Tyresta nationalpark är ett stort naturområde strax söder om Stockholm. Här kan man uppleva vild urskog, vandra längs snitslade leder, njuta vid vackra sjöar och även ta del av olika arrangerade aktiviteter vid huvudentrén vid Tyresta by.
Innehållsförteckning
Tyresta nationalpark
Tyresta är en stor nationalpark som inrättades 1993, som nationalpark nummer 23 i raden av svenska nationalparker. Sammanlagt finns idag 30 nationalparker i Sverige, varav två finns i Stockholms län. Den andra nationalparken i Stockholm är Ängsö, som ligger i Norrtälje kommun.
Tyresta nationalpark ligger i kommunerna Haninge och Tyresö i Stockholms län, cirka 20 kilometer sydost om centrala Stockholm. I anslutning till nationalparken ligger Tyresta naturreservat. Man tar sig enkelt hit med bil, och till två av entréerna går även buss.
Tre besök i Tyresta nationalpark
Vi har under den här våren gjort tre besök i Tyresta nationalpark. Redan första gången insåg vi att den här platsen är så stor, så vi ville göra några fler besök innan vi skrev ihop ett litet reportage. Här kommer våra bästa tips från tre besök, med tre olika utgångspunkter.
Dag 1: Huvudentré – Tyresta by
Första gången vi besökte Tyresta nationalpark bestämde vi oss för att ta oss till huvudingången vid Tyresta by. Detta är den mest populära och kanske mest ”folkliga” entrén med café, Naturum och massor av aktiviteter för barnfamiljer, även om vissa aktiviteter är inställda nu under coronapandemin.
Här kan man bland annat besöka Naturum Nationalparkernas Hus, som är ett besökscentrum där man kan köpa kartor och souvernirer. Platsen fungerar också som utgångspunkt vid guidade vandringar och andra aktiviteter.
Tyresta by har anor från 1700-talet och fungerar som ett levande museum från en svunnen tid, med röda gårdshus, kor, höns och gärdsgårdar. Här hittar man bland annat café och lanthandel. Här ligger också Tyresta Gård, som är ett litet traditonellt lantbruk med olika lantraser. På helgerna brukar man (i vanliga fall) visa upp gården och arrangera ponnyridning.
Platsen som sådan har dock ännu äldre historia – järnåldersgravar visar att området varit bebott under mycket lång tid. Så, vad kan man göra i Tyresta by?
- Fika på caféet
- Köpa korv i lanthandeln och grilla
- Fågelskåda från fågeltornet
- Besöka Naturum
- Se lantraser vid Tyresta gård
- Prova ponnyridning
- Delta i olika guidningar enligt program
Vid Tyresta by startar flera vandringsleder med olika längd. Vi valde att gå Bylsjöslingan som är 6 kilometer lång, märkt med grön/vit markering och passerar Bylsjön. Övriga leder som man hittar här är:
- Allemansråttans stig, 650 meter – Stig för de allra minsta barnen (ej lämplig för barnvagn).
- Tjäderstigen, 1 km – Stig för barn med underhållande uppgifter (ej lämplig för barnvagn).
- Urskogsstigen, 2,5 km – Röd markering. Kuperad stig med informationsskyltar.
- Barnvagnsslingan, 5 km – Lättpromenerad led utan rötter och stenar, som tar dig runt Bylsjön. Ett brant parti samt slitage gör att slingan inte är fullt ut anpassad för rullstol.
- Hällmarksslingan, 5 km – Gul markering. Stig genom tallskog, kantad av stenrösen.
- Sörmlandsleden etapp 3, Tyresta by-Nyfors, 13 km – Orange markering. Etappen passerar Bylsjön.
- Sjöarna runt, 14 km – Den här populära turen är en kombination av flera leder med start i Tyresta by.
Leden vi gick var riktigt, riktigt fin. I början var det kuperad och varierad terräng. På vissa ställen var det träspångar och när vi kom fram till Bylsjön satt många och fikade. En populär plats och en fin vandring!
Dag 2: Entré Brakmaren
Nästa gång vi åkte till Tyresta nationalpark tog vi oss till entré Brakmaren, på den nordöstra sidan av parken. Här gick vi Storskogsslingan, som är 8 kilometer och passerar förbi två sjöar. Härifrån kan man också hitta till Kustleden som är 13 kilometer och löper ner mot och längs kusten.
Vid och runt Brakmaren finns flera olika parkeringsplatser. Vi valde den första, men det hade varit bättre att köra vidare till den andra. Vi fick gå en väldigt lång och tråkig grusväg, innan de fina lederna i skogen äntligen började.
Om vi i början av dagen var lite missnöjda, så ändrades det efter ett tag totalt. Skogsstigen blev mysigare och mysigare, och efter ett tag kom vi fram till den fina Stensjön. Helt fantastiskt att äta matsäcken här, med utsikt över den vackra sjön. Här ska man tydligen också kunna se fiskgjuse. Sådan tur hade vi inte, men vi såg däremot svanar, gräsänder och en simmande orm.
Man passerar också Fornborgen vid Stensjön. Stora mängder sten har burits upp och lagts i murar på en bergssluttning. Ingen vet exakt när borgen byggdes, men man tror att den är från någon gång mellan slutet av bronsåldern och fram till folkvandringstid (cirka 500 före Kristus – 500 efter Kristus). Kanske användes den som försvar mot fiender, eller som en helig plats för religiösa riter?
När vi närmade oss nästa sjö, Långsjön, blev vandringen ett tag riktigt strapatsrik med branter och kullfallna träd. Riktigt roligt med en lite mer utmanande tur!
Efter ett tag kom vi också fram till bävrarnas ”kungadöme”. Alltså oj vad många bävrar det finns i Sverige. Vi ser spår efter dem överallt!
Dag 3: Vissvass, vid kusten
På vår tredje utflykt till Tyresta nationalpark tog vi samma väg som sist, mot Brakmaren, men fortsatte ännu längre mot kusten. Vi körde förbi Vissvass och stannade på den parkering som ligger där vägen slutar. Vi gick sedan tillbaka 100 meter längs vägen och följde skyltarna mot Åvaviken och olika vandringsleder.
Vi gick först en bit längs Kustleden, och svängde av mot Åvaviken. Här såg vi ängar, blommor, stränder, klippor och fritidsbåtar. Fint att gå kustnära!
Vid Åvaviken fanns skyltar mot flera olika vandringsleder. Vi valde att följa Åvaträskslingan, som är fem kilometer lång. ”Slingor” är alltid bra, eftersom man vet att man kommer tillbaka till samma plats.
Det blev en superfin vandring genom vacker natur, med omväxlande tät skog och omväxlande kala klippor. Trots att det var helgdag och strålande sol mötte vi bara en enda människa i skogen. Härligt att vara sådär ensam i naturen och bara höra skogens ljud. Sammanlagt gick vi runt 1,2 mil under hela dagen.
Fler entréer i Tyresta nationalpark
Förutom de entréer vi nämnt finns entré Nyfors vid Tyresta naturreservat, strax norr om själva nationalparken och entré Stensjödal i den östra delen av parken. Det finns också mindre vägar in i nationalparken från olika håll.
Entré Nyfors
I Nyfors flödar vatten från Tyresö-Flaten ut i Albysjön, och här finns bland annat fina badklippor. Härifrån kan man hitta till Sörmlandsleden etapp 3 (Nyfors-Tyresta by, 13 km) och Pilgrimsleden (11,5 km). Pilgrimsleden ligger delvis i Tyresta naturreservat, men utanför själva nationalparken.
Entré Stensjödal
Vid entré Stensjödal finns en stor parkering, och härifrån kan man nå sjön Lanan. Man kan också ansluta till Fornborgsslingan, som är 6 kilometer och bland annat passerar Fornborgen vid Stensjön.
Vad tyckte vi om Tyresta nationalpark?
Det är svårt att inte älska Tyresta nationalpark, i varje fall om man uppskattar natur. Området är stort och bjuder på varierad natur med skog, sjöar och kustlinje. Om man vill ha café och aktiviteter kan man ta sig till huvudentrén. Om man föredrar stilla naturupplevelser kan man välja någon av de övriga entréerna.
Boo slott, Brevens bruk och ställplats i Vingåker
Boo slott är ett vackert terrakottafärgat palats som påminner om ett sagoslott. Inte så långt härifrån…
Julita gård – herrgård och friluftsmuseum
Julita gård är en herrgård och ett friluftsmuseum som ägs av Nordiska museet. För närvarande är…
Årsta slott – med minnen av Fredrika Bremer
Årsta slott ligger i Haninge söder om Stockholm, och är kanske allra starkast förknippat med författaren…
Malmköpings bad och camping
Malmköpings bad och camping ligger fint vid Hosjön. Det här är en 4-stjärnig camping med bra…
Att göra i Mariefred – 17 tips till en charmig pärla
Vad kan man göra i Mariefred? Denna charmiga lilla pärla bjuder på allt från slott och…
Trosa havsbad och camping – fint vid vattnet
Vi rullade förbi ställplatsen i Trosa igår, där det stod fullt av husbilar, och fortsatte ut…
Fiske i Mälaren – en långweekend på Ringsö
Fiske i Mälaren har vi ägnat oss åt denna helg. Våra vänner har sommarhus på ön…
Utflykter i Stockholm i coronatider – 15 tips
Tips på 15 utflykter i Stockholm i coronatider! För ja, vad gör man när man inte…
Öster Malma slott – jakt, buffé och vilda djur
Öster Malma slott är ett fint litet vitt gods i Nyköpings kommun. Här handlar mycket om…
Södertuna slott – fint slottshotell i Södermanland
Södertuna slott ligger naturskönt vid Frösjön i Södermanland. Hit kommer man exempelvis för att unna sig…
4 Slott i Strängnäs – och en borg
Vi har kikat på ett gäng slott i Strängnäs, under vår slottsresa med husbil. Vissa slott…
Skogskyrkogården i Stockholm – ett Unesco världsarv
Skogskyrkogården i Stockholm är ett av de svenska världsarven på Unescos världsarvslista. Vi brukar ofta kolla…
Lida Friluftsgård och Äventyrsstigen runt sjön Getaren
Lida Friluftsgård, som ligger i Botkyrka kommun i Stockholm, bjuder på ett fantastiskt fint friluftsområde med…
Ericsbergs slott – och andra privata slott i Södermanland
Ericsbergs slott är ett av Sveriges vackraste barockslott, och trädgården är emellanåt öppen för besökare. Vårt…
Hjälmaregården – camping vid Hjälmaresjön
Hjälmaregården ligger idylliskt vackert i Läppe, vid Hjälmarens södra strand (inte långt från Vingåker). Här finns…
Tyresö slott – historia och vacker natur
Tyresö slott ligger fantastiskt vackert vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Vi tog oss…
Häringe slott – fint slottshotell i Södermanland
Häringe slott ligger strax söder om Stockholm och är ett slott man besöker för härliga weekendpaket,…
Tullgarns slott – i kungars och tsarers fotspår
När vi i söndags åkte hem från vår husbilshelg på Jogersö behövde vi ett ställe för…
Stendörrens naturreservat – med hängbroar mellan öar
Stendörrens naturreservat är ett magiskt kustparadis som du hittar mellan Nyköping och Trosa. Vattnet är kristallklart…
Ringsö i Mälaren – en svensk idyll
Måndag och tisdag den här veckan har vi spenderat på ön Ringsö i Mälaren. Våra vänner…
Att göra i Strängnäs – 12 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Strängnäs? Vi har besökt Strängnäs flera gånger, med tåg, bil och…
Gripsholms slott – kungligt slott vid Mälaren
Gripsholms slott är ett pampigt och kungligt slott vid Mälaren. Här står rummen kvar från Vasakungarnas…
Jogersö camping och havsbad – öppet året runt
Nu är vi äntligen ute med husbilen igen! Vi har båda mycket jobb som måste göras…
Nynäs slott och naturreservat i Nyköping
Nynäs slott är ett vackert slott i Nyköpings kommun. Här finns också Nynäs naturreservat, med härlig…
Taxinge slott – kakslott med vackert läge vid Mälaren
Taxinge slott, eller Taxinge-Näsby slott, ligger fantastiskt vackert vid Mälaren. Vi kom hit med husbil på…
Sundbyholms slott – och gästhamn med ställplats
Sundbyholms slott har en historia som klostergods och kungsgård. Idag kan man komma hit för hotellboende,…
Att göra i Nyköping – 9 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Nyköping? Vi har besökt den här trevliga staden flera gånger under…
Nyköpingshus – platsen för Nyköpings gästabud
Nyköpingshus har en lång och bitvis mycket dramatisk historia. Denna medeltidsborg förvandlades på 1500-talet till ett…
Stora Sundby slott – sagoslott vid Hjälmarens strand
Stora Sundby slott är ett sagoslott med tinnar och torn, som ligger vackert vid Hjälmarens strand….
Femöre – karga klippor och militärhistoria i Oxelösund
På vägen hem från Jogersö camping i Oxelösund passade vi på att rulla förbi ön Femöre,…
Att göra i Trosa – 9 tips till en pittoresk pärla
Vad kan man göra i Trosa? Vi har besökt denna pittoreska stad många gånger. Det var…
Sommar och sol på Malmköpings camping
Vi har nu rullat med husbilen till Malmköpings camping. Det här är en klassisk husvagns-camping: vita…
Har du varit i Tyresta nationalpark? Berätta gärna!
Fakta om Tyresta nationalpark
- Adress: Infart till huvudentré från från Svartbäckens by 361, Vendelsö
- Storlek: 1962 hektar
- Bildande: 1993
- Kommun: Haninge kommun och Tyresö kommun
- Förvaltare: Stiftelsen Tyrestaskogen som instiftades vid parkens grundande av Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholms kommun, Haninge kommun och Tyresö kommun.
- Sjöar och vattendrag: Bylsjön, Bylsjöbäcken, Lanan, Långsjön, Mörtsjön, Mörsjöbäcken, Nedre dammen, Stensjön, Trehörningen, Årsjön och Åvaån.
- Symbol: Tjäder
- Historiska händelser: Mellan den 1 och 7 augusti 1999 rasade en stor skogsbrand. Cirka 450 hektar skog förstördes, vilket motsvarar runt 10 procent av parkens yta.
- Mer info: Du kan läsa mer på nationalparkens webbsida
Natur i Tyresta nationalpark
- Landskap: Sprickdalslanskap. Tyresta nationalpark ligger på en platå av urberg som bildades för 1800 miljoner år sedan.
- Natur: Hällmarkstallskog och granskog med träd av olika åldrar och träslag samt stor tillgång på död ved, vilket är viktigt för svampar, mossor och insekter.
- Träd: Framför allt gran och tall, men även lövträd som asp och al.
- Växter: I barrskogen finns gott om svampar, tickor, mossor och lavar. Andra arter är bland annat orkidéer, jungfru marie nycklar, knärot, spindelblomster och plattlummer.
- Däggdjur: Älg, rådjur, ekorre, hare, mård, bäver, vildsvin och lodjur.
- Fåglar: Tjäder, spillkråka, rödhake, lövsångare, bofink, mindre hackspett, tretåig hackspett, nötkråka, kattuggla, berguv, sparvuggla, storlom med flera.
- Fiskar: Abborre, gädda och mört. I Stensjön finns även siklöja och i Åvaån lever havsöring.
- Övriga djur: Huggorm, snok, grodor, paddor, salamandrar och olika insekter, som till exempel skalbaggen raggbock.
Service vid Tyresta nationalpark
Observera att viss service kan hållas stängd på grund av coronapandemin. Se aktuell information på nationalparkens webbsida.
- Matservering: Vid Tyresta by finns café med enklare lunchrätter och fikabröd. Det finns också en lanthandel där man kan köpa korv att grilla själv.
- Raststugor: Två raststugor finns i Tyresta by, där du kan äta egen matsäck. I den ena är hundar välkomna.
- Butik: Lanthandel finns i Tyresta by med bland annat konsthantverk, kött och ekologiskt mathantverk, som sylt och honung. I Naturum finns en liten butik där man kan man köpa kartor och souvernirer.
- Vatten: Dricksvatten finns i Tyresta by. Det finns också pumpar vid Stensjödal och Styvnäset, samt en källa efter entré Höjden längs Sörmlandsleden.
- Boende: Mjölnarbostaden vid entré Stensjödal (30 bäddar) och Janssonsgårdens B&B vid Tyresta by (3 gästrum).
- Övernattning: Man kan tälta vid eldrastplatserna. I Tyresta by kan man också tälta vid tältängen i slutet av byvägen. Vindskydd finns också. Större grupper kan boka plats för övernattning vid Stensjödal.
- Eldrastplatser: Det är endast tillåtet att tälta och elda vid eldrastplatserna, som är markerade på karta. Ved finns. Håll koll på eldningsförbud.
- Vindskydd: Finns vid årsjön, Långsjön och Lanan.
- Toaletter: Toaletter finns i Tyresta by. Dass finns vid Årsjöns och Stensjödals eldrastplatser.
Tillgänglighet vid Tyresta nationalpark
- Entréer: Huvudentrén vid Tyresta by är till stor del tillgänglighetsanpassad. Om du anländer till huvudentren med färdtjänst ska du uppge adress ”Tyresta by 1, Naturum Nationalparkernas hus”.
- Service: Naturum, Tyresta gård, caféet i Tyresta by och eldstäderna intill är tillgängliga för rullstol och vid samtliga byggnader finns rullstols-WC och parkering.
- Leder: Barnvagnsslingan, 5 km, är fin att gå med barnvagn. Slitage har gjort att det just nu är svårt att ta sig fram med rullstol eller permobil den södra halvan av slingan. Ett brantare parti på slingan nära Tyresta by gör att slingan inte är helt anpassad. I norra delen av naturreservatet finns flera skogsbilvägar som är lättvandrade, och i vissa fall kan passa för rullstol.
- Eldrastplatser: Den eldrastplats som är mest lämpad för rullstol ligger vid Lycksjövägen.
Aktiviteter vid Tyresta nationalpark
Observera att vissa aktiviteter kan vara inställda på grund av coronapandemin. Se aktuell information på nationalparkens webbsida.
- Vandra/promenera: Gott om vandringsleder i olika längd.
- Cykla: Man kan cykla på skogsbilvägarna till Långsjön och Stensjön (i övrigt ej tillåtet att cykla i nationalparken).
- Naturum: Naturum Nationalparkernas hus är besökscentrum med utställningar och aktiviteter.
- Tyresta Gård: Traditionellt småjordbruk och ponnyridning.
- Aktiviteter för barn: Många olika aktiviteter för barn, till exempel sagostund.
- Program och guidade turer: Guidade vandringar, yoga i skogen med mera enligt program.
Regler i Tyresta nationalpark
Utöver allmänna föreskrifter och förbud i lagar och författningar är det i Tyresta nationalpark förbjudet att:
- Plocka blommor, mossor, lavar eller vedsvampar
- Bryta kvistar, skada eller fälla träd (gäller både levande och döda träd)
- Skada eller störa djurlivet
- Fiska
- Vara högljudd så att du stör andra besökare
- Tälta utanför eldrastplatserna
- Genomföra idrottstävlingar eller idrottsarrangemang
- Genomföra organiserade arrangemang (till exempel organiserad träning) med fler än 10 deltagare utan samråd med förvaltningen
- Sätta upp snitslar eller skyltar
- Rida eller köra med häst och vagn
- Framföra motordrivet fordon
- Framföra drönare på lägre höjd än 300 m över marken
- Cykla på stigar eller i skogen
Ruth i Virginia säger:
Vilken U N D E R B A R plats!
Ni har verkligen förvånat mej med era upptäcksfärder
runt Stockholm. Naturen är ju så otroligt växlande och
intressant, Gillar träspångarna, där det antagligen kan
bli lerigt ibland.
Den s.k. stigen vid Långsjön såg ganska knagglig ut –
lätt att vricka fotleden i sån terräng, men jag är säker på
att ni har stadiga vändrarkängor.
(har ni satt up ulltapparna på den blåa himlen
vid Bylsjön?) 🙂
Trevlig söndag. Tack för turerna!
24 maj 2020 — 6:21
Helena säger:
Tyresta nationalpark är verkligen fantastiskt fint! Vi är själva överraskade över all fin natur som finns i och runt Stockholm. Hade inte riktigt koll på det förut. Roligt att upptäcka! 🙂 Ha det fint Ruth!
24 maj 2020 — 18:14
Anonym säger:
Sprickdalslandskapet har bildats genom djupvittring och erosion (sist glacialerosion) av sprickor i det subkambriska peneplanet (den plana yta som utgör topptyrann i hela Stockholmsområdet och Uppland). Det subkambriska peneplanet bildades för nästan 600 miljoner år sedan. Urberget, berggrunden, bildades för 1800 miljoner år sedan..
Mamma Karna
Pensionerad professor i Naturgeografi
24 maj 2020 — 7:50
Helena säger:
Tack mamma för lite utvecklad information om geografin! 🙂
24 maj 2020 — 18:15
Ruth i Virginia säger:
Så det var din Mamma, som var professor! 🙂
Som geologfru har jag fått i mej en hel del geo-kunskaper.
(det bästa är ju, att ju äldre man blir, ju mer intressant blir
man till en geolog. 🙂
24 maj 2020 — 20:22
Ditte säger:
Visst är det fint här ute i Tyresta. Tack för vandringarna och fina bilder. Vi har varit här en hel del under den tiden vi haft båt och även i många andra sammanhang. Vet att vi var här förra våren. Men det kanske dags för en ny tur.
Mycket finns att se och uppleva och trångt blir det ju aldrig. Bra och varierande vandringsleder också. Och fint också att man kan ta sig hit kommunalt.
24 maj 2020 — 9:10
Helena säger:
Ja, jättefint här! Vid huvudingången har det faktiskt varit lite trångt på parkeringarna, i varja fall på helgerna. Men skogen är stor, så där får alla plats utan problem 🙂
24 maj 2020 — 18:16
Anja säger:
Kul! Här vandrar ni i våra fotspår igen i hembygden ?. Hur många fästingar fick ni? Mitt rekord är 16….
24 maj 2020 — 11:47
Helena säger:
Oj!!? Nej, vi fick inge fästingar … Men det kanske är för tidigt på säsongen?
24 maj 2020 — 18:38
bmlarsreseblogg säger:
Vi fick en broschyr om Tyresta när vi var på Haninge GK och spelade husbilsgolf i höstas. Nu inser jag att det var synd att vi inte tillbringade någon dag där. Vår enda lediga dag tog vi cyklarna med på skärgårds båten till Utö. Det var inte illa det heller.
(Vi tänkte ev. besöka alla våra nationalparker. Har klarat av 7 stycken så här långt)
24 maj 2020 — 13:10
Helena säger:
Den där turen till Utö lät ju också trevlig! 🙂 Svårt att hinna allt, men fint att ha en bucket list 🙂
08 mars 2021 — 19:23
BP säger:
Förstår att ni fick göra tre turer till parken. Den är ju hur stor som helst. Skrattade gott åt din mammas kommentar. För mig var det kinesiska, men för en geolog och Ruth var det ju värdefull info:-)
24 maj 2020 — 20:31
Helena säger:
Ja, parken är enorm! Och haha, jag brukar också bara förstå hälften 😉
08 mars 2021 — 19:24
Susjos säger:
Oj så mycket matnyttig info om Tyresta nationalpark, har hört namnet men aldrig varit där, i sommar kanske ?
24 maj 2020 — 22:26
Helena säger:
En väldigt fin nationalpark, ett besök rekommenderas absolut!
08 mars 2021 — 19:25
Lena - gott för själen säger:
Jag har hört mycket om Tyresta i mina vandringsforum på FB, men att det var så himla stort har jag inte uppfattat. Det ser ju perfekt ut. Verkar finnas nåt för alla.
Kram Lena
26 maj 2020 — 6:07
Helena säger:
Ja, det är verkligen stort, så man kan komma hit många gånger och ändå få helt olika upplevelser 🙂
08 mars 2021 — 19:25
Linda Vismer, Resa medvetet säger:
Mastigt inlägg! Tydligt och värdefullt för den som vill veta allt och lite till 🙂
10 augusti 2020 — 19:09
Helena säger:
Ja, det blev mycket! Men så är ju nationalparken stor också 😉
08 mars 2021 — 19:26
Marias Memoarer säger:
Åh nu längtar jag tills snön försvinner här uppe och marken torkar upp lite så man kan börja gå vandringsleder utan snö upp till knäna eller halkrisk 🙂
08 mars 2021 — 17:29
Helena säger:
Här har vi i stort sett barmark nu, även om det fortfarande är kallt (runt 0). Vi har precis tagit oss ut på en första naturrunda, trevligt!
08 mars 2021 — 19:26
Marias Memoarer säger:
Ps jag är medveten om att det fortfarande är problem att komma in på min startsida, men det borde funka om du skriver enbart ”mariasmemoarer.com” i adressfältet, utan ww
08 mars 2021 — 17:30
Helena säger:
Hmm, nu minns jag inte att det är jag som sagt att det är problem? Men jag testade, och det stämmer som du säger. Utan www går det bra. Du borde dock kunna kolla med webbhotellet så att även de som skriver www skickas till din sida. Synd att de inte ska hitta fram!
08 mars 2021 — 19:28