Uppdaterat 2023
Har du upplevt någon av alla dramatiska vulkaner på Island? Landskapet på Island är vilt och vackert, och bjuder på en okuvlig blandning av is och eld. Vi listar tolv vulkaner på Island som är värda att lägga på minnet. Vi funderar också över vilken vulkan som kommer ha utbrott härnäst och om vad som händer då …
Innehållsförteckning
Våra erfarenheter av vulkaner
Vulkaner är dramatiska och det är svårt att inte bli fascinerad av dessa mäktiga och nyckfulla naturfenomen. Samtidigt kan de ju bli skrämmande. Vi besökte vulkanen White Island på Nya Zeeland för många år sedan och när vi läste om det hemska utbrottet nyligen, där många människor miste livet eller skadades allvarligt, knöt det sig i magen. Så fruktansvärt hemskt!
Boende vid en vulkan på Island
Jag (Helena) har faktiskt bott vid foten av en vulkan på Island. När jag som 17-åring var utbytesstudent på Island bodde jag i en familj på Hemön, precis intill vulkanen Eldfell.
Den här vulkanen hade ett dramatiskt och stort utbrott 1973, då alla boende fick evakueras från ön, men har sedan dess hållit sig lugn. Att jag bodde bredvid en vulkan? Nej, det tänkte jag inte på!
Island – fullt av geotermisk aktivitet
Island ligger på den Mittatlantiska ryggen, en 40 000 kilometer lång spricka i havsbotten mellan den nordamerikanska och den eurasiska kontinentalplattan. Den västra delen av landet ligger på den ena plattan och den östra på den andra, och vid Þingvellir nationalpark kan man se den dramatiska sprickan mellan de två kontinenterna.
Jordskorpan på Island rör sig, och landet är fullt av geotermisk aktivitet i form av vulkaner, gejsrar och områden där det pyser och bubblar. Islänningarna har lärt sig att leva med både fördelarna och nackdelarna i naturen. Över 90 procent av bostäderna i landet värms upp av geotermisk värme, vilket är en både billig och ren energikälla. Och så kan man förstås njuta av alla härliga geotermiska bad, som Blå Lagunen!
Vad händer när vulkanerna på Island får utbrott?
Samtidigt som den geotermiska aktiviteten bidrar med mycket gott, så är krafterna på Island förstås både nyckfulla och potentiellt farliga. Då och då är något på gång, och då intervjuas ofta Reynir Bödvarsson, som är seismolog vid Uppsala universitet. All seismisk aktivitet övervakas noga och det finns en väl utvecklad infrastruktur för att ta hand om utbrotten när det är dags. Ändå kan ett vulkanutbrott orsaka mycket skada.
Minns du kanske när Eyjafjallajökull hade utbrott 2010, vilket innebar att flygtrafiken fick ställas in under flera dagar? Vad händer till exempel när (inte om!) vulkanen Katla får utbrott? Många tror att det närmar sig, och när Katla hade utbrott år 1755 varade det i 120 dagar. Men på den tiden hade man ju inte flyg. Vad händer idag om ett större vulkanutbrott varar så länge …?
Tolv vulkaner på Island
Island är ett av de mest vulkaniskt aktiva områdena på jorden, och i genomsnitt upplever landet en vulkanisk händelse vart femte år. En tredjedel av all lava som brutit ut i världen sedan medeltiden har brutit ut på Island. Det största registrerade lavaflödet i världshistorien inträffade på Island sommaren 1783, då 14 kubikkilometer (!) lava vällde ut sydväst om Vatnajökull. Här listar vi tolv av de mest kända vulkanerna på Island.
1. Hekla
Hekla, som ligger i den södra delen av Island, är en av landets mest aktiva vulkaner. Vulkanen har haft ett 20-tal utbrott sedan människor flyttade till Island, och en del har varit väldigt kraftiga.
Utbrottet år 1766 varade i över två år, och utbrottet 1947 skapade en nio kilometer lång lavaström. När det är dags för nästa utbrott? Det vet man inte, men detta är en mycket aktiv vulkan så många väntar sig ett utbrott snart.
- Senaste utbrott: 2000
2. Katla
Katla är en annan aktiv vulkan, som ligger på södra Island norr om staden Vík. Vulkanen har haft 17 dokumenterade utbrott sedan 800-talet, varav många väldigt dramatiska. Vulkanen har haft utbrott med cirka 80-100 års mellanrum, och nu har det gått mer än hundra år sedan senast. Sedan 2011 har flera små jordskalv ägt rum, och nu tror man att ett utbrott kan vara mycket nära.
- Senaste utbrott: 1918
3. Eyjafjallajökull
Eyjafjallajökull ligger under ett lager av is, som täcker 100 kvadratkilometer. Vulkanen blev känd 2010, när den hade ett stort utbrott och hela världens TV-reportrar kämpade med att uttala dess namn.
Vulkanutbrottet spred stora mängder aska i luften, vilket resulterade i kraftiga störningar i flygtrafiken världen över. Ska den hålla sig lugn nu tro? Eller ska den kanske, som den gjort alla tidigare kända gånger, trigga ett utbrott hos Katla?
- Senaste utbrott: 2010
4. Öræfajökull
Öræfajökull är en av Islands största aktiva vulkaner, och här hittar man också landets högsta topp, Hvannadalshnjúkur, på 2110 meter över havet. Öræfajökull är också namnet på glaciären som täcker största delen av vulkanen, i den sydliga delen av Vatnajökulls område. Vulkanen har inte haft utbrott på väldigt länge, men nu ser man tecken flera tecken, som till exempel ökad volymökning, som varnar för att ett utbrott är på gång.
- Senaste utbrott: 1727
5. Krafla
Krafla är en kaldera (en stor fördjupning i jordskorpan som skapas när en storvulkan kollapsar) på runt 10 kilometer i diameter, som ligger nära sjön Mývatn i norr. Vulkanen har hållit sig lugn sedan det senaste utbrottet, som varade mellan 1975 och 1984, och beskrivs idag som en måttligt aktiv vulkan.
- Senaste utbrott: 1975-1984
6. Askja
Askja är en av Islands största vulkaner, en 55 kvadratkilometer stor kaldera norr om glaciären Vatnajökull. Det största utbrottet i modern tid skedde 1875, och ledde till ett askmoln som nådde Stockholm efter cirka 57 timmar. Vulkanen har inte haft utbrott sedan 1961, men det har kommit flera rapporter om att aktiviteten ökar och att ett utbrott kan vara på gång.
- Senaste utbrott: 1961
7. Snæfellsjökull
Snæfellsjökull är en 446 meter hög glaciärtäckt vulkan, som ligger på halvön Snæfellsnes på västra Island. Vulkanen är bland annat känd från boken Till jordens medelpunkt, av Jules Vernes. Denna vulkan verkar hålla sig lugn.
- Senaste utbrott: 200-talet
8. Grímsvötn
Vatnajökull är inte bara Europas största glaciär, utan är också hem åt flera vulkaner. Grímsvötn ligger under isen på den nordvästra sidan av glaciären. I och med att vulkanen ligger under en glaciär orsakar utbrott ofta enorma störtfloder av vatten, kända som ”jökellopp”. Grímsvötn är en mycket aktiv vulkan som haft utbrott regelbundet sedan början av 1300-talet, så det finns kanske ingen anledning att tro att den ska sluta nu?
- Senaste utbrott: 2011
9. Bárðabunga
Bárðarbunga är en så kallad stratovulkan med en krater som ligger under glaciären Vatnajökull. Vulkanen ingår i ett gigantiskt vulkaniskt system, som är runt 100 kilometer långt och 25 kilometer brett.
Det senaste utbrottet pågick under sex månader, mellan 2014 och 2015. När nästa utbrott blir? Det är ingen som vet, men flera forskare har förutspått att det kan komma inom några år. Sov Bárðarbunga, sov!
- Senaste utbrott: 2014-2015
10. Thrihnúkagigur
Thrihnúkagigur ligger strax sydost om Reykjavik och är en vilande vulkan, men som är spännande eftersom man faktiskt kan besöka den invändigt. Vulkanen upptäcktes 1974 och nu arrangeras turer där man kan ta hiss (!) ner till magmakammaren. Detta är faktiskt den enda vulkanen i världen där man kan kliva ner i en magmakammare. Detta måste upp på vår bucket list!
- Senaste utbrott: Cirka 4000 år sedan
11. Eldfell
Vulkanen Eldfell ligger bredvid den inaktiva vulkanen Helgafell, på ön Hemön (Västmannaöarna) på den södra sidan av Island. Eldfell fick ett stort och oförutsett utbrott 1973. De runt 5000 invånarna vaknade upp mitt i natten av ett våldsamt vulkanutbrott, men som tur var lyckades alla evakueras.
Runt 400 hem begravdes i lava och aska, men allt restaurerades när invånarna flyttade tillbaka ett drygt halvår senare. Fantastiskt nog hade lavan stelnat och bildat en hamn som var bättre och mer skyddad än den tidigare.
- Senaste utbrott: 1973
12. Fagradalsfjall
Vulkanen Fagradalsfjall ligger på Reykjaneshalvön och gjorde sig känd år 2021, när en eruptiv spricka öppnade sig. Innan dess hade inget vulkanutbrott skett på Reykjaneshalvön på över 800 år. Eftersom vulkanen är relativt lättillgänglig från huvudstaden Reykjavik utvecklades den till en populär turistattraktion bland inhemska och utländska turister.
Fler utbrott har därefter skett i området, i närheten av Fagradalsfjall, i augusti 2022 och juli 2023. I december 2023 var det dags för aktivitet i området igen, då en jordbävning orsakade ett vulkanutbrott i närheten av orten Grindavik. En fyra kilometer lång spricka öppnade sig, och lava sprutade ut.
Senaste utbrott: 2021 (samt i området 2022 och 2023)
Mer om Island
På Island finns 13 jultomtar
Islänningarna har 13 jultomtar! Oj, vad många julklappar tänker du kanske … Men de isländska jultomtarna…
Utflykt till ön Viðey på Island – 1000 års historia
Ön Viðey på Island ligger strax utanför Reykjavik och nås enkelt med en kort båtresa. Sommartid…
Islandsfeber – 5 anledningar att älska Island
Jag är inte ens intresserad av fotboll och ändå satt jag som klistrad framför matchen England…
Det isländska språket
Som jag berättat tidigare så har jag bott ett år på Island, och lärt mig att…
Festivalen Food and Fun Reykjavik – Islands gourmetvecka
Festivalen Food and Fun Reykjavik är definitivt en anledning att besöka Islands huvudstad under februari/mars. Under…
Ridtur på Island
Idag var det dags för vår efterlängtade ridtur på Island och vi vaknade till … blåst…
Island runt med bil – 9 platser du måste se
Har du funderat på att åka Island runt med bil? På senare tid har vi sett…
14 saker att se och göra i Reykjavik
Här får du tips på saker att se och göra i Reykjavik. Den isländska huvudstaden är…
Þingvellir nationalpark på island
Þingvellir nationalpark på Island är en fascinerande plats, oavsett om du är intresserad av natur, geologi,…
Utbytesstudent på Island 1992
Jag fick en förfrågan om att berätta lite mer om mitt år som utbytesstudent på Island…
Resa med husbil på Island
Hur är det att resa med husbil på Island egentligen? Vi skrev nyligen ett inlägg om…
Fish Market i Reykjavik
Vi hade en magisk matupplevelse igår på restaurang Fish Market i Reykjavik. Vi åt den mest…
Weekend i Reykjavik – några höjdpunkter
Här kommer en hälsning från vår weekend i Reykjavik! Vi har varit med om massor under…
Blå lagunen på Island – guide för ditt besök
Blå Lagunen på Island bjuder på härligt och avslappnat spabad i geotermiskt varmt vatten. Även om…
The Icelandic Phallological Museum
Det här är nog det konstigaste museum vi någonsin har besökt. The Icelandic Phallological Museum ligger…
Isländska traditioner: julfirande och Þorrablót
Idag kommer det att handla om isländska traditioner här på FREEDOMtravel. För ett tag sedan skrev…
Fish Company i Reykjavik
Idag ska vi berätta om ytterligare en bra fiskrestaurang här i Reykjavik, nämligen Fish Company. Igår…
Gejsrar på Island – Strokkur och Geysir
Har du sett gejsrar på Island? Vi har nyligen besökt det geotermiska området Haukadalur med gejsrarna…
Vad äter man på Island? – 15 isländska specialiteter
Vad äter man på Island egentligen? Vi listar 15 isländska specialiteter och berättar om våra erfarenheter…
Några reflektioner från Island
Idag bjuder vi på några reflektioner från Island. Vi har i stort sett rapporterat klart från…
Vad packar man för Island?
Vad packar man för Island? Det är bara några dagar tills vi åker till Island på…
Fakta om Island – 30 saker du (kanske) inte visste
Idag bjuder vi på fakta om Island – 30 saker som du (kanske) inte visste. Vi…
Aktiviteter och tips på saker att göra på Island
Idag presenterar vi en gästartikel Island är ett land som är fyllt av aktiviteter att utforska,…
Reykjavik – en stad full av kontraster
Idag presenterar vi en gästartikel Reykjavik är huvudstaden på Island och en mycket intressant stad. Den…
Island – Land of storytelling
Gästskribent: Mia Ulin Island är värt att stanna på flera dagar eller veckor, men har du…
Reykjaviks sevärdheter – stadsvandring på egen hand
Reykjaviks sevärdheter, vilka är de? När vi nyligen var i Reykjavik hade vi ett hektiskt schema,…
Gullfoss på Island – Gyllene Cirkeln och dess vattenfall
Gullfoss på Island är ett oerhört dramatiskt vattenfall som med fördel kan ses under turen Gyllene…
Har du sett någon vulkan på Island?
Har du sett någon av alla vulkaner på Island? Berätta gärna!
Fakta om vulkaner på Island
- Antal vulkaner: Enligt flera källor finns runt 130 vulkaner, varav det största antalet är inaktiva
- Antal aktiva vulkaner: Cirka 30 aktiva vulkansystem
- Aktivaste vulkan: Bland de mest aktiva vulkanerna märks Hekla, Grímsvötn och Askja.
- Värsta vulkanutbrott: Utbrottet vid Laki 1783 öppnade en spricka med 130 vulkankratrar. Tusentals människor dog, bland annat på grund av gifter från utbrotten.
Lista över vulkaner på Island
Här följer en lista över vulkaner på Island, i alfabetsordning (gör ej anspråk på att vara komplett). Inom parentes kan du se årtalet för det senaste utbrottet.
- Askja (1961)
- Bárðarbunga (2014-2015)
- Brennisteinsfjöll (ca 1341)
- Eldfell (1973)
- Eldgjá (1784)
- Esjufjöll (1927)
- Eyjafjallajökull (2010)
- Fagradalsfjall (2021)
- Fremrinamur (ca 800 före Kristus)
- Grimsnes (ca 3500 före Kristus)
- Grimsvötn (2010)
- Hekla (2000)
- Hengill (ca 90 efter Kristus)
- Holohraun (2015)
- Hverfjall (ca 500 före Kristus)
- Katla (1918)
- Kolbeinsey (1755)
- Kollóttadyngja (okänt)
- Krafla (1984)
- Krakatindur (okänt)
- Krýsuvík (ca 1340)
- Kverkfjöll (1968)
- Laki (1783-1784)
- Loki-Fögrufjöll (1910)
- Reykjanes (1879)
- Reykjaneshryggur (1970)
- Snæfellsjökull (200-talet)
- Surtsey (1963)
- Tjornes (1868)
- Torfajökull (1477)
- Þórðarhyrna (1910)
- Öræfajökull (1727)
Foton på vulkaner i inlägget är från Pixabay. Inledande foton är våra egna.
Lasse säger:
Krafla har jag vandrat på, väldigt aktivt områden. På vägen upp mot vulkanen passera man både bubblande lerpölar, ångvents och en lagom varm och skön dusch ?
Eldfjell och museet som ligger på vulkanens sida besökte jag också i somras på min islandsresa. Att evakueringen av ön gick så bra 1973 beroende helt på att en storm dragit fram så hela fiskeflottan låg i hamn istället för att vara ute till sjöss. Museet är byggt över ett hus som begravdes under 11m aska och grävdes fram först för tio år sedan, finns även en utställning om Surtsey också. Väl värt ett besök.
@thetetrisvan på Instagram
25 december 2019 — 10:23
Helena säger:
Vilka spännande resor och vandringar du gjort! Och roligt att du varit på Hemön och museet där! Där bodde jag ett år, så har en speciell relation till den ön 🙂 Och tack för kompletterande info om evakueringen vid de dramatiska händelserna 1973! Följer på Instagram nu 🙂
26 december 2019 — 9:45
bmlarsreseblogg säger:
Just nu läser vi allt om Island med stort intresse då vi just bokat flyg för en veckas roadtrip runt ön strax innan midsommar, en av de där resorna i drömt om…
25 december 2019 — 10:47
Helena säger:
Men vad roligt! Island är ju sååå fantastiskt fint! Planerar ni att resa runt hela ön?
26 december 2019 — 9:47
bmlarsreseblogg säger:
Vi har väl tänkt oss runt ön, men inte upp i högländerna där det fordras 4-hjulsdrift. Kanske att vi skulle stannat ett par nätter till, men det blir att planera och utnyttja veckan så gott det går och hinns inte allt med så finns ju en anledning att åka tillbaka.
26 december 2019 — 15:13
Helena säger:
Härligt! Precis som ni säger så går det bra att åka runt ön utan fyrhjulsdrivt, men inte in i inlandet. Jag tror att man ofta rekommenderar 10 dagar för att åka runt, men det går säkert bra med en vecka också, men kanske bra med lite prioriteringsplanering 😉
26 december 2019 — 15:20
BP säger:
Vilka dramatiska bilder. Den med flygplanet var den allra bästa. Vet inte om jag skulle vilja bosätta mig på Island med tanke på alla vulkaner faktiskt. Aningen säkrare här på hemmaplan;-)
25 december 2019 — 16:22
Helena säger:
Jag kände mig aldrig osäker när jag bodde där (många av vulkanerna ligger ju långt från bebyggelse) men vulkanerna kan ju ställa till oreda ändå …
26 december 2019 — 15:19
Emma, Sol som sol? säger:
Har detvredan gått nio år sedan allt eländet med flygen och askan i luften. Oj!
Jag har vad jag vet inte sett någon vulkan, Island har jag tyvärr inte besökt. Oerhört vackert land!
25 december 2019 — 22:17
Lena - gott för själen säger:
Herregud vad många det fanns. Det verkar bubbla och koka en hel del i det där landet!
Kram Lena
26 december 2019 — 18:33