Idag bjuder vi på fakta om Marocko – 30 saker som du (kanske) inte visste. Vi har besökt Marocko tre gånger, och har bland annat hunnit besöka Marrakech, Agadir, Taroudant, Atlasbergen och Sahara. Här sammanfattar vi lite spännande fakta om Marocko.
Innehållsförteckning
Fakta om Marocko
Marocko är ett spännande, fascinerande och färgstarkt land. Här finns allt från Saharas öppna vidder till sagostaden Marrrakech och det mer turistiga och avslappnade Agadir. Till Marocko kan du resa för sol och bad, för äventyrssemester eller för att upptäcka mer om kultur och historia. Vi har samlat lite spännande fakta om Marocko, så håll till godo!
1. Marocko har landsgräns till Spanien
Marocko gränsar till de spanska exklaverna Ceuta, Melilla och övriga Plazas de Soberanía. Dessa områden ligger i Nordafrika men tillhör Spanien och därmed Europa.
2. Marocko styrs av den näst äldsta dynastin i världen
Kung Mohammad VI av Marocko tillhör Alaouite-dynastin, som har regerat i Marocko ända sedan år 1664. Den enda dynastin i världen som är äldre är den japanska dynastin.
3. Huvudstaden Rabat är inte största staden
Rabat är huvudstad i Marocko, men staden är inte störst i landet utan hamnar på 7:e plats. Störst är Casablanca, med sina drygt 3,3 miljoner invånare.
4. 10-12 miljoner berber bor i Marocko
I Marocko bor runt 10-12 miljoner berber, enligt engelskspråkiga Wikipedia. Berber är namnet på ursprungsbefolkningen i Nordafrika, i sin tur uppdelade i olika etniska grupper.
5. Franskt (och spanskt) protektorat
Mellan åren 1912 och 1956 var större delen av Marocko ett franskt protektorat (dvs under kontroll av Frankrike som skyddsmakt) och en mindre del var spanskt protektorat.
6. De flesta marockaner talar flera språk
I Marocko talas arabiska, och berberna talar dessutom berberspråk. Många marockaner talar också franska, och en del pratar engelska eller spanska.
7. Universitetet al-Qarawiyyin är äldst i världen
Universitetet al-Qarawiyyin, som ligger i Fez, är världens äldsta Universitet som fortfarande är i bruk. Enligt information om Marocko grundades universitetet redan år 859 efter Kristus.
8. Runt 99 % av befolkningen är muslimer
Islam är den största religionen i Marocko, och nästan 99 procent av befolkningen är muslimer. Alla är inte nödvändigtvis praktiserande, men högtider som ramadan har stor betydelse.
9. Under ramadan kan restaurangerna ha stängt
Under den muslimska fastemånaden Ramadan är det inte tillåtet att äta, dricka eller röka på offentlig plats från soluppgång till solnedång. Hotellens restauranger håller öppet, men döljer ingångarna.
10. Världens högsta moské – med en hiss
Hassan II:s moské ligger i Casablanca och är, med sin 210 meter höga minaret, världens högsta moské. Detta är också världens enda moské med hiss.
11. En riad är ett hus med en innergård
En marockansk riad är ett hus eller ett palats med innergård. Idag har många av dessa hus byggts om till hotell och ordet ”riad” syftar idag ofta på dessa hotell.
12. Rödklädda män med bjällror är vattenbärare
De vackert rödklädda män som klingar i en klocka livnärde sig förr på att leverera vatten. Idag ställer många gärna upp på turisternas foton, i utbyte mot några mynt.
13. Jbel Toupkal är Nordafrikas högsta berg
Berget Jbel Toubkal är, med sina 4167 meter över havet, den högsta bergstoppen i Nordafrika. Berget ligger i Atlasbergen cirka 63 kilometer söder om Marrakech.
14. Getter klättrar i träd
I Marocko kan man se getter som klättrar i träd. Getterna klättrar i arganträd för att komma åt arganfrukter, men idag också för att getfarmarna vill tjäna ”fotopengar” från turister.
15. Marocko är stolt producent av arganolja
Arganolja framställs ur arganträdets frön och processen tar lång tid, vilket gör detta till en exklusiv olja. Oljan används både som matolja och till olika skönhetsprodukter.
16. Överflöd av apelsiner
Marockaner älskar sina saftiga apelsiner, och skivad apelsin är en vanlig efterrätt. Citrusfrukter är för övrigt en av landets största exportvaror.
17. Marocko har producerat vin i 2000 år
Redan för 2000 år sedan fanns det vinodlingar i Marocko. Enligt olika fakta om Marocko var det fenicier som introducerade vinet under antiken.
18. Marockaner älskar te
Te är inte bara en dryck i Marocko utan också en symbol för gästfrihet. I alla sammanhang blir man bjuden på sött myntate, ofta omsorgsfullt upphällt ur vackra kannor.
19. Det marockanska köket är fyllt av kryddor och frukt
Marockansk mat har hämtat influenser från bland annat berber, araber, medelhavsländerna och övriga Afrika, och är fyllt av kryddor och frukt, som dadlar och russin.
20. Marrakech kallas ibland ”den röda staden”
Marrakech kallas ibland ”Den röda staden”, vilket helt enkelt beror på att husen har en lätt laxrosa ton. När solen sjunker blir den röda färgen än varmare.
21. Chefchaouen kallas ibland ”den blå staden”
Staden Chefchaouen i Rifbergen i norra Marocko grundades på 1400-talet och kallas gärna ”Den blå staden”, eftersom husen i den gamla medinan är färgade i många nyanser av blått.
22. Taroudant kallas ibland ”Lilla Marrakech”
Den lilla staden Taroudant, som ligger knappt 9 mil från Agadir, kallas ibland ”Lilla Marrakech”. Den här historiska staden är inringad av en sex kilometer lång stadsmur.
23. Man kan tälta i Sahara med vattentoalett och dusch
Den som vill kan uppleva Saharas öken från en lyxcamping. Campen Erg Chigaga är en av de campingar som erbjuder tält med vattentoalett och dusch.
24. Mer än 12 miljoner turister per år
År 2018 besöktes Marocko av 12,3 miljoner turister. Många av turisterna kommer från Europa, och då särskilt från Frankrike och Spanien.
25. Yves Saint Laurent hade hus i Marrakech
Modeskaparen Yves Saint Laurent upplevde att han fick mycket inspiration från det färgstarka Marocko. Han bodde delvis i Marrakech och 1980 köpte han trädgården Jardin Majorelle.
26. Filmen Casablanca satte Casablanca på kartan
Året 1942 kom den amerikanska romantiska dramafilmen Casablanca, som satte staden Casablanca på kartan. Staden låg då i det ”Franska protektoratet Marocko”.
27. Inspelningsplatser för Game of Thrones
Många scener på kontinenten Essos och i staden Dorne i TV-serien Game of Thrones har spelats in i Marocko i den gamla staden Ait-Ben-Haddou.
28. Världens största filmstudio
Världens största filmstudio, Atlas Film Studios, ligger strax utanför Ouarzazate i Marocko. Här har man bland annat spelat in scener i Black Hawk Down, Mumien – återkomsten, Starwars, Gladiator, Lawrence av Arabien, Jesus från Nasaret, Alexander, Babylon och Prince of Persia –
29. Fossil från dinosaurier
I Sahara har man hittat fossil från dinosaurier. Fossilen är åtminstone 66 miljoner år gamla, eftersom det var då dinosaurierna dog ut.
30. Gott om campingar
Många europeer gillar att ta med husbilen till Marocko, och det går utmärkt. Det finns en hel del campingar i Marocko.
Fler fakta om Marocko
- Längsta floden? Drâa eller Dra är Marockos längsta flod och flyter i sydvästra delen av landet. Den rinner från höga Atlasbergen till Atlanten, som den bara når efter snösmältning och mycket regn.
- Marockos näst största stad? Fes med 1,112,072 invånare
- Största sjön? Ifni sjön
- Marockos hav? Nordatlanten och medelhavet
- Största sporterna? Fotboll
- Marockos grannar? Algeriet, Västsahara, Spanien, Atlanten, Medelhavet och Mauretanien.
- Marockos klimat? I Marocko råder ett medelhavsklimat, men i inlandet är det varmare och torrare. I bergen i norr är blir det kallare för att bergen är höga och du kommer behöva en jacka för att inte frysa. Det blir också kallare på natten.
- UNESCO världsarv? Marocko har 9 stycken
- Dromedarer? 70 000 Dromedarer i Marocko (ej kameler)
Information om Marocko för resenärer
Överraskande fakta om Marocko?
Var detta kanske några överraskande fakta om Marocko, eller visste du redan allt? Har du kanske någon mer spännande fakta om Marocko att bjuda på?
Marocko fakta
- Land? Marocko
- Invånare? Cirka 35 miljoner (2017)
- Statsskick? Kung
- Språk? Arabiska, Amazigh
- Huvudstad? Rabat 929 000 invånare (2020)
- Valuta? Marockansk Dirham
- Tidsskillnad? Ingen
- Landsnummer? 212
- Akutnummer? Polis: 19, Medicinskt och brand: 15
- Nationaldag?30 juli (Trondagen)
- Nationalfågel? Ingen
- Flagga? Från 17 november 1915 och har den röda färgen som symbol för släktskapet mellan kungafamiljen och profeten Muhammed… Via den fjärde kalifen Ali’s hustru Fatima som var dotter till Muhammed. Rött har även stått för Marockos makt sedan en lång tid tillbaka, och det gröna pentagramet är en femuddig variant av Salomons sigill.
- Nationalsång? Hymne Chérifien
- Vatten? Ej drickbart
- Prisläge? Billigt
- Språk? Arabiska och berberspråket amazigh (många pratar också franska och en del pratar engelska eller spanska)
- Religion? Islam
- Statsskick? Konstitutionell monarki
- Största städer? Casablanca, Fez, Tanger, Marrakech, Salé, Meknes, Rabat, Oujda, Kenitra, Agadir
- Se upp med? Det blir svårt att åka ensam kvinna då männen har en upplyftande roll, och ska bestämma.
- Att tänka på? Marocko är ett muslimskt land och även om landet är relativt tolerant bör man till exempel inte visa alltför mycket hud. Undvik att kritisera kungahuset eller Islam. Alkohol serveras på vissa restauranger men inte överallt.
Historiska fakta om Marocko
UNESCO världsarv
Arkeologiska platsen Volubilis: Den mauretanska huvudstaden grundad på 300-talet f.Kr., blev en viktig utpost för det romerska riket och pryddes med många fina byggnader. Senare skulle Volubilis kort bli huvudstad för Idris I, grundare av Idrisid-dynastin.
Staden Tétouan: (tidigare känd som Titawin) Tétouan var särskilt viktigt under den islamiska perioden från 800-talet och framåt. Staden byggdes av andalusiska flyktingar som hade utvisats från Spanien. Tétouan är en orörd stad och väldigt komplett därav världsarvet.
Staden Marrakech: Marrakesh grundades 1070–72 av (berberdynastin Alvoramiderna). Imponerande monument som Koutoubiya-moskén, Kasbah, trädgårdar. Bandiâ-palatset, Ben Youssef Madrasa, de Saadiska gravarna, Place Jamaâ El Fna.
Palatset från Ait-Ben-Haddou: Jordbyggnader omgiven av höga murar, är en traditionell arkitektur i södra Marocko. Husen byggdes ihop för att bli ett gemensamt palats och förstärktes med hörntorn i Ouarzazate-provinsen.
Staden Fes: Grundades på 800-talet, världens äldsta universitet och var huvudstad 13-1400-talet när berberdynastin Mariniderna styrde Marocko.
Historiska staden Meknes: Meknes grundades på 1100-talet av Almoravids som en militär bosättning. Meknes var huvudstad under Sultan Moulay Ismaïl (1672–1727), grundaren av den alawitiska dynastin. Sultanen gjorde den till en imponerande stad i spansk-morisk stil, omgiven av höga murar med stora dörrar.
Portugisiska staden Mazagan: (El Jadida) Den portugisiska befästningen Mazagan, nu en del av staden El Jadida, 90 km sydväst om Casablanca, byggdes som en befäst koloni vid Atlantkusten i början av 1500-talet. Den togs över av marockanerna 1769 och Ver en av de tidiga bosättningarna för de portugisiska upptäcktsresande i Västafrika på vägen till Indien.
Staden Essaouira: (tidigare Mogador) Essaouira är ett exceptionellt exempel på en befäst stad från slutet av 1700-talet, Sedan grundandet har det varit en stor internationell handelshamn som förbinder Marocko och Sahariska inlandet med Europa och resten av världen.
Staden Rabat och den gamla historiska kärnan: Beläget vid Atlantkusten i nordvästra Marocko hittar man mixen mellan det arabo-muslimska förflutna och västerländsk modernism. Det franska protektoratet från 1912 till 1930-talet, inklusive kungliga och administrativa områden, bostäder och kommersiella byggnader och Jardins d’Essais botaniska trädgårdar och nöjesparker. Den nya staden Rabat är ett av de största och mest ambitiösa moderna stadsprojekten som byggdes i Afrika på 1900-talet och förmodligen det mest kompletta. De äldre delarna inkluderar Hassan-moskén (började 1184) och Almohad-vallarna och portarna, de enda överlevande delarna av projektet för en stor huvudstad i Almohad-kalifatet samt rester från det moriska eller andalusiska furstendömet 17-talet.
Lena - gott för själen säger:
Alltså, de där getterna! Så galet!
Ha en skön söndag! Själva har vi packat ryggsäckarna för en liten vandringstur.
Kram Lena
19 januari 2020 — 8:38
Helena säger:
Härligt med vandringstur! Hoppas att ni också har sol som vi!
19 januari 2020 — 12:30
Elisabeth säger:
Bra research och skrivning! Vi har inte haft husbilen dit men åkte runt lite med Agadir som bas.
19 januari 2020 — 11:37
Helena säger:
Tack! Vi har inte heller haft med oss husbilen i Marocko, men vi har sett många husbilar där (och besökte en camping som ”studiebesök” ;))
19 januari 2020 — 12:31
Ruth i Virginia säger:
Don och jag tog en gruppresa som började i Madrid, söderut
och färja till Marocko, Lång bussresa till Marakech; råkade in i
en snöstorm i Atlasbergen. Besökte också Rabat och Casablanca.
Såg inte de träklättrande getterna, tyvärr. 🙂
De trånga bazarerna (casbah?) i Marakech var otrevliga, tyckte jag.
Tyckte synd om de magra åsnorna som höll till till därinne.
Det var också enda stället, där vi amerikaner blev verbalt antastade. Om jag hade kommit bort fr vår guide, tror jag inte, att jag nånsin
kunnat komma ut ur området.
Allt som allt var det en intressant resa, även om det var under
Ramadan.
19 januari 2020 — 12:45
Ama de casa säger:
Härliga fakta igen! 🙂
Lite ”lustigt” är det att Spanien vill ”ha tillbaka” Gibraltar men vill inte lämna ifrån sig Melilla och Ceuta. Sen är det lite okänt också att Spanien har en tredje enklav – Llivia – helt omgiven av Frankrike. Fast när vi var på besök där så undrar jag ifall vi hade vetat om att vi kommit in i Spanien om vi inte vetat om det från början 🙂
Ha en fin söndag!
19 januari 2020 — 14:17
BP säger:
Vi har också varit i Agadir tre gånger och i Taroudant en gång. Med tanke på att befolkningen till 99 procent består av muslimer, så måste jag säga att det kändes förvånansvärt ”fritt” där för västerlänningar. Inga konstiga blickar när man beställde ett glas öl eller vin. Åsså marknadera och tagine-maten var enastående.
19 januari 2020 — 18:08
Anonym säger:
bra
13 maj 2020 — 9:59
Kamilla säger:
Yes yes yes vad jag gillar din blogg eller ditt ert resemagasin.
Verkligen ett viktigt verktyg för många många som är både nyfikna och reser mycket.
Heja heja er och fortsätt sprida er information och inspiration
https://kamillaskamera.com/
12 januari 2025 — 11:53