Meny Stäng

Tyresta nationalpark – tips om entréer och leder

Tyresta nationalpark är ett stort naturområde strax söder om Stockholm. Här kan man uppleva vild urskog, vandra längs snitslade leder, njuta vid vackra sjöar och även ta del av olika arrangerade aktiviteter vid huvudentrén vid Tyresta by.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tyresta nationalpark

Tyresta är en stor nationalpark som inrättades 1993, som nationalpark nummer 23 i raden av svenska nationalparker. Sammanlagt finns idag 30 nationalparker i Sverige, varav två finns i Stockholms län. Den andra nationalparken i Stockholm är Ängsö, som ligger i Norrtälje kommun.

Röda stugor i Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark ligger i kommunerna Haninge och Tyresö i Stockholms län, cirka 20 kilometer sydost om centrala Stockholm. I anslutning till nationalparken ligger Tyresta naturreservat. Man tar sig enkelt hit med bil, och till två av entréerna går även buss.

Tre besök i Tyresta nationalpark

Vi har under den här våren gjort tre besök i Tyresta nationalpark. Redan första gången insåg vi att den här platsen är så stor, så vi ville göra några fler besök innan vi skrev ihop ett litet reportage. Här kommer våra bästa tips från tre besök, med tre olika utgångspunkter.

Helena i Tyresta nationalpark

Dag 1: Huvudentré – Tyresta by

Första gången vi besökte Tyresta nationalpark bestämde vi oss för att ta oss till huvudingången vid Tyresta by. Detta är den mest populära och kanske mest ”folkliga” entrén med café, Naturum och massor av aktiviteter för barnfamiljer, även om vissa aktiviteter är inställda nu under coronapandemin.

Här kan man bland annat besöka Naturum Nationalparkernas Hus, som är ett besökscentrum där man kan köpa kartor och souvernirer. Platsen fungerar också som utgångspunkt vid guidade vandringar och andra aktiviteter.

Nuturum i Tyresta nationalpark

Tyresta by har anor från 1700-talet och fungerar som ett levande museum från en svunnen tid, med röda gårdshus, kor, höns och gärdsgårdar. Här hittar man bland annat café och lanthandel. Här ligger också Tyresta Gård, som är ett litet traditonellt lantbruk med olika lantraser. På helgerna brukar man (i vanliga fall) visa upp gården och arrangera ponnyridning.

Platsen som sådan har dock ännu äldre historia – järnåldersgravar visar att området varit bebott under mycket lång tid. Så, vad kan man göra i Tyresta by?

  • Fika på caféet
  • Köpa korv i lanthandeln och grilla
  • Fågelskåda från fågeltornet
  • Besöka Naturum
  • Se lantraser vid Tyresta gård
  • Prova ponnyridning
  • Delta i olika guidningar enligt program

Vid Tyresta by startar flera vandringsleder med olika längd. Vi valde att gå Bylsjöslingan som är 6 kilometer lång, märkt med grön/vit markering och passerar Bylsjön. Övriga leder som man hittar här är:

  • Allemansråttans stig, 650 meter – Stig för de allra minsta barnen (ej lämplig för barnvagn).
  • Tjäderstigen, 1 km – Stig för barn med underhållande uppgifter (ej lämplig för barnvagn).
  • Urskogsstigen, 2,5 km – Röd markering. Kuperad stig med informationsskyltar.
  • Barnvagnsslingan, 5 km – Lättpromenerad led utan rötter och stenar, som tar dig runt Bylsjön. Ett brant parti samt slitage gör att slingan inte är fullt ut anpassad för rullstol.
  • Hällmarksslingan, 5 km – Gul markering. Stig genom tallskog, kantad av stenrösen.
  • Sörmlandsleden etapp 3, Tyresta by-Nyfors, 13 km – Orange markering. Etappen passerar Bylsjön.
  • Sjöarna runt, 14 km – Den här populära turen är en kombination av flera leder med start i Tyresta by.

Leden vi gick var riktigt, riktigt fin. I början var det kuperad och varierad terräng. På vissa ställen var det träspångar och när vi kom fram till Bylsjön satt många och fikade. En populär plats och en fin vandring!

Dag 2: Entré Brakmaren

Nästa gång vi åkte till Tyresta nationalpark tog vi oss till entré Brakmaren, på den nordöstra sidan av parken. Här gick vi Storskogsslingan, som är 8 kilometer och passerar förbi två sjöar. Härifrån kan man också hitta till Kustleden som är 13 kilometer och löper ner mot och längs kusten.

Vid och runt Brakmaren finns flera olika parkeringsplatser. Vi valde den första, men det hade varit bättre att köra vidare till den andra. Vi fick gå en väldigt lång och tråkig grusväg, innan de fina lederna i skogen äntligen började.

Om vi i början av dagen var lite missnöjda, så ändrades det efter ett tag totalt. Skogsstigen blev mysigare och mysigare, och efter ett tag kom vi fram till den fina Stensjön. Helt fantastiskt att äta matsäcken här, med utsikt över den vackra sjön. Här ska man tydligen också kunna se fiskgjuse. Sådan tur hade vi inte, men vi såg däremot svanar, gräsänder och en simmande orm.

Man passerar också Fornborgen vid Stensjön. Stora mängder sten har burits upp och lagts i murar på en bergssluttning. Ingen vet exakt när borgen byggdes, men man tror att den är från någon gång mellan slutet av bronsåldern och fram till folkvandringstid (cirka 500 före Kristus – 500 efter Kristus). Kanske användes den som försvar mot fiender, eller som en helig plats för religiösa riter?

Fornlämning i Tyresta nationalpark

När vi närmade oss nästa sjö, Långsjön, blev vandringen ett tag riktigt strapatsrik med branter och kullfallna träd. Riktigt roligt med en lite mer utmanande tur!

Efter ett tag kom vi också fram till bävrarnas ”kungadöme”. Alltså oj vad många bävrar det finns i Sverige. Vi ser spår efter dem överallt!

Bäverspår i Tyresta nationalpark

Dag 3: Vissvass, vid kusten

På vår tredje utflykt till Tyresta nationalpark tog vi samma väg som sist, mot Brakmaren, men fortsatte ännu längre mot kusten. Vi körde förbi Vissvass och stannade på den parkering som ligger där vägen slutar. Vi gick sedan tillbaka 100 meter längs vägen och följde skyltarna mot Åvaviken och olika vandringsleder.

Vi gick först en bit längs Kustleden, och svängde av mot Åvaviken. Här såg vi ängar, blommor, stränder, klippor och fritidsbåtar. Fint att gå kustnära!

Vid Åvaviken fanns skyltar mot flera olika vandringsleder. Vi valde att följa Åvaträskslingan, som är fem kilometer lång. ”Slingor” är alltid bra, eftersom man vet att man kommer tillbaka till samma plats.

Det blev en superfin vandring genom vacker natur, med omväxlande tät skog och omväxlande kala klippor. Trots att det var helgdag och strålande sol mötte vi bara en enda människa i skogen. Härligt att vara sådär ensam i naturen och bara höra skogens ljud. Sammanlagt gick vi runt 1,2 mil under hela dagen.

Fler entréer i Tyresta nationalpark

Förutom de entréer vi nämnt finns entré Nyfors vid Tyresta naturreservat, strax norr om själva nationalparken och entré Stensjödal i den östra delen av parken. Det finns också mindre vägar in i nationalparken från olika håll.

Entré Nyfors

I Nyfors flödar vatten från Tyresö-Flaten ut i Albysjön, och här finns bland annat fina badklippor. Härifrån kan man hitta till Sörmlandsleden etapp 3 (Nyfors-Tyresta by, 13 km) och Pilgrimsleden (11,5 km). Pilgrimsleden ligger delvis i Tyresta naturreservat, men utanför själva nationalparken.

Entré Stensjödal

Vid entré Stensjödal finns en stor parkering, och härifrån kan man nå sjön Lanan. Man kan också ansluta till Fornborgsslingan, som är 6 kilometer och bland annat passerar Fornborgen vid Stensjön.

Tyresta nationalpark

Vad tyckte vi om Tyresta nationalpark?

Det är svårt att inte älska Tyresta nationalpark, i varje fall om man uppskattar natur. Området är stort och bjuder på varierad natur med skog, sjöar och kustlinje. Om man vill ha café och aktiviteter kan man ta sig till huvudentrén. Om man föredrar stilla naturupplevelser kan man välja någon av de övriga entréerna.

Peter och Helena, FREEDOMtravel
Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Har du varit i Tyresta nationalpark? Berätta gärna!

Fakta om Tyresta nationalpark

  • Adress: Infart till huvudentré från från Svartbäckens by 361, Vendelsö
  • Storlek: 1962 hektar
  • Bildande: 1993
  • Kommun: Haninge kommun och Tyresö kommun
  • Förvaltare: Stiftelsen Tyrestaskogen som instiftades vid parkens grundande av Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholms kommun, Haninge kommun och Tyresö kommun.
  • Sjöar och vattendrag: Bylsjön, Bylsjöbäcken, Lanan, Långsjön, Mörtsjön, Mörsjöbäcken, Nedre dammen, Stensjön, Trehörningen, Årsjön och Åvaån.
  • Symbol: Tjäder
  • Historiska händelser: Mellan den 1 och 7 augusti 1999 rasade en stor skogsbrand. Cirka 450 hektar skog förstördes, vilket motsvarar runt 10 procent av parkens yta.
  • Mer info: Du kan läsa mer på nationalparkens webbsida

Natur i Tyresta nationalpark

  • Landskap: Sprickdalslanskap. Tyresta nationalpark ligger på en platå av urberg som bildades för 1800 miljoner år sedan. 
  • Natur: Hällmarkstallskog och granskog med träd av olika åldrar och träslag samt stor tillgång på död ved, vilket är viktigt för svampar, mossor och insekter.
  • Träd: Framför allt gran och tall, men även lövträd som asp och al.
  • Växter: I barrskogen finns gott om svampar, tickor, mossor och lavar. Andra arter är bland annat orkidéer, jungfru marie nycklar, knärot, spindelblomster och plattlummer.
  • Däggdjur: Älg, rådjur, ekorre, hare, mård, bäver, vildsvin och lodjur.
  • Fåglar: Tjäder, spillkråka, rödhake, lövsångare, bofink, mindre hackspett, tretåig hackspett, nötkråka, kattuggla, berguv, sparvuggla, storlom med flera.
  • Fiskar: Abborre, gädda och mört. I Stensjön finns även siklöja och i Åvaån lever havsöring.
  • Övriga djur: Huggorm, snok, grodor, paddor, salamandrar och olika insekter, som till exempel skalbaggen raggbock.

Service vid Tyresta nationalpark

Observera att viss service kan hållas stängd på grund av coronapandemin. Se aktuell information på nationalparkens webbsida.

  • Matservering: Vid Tyresta by finns café med enklare lunchrätter och fikabröd. Det finns också en lanthandel där man kan köpa korv att grilla själv.
  • Raststugor: Två raststugor finns i Tyresta by, där du kan äta egen matsäck. I den ena är hundar välkomna.
  • Butik: Lanthandel finns i Tyresta by med bland annat konsthantverk, kött och ekologiskt mathantverk, som sylt och honung. I Naturum finns en liten butik där man kan man köpa kartor och souvernirer.
  • Vatten: Dricksvatten finns i Tyresta by. Det finns också pumpar vid Stensjödal och Styvnäset, samt en källa efter entré Höjden längs Sörmlandsleden.
  • Boende: Mjölnarbostaden vid entré Stensjödal (30 bäddar) och Janssonsgårdens B&B vid Tyresta by (3 gästrum).
  • Övernattning: Man kan tälta vid eldrastplatserna. I Tyresta by kan man också tälta vid tältängen i slutet av byvägen. Vindskydd finns också. Större grupper kan boka plats för övernattning vid Stensjödal.
  • Eldrastplatser: Det är endast tillåtet att tälta och elda vid eldrastplatserna, som är markerade på karta. Ved finns. Håll koll på eldningsförbud.
  • Vindskydd: Finns vid årsjön, Långsjön och Lanan.
  • Toaletter: Toaletter finns i Tyresta by. Dass finns vid Årsjöns och Stensjödals eldrastplatser.

Tillgänglighet vid Tyresta nationalpark

  • Entréer: Huvudentrén vid Tyresta by är till stor del tillgänglighetsanpassad. Om du anländer till huvudentren med färdtjänst ska du uppge adress ”Tyresta by 1, Naturum Nationalparkernas hus”.
  • Service: Naturum, Tyresta gård, caféet i Tyresta by och eldstäderna intill är tillgängliga för rullstol och vid samtliga byggnader finns rullstols-WC och parkering.
  • Leder: Barnvagnsslingan, 5 km, är fin att gå med barnvagn. Slitage har gjort att det just nu är svårt att ta sig fram med rullstol eller permobil den södra halvan av slingan. Ett brantare parti på slingan nära Tyresta by gör att slingan inte är helt anpassad. I norra delen av naturreservatet finns flera skogsbilvägar som är lättvandrade, och i vissa fall kan passa för rullstol.
  • Eldrastplatser: Den eldrastplats som är mest lämpad för rullstol ligger vid Lycksjövägen.

Aktiviteter vid Tyresta nationalpark

Observera att vissa aktiviteter kan vara inställda på grund av coronapandemin. Se aktuell information på nationalparkens webbsida.

  • Vandra/promenera: Gott om vandringsleder i olika längd.
  • Cykla: Man kan cykla på skogsbilvägarna till Långsjön och Stensjön (i övrigt ej tillåtet att cykla i nationalparken).
  • Naturum: Naturum Nationalparkernas hus är besökscentrum med utställningar och aktiviteter.
  • Tyresta Gård: Traditionellt småjordbruk och ponnyridning.
  • Aktiviteter för barn: Många olika aktiviteter för barn, till exempel sagostund.
  • Program och guidade turer: Guidade vandringar, yoga i skogen med mera enligt program.

Regler i Tyresta nationalpark

Utöver allmänna föreskrifter och förbud i lagar och författningar är det i Tyresta nationalpark förbjudet att:

  • Plocka blommor, mossor, lavar eller vedsvampar
  • Bryta kvistar, skada eller fälla träd (gäller både levande och döda träd)
  • Skada eller störa djurlivet
  • Fiska
  • Vara högljudd så att du stör andra besökare
  • Tälta utanför eldrastplatserna
  • Genomföra idrottstävlingar eller idrottsarrangemang 
  • Genomföra organiserade arrangemang (till exempel organiserad träning) med fler än 10 deltagare utan samråd med förvaltningen
  • Sätta upp snitslar eller skyltar
  • Rida eller köra med häst och vagn
  • Framföra motordrivet fordon
  • Framföra drönare på lägre höjd än 300 m över marken
  • Cykla på stigar eller i skogen
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev