Judiska museet i Stockholm ligger i Stockholms äldsta synagoga i Gamla stan. Vi cyklade hit en lördag och lyckades komma precis i tid till dagens guidade visning. Det blev ett riktigt intressant och lärorikt besök.
Innehållsförteckning
Judiska museet i Stockholm
Judiska museet ligger sedan en tid tillbaka i Gamla stan, i Stockholms äldsta synagoga. Museet hade tidigare större lokaler på ett annat ställe i Stockholm, men även om de nu får husera på lite mer begränsad yta upplever de att de har kommit ”rätt”. Det var på just den där platsen som mycket av den judiska historien i Sverige startade, och det är därför intressant att få komma just hit.
Guidad visning på Judiska museet
Vi hade inte kollat upp när det skulle vara visning, utan kom till museet på vinst eller förlust. Som tur var lyckades vi hitta fram tio minuter innan det var dags för dagens visning. I efterhand kan vi rekommendera alla att sikta på denna.
Museet är ganska litet, men den guidade visningen gör att besöket blir riktigt intressant. Vår guide hade bara jobbat några veckor på museet, men hade ändå en gedigen kunskap att dela med sig av. Mycket intressant!
Judarnas historia i Sverige
Judiska museets nya basutställning heter ”Judarna & Sverige” och handlar om judarnas svenska historia. Vi fick höra om de judar som kom till Sverige för flera hundra år sedan, och som visserligen var ”välkomna”, men som tvingades att konvertera till kristendom och byta namn.
Moses blev Gustaf
Den blöta rocken på klädhängaren är ett konstverk som ska åstkådliggöra hur man ”hängde av sig” sin gamla rock och klev in i en ny. Den man som gick in i kyrkan som Moses Jakob inför sitt kristna dop, klev ut som Gustaf Mikael.
Den ”förste” juden i Sverige
År 1774 anlände köpmannen Aaron Isaac, och han blev den första som tilläts utöva judendom i Sverige. Efter hand kom vänner till Aaron Isaac, och med tiden kunde en första judisk församling bildas.
Förbud att utöva yrken
Judarna levde länge under det så kallade ”judereglementet”, vilket innebar en lång rad begränsningar jämfört med andra medborgare i Sverige. Det fanns till exempel många yrken de inte fick utöva, såsom många vanliga hantverksyrken.
Handel och diamantslipning
Några av de yrken judarna hade tillåtelse att ägna sig åt var gårdfarihandel och hantverk som inte låg under ett skrå, som gravering, diamantslipning och vissa textilarbeten (till exempel ”kattuntryck”). Trots att judarna på många sätt var förtryckta visade de stolthet i att vara svenskar, genom att gravera svenska symboler.
Stärkta rättigheter
På 1800-talet fick judarna stärkta rättigheter i Sverige. De fick tillåtelse att bosätta sig var de ville, att äga egendom och att rösta. Från år 1863 kunde judar ingå äktenskap med icke-judar.
Vindarna vände
På 1900-talet vände de positiva vindarna, och klimatet för judarna hårdnade igen, som vi alla vet. På museet har man bland annat samlat brev som skrivits av europeiska judar som försökte få komma till Sverige, eller från svenska judar som försökt rädda sina släktingar till Sverige. De flesta av dessa fick aldrig möjlighet att komma hit.
Stockholms äldsta synagoga
Judiska museet ligger inhyst i Stockholms äldsta synagoga, och lokalen har en spännande historia. En gång i tiden, mellan 1795 och 1870, användes lokalen som synagoga och församlingslokal för Stockholms judiska invånare.
Därefter har lokalen fungerat som auktionskammare, polisstation och sjömanskyrka. En stor del av inredningen kom på vift, och bland annat hamnade predikstolen bland samlingarna på något museum. Tyvärr slarvade man bort ursprunget och den var märkt med ”från okänd kyrka”.
Det tog tid innan man kom på att predikstolen inte kom från en kyrka utan från en synagoga, men nu är den nästan tillbaka på sin ursprungliga plats.
Mer att se i Judiska museet
I Judiska museet i Stockholm visas också olika föremål, som till exempel bönböcker och torarullar. Museet är dock ganska liten, så största behållningen får man genom att hänga med på en guidad visning.
Har du varit på Judiska museet?
Vi tyckte att den guidade visningen var riktigt intressant. Har du varit på Judiska museet i Stockholm? Vad tyckte du?
Fakta om Judiska museet i Stockholm
- Adress: Själagårdsgatan 19 i Gamla stan, Stockholm
- Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida.
Öppettider
Följande öppettider är hämtade från Judiska museets webbsida i februari 2020. Observera att öppettiderna kan ändras, liksom datum för avvikande öppettider. Se museets webbsida för aktuell information.
- Ordinarie öppettider: Tisdagar – onsdagar 11:00-17:00, torsdagar 11:00-20:00, fredagar 11:00-16:00 och lördagar – söndagar 11:00-17:00 (2020).
- Avvikande öppettider: Museet kan ha avvikande öppettider eller stängt på både kristna och judiska högtider. Under 2020 är det bland annat stängt på Pesach (2 april), Rosh Hashana (19 september) och Yom Kippur (28 september).
Priser
- Vuxna: 100 kronor (2020)
- Studenter och pensionärer: 80 kronor (2020)
- Barn upp till 19 år: Gratis
- Skolvisningar och grupper: Se museets webbsida för mer information
- Lördagar: På lördagar är det fri entré mellan klockan 11:00 och 12:00 (eftersom det är Shabbat)
Visningar
Offentliga visningar ges varje dag och ingår i biljettpriset. Följande tider är hämtade från museets webbsida i februari 2020. Observera att tiderna kan ändras. Se museets webbsida för aktuell information.
- Visningar på svenska: Tisdag – söndag kl. 12:00 (Obs! Avvikelser förekommer). Vissa torsdagar ges visningar klockan 18:30, enligt kalendarium på webbsidan.
- Visningar på engelska: 1 november – 9 april 2020 fredag – söndag kl. 14:00. 15 april – 30 september 2020 tisdag – söndag kl. 14:00.
- Skolvisningar och bokade visningar: Kontakta museet för mer information
Service och praktisk info
- Regler: Stora väskor får inte tas med in i museet.
- Shop: Det finns en liten museishop vid kassan.
- Evenemang: Föreläsningar och annat arrangeras. Se museets kalendarium.
- Vänförening: Museet har en vänförening.
Tillgänglighet
- Entré: Ingången från Själagårdsgatan 19 är anpassad för rullstolar och barnvagnar.
- Tillgänglighet i lokal: Hiss finns till samtliga våningsplan.
- Toalett: Tillgänglig toalett finns på plan 1.
- Ledsagare och ledarhund: Ledsagare och ledarhund har alltid fri entré.
- Nedsatt hörsel/syn: Det finns ingen hörslinga och ingen tillgång till syntolkning/punktskrift.
Ta dig till Judiska museet
- Kollektivtrafik: Ta tunnelbanan till Gamla stan (röd eller grön linje). Härifrån är det en kort promenad.
- Bil: Det är svårt att parkera i Gamla stan, så du kan behöva parkera längre bort och sedan ta tunnelbana.
- Cykel: Det går bra att cykla. Cykelställ finns precis utanför entrén.
Lena - gott för själen säger:
Intressant! Har aldrig varit där. Visste inte ens att det fanns. Det verkar vara ett sevärt ställe.
Kram Lena
16 februari 2020 — 7:14
Helena säger:
Det finns verkligen många museer i Stockholm. Svårt att hålla reda på alla!
16 februari 2020 — 15:21
Solan säger:
Judiska museet låg i Vasastan tidigare, men med knepiga öppettider. Inte sjutton kom jag dit, men nu ska det banne mig bli en tur till Stockholms äldsta synagoga. Som vanligt är ni på topp Freedom!?
16 februari 2020 — 7:47
Lisa säger:
Låter intressant ska lägga det på minnet inför nästa besök i Stockholm.
Tack för bra tips på sevärdheter.
16 februari 2020 — 10:26
Helena säger:
Lisa, ja vi kör lite ”museirundor” nu, när vi har tid över. Det finns mååånga museer i Stockholm!
16 februari 2020 — 15:23
Helena säger:
Solan, det där med att saker inte blir av känner vi ju igen … Kul att du gillar våra reportage 🙂
16 februari 2020 — 15:22
Klimakteriehäxan säger:
Har också varit där och fann det väl värt besväret. Vilka jättefina bilder du tog under ditt besök!
16 februari 2020 — 11:25
Helena säger:
Tack! Kul att höra att du också tyckte museet var värt ett besök!
16 februari 2020 — 15:23
Monica säger:
Älskar era fantastiska museibesök (eller parker och annat) i vår fina huvudstad. Vi bor bara en timmes resa därifrån så det känns insprirerande… Snart får ni göra utflykt till Roslagens huvudstad Norrtälje också. Här finns bl a ett unikt industrimuseum – Phytagoras – mitt i den pittoreska lilla vackra staden. God mat överallt också!
16 februari 2020 — 12:12
Helena säger:
Roligt att du gillar våra Stockholmsreportage Monica! 🙂 Vi ska se om vi kan komma till Norrtälje också 😉 Tack för museitips!
16 februari 2020 — 15:24
Nils-Åke Hansson säger:
Judiska historien är både intressant och tragisk. Man skulle önska att klimatet för Judar var bättre.
16 februari 2020 — 13:33
Helena säger:
Ja verkligen, kan bara hålla med!
16 februari 2020 — 15:25
BP säger:
Har besökt Judiska Museet när det låg på Hälsingegatan i Vasastan. Väldigt sunkiga lokaler där, så jag är glad att museet 2016 har fått flytta till ett ställe där det hör hemma. Mycket intressant information förresten. Gick nämligen aldrig en guidad tur på det gamla stället.
16 februari 2020 — 17:27
Lena i Wales säger:
Vad trevligt!
Jag har varit på det gamla museet och stannade 3 timmar, tittade runt, pratade med de som jobbade där och fikade med dem. Ett av de bästa och mest intressanta muséebesök jag gjort.
Jag har jobbat som guide många år i ett slott ägt av en man med judisk tro. Delvis detta gjorde mig mycket nyfiken. Så jag har ingående studerat judarnas historia i Sverige. Ett kapitel i svensk historia vi kanske inte är så stolta över, fast de flest tror jag inte vet om detta. Så jättebra att ni tog upp detta ämne och på så sätt sprider mer kunskap. Stort tack till er!
19 februari 2020 — 12:38