten berättar om viktiga händelser som 30-åriga kriget, Sveriges uppgång och fall som stormakt, Preussens uppkomst och Napoleonkriget. Man kan till exempel se barockslottet och trädgården Griebenow i Pommern, som är ett exempel och en symbol för den svenska stormakten.
5. Drottning Silvias hemstad Heidelberg
Det svenska kungahuset har under många århundraden blandats med kungligt tyskt blod. Här är några exempel:
- Maria Eleonora av Brandenburg (1599-1655, som var Gustav II Adolfs fru och mor till drottning Kristina
- Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636-1715) som var Karl X Gustavs fru och mor till Karl XI
- Victoria av Baden (1862-1930) som var gift med Gustav V och mor till Gustav VI Adolf
Idag har vi vår drottning Silvia Sommerlath (1943), som är gift med vår kung Carl XVI Gustaf och mor till bland annat kronprinsessan Victoria. Varför inte besöka Silvia Sommerlaths hemstad Heidelberg, där du bland annat kan kika på det fina slottet?
6. Svenska dryckeshistorier i Bremen
Under det 30-åriga kriget, när svenskarna under Gustav II Adolf krigade i Tyskland, var Bremen och andra Hansastäder neutrala. Svenskarna behövde förhandla och eftersom kungen var rädd att hans sändebud skulle drickas under bordet skickade han två som skulle klara trycket: kapten Duglig och hans ryttardräng Balthasar Bottenlös.
De svenska sändebuden drack alla under bordet, förutom en man som hette Walther. Han drack dubbelt så mycket som svenskarna, och till slut somnade kapten Duglig. Bottenlös tyckte sig se en blåaktig dimma stiga upp ur Walthers huvud och skrek ”Du är en svartkonstnär!”. Walther visade en kran i hjärnan där vinångorna for ut. Han var dock imponerad av ryttardrängens förmåga att dricka och erbjöd honom att stanna som källarmästare, vilket ryttardrängen tackade ja till.
Lämna Sverige, där det finns mer vatten än vin. Vill du inte så vet hela stan imorgon att den svenske kungen skickade en ryttardräng som skrivare.
7. Torgau – där svenskar åt björnar
Bed lilla barn, bed, imorgon kommer svensken, ja imorgon kommer han, Oxenstierna, och han kommer lära alla barn att be, så bed lilla barn, bed!
Denna varnande visa sjöngs för tyska barn under 30-åriga kriget, och faktiskt än idag. Mannen som barnen varnas för är Axel Oxenstierna, som tog över den svenska statsledningen efter Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen 1632.
Tyskland förstördes och plundrades under 30 år av de inblandade arméerna i kriget. Ett exempel hittar man i Torgau där den svenska armén hade sitt huvudkvarter under ett halvårs tid. Inskriften vid slottet Hartenfels vallgrav vittnar om denna tid. Sammanlagt 32-36 björnar livnärde under denna period den svenska hären.
Under trettioårskriget åt svenskar björnar från Torgau-björngrottan.
8. Sverigemadonnan i Überlingen
Staden Überlingen vid Bodensjön belägrades av svenska trupper år 1632-1634 och det rådde svår nöd i staden. När nöden var som värst uppenbarade sig den heliga Maria för några munkar vilket stärkte invånarnas moral.
När de svenska trupperna äntligen gav sig av beslöt man att varje år hålla en gudstjänst och anordna en religiös procession till jungfru Marias ära. Den första processionen hölls år 1634 och anordnas nu två gånger per år. 1659 lät staden tillverka en mariastaty i rent silver kallad ”die Schwedenmadonna” som sedan dess bara kan beskådas under processionen. Resten av året förvaras madonnan i Münsterbasilikans skattkammare.
9. Schwedeneck – till minne av ett svenskdanskt sjöslag
År 1715 drabbade svenskar och danskar samman i ett sjöslag vid Kolberger Heide på den östra sidan av Kielbuktens utlopp. Efter den dramatiska händelsen, som skedde för snart 300 år sedan, fick området sitt namn ”Schwedeneck”.
Området ligger cirka två mil norr och Kiel och här hittar man idag vacker natur, idylliska stränder och fina cykelvägar. I Schwedeneck kan man bland annat semestra i vandrarhem, semesterlägenheter och på campingar.
10. Würzburg – en gång en svensk stad i Bayern
Würzburg erövrades av Gustav II Adolf och hans trupper under 30-åriga kriget, och var svenskt mellan 1631 och 1635. I Fürstenbaumuseum finns ett utställningsrum tillägnat Gustav II Adolf med orginalobjekt från den här tiden.
11. Universitet i Greifswald var en gång Sveriges äldsta
Universitetet i Greifswald grundades år 1456, det vill säga 11 år före Sveriges äldsta universitet i Uppsala. Greifswald tillhörde Sverige under 150 år, och mellan 1747 och 1750 lät den svenska kronan uppföra Universitetets huvudbyggnad, under ledning av arkitekten Andreas Mayer. I huvudentrén möts besökarna än idag av en minnessten som nämner de svenska monarkerna Fredrik I och Adolf Fredrik samt greve Axel Löwen, som verkade som universitetets kansler.
Greifswald är idag en universitetsstad med runt 10 000 studenter. Man kan bland annat läsa medicin här, men också till exempel humaniora och språk. Bland annat kan man förstås studera svenska!
12. Lützen – platsen för ett svensktyskt slagfält
En dimmig morgon den 6 november 1632 skrevs svensk historia i Tyskland. Utanför staden Lützen utkämpades ett slag mellan de kejserliga katolska trupperna under och den svenska protestantiska hären ledd av kung Gustav II Adolf. Under detta fruktansvärda blodbad dog tusentals soldater. Svenskarna vann slaget, men förlorade sin kung, som stupade i slaget vid Lützen.
Minnet av Gustav II Adolf har sedan slagets hållits levande. År 1803 skrev man in ”G A 1632” på den svarta minnesstenen ”Schwedenstein”. På 1900-talet byggdes också ett minneskapell, och man reste en staty av kungen på sin stegrande häst. Två svenska trähus från Dalarna kompletterar minnesmärkena, och i ett ut av dem är även ett litet museum inrättat.
Mer om Sverige i Tyskland
Har du kanske också tips på platser eller traditioner i Tyskland med relation till Sverige? Berätta gärna!
Potsdam i Tyskland – och slottet Sanssouci
Potsdam i Tyskland och slottet Sanssouci bjöd på en positiv överraskning. I Potsdam finns byggnader med…
Att göra i Magdeburg – 12 tips till Ottostaden i Tyskland
Vad kan man göra i Magdeburg i Tyskland? Denna stad, som ibland kallas ”Ottostaden” har en…
Tyskland välkomnar husbilar (och Sverige sätter upp förbud)
Vi har under denna resa befunnit oss knappt två månader i Tyskland med vår husbil. Som…
Segla i Tyskland – från Krummin till Greifswald
Att segla i Tyskland kan vara allt från att njuta av solen på däck till att…
Att göra i Baden-Baden – 16 tips till en anrik tysk kurort
Vad kan man göra i Baden-Baden i Tyskland? Denna stad är en anrik och vacker kurort…
Ostsee camping i norra Tyskland – och fest med gänget
Vi har, tillsammans med elva andra husbilar, stått tre nätter på Ostsee camping i Zierow utanför…
Camping och Moselviner i Traben-Trarbach, Tyskland
Traben-Trarbach i tyska Moseldalen är vackert och har dessutom världskända moselviner. Det här är en mysig…
Utflykter bland Tysklands sjöar
Husbilsresan ”Strandkorgsutmaningen” fortsätter, och det blev tid för de sju husbilarna på resan/tävlingen att ge sig…
Tyska specialiteter i olika regioner – missa inte dessa
Tyska specialiteter, vad är det? Tysk mat varierar från region till region, och det finns många…
Tysklands längsta hängbro – Titan RT i Harz
Tysklands längsta hängbro heter Titan RT och går över dalen och dammen Rappbode i Harz. Från…
Husbilsresa i Tyskland – några reflektioner från vägen
Vi är på husbilsresa i Tyskland, och det är dags för lite reflektioner! Hur är det…
Bauhaus 100 år – historien om en tysk designskola
Bauhaus fyller 100 år i år, men det är inte byggvaruhuset som har födelsedag. Nej, vi…
Timmendorfer strand – vacker sandstrand i Tyskland
Om du vill uppleva en vacker sandstrand i Tyskland kan du resa till Timmendorfer strand, som…
Hofgarten Eremitage i Bayreuth – otrolig park i Bayern
Hofgarten Eremitage i Bayreuth är en stor och helt otroligt vacker park fylld av slott, fontäner,…
Bastei i Saxiska Schweiz – dramatisk natur i Tyskland
Bastei i Saxiska Schweiz är ett fantastiskt bergsområde i Tyskland med en vacker och omtalad bro:…
Korsvirkesvägen i Tyskland – en mysig semesterväg
Korsvirkesvägen i Tyskland är en fantastiskt mysig semesterväg. Detta är en perfekt rutt att följa för…
Båtlyften i Niederfinow – med 36 meters lyfthöjd
Båtlyften i Niederfinow i den tyska Oder-Havelkanalen är ett fascinerande lyftverk, som lyfter båtar hela 36…
Att göra i Miltenberg – 11 tips till en pärla vid floden Main
Vad kan man göra i Miltenberg i Tyskland? Denna stad ligger fantastiskt vackert vid floden Main…
Pierdrei hotell i Hamburg – bo i rum eller husvagn
Pierdrei hotell i Hamburg är ett snyggt och modernt hotell som har ett perfekt läge när…
Jul i Tyskland – inspireras av tyska jultraditioner
Julen i Tyskland bjuder på allt från smarriga bakverk och härlig julmat till stämningsfull adventsmusik. I…
Elbphilharmonie i Hamburg – konserthus och landmärke
Elbphilharmonie i Hamburg är ett konserthus, men också ett landmärke. I år fyller konserthuset 5 år,…
Wörlitzer Park i Tyskland – Dessau-Wörlitz trädgårdsrike
Wörlitzer Park är en del av Dessau-Wörlitz trädgårdsrike, som utsetts till ett Unesco världsarv på grund…
Festung Königstein – mäktig fästning i Tyskland
Festung Königstein i Tyskland är Europas största existerande bergsfästning, och reser sig mäktigt över floden Elbe….
Sanspareil stenträdgård och borgen Zwernitz i Bayern
Sanspareil stenträdgård är en fantastisk landskapsträdgård från 1700-talet, som du hittar strax utanför Bayreuth i tyska…
Att göra i Sachsen-Anhalt – 9 härliga upplevelser i Tyskland
Vad kan man se och göra i Sachsen-Anhalt? Detta tyska förbundsland bjuder på allt från pittoreska…
Ön Usedom – cykla mellan Polen och Tyskland
Ön Usedom ligger vid södra östersjökusten och delas av Polen och Tyskland. Vi är på seglingsresa…
Greifswald i Tyskland – sevärdheter och svensk historia
Greifswald i Tyskland är en charmig och vacker stad, fylld av sevärdheter och svensk historia. Vi…
Saxiska Schweiz – dagsutflykt från Tjeckien till Tyskland
Saxiska Schweiz är ett bergsområde och en nationalpark i Tyskland med fantastisk och dramatisk natur. Naturområdet…
Vackra vägar i Tyskland – semestervägar med teman
Det finns mer än 150 vackra vägar i Tyskland, alla med ett eget tema och späckade…
Vad har Tyskland att erbjuda?
I torsdags kväll var vi på ett event på Haymarket i Stockholm. Det var Tysklands turistbyrå…
BP säger:
Det var verkligen ett intressant inlägg med mycket som jag inte hade en aning om. Historia var liksom inte min starka sida på gymnasiet om man säger så, Visste faktiskt inte att Sverige var så ”stark” jämfört med Tyskland, som ju hade betydligt fler invånare – antar jag i alla fall;-)
19 december 2019 — 20:41
Helena säger:
När vi reste i somras så märkte vi ju hur Sverige påverkat på många håll, också i Estland. Väldigt intressant!
20 december 2019 — 16:38
Lena - gott för själen säger:
Jisses! Att vi hade många kopplingar till Tyskland visste jag såklart, men så många! Och sedan två år tillbaka har ju även jag beblandat mig med tyskt blod 🙂
Kram Lena
26 december 2019 — 8:46
Helena säger:
Jag hade inte heller koll på det här förut, men när vi reste längs tyska kusten i somras blev det tydligt. Intressant! Och du är ju verkligen ”beblandad” nu 🙂
06 januari 2020 — 18:51
Sven Johansson säger:
Hej. Det var fina bilder och intressanta tips på platser man kan besöka i Tyskland, men jag såg ett rätt tydligt faktafel. Greifswalds universitet står som Sveriges första, men både Uppsalas och Lunds universitet är äldre. Uppsalas är väl från 1400-talet ?
07 september 2020 — 7:10
Helena säger:
Hej Sven! Tack för din kommentar och vad bra att du påminner oss om detta! Vi har haft uppe diskussionen en gång tidigare och insett att vår formulering inte var bra, och sedan har jag glömt att korrigera. Nu ska jag genast ta tag i det och ändra! Universitetet i Greifswald är äldre än Uppsala (ursprungligen från 1456) och var svenskt under en period (och just då var det Sveriges äldsta universitet), men jag håller med om att det inte blir rätt så som hade skrivit. Har ändrat nu!
07 september 2020 — 7:40