Hur undviker man att semestern blir onödigt dyr? Att resa kostar pengar, men man vill ju inte att kostnaderna ska skena iväg bortom ens kontroll. Vi ger våra bästa tips för hur du kan spara till en resa och hur du kan resa kostnadseffektivt.
Innehållsförteckning
Hur många svenskar lånar till semestern?
Nästan var femte svensk lånar till semestern, enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Men att låna till resan kan bli en skuldfälla! Vi ger våra bästa tips för hur du istället sparar ihop till semestern, och hur du kommer iväg på en resa som du faktiskt har råd med. Om det oväntade inträffar, och du ändå måste låna, är det viktigt att jämföra mellan olika låneerbjudanden.
Så kan du spara ihop pengar till resan
För att komma ut och resa behöver man ofta spara ihop pengar, men det kan ju vara lättare sagt och gjort. Här är våra fyra bästa tips för hur du sparar ihop pengar till önskeresan.
- Prioritera – För att vinna en sak kanske man måste avstå något annat. Fundera över om det finns något i ditt liv du kan prioritera bort! Bilen? Båten? Sommarstugan? De extra TV-kanalerna?
- Minska dina utgifter – Gå igenom dina fasta månadsutgifter och kolla om det går att minska dem på något sätt. Kan du få till en bättre deal för internet eller sänka kostnaderna genom att byta försäkringsbolag? Kan du ta med matlåda till jobbet istället för att äta på restaurang?
- Öka dina inkomster – Finns det möjlighet att byta jobb för att få högre lön? Kan du hyra ut din bostad medan du reser? Har du prylar i förrådet som du kan sälja?
- Spara på ett reskonto – När du till slut får över lite pengar att sätta undan är det perfekt att ha ett separat reskonto för detta, så att du inte frestas att använda pengarna till något annat.
Så reser du mer kostnadseffektivt
När du väl sparat och ska resa gäller det förstås att spendera pengarna klokt och resa ”kostnadseffektivt”. Här är fyra tips för att resa utan att spendera onödigt mycket pengar.
- Res under lågsäsong – Det är alltid dyrare att resa under lov och helger. Precis allt är dyrare under högsäsong, så om du har möjlighet att resa under lågsäsong får du billigare resa, billigare boende och billigare utflykter.
- Välj prisvärda resmål – Om du väljer ett resmål med låga priser får du betydligt mer för pengarna. Du hittar till exempel prisvärda (och spännande!) resmål i Östeuropa och i Asien.
- Bo billigt – Tänker du att resor alltid måste innefatta boende på hotell? Tänk om! Det kan vara minst lika mysigt och spännande att boka bed & breakfast, privata rum eller stuga på camping. Eller varför inte prova att byta bostad med någon i ett annat land?
- Lev billigt – Att strosa i städer, hänga på stränder eller njuta av natur behöver inte vara dyra aktiviteter. Se till att packa en matsäck eller laga mat i den där stugan ni hyrt – då behöver inte kostnaderna skena iväg.
Om något händer under resan
Hur väl man än förbereder sig så kan man aldrig förutse allt som kan inträffa under en resa, och därför är det förstås alltid viktigt att ha en försäkring. I de flesta fall gäller din hemförsäkring, men om du ska vara borta längre än 45 dagar, eller om du planerar äventyrliga aktiviteter, kan du behöva en extra reseförsäkring. Om du är osäker på vad som gäller så kolla med ditt försäkringsbolag innan du ger dig av!
Om en nödsituation uppstår, till exempel om du blir rånad eller råkar ut för en olycka, kan du i värsta fall behöva låna pengar i väntan på att göra upp med försäkringsbolaget. I en sådan situation kan det vara smart att jämföra låneerbjudanden från olika finansbolag, vilket du kan göra hos finbino.
Det var nära ögat i somras
När vi anlände till Tallinn förra sommaren, för att resa runt Estland med husbil under tre veckor, startade vi med en skön dag i huvudstaden. Vi tog en öl på en uteservering och strosade sedan runt i några timmar, innan vi tog en pizza på en annan uteservering. Först när vi gick insåg vi … Var är Peters ryggsäck?
Vi ville inte lämna värdesaker i husbilen, så Peter hade tagit med sig allt i ryggsäcken: laptop, filmkamera, drönare med mera. Sedan råkade han lämna hela ryggsäcken på den första uteserveringen, i flera timmar. Jag lovar att vi hade hjärtat i halsgropen innan vi kom fram!
Vi hade fantastisk tur, och ryggsäcken stod kvar. Om den inte gjort det? Usch jag vill knappt tänka tanken, men vi hade verkligen varit tvungna att lösa situationen. Vi skulle ju fota och filma under tre veckor för olika reportage vi lovat göra, så vi behövde vår utrustning.
Vilka är dina bästa tips för att undvika onödiga kostnader på resan? Har du varit med om någon krisig situation någon gång, och hur löste det sig?
Emma, Sol som sol? säger:
Åh hu med ryggsäcken. Travel-Anna blev ju av med sin så hon vet hur jobbigt det är och då var hon ändå i Sverige!
Nej jag har inga bra tips egentligen, vi reser ju så sällan. Men oftast brukar de väl säga att en gata ifrån turiststråket får du bättre mat till halva priset. Det gäller nog det mesta, inte bara restauranger. Samma fenomen när man måste tanka bilen faktiskt, bensinstationerna kring de stora vägarna har ofta ett mycket högre pris än om man åker av i någon ort.
15 januari 2020 — 8:29
Helena säger:
Ja, jag var med Anna när hon blev av med ryggsäcken. Sååå hemskt! Och vi satt ju till och med bredvid … Och ja, du har förstås helt rätt med priserna! Turistpriser är ju ofta överpriser …
15 januari 2020 — 17:13
Ditte säger:
Hilma tur här med Peters ryggsäck. Man vet ju aldrig när olyckan kan vara framme eller att man blir av med sina saker. Lätt hänt.
Jag tycker det är viktigt att satsa på en riktigt bra reseförsäkring, förutom de man har på sina kort. Vi har ständigt ett bra och extra komplement av reseförsäkring via vår bostadsrättsförsäkring. Här kan man också få ekonomisk hjälp direkt om olyckan på något sätt är framme. (Beroende på bolag och typ av försäkring) Priserna på försäkringar kan skilja sig åt en hel del och det är viktigt att noga läsa villkoren med självrisker och vad som exakt ingår. Många tar det som är billigast och det kan vara dyrt i längden.
(Läste också att många svenskar lånar till resor eller köper semesterresor på kredit. Något jag aldrig skulle göra och som ju inte direkt drar ner kostnaderna. )
15 januari 2020 — 10:11
Helena säger:
Bra att ni tänkt på det där med försäkring! Viktigt förstås, men vet aldrig när olyckan är framme. Och naturligtvis är det inte bara priset som är viktigt, utan inte minst vad man får ut av försäkringen. Helt sant!
15 januari 2020 — 17:15
Lisa säger:
Ett tips är att vara ute i god tid om man vill hyra en stuga eller liknande.
Väntar man för länge finns bara dom dyra eller mkt. dåliga kvar. Planera i allmänhet brukar löna sig .
15 januari 2020 — 11:16
Helena säger:
Bra tips om att vara ute i god tid! 🙂
15 januari 2020 — 17:15
Matts Torebring säger:
Vi försöker att vara kostnadseffektiva, men unnar oss det vi vill. På våra 18- 19 sommarturnér i sydeuropa har vi oftast bott på de dyrare lyxcampingarna, men med Acci kort till försäsongspris. På Finland/ Norrlandsresan i somras var genomsnittspriset under 100 SEK per övernattning. Då fricampade vi många nätter.
15 januari 2020 — 18:28
Helena säger:
Det är väl helt rätt att unna sig det man själv prioriterar och värdesätter, i varje fall när man har råd!
17 januari 2020 — 16:35
BP säger:
Skulle ärligt talat aldrig ta lån för en semesterresa. Då stannar jag hellre hemma. Ett semesterkonto har vi alltid haft som vi betat av under åren. När jag blev rånad på min plånbok i Spanien 2014, så spärrade jag kortet först innan jag ringde polisen. Under resten av semestern använde vi min mans kort.
Via IF, VISA och SEB fick jag ersättning för ALLT inklusive kostnader för ett nytt körkort och kontanterna som blev stulna. Det enda jag fick betala var självrisken på 1 200 kronor. Så japp, en bra försäkring är A&O.
PS. Minns pärsen med Peters glömda ryggsäck. Vilken himla tur att den fanns kvar. Skönt att se att det faktiskt finns ärliga människor… DS.
15 januari 2020 — 18:47
Helena säger:
Bra att ni hade mer än ett kort så att det löste sig, och skönt att du fick ersättning! Ja, en bra försäkring är viktigt!!
17 januari 2020 — 16:36
Elisabeth säger:
Beror ju på hur lyxigt man vill ha det. Vi lagar ofta mat själva och fricampar och kan då unna oss lite extra vid andra tillfällen.
15 januari 2020 — 20:25
Helena säger:
Ja, naturligtvis. Man får ju prioritera utifrån vad man själv värdesätter, och utifrån vilka resurser man har.
17 januari 2020 — 16:36
Deciree säger:
Vi tar absolut inga lån för att åka på semester…skulle vi inte ha pengar då får det vara till vi har 🙂 Det där med ryggsäcken har vi varit med om för några år sedan. Vi tog en sista minuten till Prag och Kjell bar ryggsäcken på flygplatsen…vi var in på apoteket där han sedan glömde ryggsäcken på golvet….tur att vi kom på det ganska fort innan larmet om någon bomb skulle gå ut i högtalarna!! …eftersom det stod en ensam ruggsäck kvar 😉 Vi hade också tur att den var kvar o allt var kvar inuti som pass, platta, pengar, biljetter mm mm. Pust…ibland har man tur 🙂 Kram
16 januari 2020 — 9:33
Helena säger:
Puh, så skönt att ryggsäcken stod kvar!!! Det är ju hemskt att bli av med när man har pass och alla värdesaker där …!
17 januari 2020 — 16:37
Lena - gott för själen säger:
Ja, fy, den där storyn med ryggsäcken minns jag när ni berättade om. Vilken rysare!
Kram Lena
18 januari 2020 — 10:33