Vad är tryffel? Då och då, inte minst under resor i södra Europa, stöter man på maträtter smaksatta med tryffel. Det är ju riktigt gott, men vad är det egentligen? Vad är det för skillnad på olika sorter, och varför anses det som en sådan delikatess?
Innehållsförteckning
Fakta om tryffel
Det var när vi nyligen skrev inlägget om ”30 saker du kanske inte visste om Kroatien” som vi blev nyfikna på det här med tryffel. Vi gillar tryffel och beställer ibland maträtter med tryffelsmak i Italien och Kroatien. Vi är inga experter på detta själva, men vi har läst på och hittat en del intressanta fakta.
1. Tryffel är en sorts svamp
Ordet tryffel används för att beskriva flera olika svamparter som växer med fruktkroppar under jorden.
2. Det finns ”äkta” och ”falska” tryfflar
De tryfflar som kallas ”äkta tryfflar” tillhör sporsäckssvamparna, och hit hör bland annat stjärnhovstryffel och ädeltryfflar i släktet ”Tuber”. De tryfflar som kallas ”falska tryfflar” tillhör basidiesvamparna och hit hör bland annat rottryfflar (som egentligen inte är tryfflar alls eftersom deras fruktkroppar mognar ovan jord), hartryfflar och stäpptryfflar. De falska tryfflarna anses ofta oätliga, eller så är de giftiga.
3. Det finns många sorters äkta tryffel
Det finns många olika varianter av äkta tryffel. Här är några av de sorter man oftast pratar om:
- Vit tryffel (Tuber magnatum) är en exklusiv tryffelsort som växer i Italien, Slovenien, Kroatien, Kosovo, Serbien och Albanien. Allra mest känd är den vita tryffeln från Alba i Piemonte i Italien.
- Svart tryffel (Tuber melanosporum) växer framför allt i Frankrike, Spanien och Italien, ofta under ekar. Den mest kända svarta tryffeln kommer från Périgord i Frankrike.
- Sommartryffel/Bourgognetryffel (Tuber aestivum) odlas i Danmark och Sverige. Beroende på när den mognar kan den också kallas svart hösttryffel.
- Vintertryffel (Tuber brumale) är ytterligare en sort.
4. Tryffel odlas i Sverige
Sommartryffel, som också kan kallas Bourgognetryffel, odlas i kalkrika jordar på Öland och Gotland. Den svenska tryffeln plockas mellan oktober och december.
5. Vit tryffel kan vara väldigt dyr
Vit tryffel är en delikatess och säljs för höga kilopriser. På svt kan man läsa att ett enda exemplar år 2014 såldes för en halv miljon kronor. Den italienska albatryffeln vägde närmare 1,9 kilo.
6. Det finns olika uppfattningar om stjärnhovstryffel
Stjärnhovstryffel (Choiromyces venosus) uppfattas som en delikatess i Sverige, Tyskland och Ungern. I Frankrike och Italien anser man man däremot att den är olämplig att äta, och i Spanien får den inte marknadsföras som matsvamp. Enligt Wikipedia har stjärnhovstryffel ätits i Sverige i mer än hundra år, och inga förgiftingsfall ska någonsin ha rapporterats från Nordeuropa.
7. Tryffel växer också utanför Europa
Tryffel av släktet Terfezia används som matsvamp i ökenområden i Nordafrika. Olika sorter av de underjordiska svamparna äts också i Nordamerika, i Indien och av Australiens urbefolkning. Kineserna är inte så förtjusta i delikatessen, men exporterar till Europa i stora kvantiteter.
8. Tryffel sprids med hjälp av djur
När tryffeln är mogen avger den en speciell doft som lockar till sig olika djur. Man kan säga att naturen har en ”plan” med detta. Djuren äter tryffeln och sprider den sedan vidare genom avföringen. Framför allt vildsvin är förtjusta i svamparna, men också olika gnagare, björnar och grävlingar.
9. Tryffelgrisar kan leta upp tryffeln
Redan på 1400-talet började man i Frankrike använda grisar för att hitta tryffel. Grisarna är bra på att dofta till sig godsakerna, men om man inte sätter munkavel på dem mumsar de gärna upp tryfflarna själva.
10. Tryffelhundar kan också leta upp tryffeln
Hundar är också bra på att känna doften av tryffel, men är inte lika snabba på att äta upp alla godsakerna själva. Idag är det därför vanligare att man använder hundar än grisar. Man kan träna olika sorters hundar, men ofta har man använt pudel eller lagotto romagno.
11. Tryffel är en delikatess
Äkta tryffel används som matsvamp och krydda. För att tryffeln ska komma till sin rätt kan det vara bra att använda den till maträtter som inte är alltför kryddade. Man kan till exempel riva delikatessen över en risotto eller pasta.
12. Tryffelprodukter är ofta smaksatta med arom
Ibland används tryffel som smaksättare till olika produkter, som till exempel tryffelolja eller tryffelsmör. En stor del av dessa produkter är dock smaksatta med syntetiskt framställd tryffelarom.
13. Tryffel har använts som afrodisakium
Under historiens gång har den underjordiska svampen använts som afrodisakium. Bland annat såldes hjorttryfflar (Elaphomyces) på svenska apotek fram till tidigt 1900-tal.
14. Tryffel har kallats ”bråttomkulor”
Enligt Wikipedia kallades tryfflar i Mälardalen i äldre tid för ”bråttomkulor”. Enligt folktron skulle bollarna göra att kreaturen lättare blev dräktiga.
15. Varje år anordnas tryffelfestivaler
Varje år anordnas tryffelfestivaler runt om i Europa. Man kan till exempel uppleva festivalen La Fiera del Tartufo i Alba i Italien. På lite närmare håll anordnas Gotlands tryffelfestival i november.
De flesta foton i det här inlägget (med undantag av de två översta och fotot på vildsvinet som är våra egna) har vi lånat från Pixabay
Solan säger:
Fick en tryffeljakt med en proffsig Lagotto Romagno i present. Det tog 13 sekunder för gotländska Bruno att hitta den första svampen! Då gällde det för hussen att snabbt byta till sig tryffeln mot vanligt hundgodis.
Vi frossade på hemlagade rätter med den delikata svampen under hela helgen på Gotland.
En minnesvärd present. ☺
26 mars 2020 — 8:04
Helena säger:
Åh vilken kul och annorlunda present! Och vilken skicklig tryffelhund! 😉
26 mars 2020 — 17:22
Johnny Friskilä säger:
När jag var i Kroatien köpte jag tryffel hem som present. Perfekt lyx som dessutom tar liten plats i väskan! Tryffelfestivaler i all ära, men något som vore riktigt skoj var att faktiskt gå ut på tryffeljakt. Får se om det kan bli någon gång!
26 mars 2020 — 8:52
Helena säger:
Kul present! Ja, tryffeljakt låter ju lite spännande faktiskt! 🙂
26 mars 2020 — 17:23
bmlarsreseblogg säger:
Vi har i ett par år haft tryffelfestival i Toscana i november på vår bucket list! Där utanför San Miniato hittade man 1954 en vit tryffel på drygt 2.5 kg, ett rekord som visst ska stå sig än? Denna skänktes till USA och president Eisenhower.
Just nu känns det inte alls som ett lockande resmål, men både tryffel och Italien ska väl finnas kvar när corona förhoppningsvis mest förknippas med öl igen!
Tack för intressant info!
26 mars 2020 — 9:04
Helena säger:
Det låter ju spännande! Men håller med, just nu känns ju inga resmål riktigt lockande. Förhoppningsvis ändrar sig det framöver! Men att bara koppla corona till öl …. hm, är det ens möjligt ..?
26 mars 2020 — 17:25
guld diskho säger:
Älskar tryffel
26 mars 2020 — 9:16
Mamma c säger:
Älskar tryffelsalami som jag tyvärr inte hittar här i Spanien. Men när vi är i Sverige blir det mumsa av.
Carin
26 mars 2020 — 11:02
Helena säger:
Tryffelsalami är gott 🙂
26 mars 2020 — 17:39
Lena - gott för själen säger:
Hahaha, bråttomkulor! Älskar roliga ord.
Intressant inlägg. Spännande att vi anser det vara en delikatess, medan andra tycker att det är oätligt.
Kram Lena
26 mars 2020 — 12:57
Helena säger:
Ja, visst är det intressant att sånt som är en delikatess i ett land är nåt man skyr i ett annat 😉
26 mars 2020 — 17:52
BP säger:
Det var intressant Det enda jag visste är att man använder grisar i Frankrike för att nosa upp tryffel. Tror inte att jag någonsin ätit ”äkta” tryffel, men substitut i olika former hat jag ätit.
26 mars 2020 — 20:16
Lena i Wales säger:
Så mycket intressant information om tryffel.
En del visste jag, men långt ifrån allt.
Sköt om er!
28 mars 2020 — 11:08
Benny Magnusson säger:
§1!vad är det för hållbarhet på tryffel
13 oktober 2023 — 17:48