Meny Stäng

Gustavsberg i Värmdö – i porslinsfabrikens spår

Annons

Gustavsberg är en fin liten ort i Värmdö kommun i Stockholm, som framför allt är känd för porslinsfabriken Gustavsberg. Vi har gått en stadsvandring efter karta längs med vattnet och upptäckt allt från fabrikshistoria till slott och herrgårdar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Gustavsberg i Värmdö kommun

Vi besökte Värmdö kommun i samband med att vi testade kommunens nya Kulturstig Pilhamn, som ligger på ön Ingarö. Kulturstigen var fin och intressant men bara 1,7 kilometer lång, så vi hade tid och energi för mer ”upptäckande”. Vi valde då att åka till kommunens centralort Gustavsberg och följa en av kommunens färdiga ”promenader”.

Gustavsberg

Gustavsberg ligger i Värmdö kommun, 22 kilometer öster om centrala Stockholm. Orten ligger längst in i Farstaviken, på den västra delen av Värmdön.

Stadsvandring i Gustavsberg

På Värmdö kommuns webbsida hittade vi information om ”Motionsspår och vandringsleder” och på den sidan kunde man ladda ner en pdf med ”Tre promenader i Gustavsberg – genom historia, natur och kultur”. Kul med lite kultur och historia som omväxling till alla naturupplevelser tänkte vi!

Promenader i Gustavsberg

Vi valde den promenad som heter ”Fabriksområdet och Farsta”, där fokus ligger på Porslinsfabrikens historia och området Farsta, där man hittar flera vackra herrgårdsbyggnader.

Gustavsbergs hamn

Gustavsbergs kyrka

Gustavsbergs kyrka är inte med på just den här promenaden, men vi såg den skymta på avstånd. Kyrkan är byggd i nygotisk stil och invigdes 1907, fem år efter att Gustavsberg blivit en egen församling. I förgrunden ser du en fin husbåt som ligger längs kajen.

Världshuset och Stenhuset

Promenaden startar vid Värdshuset och Stenhuset. Värdshuset stod klart 1882 och fungerade som värdshus och klubbhus för ”Gustavsbergs arbetares klubb”. Fabriksledningen tyckte att arbetarna drack för mycket sprit, och ville därför ha ett klubbhus med alternativa sysselsättningar.

Värdshuset i Gustavsberf

Stenhuset är en bostadskasern för fabriksarbetare från 1857. Huset innehöll på den tiden 32 enkelrum med spis.

Stenhuset i Gustavsberg

Fabriksområdet i Gustavsberg

Promenaden fortsätter sedan längs med vattnet, förbi fabriksområdet i Gustavsberg. Många olika byggnader är utmärkta på kartan, men det är inte helt enkelt att utifrån kartan förstå vilket hus som är vilket. Man passerar:

  • Gamla slamhuset – Här startade den långa tillverkningsprocessen med blandning av porslinsmassa. Kvarnar och maskiner drevs med ångkraft.
  • Gamla verkstan – Här förvandlades porslinsmassan till föremål. Hantverkare drejade eller pressade massan mot gipsformar.
  • Torkhuset – I det förre detta Torkuset finns idag Gustavsbergs Porslinsmuseum. Förr torkades porslinet här innan bränningen. Framför huset firade man varje år midsommar.
  • Brännugnshuset – Från början fanns ännu fler ugnar, och nu finns ett hus kvar från 1853. Ugnarna packades fulla med porslin i en process som var både svår och riskfylld.
  • Gula byggningen – Denna första kontorsbyggnad stod klar 1826, samma år som fabriken grundades. Här har också funnits bostäder och en sal som fungerade som kyrksal.

På bilderna ovanför ser du bland annat den ”Gula byggningen”. Den första bilden nedanför visar det fina Torkhuset.

Odelbergs skulptur

Nästa stopp är Odelbergs skulptur, som är gjord av Carl Milles. Brukspatron Wilhelm Odelberg styrde fabriken och samhället från 1869 till 1924. År 1900 hade han runt 800 anställda, och dessa erbjöds alla bostad, sjukvård, pension samt barnbidrag och skolundervisning för sina barn.

Odelbergs skulptur i Gustavsberg

Huvudkontoret – Tornhuset

Tornhuset är en pampig och medeltidsinspirerad byggnad. På bottenvåningen fanns en gång i tiden tullstation, post och väntsal för båtresenärer.

Stadsvandring i Gustavsberg

Kattholmens kraftstation

Kraftstationen på Kattholmen invigdes 1905. Här fanns två stora ångturbiner som användes för att ge elekticitet till fabrikens alla maskiner. År 1921 lades kraftstationen ner, och fabriken anslöts till Älvkarlebys elnät.

Kattholmens kraftstation i Gustavsberg

Farstavik

När man fortsätter promenaden genom Gustavsberg till det område som heter Farsta möter flera vackra byggnader. Först kommer man till Farstavik. Samuel Godenius, som var brukspatron 1852-1869, gav huset till sin dotter Hilma när hon gifte sig med den blivande brukspatronen Wilhelm Odelberg 1869.

Farstavik

Farstaudde

Strax intill ligger Farstaudde. Brukspatronen Wilhelm Odelberg lät bygga huset till sin dotter Maria Bennich 1911, som blivit änka med flera barn. Den pampiga villan ligger fantastiskt vackert, men det kändes inte som att man kunde komma så nära.

Farstaudde i Gustavsberg

Farsta slott

Den allra pampigaste byggnaden i området är Farsta slott, som tillhörde adeln på 1600-talet. När Maria De la Gardie blev änka efter Gustaf Gabriel Oxenstierna döpte hon om egendomen till Gustafsberg efter sin man. Sedan blev detta istället namnet på orten! Slottet byggdes om på 1700- och 1800-talen.

Farsta slott i Gustavsberg

Engelska parken

Vid sekeltskiftet 1700/1800 var engelska parker på modet, och man ville förstås inte vara sämre här. Den mäktiga ekskogen i parken är riktigt fin.

Järnåldersboplats

Efter den engelska parken går promenaden tillbaka mot Gustavsbergs centrum, men nu en bit ovanför vattnet. Man går först förbi en järnåldersboplats, där det ursprungliga Farsta gård låg för 1000 år sedan.

Stallet

Man passerar sedan stallet, som byggdes 1888. Här hade man hästar och oxar som användes för att frakta porslin.

Stallet

Porslinsfabriken

På slutet av promenaden kommer man tillbaka till porslinsfabriken, men nu går man förbi andra byggnader. Nu passerar man:

  • Målarsalshuset – Här satt målerskor i långa rader och målade eller dekorerade porslin.
  • Kågehuset – I det här huset tog man fram nya serviser och experimenterade med konstföremål.
  • Panncentralen – Värmecentral från 1940.
  • Sanitetsporslinsfabriken – En rest av fabriken från 1939, som då var den modernaste i världen.
  • Hushållsporslinsfabriken – På 1940-talet storsatsade Kooperativa förbundet på denn moderna fabrik.
Porslinsfabriken i Gustavsberg

Vattenhjulet

Utanför porslingsfabriken står ett vattenhjul från 1894. Detta var fabrikens första energikälla. När ångmaskinen kom ersattes vattenkraften av denna.

Gustavsbergs porslinsfabrik idag

Gustavsbergs porslinsfabrik är ett helsvenskt företag, som varit i kontinuerlig drift ända sedan starten 1825. All tillverkning idag sker i hushållsporslinsfabrikens tegelbyggnad i Gustavsberg, och en stor del av tillverkningen sker för hand.

Som enda porslinsfabrik i Norden tillverkar Gustavsberg benporslin. Här görs porslin och stengods både för privata kunder och professionella kök. Alla produker är stämplade med ankarstämpel och texten “MADE IN GUSTAVSBERG SWEDEN”.

Porslinsfabriken i Gustavsberg

Gustavsbergs porslinsmuseum och butik

Gustavsbergs porslinsmuseum har stora samlingar av porslin och keramik. 2018 tog Nationalmuseum över driften och museet är för närvarande stängt för renovering.

I Gustavsbergs egen butik, som ligger på Odelbergs väg 1 C, hittar du bland annat andrasortering och annat för det dukade bordet. Det finns också en webbutik.

Gustavsberg

Mer att se och göra i Gustavsberg

Det är trevligt att bara strosa längs vattnet i Gustavsberg, och den som kommer med egen båt kan stanna i gästhamnen. Om man vill följa färdiga promenader finns det ytterligare två:

  • De äldsta bruksgatorna, med bruksbebyggelse från 1800-talets slut
  • Tallåsen och Hästhagen, med bebyggelse från 1900-talet

Många pratar också om kulturcentret Artipelag, som bland annat bjuder på skulpturer i skärgårdsmiljö och som ligger här i närheten. Vi har aldrig varit där, men vi har tänkt att det ska bli ett besök vid tillfälle.

Gustavsberg

Har du varit i Gustavsberg eller Värmdö? Vilka är dina bästa tips?

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fakta om Gustavsberg

  • Namn: Gustavsberg, tidigare stavat Gustafsberg
  • Landskap: Uppland
  • Län: Stockholms län
  • Kommun: Värmdö kommun
  • Distrikt: Gustavsbergs distrikt
  • Folkmängd: Cirka 24 000 (2019). I hela kommunen bor cirka 45 000 (2019)
  • Områden: Höjdhagen, Hästhagen, Porslinskvarteren, Munkmora, Lugnet, Björnkärret, Bortre Hästhagen, Holmviksskogen, Ösbydalen och Farsta slott.

Sevärdheter i Gustavsberg

  • Gustavsbergs kyrka från 1907
  • Farsta med gårdarna Farstavik, Farstaudde och Farsta slott
  • Porslinsfabriken med alla dess olika byggnader
  • Runda huset är ett bibliotek uppfört av arkitekten Gustav Thunberg. Smeknamn ”Citronpressen”.

Göra i Gustavsberg

  • Fotoparken är en permanent fotoutställning utomhus
  • Grisslinge havsbad är en populär badplats mellan Gustavsberg och Hemmesta.
  • Gustavsbergsbadet har simbassäng, äventyrsbad och relaxavdelning.
  • Gustavsbergs konsthall med samtida konsthantverk
  • Gustavsbergs porslinsmuseum drivs av Nationalmuseum och renoveras för tillfället

Utflykter i Värmdö kommun

  • Artipelag är ett konst- och kulturcentrum i skärgården
  • Björnö naturreservat ligger omgivet av vatten
  • Fredriksborgs fästning från 1700-talet vid Oxdjupet
  • Gällnö är en ö i mellanskärgården
  • Möja är en ö med fin natur och gamla gårdar
  • Runmarö är en ö med mysiga små byar och orkidéer
  • Sandön är ytterligare en ö, med fina sandstränder
  • Säby gravfält är ett järnåldersgravfält med 150 gravar

Ta sig till Gustavsberg

  • Bil: Från Stockholm kör du väg 222 mot Gustavsberg och Värmdö. Bilvägen är cirka 27 kilometer, körtid cirka 35 minuter.
  • Buss: Bussar går från Slussen till Gustavsberg. Du kan ta buss 474 mot Hemmesta, och kliva av vid Gustavsbergs centrum. Vissa tider går även andra bussar, till exempel buss 425 mot Gustavsbergs Lugnet. Bussresan tar cirka 25-30 minuter.
  • Båt: Under sommaren kan du ta Gustavsberg VII till Gustavsbergs Hamn. Läs mer hos Strömma Kanalbolaget.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev