Etnografiska museet i Stockholm ligger i Museiparken på norra Djurgården, tillsammans med en hel rad andra museer. Här kliver man rakt in i en värld fylld av ursprungsfolk, dansmasker, giftpilar och reseupplevelser från olika tidsepoker.
Innehållsförteckning
Etnografiska museet i Stockholm
Etnografiska museet i Stockholm tillhör Världskulturmuseerna, som förutom Etnografiska inkluderar Medelhavsmuseet och Östastiatiska museet, samt Världskulturmuseet i Göteborg. Dessa museer lockar förstås oss som gillar att resa och uppleva världen.
Jag (Helena) har också en lite speciell relation till Etnografiska eftersom jag under en kortare period guidade på en tillfällig utställning om fångstkultur i Västnorden här. En rolig och annorlunda erfarenhet!
Utställningar på Etnografiska museet i Stockholm
På Etnografiska museet i Stockholm visas en rad olika utställningar, varav de flesta visas tills vidare. Vi började med att kika på museets tillfälliga utställning.
Tillfällig utställning: A way away
Uställningen ”A way Away” visas till och med den 24 maj 2020. Utställningen handlar om svenska fotografers möte med världen mellan 1862 och 2018. Genom deras foton kan man se vad de lagt märke till och vad de valt att visa upp från sina resor.
Ursprungsfolk i 3 klimat
Utställningen ”Ursprungsfolk i 3 klimat” fokuserar på Australien, Amazonas och Arktis. Museet visar hur ursprungsfolk genom tiderna har trängts undan på grund av kolonisation och exploatering. I utställningen möter man bland annat torkan i Australien, de krympande regnskogarna i Amazonas och issmältningen i Arktis.
Nordamerika
Gillar man indianer så ska man definitivt kika in på utställningen om Nordamerika. Här kan man lära sig om indianernas liv under olika tidsepoker, hur de skulle ”skolas till vita” och också hur de framställts i litteratur, serier och film.
Japan bild och självbild
Den japanska kulturen fascinerar, och i utställningen kan man lära sig om det traditionella Japan från 1600-talet till slutet av 1800-talet. Dessutom visas aldrig tidigare utställda föremål från Japans ursprungsbefolkning ainu.
Magasinet
I ”Magasinet” kan man gå vilse i en enorm samling av prylar – figurer, masker och pilar. I den här delen av Etnografiska museet finns inte mindre än 6000 (!) föremål från hela världen.
Med världen i kappsäcken
Vi svenskar har kanske alltid gillat att resa? Men hur ser vi på andra kulturer och hur beter vi oss i mötet (förr och nu)? Utställningen ”Med världen i kappsäcken” handlar om svenska äventyrare från förr, och hur de valde att visa upp världen när de kom tillbaka till Sverige. Här såg vi också en liten monter om Saint-Barthélemy, som var en svensk koloni i Karibien mellan 1784 och 1878.
Fler utställningar på Etnografiska museet i Stockholm
Det finns ganska många utställningar på Etnografiska museet och vi hann inte kolla lika noga på alla. Förutom de vi nämnt finns ”Konstskatter från Benin”, ”Dansmaskens berättelse”, ”Kreol”, ”Cook 250” och ”Afrika pågår” (som också inkluderar workshops och föreläsningar). I september 2020 kommer en utställning som heter ”Human Nature”, som bland annat handlar om klimatet och vår konsumption.
Restaurangen Matmekka på Etnografiska museet
Vi passade på att äta lunch och ta en öl på restaurang Matmekka, som ligger i museet. Här finns bland annat asiatisk mat och öl från olika delar av världen. För vår del blev det en gulaschgryta och en thailändsk öl.
Vad tyckte vi om besöket på Etnografiska museet?
Vi besökte både Sjöhistoriska museet och Etnografiska museet under sportlovet. Inte så genomtänkt, vi vet! Istället för att kliva in i en rofylld museimiljö klampade vi rakt in i ett pågående karneval (!) med trummorna dånande och barnen tjoande. Det var säkert en superrolig sportlovsaktivitet för alla barnfamiljer, så en stor eloge för det, men för egen del hade vi kunnat tänka oss aningen lägre ljudnivå, haha.
Det finns mycket spännande att se på Etnografiska museet och efter ett besök känner jag fortfarande att det finns saker kvar att utforska. Att gå en guidad tur skulle vara intressant!
Har du varit på Etnografiska museet i Stockholm? Vad tyckte du?
Fakta om Etnografiska museet i Stockholm
- Adress: Djurgårdsbrunnsvägen 34
- Läge: I Museiparken på Gärdet, norra Djurgården i Stockholm.
- Mer info: Du hittar mer information på museets webbplats.
Öppettider
- Ordinarie öppettider: Tisdag-söndag kl. 11-17 samt onsdag kl. 11-20 (2020).
- Avvikande öppettider: Etnografiska museet har stängt vissa helgdagar samt vissa dagar med avvikande öppettider. Se museets webbsida för aktuell information.
- Biblioteket: Öppet enligt överenskommelse.
Priser
- Entré: Fri entré (2020).
- Allmänna visningar: 20 kronor (2020).
- Gruppvisningar: Gruppvisningar för större sällskap kan bokas mot avgift. Se museets webbsida för aktuella priser.
Service och praktisk info
- Små barn: Man kan ta med barnvagn in i utställningarna. Utanför restaurang Matmekka finns en barnvagnsparkering. Skötrum finns på alla toaletter.
- Förvaring: Förvaringsskåp finns för väskor etc.
- Butik: Det finns en museibutik med böcker, leksaker, smycken etc. från hela världen.
- Matservering: Restaurang Matmekka serverar bland annat asiatisk mat och bakverk. Man får, i mån av plats, äta medhavd mat på anvisad plats.
Visningar och aktiviteter
- Visningar: Allmänna visningar ges enligt kalendarium på museets webbsida.
- Gruppvisningar: Gruppvisningar för större sällskap kan bokas i förväg (mot avgift). Man kan välja olika teman som t.ex. museets tillfälliga utställning, japanska tehuset, edoperiodens Japan etc.
- Aktiviteter för barn: Museet arrangerar till exempel familjesöndagar, sagor och lovaktiviteter. Se museets kalendarium för aktuellt program.
- Vänföreningar: Det finns två vänföreningar, Etnografiska museets vänner och Tehuset Zui-Ki-Tei’s vänner.
- Konferens och event: På Etnografiska museet finns möteslokaler för uthyrning.
Tillgänglighet
- Parkering: Det finns två platser för personer med parkeringstillstånd för rörelsehindrade framför besöksentrén, två framför Tekniska museet och en plats vid den ordinarie besöksparkeringen.
- Entré: Entrén ligger i gatuplan och det finns inga trappor. Det finns automatiska dörröppnare.
- Tillgänglighet i lokal: Alla utställningar på Etnografiska museet nås med rullstol. Rullstol finns också att låna i entrén. Det finns två besökshissar, med bredd 110 cm. Om dessa hissar är för små finns en större hiss som kan lånas vid behov. För att besöka Japanutställningen finns lyftbord/hiss som kan användas med hjälp av museivärd.
- Synnedsättning och hörselnedsättning: Museets hörsal är utrustad med hörselslinga. Ledarhund kan tas med. Vissa delar av utställningen kan upplevas som mörka. Vissa tider arrangeras guidade visningar med teckenspråkstolk eller med taktila inslag.
Ta sig hit
- Bil: Det finns cirka 50 parkeringsplatser i Museiparken, men under skollov och helger kan det vara svårt att hitta lediga platser.
- Cykel: Det går bra att cykla och cykelställ finns.
- Buss: Ta buss 69 till hållplats Museiparken.
- Tunnelbana: Ta tunnelbana till T-banestation Karlaplan. Härifrån tar det cirka 25 minuter att promenera.
Marias memoarer säger:
Åh, verkar ju riktigt intressant ? Borde föreslå det nästa gång jag besöker faster nära Stockholm ?
05 mars 2020 — 8:40
Storbarnsmamman säger:
Jag ser inte någonstans att ni gör reklam för husbilsmässan i Kista nu i helgen. Varför tar ni inte upp det eller har jag helt missat det isf? Har ni tips på husbilsmässor och annat matnyttigt för oss som är i startgroparna för att köpa husbil.
05 mars 2020 — 10:05
Helena säger:
Det stämmer att vi inte skrivit så mycket om den. Här har vi i alla fall tips om mässor om både husbilar och resor under året: https://www.freedomtravel.se/2020/01/massor-2020-om-resor-aventyr-och-camping/
05 mars 2020 — 11:49
Ditte säger:
Kul besök men full fart kan jag tänka mig med sportlovsledig barn och föräldrar. Etnografiska har jag varit på ganska många gånger men ett tag sedan nu. Skulle gärna se fotoutställningen som just nu verkar spännande. Tack för tipset! Ska för egen del nu i mars ha fikus på Stadsmuseet med olika visningar och föredrag.
05 mars 2020 — 15:00
BP säger:
Även det museet har jag besökt för jättelänge sedan. Snart har ni betat av de flesta museer i och runt Djurgården;-)
05 mars 2020 — 20:29
Helena säger:
Det kan man ju tro, men det finns ändå ett gäng kvar … sååå många museer i Stockholm! (Men vi har inte bråttom, vi tar något besök då och då, när vi har tid och lust.)
06 mars 2020 — 7:19
Ann-Louise Paulsson säger:
Kul att ni besökt så många museum. Etnografiska museet har jag varit sugen på att gå till men det har ännu så länge inte blivit av.
06 mars 2020 — 22:58
Lena - gott för själen säger:
Men du, det där museet verkar ju jättespännande. Jag visste ju att det fanns, men av nån anledning har det inte lockat tidigare. Det kommer vi säkert besöka framöver. Inte på ett sportlov dock 🙂 Tack för tips!
Kram Lena
08 mars 2020 — 8:25