Meny Stäng

Rydboholms slott i Roslagen – och Engelska parken

Rydboholms slott i Roslagen är ett privat slott från 1500-talet, och bredvid slottet ligger den fina engelska parken, dit man är välkommen som besökare. Men för att kunna hitta till den engelska parken måste man veta om att den finns!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Rydboholms slott i Österåker

Rydboholms slott har anor från medeltiden och har varit hem åt medlemmar från den äldre Stureätten, Vasaätten och Braheätten. Slottet är fortfarande i privat ägo och man får varken besöka slottet eller slottsträdgården. Den stora och fina engelska parken är däremot öppen för allmänheten.

Rydboholms slott

Slottet ligger vid Kyrkfjärden i Österåkers kommun, strax norr om Stockholm. Det enklaste sättet att hitta fram kan vara att sikta på Östra Ryds kyrka, som ligger på samma avtagsväg.

En gömd pärla vid Östra Ryds kyrka

Vi hade nog aldrig hittat till Rydboholms slott och den engelska parken, om det inte varit för den där damen vi mötte vid Bogesunds slott i Vaxholm. Hon berättade att hon i sin tur fått tipset från en bekant. Och det är nog så det måste gå till.

Informationen om den engelska parken är bristfällig, och inte ens när man närmar sig vid den stora vägen ser man några skyltar. Man måste helt enkelt veta att man ska svänga av vid Östra Ryds kyrka, och sedan följa skyltarna mot ”Rydboholms gård”.

Östra Ryds kyrka

När man närmar sig slottet finns en parkering där man kan lämna bilen. Man går sedan förbi några fina gamla hus innan man kommer fram till stora tunga Securitas-grindar, som hindrar en från att gå in i slottsparken. Istället kan man svänga höger, förbi några hästgårdar. Och nu kommer faktiskt (äntligen!) skyltar som pekar mot ”Engelska parken”.

Hus vid Rydboholms slott
Rött hus vid Rydboholms slott

Rydboholms slott genom historien

Namnet ”Ryd” är förhistoriskt och finns nämnt på en runsten i området. Här finns också flera gravfält från järnåldern, som skvallrar om vikingatida byar från tiden före slottet.

Stureätten och Vasaätten

I början av 1400-talet byggdes ”Gammelgården i Rydboholm”, som på den tiden var en byggnad i trä. Den förste kände ägaren var riksrådet Gustav Anundsen Sture, och gården gick senare vidare inom Stureätten, samt därefter till Vasaätten genom giftermål. Eventuellt är Gustav Vasa född på Rydboholms slott, men det är inte säkert. Man vet däremot att han spenderade en stor del av sina ungdomsår här.

Braheätten

Slottet gick vidare till Braheätten och år 1548 lät Per Brahe den äldre (1520-1590) uppföra en huvudbyggnad i sten, som nu utgör kärnan i dagens slott. Det speciella ”Vasatornet”, som är en fristående byggnadsdel, härstammar också från denna tid.

Per Brahes son, Abraham Brahe, fortsatte byggandet och uppförde bland annat ett torn som inte längre finns. Dåtidens slott var mäktigt och skyddades av vallgravar. Utanför låg skepp och segelfartyg, eftersom sjövägen på den tiden var den naturliga tillfarten.

Perelle, Nicolas, 1631-1692 (Gravör) Dahlbergh, Erik, 1625-1703 (Kommissarie) / Public domain

I början av 1700-talet eldhärjades slottet, med undantag av Vasatornet. Den östra flygeln tillkom och slottet fick sitt nuvarande utseende med tre längor i U-form kring en öppen innergård.

Flera minnesstenar finns från tiden då slottet tillhörde Magnus Fredrik Brahe (1756-1826). Om honom kan man bland annat läsa att han var i opposition till kungen och arresterades av Gustav III, men att han och kungen försonades på Gustav III:s dödsbädd.

Braheätten hade sedan kvar slottet i sin ägo (med några få års undantag) ända fram till år 1930, då ätten slocknade i och med greve Magnus Per Brahe (1849-1930). Enligt testamente övertogs Rydboholm därefter av hovstallmästaren och friherren Wilhelm von Essen, greve Brahes systerson.

Monument vid Rydboholms slott
Minnessten över Magnus Fredrik Brahe (1756-1826)
Monument vid Rydboholms slott
Minnessten över Ulrica Catharina Koskull, Magnus Fredrik Brahes första fru

Rydboholms slott idag

Rydboholms slott ägs och bebos idag av grevinnan Elisabeth Douglas (född von Essen) och greven och finansmannen Gustaf Douglas. Gustaf Douglas är en av Sveriges mest förmögna personer och hade i maj 2015 en personlig förmögenhet på 4,4 miljarder amerikanska dollar, enligt Wikipedia och tidningen The Richest. Han är storägare i många stora företag, såsom Securitas, Assa Abloy och Sweco.

I slottet ska finnas flera fina och speciella rum, som till exempel ”Vasarummet” med dekorerade väggpaneler från Per Brahe den äldres tid. Här finns också ”Birgittakammaren” med dekorerade valv från 1600-talet. Slottet är dock helt privat och inget av detta visas upp för allmänheten. Man ska heller inte förvänta sig att komma nära slottet.

Rydboholms slott

Engelska parken

Även om man som allmänhet inte kan besöka slottet, så är man välkommen att strosa runt i den stora engelska parken. Parken ligger strax väster om slottet och sträcker sig ända ner till Hällsundet.

Parken anlades i slutet av 1700-talet av den dåvarande ägaren Magnus Fredrik Brahe. Enligt tidens mode fick parken en lummig och naturlig utformning, och smyckades med olika minnesstenar och lusthus.

Engelska parken

Man kan strosa runt ganska länge i parken, och under vandringen kan man bland annat stöta på:

  • Minnesstenar över Magnus Fredrik Brahe och Catharina Koskull
  • Offerskål vid Hällsundet
  • ”Diogenes tunna” – ett grönt lusthus i form av en tunna, med bänk och utsikt över Hällsundet. Tunnan syftar på berättelsen om den grekiska filosofen Diogenes, som ansågs leva enkelt i en tunna.
  • Templet – ett rött tempel vid Hällsundet (översta bilden)
  • Skogshyddan – litet trähus med skorsten på snedden
  • Magasinbyggnaden – en röd träbyggnad
Diogenes tunna vid Hällsundet i engelska parken
Diogenes tunna
Helena i Engelska parken vid Rydboholms slott
Skogshyddan

Vi var här i april 2020, men om man tittade på marken såg det på vissa ställen nästan ut som höst. Någon som vet varför det blir så?

Höstfeeling i engelska parken

Summa summarum så kan vi rekommendera ett besök i den fina engelska parken vid Rydboholms slott i Roslagen. Missa inte att säga hej till draken!

Drake i engelska parken

Mer att se och göra i närheten

Vill du ha tips på fler saker att se och göra i närheten? I så fall har vi två tips:

  • Bogesunds slott är ett vackert 1600-talsslott, och i omgivningarna finns fina vandringsleder. Avstånd från Rydboholms slott: 16 min med bil.
  • Vaxholms stad är en väldigt charmig liten stad med mysiga restauranger och fin utsikt över vattnet. Avstånd från Rydboholms slott: 17 min med bil.
Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fakta om Rydboholms slott

  • Kommun: Österåkers kommun
  • Läge: Vid Kyrkfjärden i Östra Ryds socken
  • Byggherre: Per Brahe den äldre
  • Tidigare ägare: Den äldre Stureätten samt Vasaätten och Braheätten
  • Nuvarande ägare: Elisabeth Douglas född von Essen och Gustaf Douglas
  • För besökare: Slott och slottspark är inte öppna för besökare, men den engelska parken intill kan besökas.

Fakta om Engelska parken

  • Läge: Vid Rydboholms slott, ner mot Hällsundet
  • Anlagd: På 1700-talet av dåvarande ägaren Magnus Fredrik Brahe
  • Byggnader i parken: Tempel, skogshydda, lusthuset Diogenes tunna, offerskål vid Hällsundet samt flera obelisker och minnesstenar.

Hitta till Rydboholms slott och Engelska parken

  • Bil: Kör E18 från Stockholm mot Åkersberga. Vid Arninge trafikplats ta av på väg 274 mot Vaxholm. Ta sedan av mot Östra Ryds kyrka. Slottet ligger strax efter kyrkan, till höger.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev