Det finns alltid risker på resan, även i icke-coronatider. Man kan råka ut för olyckor, bli biten av giftiga djur, överfallas av rånare eller kanske drabbas av någon tropisk sjukdom. Just nu är det förstås risken för att smittas av coronavirus de flesta tänker på. Vi vill absolut inte förminska problemet eller riskerna. Men hur är det, är coronapaniken överdriven?
Innehållsförteckning
Coronavirusets framfart
Det nya coronaviruset, Covid-19, benämns som en samhällsfarlig sjukdom och har i dagsläget (6 mars) drabbat drygt 100 000 människor världen över. De absolut flesta av dessa finns i Kina, men man kan nu också räkna till tusentals drabbade i Sydkorea, Iran och Italien. Siffrorna förändras förstås från dag till dag, och du kan kolla aktuellt läge här:
- Folkhälsomyndigheten
- ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control)
- Gisanddata (Global Cases by John Hopkins)
Oro för Coronaviruset?
Det är svårt att förutspå exakt hur viruset kommer spridas, och i vilken utsträckning spridningen kan hejdas. Alla smittade blir inte allvarligt sjuka, men viruset kan vara riktigt tufft mot lungorna. Cirka 1-2 procent dör enligt preliminära uppgifter, och även om man själv klarar sig så finns ju risk att man smittar någon i ens närhet, som är mer känslig. Det är alltså inte konstigt att många känner oro.
behöver man känna panik?
Många är oroliga, men behöver vi känna panik? I Sverige har nu (6 mars) sammanlagt 101 personer smittats. Siffran kommer antagligen stiga, men det är för tidigt att säga om det blir en smittspridning i landet, eller om smittan kommer hållas relativt begränsad.
Vi ska naturligtvis ta kloka beslut för att inte sprida smittan vidare, och vi ska ta detta på allvar. Men behöver vi verkligen bunkra konserver för flera månader för att strax över 100 personer insjuknat? Kan det vara så att tidningarna spär på coronapaniken bara för att de vill ha klick – och på så vis tjäna pengar (genom betalvägg eller genom annonsörer som betalar per visning)?
Lite perspektiv
Ett vanligt år drabbas massor av svenskar av ”säsongsinfluensa” och flera hundra dör (har sett siffor på 200, 300-700 och ”upp emot tusen”), varav de allra flesta är äldre eller har andra riskfaktorer. Men får vi panik när säsongsinfluensan kommer? Nej, den har vi liksom vant oss vid.
Det finns förstås vissa viktiga skillnader mellan coronaviruset och säsongsinfluensan. Bland annat finns inget vaccin mot Covid-19, vilket gör att fler drabbas om smittan sprider sig, och att de som är känsliga inte kan skydda sig på samma sätt. Så, det finns anledning till oro. Men, kanske ska vi ändå sätta oss ner och ta några djupa andetag?
Coronaviruset och risker på resan
Hur läget är i Sverige är ju en sak, men vågar man då resa nu i coronatider? Det går ju inte att svara på rakt upp och ner, och det beror förstås på vart du ska resa, hur du ska resa och hur din hälsa är. Först och främst ska man förstås följa UD:s riktlinjer, vilket för närvarande (6 mars) innebär avrådan från:
- alla resor till Hubei-provinsen i Kina
- icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao
- alla resor till Iran
- icke nödvändiga resor till regionerna Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche och Toscana i norra Italien.
- icke nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea
UD avråder dock inte från alla områden där det är risk för smitta, utan främst från områden där effekterna och belastningen av den smittsamma sjukdomen är stor på samhället. Vare sig UD avråder eller inte måste resenärer själva fatta beslut om sin resa.
Vi rekommenderar att man också själv håller koll på hur smittspridningen ser ut i olika länder (se länkar högre upp) och att man är noga med handhygienen. Sedan gäller det förstås att känna efter vad man själv är bekväm med.
Andra risker på resan
Det här med hur man uppfattar risker på resan tycker vi är intressant. Även i icke-coronatider har vi människor en tendens att oroa oss för allt möjligt – men kanske inte alltid det som logiskt sett borde vara mest farligt. Jag tycker till exempel att det kan vara obehagligt att flyga, men är sällan orolig för att sätta mig i en bil, och hur logiskt är det? Vad av följande saker brukar du oroa dig för inför en resa, och vad tror du är mest farligt egentligen?
- Flygolyckor
- Tropiska sjukdomar
- Andra sjukdomar
- Rån
- Trafikolyckor
- Båtolyckor
- Drunkning
- Andra olyckor
- Farliga djur
- Våldsdåd
- Förgiftning
- Naturkatastrofer
- Annat
Vi har inget facit, men enligt Expressen dog till exempel 124 svenskar i Thailand 2015, och detta var mestadels på grund av trafikolyckor eller drunkning. Vi gissar att trafiken är en av de största riskerna på många resmål, men hur ofta hör man någon som oroar sig för just trafiken?
Resa trots risker på resan?
Vad vill vi säga med detta? Avskräcka alla från att resa för att man kan bli sjuk eller dö? Nej, inte alls! Faktum är att när man lever så riskerar man alltid att bli sjuk eller dö. Även när man är hemma i Sverige.
Riskerna kan ibland öka när man reser. Det kan finnas risker på vägen till eller på resmålet, man kanske lever annorlunda på semestern eller så har man helt enkelt sämre koll än hemma.
Man ska naturligtvis vidta försiktighetsåtgärder när det behövs, agera klokt och inte utsätta sig själv eller andra för onödiga risker. Men man får ju inte heller sluta leva. Det gäller att hitta en balans här. Hur tänker du?
Marias Memoarer säger:
Väldigt sansat och välskrivet inlägg 🙂 Till mina största rädslor på resande fot hör trafikolyckor, andra olycksfall och sjukdom (t.ex. matförgiftning eller annat där man blir i riktigt dåligt skick och kanske hamnar på sjukhus).
Inför min kommande resa ang corona har jag tagit reda på vad min reseförsäkring täcker och inte täcker, och så har jag bokat lägenhet istället för hotell – vilket känns klokt just nu eftersom min försäkring inte täcker de extra kostnader som uppstår ifall jag skulle bli isolerad på ett hotell…
07 mars 2020 — 9:13
Ama de casa säger:
Tänkte ett tag och kom fram till att det jag oroar mig mest för inför/under resor är att missa flyget/bussen/båten/tåget. Därför är vi alltid ute i väldigt god tid. Sen oroar jag mig för förseningar ifall vi har nån anslutning att passa.
Visst är corona oroande, men vi lever på som vanligt. Fast en kryssning med Princess cruises till ett av dom mest drabbade områdena som vi sneglat på, en sån avvaktar vi med tills läget är under kontroll. För det måste det ju bli, väl?
Tycker fortfarande att det är konstigt att UD ger grönt ljus för Hongkong och Macao.
07 mars 2020 — 10:00
Ditte säger:
Jag tittar varje dag på WHO:s hemsida och även på det UD rekommenderar. Har För egen del är jag inte alls orolig och som ni också listade så dör människor varje dag världen över i olyckor, översvämningar och annat.
Kan för egen del känna att media av alla de slag nu frossar i detta med Corona viruset. Och att vara smittade innebär ju just det. Inte att en faller av ”pinn” per automatik.
Har vänner nu som reser runt i Asien, Vietnam och Kambodja med tåg ,och där är det inte alls så mycket fokus på Corona som här hos oss.
Att kolla sin försäkring ordentligt innan man reser iväg är ju konstruktivt och även på resa följa med via UD och kanske WHO eller annat.
07 mars 2020 — 10:03
Inga Magnusson säger:
Gissar att en skräck med Corona är att eventuellt bli sittande i karantän veckovis på båt eller hotell, inlåst med sjuka människor.
Sen är sjukdomen farlig för dem som har andra sjukdomar typ diabetes, cancer, hjärt-kärlproblem. Dödligheten varierar med ålder. Annars friska barn överlever tydligen alltid, men i åldern 70 – 80 år dör 8 procent av smittade, i åldern över 80 år dör 14 procent av smittade och då börjar det bli lite ruggigt. Så visst är Corona lite mer lömsk än andra influensor.
07 mars 2020 — 10:46
Lisa säger:
Vill inte oroa mej i onödan , det som sker det sker. Tänker på alla som röker och som vet att det medför stora hälsorisker men ändå fortsätter att bolma. Ibland är vi människor lite ologiska kan tyckas . En dag ska vi alla dö men tills dess ska vi fortsätta att leva . Ett citat som jag knyckt någonstans . Utesluter inte att vi ska ta hand om oss och varandra . Ha en fortsatt trevlig helg önskar vi från ett soligt Malaga .
07 mars 2020 — 11:12
Renates Reiser säger:
Bra artikkel med mange gode poeng. Selv er jeg ikke spesielt bekymret for viruset, men vil på ingen måter være grunnen til at mine nærmeste får det. Spesielt ikke min gamle mormor på over 80 år. Hvor alvorlig det faktisk er varierer jo med hva man leser. Siden det er såpass nytt, er det vel uansett vanskelig å si per dags dato. Likevel er det åpenlagt at mediene ”elsker” coronaviruset, og at å skape frykt selger mer enn å bare frambringe fakta på en objektiv måte. Enn så lenge følger jeg rådene til UD og tar en dag om gangen. Hysteri vil uansett aldri være løsningen på et problem.
07 mars 2020 — 12:11
Ruth i Virginia säger:
Här i USA är det verkligen high-hype med Corona.
Presidenten blir beskylld för att ha låtit sjuka kineser in.
Presidenten säjer, att det är Obamas fel att vi inte har vaccin.
Själv har han skurit ned pengar för research och lagt av anställda.
”Specialister” är på TV varje dag. Det verkligen snudd på hysteri.
En ung familj i släkten hade bokat resa hit i början av juli, men
har nu avbokat pga Corona. Min dotter flyger till London nu
på måndag och har ingen tanke på avbokning.
Själv är jag fatalist. ”Whatever will be will be”. Det enda jag kommer
ihåg, som var verkligt, var barnförlamning/polio. Min bror fick det och många goda vänner. Alla var rädda, för vi visste ingenting.
Vid min ålder tänker jag att jag är immun till de mesta. 🙂
07 mars 2020 — 15:04
Maria / MagnoliaMagis säger:
Vad som händer imorgon eller nästa timme vet vi egentligen inte. Var, när, hur.. Allt kan ändras på ett ögonblick. En vän hade danslektioner och dog på dansgolvet 49 år. En annan körde moped hem. Då det kom ett rådjur. Hen blev 15 år. Vi har nog alla de som inte finns med längre. Jag är tacksam varje dag jag fortfarande hänger med och de mina omkring mig. Att gå omkring och oroa sig förminskar livet. Visst finns saker som oroar mig men jag låter inte detta styra mig. Ibland ska man lyssna på sin oro med goda skäl, ibland behöver man utmana den. Det kan ingen mer än man själv avgöra när vad är vad.
Att visa hänsyn däremot ex genom att inte åka till värst drabbade områden, tycker jag är viktigt. Man vet aldrig hur andra människors immunförsvar är. Även om jag inte är rädd för min egen del så finns många i samhället som man träffar på som inte skulle klara det så bra.
Sedan är det intressant hur media idag påverkar samhället, på gott och ont. Såg på Fb en jämförelse på Coronavirus och världssvälten: ”Coronaviruset har x antal tusen människor dött av. Välden skriker ut panik och har uppdateringar live. Människor hamstrar mat och munskydd. Världshungern dör x antal tiotusen per dag, Inget mediauppbåd, ingen panik. Det är inget som de rika kan dö utav,..”
07 mars 2020 — 16:30
JoY säger:
Visst går livet vidare trots att Corona har kommit. Vi väljer ändå bort att inte träffa vårat barnbarn som varit i norra Italien och testats negativt på hemresan. Känner att vi inte vill eller behöver vara i stora folksamlingar. Hur det blir senare framöver när det drar åt husbilsresande, får vi ta då.
Trevlig helg
07 mars 2020 — 16:54
BP säger:
Ett väldigt bra inlägg som sätter ”perspektiv” på coronaviruset. Personligen skulle jag dock inte sätta mig på ett flygplan/tåg till andra länder just nu. Varför utmana ödet.
Visserligen är de flesta som dött av viruset äldre människor som haft andra sjukdomar, men ändå. Känner två personer som befinner sig i hemkarantän efter skidresor i norra Italien. De får jobba hemifrån i två veckor. Ett klokt beslut. Tycker man ska ta det säkra före det osäkra i några veckor/månader tills ”hysterin” är över.
07 mars 2020 — 18:19
I Monica säger:
Det är så mycket okunskap och missuppfattningar så jag måste kommentera. De pandemier vi haft från förra seklet och nu är alla influensavirus A av subtypen H1N1 så även denna nuvarande. Hongkong H3N2 men fortfarande typ A. Vi tar Spanska sjukan först, det var inte gamla farmor som dog utan nästan enbart människor i åldrarna 20-40 år. Förödande och upp till 100 milj döda har framkommit på senare år. Unga vuxna med god hälsa utan några diagnoser och det kan jag förklara som forskat inom immunologi men blir för långt men kort: immunförsvaret är starkt och intakt och tar i för mycket, alltså dödar för mycket vilket leder till fysisk död. 2009 hade vi samma virus i svininfluensan och den drabbade främst dem under 30 år, över 200000 dog. I stort sett inga över 55 insjuknade. Asiaten 1957 lika där, samma virus, 2 milj döda. Hongkong 1968, 1 milj döda. Samtliga dessa har vi upplevt i min släkt och familj men lever, tacksam, det är ingen självklarhet. Och ingen svensk har direkt kännedom om sitt exakta immunförsvar.
07 mars 2020 — 21:20
I Monica säger:
Nej det sista har vi inte haft än och hoppas vi slipper, det är ju influensavirus typ A även det och vill tillägga att alla virus muterar och gör dem förrädiska så detta kan ju ta död på både gammal och ung. Fel uppfattningar om att bara gamla dött i Kina, tycker de båda läkarna, 29 och 34 år är rätt unga och fler med dem dog men info som lyckas slippa ut elimineras snabbt. Och vi får se, bara början här säkert med alla smittade som återvänt, tror det var 170 nu. Och handsprit, 70-procentig, dödar denna typ av virus på huden men slut tyvärr. Handtvätt viktigast förstås, så där man gör före en op om det ska ha effekt.
07 mars 2020 — 21:44
Monica säger:
Jag tycker det är fullkomligt felaktigt att tala om ”hysteri och panik”. Eller insinuera att media utnyttjar situationen för att öka sina intäkter. Personligen tycker jag heller inte det är relevant att jämföra ett okänt mycket smittsamt och potentiellt dödligt virus med risker som att dö i trafikolycka, möta farliga djur eller drunkna. Det är bokstavligen att jämföra äpplen med päron och har ingen som helst bäring på en professionell riskvärdering av Covid19. Den sortens resonemang används inte heller av ansvariga myndigheter någonstans i världen. Vi och hela vår omvärld står inför en extremt allvarlig situation där människors hälsa och hela världsekonomin hotas. Bara inatt, söndagen den 8 mars, vidtar Italien den extrema åtgärden att sätta den viktigaste delen av landet med den ekonomiska motorn Milano och turistområdet kring Venedig i karantän. Över 15 miljoner människor påverkas! Och detta sker nu med omedelbar verkan. Det händer dessutom i ett demokratiskt EU-land, mycket nära oss. Vilket för övrigt visar sig genom det faktum att majoriteten av de svenska fallen smittats under skidresor i norra Italien. Tydligare än så här kan allvaret i situationen inte visas.
I övrigt håller jag med min namne I Monica kring både smittspridning och potentiella övriga risker. Att ens tänka i termer av utlandsresande (som inte är av extremt nödvändig karaktär) under en så allvarlig epidemi/pandemi som vi har nu är obegripligt för mig. Det är så här detta virus sprids. Den som smittas kommer sedan hem och smittar ner sina medmönniskor!
08 mars 2020 — 7:45
Lena - gott för själen säger:
Så bra inlägg. Jag tillhör inte den oroliga sorten generellt. Om något händer så tar jag den smällen då. Finns liksom ingen vits att oroa sig. Däremot har jag full respekt för saker och ting. Jag gör vad jag tycker är rimligt att göra för att förhindra spridning av sjukdomar, både vad gäller vanliga förkylningar och allehanda virus.
Jag inbillar mig att jag skulle klara mig hyfsat väl om jag blev smittad, men jag vill inte vara den som smittar vidare till någon som blir riktigt dålig. Eller kanske rent av förlorar livet, ve och fasa!
Kram Lena
08 mars 2020 — 8:46
Bosse Myren säger:
Varför ifrågasätta, som många gör i den allmänna debatten, det faktum att norra Italien stänger sina ”gränser” för resa ut och in i norra Italien p.g.a. Coronaviruset ???
Bahrain, arrangör av Formel 1, har bestämt att racel (som normalt samlar över 100.000 åskådare) kommer att genomföras utan publik på läktarna) och i tillägg kommer (eventuellt) även Vietnams första F1-race någonsin att köras utan publik på läktarna…!
Tro f-n att man, med all rätt, är orolig – vi hade tänkt åka in i norra Italien (Adria kusten plus Venedig och Garda sjön) på vår väg hem till Sverige från södra Spanien (där vi bor på vintrarna sedan 7 år), men vi avstår p.g.a. risken att smittas !
Vi båda, som var mycket nära att bli bitna av en skallerorm i södra Florida för några år sedan, ÄR oroliga !!!
08 mars 2020 — 22:40
Deciree säger:
Tyvärr så påverkas vi av Coronaviruset så till den grad att vi helt avbokat vår semestertripp med hela familj. Vi hade bokat 3 husbilar för oss o sönerna m familjer och skulle hämtat upp dom i Milano o avsluta i Paris som vi berättat om på bloggen….men nu är allt avbokat. Detta känns såklart väldigt väldigt tråkigt men hälsan går före med tanke på att jag dessutom inte har så bra lungor. Jag hoppas och tror att dom flesta tänker som oss o stannar hemma för att minska spridningen.
11 mars 2020 — 9:48
Anna-K säger:
Hur som helst , skulle jag aldrig vara så egoistisk att jag skulle riskera belasta sjukvården i något annat land jus nu , om jag skulle råka bli sjuk i Covid 19 eller något annat. Därför avstår vi resa .
09 september 2020 — 10:05