Ungersk mat, vad är det egentligen? Det ungerska köket är känt för sin kryddiga och mustiga gulasch, men här hittar du också många andra spännande rätter. Ungern är dessutom ett vinland och ett land där man älskar söta bakverk.
Innehållsförteckning
Vad är typiskt för ungersk mat?
Många känner till vad som är typiskt för italiensk mat eller fransk mat, men när det kommer till ungersk mat får vi ofta frågor. Vad är typiskt för ungersk mat egentligen? Vi har besökt Ungern flera gånger och senast på en resa med mat- och vintema, och så har vi förstås läst på.
Ungersk mat baseras ofta på kött eller korv, som serveras tillsammans med säsongens grönsaker. Det är vanligt att servera soppor till förrätt och bakverk eller pannkakor till efterrätt. Paprika används väldigt ofta som krydda. Här har vi samlat lite mer information om ungersk mat.
Viktiga ingredienser i ungersk mat
Här är några ingredienser som är viktiga i det ungerska köket:
- Paprika – används på längden och tvären, både färsk och som krydda
- Tejföl – en gräddfilsliknande produkt som liknar rysk smetana
- Kött – framför allt fläskkött och fågel, som kyckling, anka och gås, men också lamm, nötkött och kanin
- Kolbász (korv) och salami
- Grönsaker som till exempel rotfrukter, vitkål, rödkål, persiljerot, bönor och chilli
- Syrade grönsaker i form vitkål, gurka, minimeloner med mera
- Ost – bland annat túró, trappista och mjukost
- Kryddor – utöver paprika även lök, vitlök, persilja, kummin, mejram med mera
Ungersk mat: 22 specialiteter i det ungerska köket
Det finns många speciella och intressanta maträtter i det ungerska köket. Här är 22 rätter eller tillbehör som kan vara intressanta att prova.
1. Gulyás (Gulasch)
Gulasch är Ungerns nationalrätt och den kanske allra mest typiska maträtten i landet. Gulasch är en gryta eller soppa med kött och potatis, eller ibland pasta, samt grönsaker som till exempel morötter, palsternacka, paprika eller selleri. Receptet kan variera, men gemensamt ska vara att grytan eller soppan kryddas med paprika och kummin. I Sverige händer det ibland att även den ungerska maträtten ”pörkölt” kallas gulasch.
2. Pörkölt (köttgryta)
Pörkölt är en ungersk köttgryta, som görs på nöt-, fläsk-, lamm-, kanin- eller kycklinggkött. För att laga pörkölt bryner man lök och kött tillsammans. Köttet kryddas sedan med paprika och andra kryddor och får koka i vatten tills det blir mört. Det händer att denna maträtt förväxlas med gulasch eller paprikás.
3. Paprikás csirke (kyckling i paprikasås)
Paprikás csirke är en klassisk maträtt i det ungerska köket som består av kyckling i paprikasås. Receptet med paprikasåsen kan också användas för exempelvis kalv eller fisk. Så, vad är då skillnaden från gulasch eller pörkölt? Enligt Taste Hungary är skillnaden att man blandar i grädde eller gräddfil precis innan servering, vilket man aldrig skulle göra i gulasch eller pörkölt.
4. Halászlé (fisksoppa)
Ungersk mat är inte bara kött, utan även fisk kan stå på menyn. Halászlé är en kryddig fisksoppa som kryddas ordentligt med paprikakrydda. I denna traditionella soppa hittar man också rejäla fiskbitar.
5. Hortobágyi palacsinta (Pannkakor med köttgryta)
Hortobágyi Palacsinta är en saltad pannkaka (crêpe) som fylls med köttgryta, gärna kryddad med paprika. Maträtten kan serveras antingen som en förrätt, eller som en huvudrätt.
6. Töltött káposzta (kåldolmar)
Töltött Káposzta är en typisk rätt från det ungerska köket. Dessa dolmar, som är fyllda med ris och kött, är den ungerska motsvarigheten till de svenska kåldolmarna.
7. Fözelék (grönsaksgryta)
Fözelék är en ungersk specialitet som kan jämföras med en gryta, stuvning eller tjock soppa. Fözelek baseras oftast på grönsaker, men bacon eller korv kan läggas till som krydda. Rätten kan serveras som en enklare huvudrätt vid lunch, eller som ett tillbehör till middagen.
8. Nokedli (ungersk pasta)
Nokedli är en sorts ungersk pasta som påminner om tysk ”spätzle”. Nokedli är tradtionell ungersk mat som gärna ska gärna tillagas färsk och som till exempel kan ätas tillsammans med många av de ungerska kötträtterna.
9. Túrós csusza (ost- och pastarätt)
Túrós csusza är en traditionell ungersk maträtt med pasta, som helst är hemgjord. Pastan blandas sedan med smör, smulad ost och bacon, och toppas med tejföl (ungersk gräddfil). Rätten värms till slut snabbt i ugnen innan servering.
10. Gåslever
Gåslever, och även anklever, är en delikatess som serveras som förrätt på många ungerska restauranger. Levern serveras ofta tillsammans med något fruktigt tillbehör.
11. Fatányéros (Plankstek)
Visste du att planksteken är en traditionell ungersk maträtt? Enligt Wikipedia serverades denna rätt på den kända restaurangen Wampetich (senare Gundel) i Budapest redan år 1900. I Sverige blev rätten som mest populär på 1970-talet.
12. Körözött (mjukost)
Körözött är en mjukost som är kryddad med paprika. Körözött serveras ibland tillsammans med salami och annat kallskuret, som en liten aptitretare.
13. Langos
Langos är en slags runda ”kakor” som består av jäst och friterad deg. Langosen kan serveras med olika tillbehör som exempelvis gräddfil, fårost och lök. Du hittar ofta langos på marknader och liknande ställen.
14. Gyümölcsleves (fruktsoppa)
Gyümölcsleves, det vill säga kall fruktsoppa, är mycket populärt i Ungern. Soppan kan ätas som en förrätt, men passar också som en efterrätt. En av de mest populära fruktsopporna är Meggyleves, som är en sur körsbärssoppa.
15. Beigli (rulltårta)
Beigli är en rulltårta fylld med valnötter, vallmofrön eller pasta av kastanjer i sött jästbröd. Rulltårtan är väldigt populär och finns på var mans bord i Ungern till jul och påsk.
16. Almás rétes (äppelstrudel)
Äppelstrudel är ett bakverk bestående av mycket tunn vetedeg, till exempel smördeg eller mördeg och äppelfyllning. Fyllningen består vanligtvis av mörka russin, malen kanel och strösocker.
17. Palacsinta (ungersk pannkaka)
Palacsinta är en tunn crêpe-liknande version av pannkaka. Pannkakan kan serveras med valnötskräm och chokladsås, eller till exempel med aprikossylt eller körsbär.
18. Buchteln (bakverk med sylt)
Buchteln är söta bullar som görs på deg, och fylls med sylt och vallmofrön eller kvarg. Vanligtvis gräddas bakverket i en stor kastrull så det håller ihop.
19. Somlói Galuska
Somlói Galuska är en efterrätt i flera lager, gjord på bland annat sockerkaksdeg, valnötter och vispgrädde.
20. Kakaos Csiga (Chokladbulle)
Kakaos Csiga påminner om en svensk kanelbulle, men har en fyllning smaksatt av kakao och socker.
21. Dobos Torte (chokladtårta)
Dobostårta är en ungersk specialitet som har fått sitt namn efter en känd konditor i Budapest, József Dobos, som skapade tårtan 1884. Det är en fem-lagerstårta med tunna tårtbottnar fyllda med chokladsmörkräm och täckt med ett tunt lager karamell.
22. Kürtöskalács (degsnurra)
Kürtőskalács är gjord av söt deg som lindas runt ett konformad bakspett och rullas i strösocker. Snurran eller rullen rostas över glödande kol och under processen karamelliseras sockret och bildar en glänsande, krispig skorpa. Den här rullen hittar du överallt på marknader i Ungern.
Kombinera ungersk mat med ungerskt vin
Ungern har en lång historia av att producera både röda och vita viner. Den mest kända vinregionen är Tokaj-Hegyalja, och vinerna som kommer härifrån kallas tokajer eller tokajvin. Dessa söta viner görs på druvor som är angripna av ädelröta och har en speciell smak (väldigt goda om du frågar oss!).
Bland de röda vinerna är det kanske Egri Bikavér , tjurblodet från Eger, som är mest känt. Sammanlagt finns i landet 22 klassificerade vindistrikt:
- Sopron
- Somló
- Zala eller Balatonmelléke
- Balatonfelvidék
- Badacsony
- Balatonfüred-Csopak
- Délbalaton
- Pannonhalma-Sokoróalja
- Mór
- Etyek-Buda
- Ászár-Neszmély
- Tolna
- Szekszárd
- Mecsekalja
- Villány-Siklós
- Hajós-Baja
- Kunság
- Csongrád
- Mátraalja
- Eger
- Bükkalja
- Tokaj-Hegyalja
Fler ungerska drycker
Utöver vin är Ungern känt för två andra alkoholhaltiga drycker: palinka och Unicum. Dessutom har Ungern ett eget mousserande vin, som kallas Pezsgö.
Palinka är en spritdryck som görs på destillerade jästa frukter. För att en dryck ska få kallas ”palinka” krävs att det är 100 % frukdestillation, minst 37,5 % alkohol samt att alla ingredienser ska komma från Ungern.
Unicum är en ungersk bitter som kan drickas före eller efter en måltid. Drycken produceras av företaget Zwack, utifrån ett hemligt recept som inkluderar mer än fyrtio olika örter.
Ungersk mat i restaurang och butik
Ungern har utvecklats till ett väldigt intressant matland, och här hittar man allt från traditionell husmanskost till internationellt kök. Dessutom finns det många nyskapande restauranger som använder lokala råvaror och utvecklar det klassiska köket till något modernt och spännande. Om du vill handla med dig ungerska delikatesser hem hittar du dessa i den Stora Saluhallen i Budapest.
Ungersk mat – våra favoriter
Vi är själva förtjusta i ungersk mat, och vår senaste mat- och vinresa i Budapest gjorde förstås inte intrycket sämre. Kvaliteten på de finare restaurangerna är fantastisk, men dessutom gillar vi rustika rätter som gulaschsoppa och anka. En annan favorit är den paprikakryddade mjukosten körözött. Och så tokajvin förstås!
Videos om ungersk mat och restauranger
Efter vår senaste mat- och vinresa spelade Peter in två videos. Vi har visat dem tidigare, men om du inte sett dem så finns de här med del 1 och 2
Vad tycker du om ungersk mat?
Har du provat ungersk mat? Vilka är dina erfarenheter av det ungerska köket?
Shopping i Budapest – saluhall och shoppingcentrum
Det blev en del shopping i Budapest för vår del, även denna gång. Vi tog oss…
Nyår i Budapest – nyårsmeny med ungerska viner
Vi hade planerat Nyår i Budapest i god tid och hade bokat bord på en mysig…
Bad i Budapest – vackra ungerska termalbad
Har du upplevt baden i Budapest? Ungern ligger i ett område fyllt av termiskt hälsobringande vatten,…
Julmarknad i Budapest – härlig julstämning i Ungern
Nu är det säsong för julmarknad i Budapest, och vi har hunnit kika runt på två…
3 hotell i Budapest – kolla vilket som passar dig!
Hotell i Budapest – vilket ska man välja? Vi har varit i Budapest tillsammans tre gånger,…
9 sevärdheter i Budapest som du inte vill missa
Här tipsar vi om nio sevärdheter i Budapest! Ungerns huvudstad bjuder på fantastiska byggnader, vackra badhus…
Fakta om Ungern – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Ungern! Idag bjuder vi på 30 saker du (kanske) inte visste om landet där…
Upptäck Pécs i södra Ungern – en pärla
Pécs i Ungern. Har du hört talas om Pécs (uttal: Pietch)? Det hade aldrig vi, förrän…
Harkány och Villány -Termalbad och vinregion i södra Ungern
Den sista dagen i Ungern åkte vi från Pécs till vinregionen Villány i södra Ungern. Och däremellan…
Att göra i Budapest – 23 tips för en lyckad weekend
Vad kan man göra i Budapest? Vi har besökt Ungerns huvudstad flera gånger, och efter vårt…
St George Residence – lyxhotell i Budapest
Nu har vi checkat in på St George Residence – ett riktigt lyxhotell i Budapest. Det…
Ungersk öl – en guide till öl i Budapest
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Budapest är underbart på sommaren men ofta lite väl varmt så…
Hotel President i Budapest – härligt spahotell
Nu är vi framme på Hotel President, vårt hotell i Budapest. Vi får säga att vi…
7 barer och caféer i Budapest du inte vill missa
Att hänga på barer och caféer i Budapest är ett sätt att uppleva stadens själ och…
Grottor i Budapest – vindlande underjordiska grottsystem
Visste du att det finns grottor i Budapest? Faktum är att hela staden vilar på ett…
Champagne, mikrobryggt öl och god mat i Pécs
Nu är det dags att berätta lite mer om vad vi hittade på i Pécs i…
7 restauranger i Budapest du inte vill missa
Det finns många fantastiska restauranger i Budapest, och vi besökte ett gäng av dem under vår…
Intryck från resan till Budapest
Vi är hemma från Budapest och tillbaka på jobbet … Vi kan absolut rekommendera Budapest för en mysig…
Tata i Ungern – mat och vin i lantlig miljö
Tata i Ungern är en lugn liten stad på landet, belägen vid en stor vacker sjö….
Lena - gott för själen säger:
Gulasch är det första och enda som kommer upp i mitt huvud när jag tänker på ungersk mat. Men plankstek!? Näe.
Alltså. Jag måste bara säga igen. Vilket fantastiskt arbete ni lägger ner på era inlägg! Helt otroligt. Tack för det!
Kram Lena
05 januari 2020 — 8:53
Helena säger:
Ja, gulasch är väl det som är mest känt! Plankstek har jag inte ätit i Ungern så jag vet inte hur vanligt det är egentligen, men det jag läste var lite intressant så jag kunde inte låta bli att ta med det 😉 Och tack för fina ord!
05 januari 2020 — 14:38
Lena - gott för själen säger:
Jaha, nu missförstod du nog mig med planksteken. Jag menade ”näe, ungerskt!? vad förvånad jag blev.” Typ. Inget ifrågasättande av att du skrev det. Haha, sorry för min otydlighet!
08 januari 2020 — 5:51
Helena säger:
Hej Lena! Nejdå, jag förstod! ?? Men ville kanske ändå förtydliga ? Ha det fint! Kram
08 januari 2020 — 6:12
Znogge säger:
Jag tyckte att den ungerska maten var god. Den hade bra kryddor och var oftast matig och mustig.
05 januari 2020 — 9:31
Helena säger:
Håller med om kryddigt och mustigt! 🙂
05 januari 2020 — 14:39
Anki säger:
Jag hade en gång i tiden sällskap med en ungersk kille, Vi bodde grannar och i hans lägenhet bodde ytterligare två ungrare, varav den ena var en f.d. kock … där fick jag varje dag ta del av deras husmanskost – oftast pörkölt … och palacsinta … och jag älskar den ungerska maten! Sen har vi varit i Ungern med tåg en gång (Budapest) och med bil tre gånger … god mat och gott vin 🙂
05 januari 2020 — 10:55
Helena säger:
Men vad spännande och intressant! Kul att du gillade maten!
05 januari 2020 — 14:39
Ama de casa säger:
Såg både gott och spännande ut allt det där! Hmm… Jag undrar fortfarande vad jag åt… 😀
Ha en fin trettondagsafton!
05 januari 2020 — 11:00
Helena säger:
Ja, jag undrar oxå fortfarande vad du åt! 😉 Och önskar detsamma!
05 januari 2020 — 14:40
Emma, Sol som sol? säger:
Maten verkar ha en del likheter med maten på Balkan, ganska rustik mat. Och oj så gott! Vet du om man gör kåldolmarna på färsk eller syrad vitkål? Svärmor gjorde sarma, kåldolmar med surkål, och såååå gott! Asch, nu blev jag ju hungrig!
(En bit text i nr 3 har nog hamnat fel, skillnaden mellan gulasch och pörkölt. Känns som att den borde sitta i nr 2.)
05 januari 2020 — 14:34
Helena säger:
Ja, maten är ju ganska rustik! Nej, jag vet egentligen inte när det gäller kåldolmarna … men om jag googleöversätter ungerska recept så står det ”surkål”. Har inte ätit dem själv, bara sett dem tillagade på julmarknanden (där vi tog fotot). Härligt med din svärmors kåldolmar! Var kommer hon ifrån? Och tack för att du säger till när du ser något i texten, men detta ska nog faktiskt stå på nummer tre. Det handlar alltså om hur rätt tre skiljer sig från rätt ett och två (det verkar som att alla tre kan förväxlas ;))
05 januari 2020 — 14:47
Emma, Sol som sol? säger:
Om du får möjlighet så prova dessa med surkål! Det ger en extra dimension, man pratar ju om syrade grönsaker och umami.
Svärmor kom ifrån Serbien, mannen min är född där. Älskar att jag har fått det inflytandet i mitt eget kök. Otroligt mycket god mat!
(Upps! Missade att det stod ”från”. Nu hänger jag med.)
05 januari 2020 — 18:41
Helena säger:
Ja men just det, nu känner jag ju igen detta med Serbien!! Vad kul att ha fått de här influenserna i köket! Och ja absolut, ska se till att prova nästa gång jag får tillfälle! 🙂
05 januari 2020 — 20:16
BP säger:
Om det inte var för paprikan så skulle jag nog bli väldigt förtjust i ungersk mat. Jag gillar paprika, men paprika gillar inte mig och min mage om man säger så. Har varit några gånger på restaurang Moldau vid Bergsunds Strand. Om ni är sugen på ungersk mat på hemmaplan är det bara att gå dit.
05 januari 2020 — 17:12
Knut säger:
Vilken trevlig läsning! Och hög kvalitet på bilderna också!
06 januari 2020 — 13:12