Sven-Harrys konstmuseum är ett guldfärgat museum mitt i Vasaparken i Stockholm, med en stor takterrass och en kopia av 1700-talsgården Ekholmsnäs. Här visar Sven-Harry Karlsson upp sin imponerande konstsamling, och dessutom är detta platsen för olika tillfälliga utställningar inom konst och design.
Innehållsförteckning
Läsarna berättade för oss om Sven-Harrys konstmuseum
När vi i höstas skrev inlägget Höstweekend i Stockholm – våra bästa tips frågade vi också er läsare efter era tips. Då nämnde flera ”Sven-Harrys i Vasaparken”. Vi hade aldrig hört talas om Sven-Harrys, men vi blev förstås nyfikna. Vi bestämde redan då att vi skulle göra ett besök, och nu i helgen blev det av.
Två dagar på Sven-Harrys konstmuseum
I lördags cyklade vi till Sven-Harrys konstmuseum, som mycket riktigt ligger i Vasaparken. Jag (Helena) bodde på St Eriksgatan när jag var yngre och har spenderat en hel del tid i parken, men det här huset stod klart först 2011, vilket kanske förklarar att jag aldrig ens sett det förut.
Vi hittade in genom den sida av huset som vetter bort från parken och blev sedan visade till de två tillfälliga utställningar som visas just nu. Vi hittade också upp på den fina takterrassen. När vi gick därifrån kändes det ändå lite ”tomt”, som om det borde ha funnits något mer i det stora huset.
Och det gjorde det ju! När vi kom hem och googlade insåg vi att vi missat det kanske allra viktigaste, nämligen ”hemmet”. Vi fick helt enkelt cykla tillbaka på söndagen. Men vi börjar väl med att visa lite från de tillfälliga utställningarna!
Tillfälliga utställningar
Vilka utställningar som visas på Sven-Harrys konstmuseum varierar, och de två utställningar vi såg finns bara kvar fram till den 9 februari. Därefter väntar bland annat en utställning om mode.
Alexander Lervik Imagination x12
Vi kikade på utställningen ”Imaginations x12” som visar tolv olika verk där formgivaren Alexander Lervik undersöker mötet mellan konst och design.
Konstverket Vanitati Carpet handlar om Lerviks flygrädsla som under många år hindrade honom, och om hur hans tidigare dröm om flyget i dagens värld inte längre känns lika rätt.
The Kinship method
Den andra utställningen, The Kinship Method, handlar om hur fem designers utmanats att bryta mönster. Alla fick först designa varsin stol, och därefter fick de ta över en annans stol och använda 20-40 procent av dess former för att göra en ny stol. Och sedan upprepades detta en gång till.
Konst på Sven-Harrys takterrass
Vi hittade också upp på takterrassen. Här finns en stor samling konst, som väljs ut av Sven-Harry, och som växer sig större för varje år.
Man har också fantastiskt fin utsikt över Vasaparken. Det regnade när vi cyklade till museet, men när vi klev ut på terrassen hade vi tur, och solen tittade fram.
Sven-Harry Karlsson
Det vi missade på lördagen, var hela Sven-Harry Karlssons samling. Sven-Harry kommer från Lund och var en svensk byggmästare. Han har ett brinnande intresse för konst, och har med åren byggt upp en allt större konstsamling. Idag har man låtit bygga en kopia av hela Sven-Harrys tidigare hem, Ekholmsnäs på Lidingö, högst upp i museet.
Ekholmsnäs – hemmet och konstsamlingen
Ekholmsnäs är en gård från 1700-talet, och nu finns en kopia av gårdens nedervåning i Sven-Harrys konstmuseum. Här finns både inredning från gården och en stor del av Sven-Harrys konstsamling. Man kan inte titta på våningen själv, utan måste gå med guide. Vår guide var både kunnig och entusiastisk, så det blev en riktigt intressant rundvandring.
Ett av de mest udda konstverken möter precis när man kommer innanför dörren. Den stående figuren på stenen fanns dock inte där från början, utan har placerats där av konstnären vid ett senare tillfälle. Levande konst!
Konstsamlingen i hemmet utgörs mestadels av verk målade av svenska konstnärer såsom Ernst Josephson, August Strindberg, Carl Fredrik Hill och Dan Wolgers. Det finns också konst av några nordiska konstnärer, som till exempel norska Edvard Munch. På golvet ligger mattor av Märta Måås-Fjetterström.
För oss var det lite intressant att se konst av Strindberg, eftersom vi nyligen besökte Strindbergsmuseet. Över huvud taget var det intressant att gå en guidad tur. Historierna bakom ger ännu en dimension åt konstverken.
Har du varit i Sven-Harrys konstmuseum? Vad tyckte du?
Fakta om Sven-Harrys konstmuseum
- Adress: Eastmansvägen 10-12, 113 61 Stockholm
- Läge: Vid Vasaparken i Stockholm
- Hitta hit: Tunnelbana till St Eriksplan eller Odenplan, alternativt buss 3 eller 4
- Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida
Öppettider
- Ordinarie öppettider: Tisdag-onsdag 11-19, torsdag 11-21, fredag 11-19, lördag-söndag 11-17, måndag stängt (2020).
- Avvikande öppettider: Öppettiderna kan avvika på framför allt helgdagar. Se museets webbsida för aktuell information.
Priser
- Entré konsthallen: 130 kronor för vuxna, 90 kronor för pensionärer och studenter, gratis för barn till och med 18 år (2020)
- Entré hemmet och konsthallen: 180 kronor för vuxna, 140 kronor för pensionärer och studenter, gratis för barn till och med 18 år (2020).
- Årskort: 350 kronor (2020)
Visningar
- Konsthallen: Guidade visningar ges i konsthallen. Se museets webbsida för aktuella tider och visningar.
- Hemmet: Sven-Harrys hem och konstsamling ses alltid med värd. Se museets webbsida för tider.
Service
- Mat: Guld Kaffe & Kök serverar mat och kök. Matsäck kan ätas i Vasaparken.
- Garderob: Obevakad garderob med låsbara skåp finns. Barnvagnar kan inte tas in i hemmet, men kan lämnas i garderoben.
- Butik: Liten souvernirbutik finns.
Tillgänglighet
- Rörelsenedsättning: Hiss till samtliga våningsplan. Rullstolsanpassad ingång från Eastmansvägen 10. Inga hindrande trösklar. Tillgänglighetsanpassad toalett finns på plan 1.
- Nedsatt hörsel: Om tar med med mobil hörselslinga kan den användas vid guidning.
- Nedsatt syn: Personalen berättar gärna extra i mån av tid, men det finns inte tillgång till syntolkning/punktskrift. Ledarhundar är välkomna.
- Ledsagare: Ledsagare har fri entré.
Lisa säger:
Tack även gång för tipset. Blir sugen på att besöka Sven Harrys . Har också bott i Vasastan när jag studerade i min ungdom . Bodde nämligen på Sigtunagatan .
05 februari 2020 — 11:07
Helena säger:
Vad kul att du också bott i Vasastan! Jag fick googla Sigtunagatan, och det är ju verkligen nära Vasaparken! 🙂
05 februari 2020 — 20:15
Lena i Wales säger:
Ytterligare ett bra tips från Stockholm. Har just läst och kommenterat inlägget om Strindbergmuseet.
Har hört talas om detta museum, men inte varit där.
Har i alla fall hamnat på min lista, efter Strindbergsmusset.
Ha det bra!
05 februari 2020 — 11:34
Helena säger:
Vad roligt att vi kunnat inspirera till några museer! Båda dessa museer är riktigt fina!
05 februari 2020 — 20:15
BP säger:
Jo då, har besökt museet ett antal gånger, inklusive den privata våningen. Gillar stället skarpt, då det är totalt annorlunda. Antingen gillar man utställningarna eller så gör man det inte, men nydanande är dom.
Gick ni genom ”spegelgången” bredvid restaurangen? Gången är hur häftig som helst.
05 februari 2020 — 18:54
Helena säger:
Ja, jag tror att du var en av dem som tipsade oss! Vi gillade museet myclet, men ”spegelgången” missade vi nog … Vi gick aldrig in vid restaurangen …
05 februari 2020 — 20:16
bmlarsreseblogg säger:
Vi var på väg dit för ett par år sedan när de visade en utställning med vackra klänningar, tror den hette ”Couturens hemligheter”. Sedan kom lite annat i vägen under vårt Stockholmsbesök så museet väntar fortfarande på ett besök.
05 februari 2020 — 20:10
Helena säger:
Så blir det ju ibland! Men museet är verkligen värt ett besök! 🙂
05 februari 2020 — 20:16
Lena - gott för själen säger:
Har varken hört talas om honom eller museet. Himla kul grej det där med stolarna!
Kram Lena
06 februari 2020 — 6:22
Ann-Louise Paulsson säger:
Det här har jag aldrig hört talas om och inte heller lagt märke till när jag varit i Vasaparken. Kanske måste göra ett besök, om inte annat för utsikten från taket!
06 februari 2020 — 21:19