Tyska specialiteter, vad är det? Tysk mat varierar från region till region, och det finns många olika delikatesser och traditionella maträtter att prova på. Vi gör en virtuell kulinarisk resa genom Tyskland, och när gränserna öppnar igen är det dags att prova på riktigt!
Innehållsförteckning
Tyska specialiteter – vad tänker du på?
Vilka tyska specialiteter har du provat? Vad tänker du på när man pratar om tysk mat och dryck? Vi tänker nog framför allt på öl, vitt vin, sparris och korvar av olika slag. När vi rest längs den tyska kusten har vi också ätit väldigt god fisk. Ett tillfälle som vi minns är när vi serverades supergod gös och torsk på en mysig husbåtsrestaurang i Greifswald.
Tyska specialiteter – region för region
Många tyska specialiteter är specifika för en viss region. Här listar vi ett antal av Tysklands förbundsländer och deras specialiteter.
Schleswig-Holstein: Lübecker Marzipan
Rå marsipan är en delikatess som tillverkas av mandlar, socker och vatten. En gång i tiden var det bara kungar och andra mäktiga personer som hade tillgång till marsipan, men idag är det som tur var fritt fram för alla att köpa och smaka. I Lübeck finns gott om butiker som säljer marsipan. Här några intressanta fakta om marsipan från Lübeck:
- Lübecker marsipan måste bestå av minst 70 procent rå marsipan och högst 30 procent socker.
- Marsipanen från Lübeck produceras fortfarande till stor del för hand.
- På Café Niederegger kan man köpa marsipan, men också besöka ett marsipanmuseum.
Mecklenburg-Vorpommern: Havtorn
Havtorn är ett orangefärgat bär som växer på buskar vid kusten, bland annat i det tyska förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern. Bäret är rikt på näring och populärt som smaksättare i många olika produkter som te, juice, sylt, godis, vin och sprit. Intressant att veta om havtorn:
- Havtorn innehåller mer C-vitamin än citrusfrukter.
- Bäret används också i olika skönhetsprodukter.
- Man kan besöka en av Rügens plantager vid skörden mellan september och oktober.
Bremen: Kaffe
Att rosta kaffe är en tradition med långa anor i området runt floden Weser. Det första kaffestället här öppnade redan år 1673, och sedan dess har kaffeproduktionen bara ökat. Bremen anses idag som Tysklands kaffehuvudstad, så om det är någonstans du inte ska missa att ta en kaffe så är det förstås här! Intressant om kaffet från Bremen:
- Varannan kopp kaffe som dricks mellan Nordsjön och Alperna har sitt ursprung i Bremen.
- Processen att göra kaffe utan koffein har sitt ursprung i området runt floden Weser.
Berlin: Currywurst
Currywursten utgör en viktig del på Berlins matscen. Currywurst är en maträtt som görs av av skivad bratwurst tillsammans med en tomatsås och currypulver. För en riktigt autentisk upplevelse kan man gå till Konnopke’s Imbiss på Schönhauser Allee. Här serveras maträtten med fem olika starka currysåser från ”himmelsk” (mycket mild) till ”helvetisk” (superstark), precis som man har gjort ända sedan 1930. Värt att veta om currywurst:
- Över 800 miljoner currykorvar konsumeras i Tyskland varje år.
- Förr fanns till och med ett currywurstmuseum i Berlin, men detta stängde tyvärr 2018.
Sachsen-Anhalt: Harzer Käse
Harzer Käse (ost från Harz) är en mogen surmjölksost som tillverkas av komjölk. Osten är rik på protein, har en låg fetthalt och anses som mycket hälsosam. Här är några intressanta fakta om Harzer Käse:
- Harzer Käze tillverkades industriellt i Harz redan på 1700-talet.
- Kvalitetsmärket ”Typisch Harz” står för kvalitet från Harz-regionen.
- I Frankfurtområdet äter man en liknande ost, som kallas ”Handkäse”, ofta som en aptitretare eller snack med lite kummin på.
Thüringen: Thüringer Rostbratwurst
Thüringer Rostbratwurst är en medelfin bratwurst som tillverkas i Thüringen. Korven görs av fläskkött och smaksätts med mejram, kummin och vitlök. Bäst äts den tillsammans med lokalt producerad senap. Här är några intressanta fakta om Thüringer Rostbratwurst:
- Receptet för Thüringer Rostbratwurst är 600 år gammalt.
- Det exakta receptet är och förblir en hemlighet som endast korvmakarna i Thüringen känner till.
- Enligt EU-förordningen måste korven vara minst 15 cm lång.
- I Arnstadt finns ett bratwurstmuseum, med dokumentation om den populära korven från år 1404.
Hessen: Riesling
Riesling är den dominerande druvsorten i vinregionerna Rheingau och Bergstrasse i förbundslandet Hessen. Denna druvsort, som används för vita viner, kallas ibland för ”Kungen av tyska druvor”. Intressant att veta om Rieseling:
- Riesling har odlats i Tyskland i mer än 600 år.
- Rieselingdruvan kan användas för torra, halvtorra, söta och mousserande viner, och passar perfekt för dessertvin.
- Rieslingviner kan lagras länge med bibehållen smak och kvalitet.
Baden-Württemberg: Schwarzwaldtårta
Schwarzwälderkirschtorte (Schwarzwaldtårta) är en tårta som består av en fluffig chokladbotten med mellanlager av körsbär och är garnerad med körsbär och grädde. Det är oklart om tårtan skapades i Radolfzell 1915 eller i Tübingen på 1930-talet, men det är helt klart att den kommer från förbundslandet Baden-Württemberg. Här är några intressanta fakta om schwarzwaldtårta:
- Namnet på tårtan kan vara en hänvisning till de traditionella kläder som kvinnor bär i Schwarzwald: svart klänning (choklad), vit blus (grädde) och en så kallade Bollenhut, en damhatt med röda bollar (körsbär).
- Den 28 mars är Schwarzwladtårtans dag.
Bayern: Weisswurst
Weisswurst (vitkorv) är en bayersk korv som är gjord på kalv- eller fläskkött, och smaksatt med lök och persilja. Korven serveras gärna tillsammans med en god bayersk öl, kanske i en traditionell ”beer garden”. I München hittar du för övrigt också världens äldsta bryggeri, Weihenstephaner från 1040. Här är några intressanta fakta om weisswurst:
- Weisswurst med brezel (kringla), söt senap och öl är en traditionell frukost i Bayern.
- Man äter inte skinnet på en weisswurst.
- Entusiasterna suger ut korven ur skinnet. Det är bara oinvigda som använder kniv och gaffel.
- Det är en gammal tradition att man måste äta weisswurst före klockan 12.
Att göra hemma: Tyska delikatesser efter säsong
Just nu kan man ju inte resa utomlands, men i väntan på att gränserna ska öppnas kan man förstås ställa sig i köket och laga till några tyska specialiteter! Här hittar du fyra maträtter som du kan göra själv hemma, ett för varje årstid:
- Sommar: Spargel Teller (sparristallrik) från Niedersachsen
- Höst: Semmelknödel (brödklimp) från Bayern
- Vinter: Christstollen (julbak) från Sachsen
- Vår: Birnentorte (päronaj) från Brandenburg
Jul i Tyskland – inspireras av tyska jultraditioner
Julen i Tyskland bjuder på allt från smarriga bakverk och härlig julmat till stämningsfull adventsmusik. I…
Att göra i Bamberg – 14 tips till en härlig tysk pärla
Vad kan man se och göra i Bamberg i Tyskland? Denna fina och härliga tyska stad, vars…
Camping och Moselviner i Traben-Trarbach, Tyskland
Traben-Trarbach i tyska Moseldalen är vackert och har dessutom världskända moselviner. Det här är en mysig…
Slottet Rastatt i Tyskland – barockslott från 1700-talet
Slottet Rastatt är ett mäktigt tyskt barockslott från tidigt 1700-tal. En gång i tiden uppfördes det…
Aktiv semester i Mecklenburg-Vorpommern – 8 saker att göra
Visste du att Mecklenburg-Vorpommern, som ligger vid den tyska Östersjökusten, bjuder på massor av möjligheter för…
Vad har Tyskland att erbjuda?
I torsdags kväll var vi på ett event på Haymarket i Stockholm. Det var Tysklands turistbyrå…
Fakta om Tyskland – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Tyskland och Tyskland som är det näst största landet i Europa med hela 82…
Nordsjökusten i Tyskland – Husum och Sankt Peter-Ording
Våra sista stopp under sommarens långa husbilsresa blev Husum och Sankt Peter-Ording vid Nordsjökusten i Tyskland….
Att se och göra i Hansastaden Wismar
Det finns mycket att se och göra i Hansastaden Wismar i Tyskland. Vi har varit här…
Att göra i Wernigerode – 12 tips till en tysk pärla
Vad kan man göra i Wernigerode i Tyskland? Denna stad är en fantastiskt fin liten pärla…
Att göra i Hamburg – 23 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Hamburg? Denna nordtyska stad bjuder på hamnliv, båtturer, kultur och världens…
Ön Usedom – cykla mellan Polen och Tyskland
Ön Usedom ligger vid södra östersjökusten och delas av Polen och Tyskland. Vi är på seglingsresa…
Schwerins slott – sagoslott i norra Tyskland
Schwerins slott är ett vackert sagoslott med tinnar och torn, som du hittar i norra Tyskland….
Kloster Neuzelle i östra Tyskland – makalös barockarkitektur
Vi har nu besökt kloster Neuzelle i östra Tyskland. Man behöver inte vara intresserad av kyrkor…
Oranienburg i Tyskland – och Oranienburgs slott
Vi har rullat vidare med husbilen till Oranienburg och Oranienburgs slott, strax norr om Berlin. Här…
Att göra i Bayreuth i Bayern – våra 11 bästa tips
Vad kan man se och göra i Bayreuth i Bayern? Denna vackra och speciella tyska stad…
På äventyr med husbil i Schleswig-Holstein
Vårt husbilsäventyr med sammanlagt sju husbilar, ”Strandkorgsutmaningen”, har startat med en första dag i det tyska…
Ostsee camping i norra Tyskland – och fest med gänget
Vi har, tillsammans med elva andra husbilar, stått tre nätter på Ostsee camping i Zierow utanför…
Slottet Favorite i Rastatt – exklusivt tyskt sommarpalats
Slottet Favorite i Rastatt är ett exklusivt sommarpalats från 1700-talet, som ligger i västra Tyskland. Även…
10 magiska slott i Tyskland som du inte vill missa
Idag bjuder vi på 10 magiska borgar och slott i Tyskland, som känns som om de…
Att göra i Sachsen-Anhalt – 9 härliga upplevelser i Tyskland
Vad kan man se och göra i Sachsen-Anhalt? Detta tyska förbundsland bjuder på allt från pittoreska…
Residenset i Würzburg – fantastiskt tyskt barockpalats
Residenset i Würzburg är ett fantastiskt barockpalats, och anses vara ett av de främsta exemplen på…
Upplev hela världen i Tyskland – 6 överraskande platser
Upplev hela världen i Tyskland! Tyskland är ett stort och varierat land, med många sorters landskap…
Sanspareil stenträdgård och borgen Zwernitz i Bayern
Sanspareil stenträdgård är en fantastisk landskapsträdgård från 1700-talet, som du hittar strax utanför Bayreuth i tyska…
Gruvan i Rammelsberg – ett Unesco världsarv i Goslar
Gruvan i Rammelsberg är ett Unesco världsarv i den tyska staden Goslar, som ligger i bergsområdet…
Att göra i Dresden – 18 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Dresden i Tyskland? Denna historiska stad bjuder på pampiga sevärdheter i…
Oktoberfest i Tyskland – och andra tyska folkfester
Vem vill inte uppleva Oktoberfest i Tyskland? Vi har samlat allt du behöver veta för att…
Att göra i Dessau – 14 tips till Bauhausstaden
Vad kan man göra i Dessau i Tyskland? Dessau är framför allt känt för Bauhaus (och…
Ön Rügen i Östersjön – Tysklands riviera
Ön Rügen är ett strandparadis i norra Tyskland, med kritvita klippor och charmiga semesterorter. Vi har…
Hofgarten Eremitage i Bayreuth – otrolig park i Bayern
Hofgarten Eremitage i Bayreuth är en stor och helt otroligt vacker park fylld av slott, fontäner,…
Översta bilden i inlägget: Volksfest Wasen Bierzelt © Stuttgart Marketing GmbH (SMG) / Jean-Claude Winkler
Lena - gott för själen säger:
Ja, herregud, alla dessa tyska korvar 🙂 Den där currywurst’en testa jag i Berlin. Rätten såg inte så ”kul” ut, men var faktiskt riktigt god.
Kram Lena
09 maj 2020 — 8:58
Marias memoarer säger:
Riesling har man ju druckit, och ätit diverse korvar i Bayern. Även currywurst. Kan även rekommendera Flammkuchen och Spätzle ? Snabbmatskedjan Nordsee som fokuserar på fisk (t.ex fish n chips, laxrätter och sushi) är ett roligare alternativ till typ McDonalds.
09 maj 2020 — 9:32
Helena säger:
Tack för tips Maria! Flammkuchen ser gott ut (googlade)! Spätzle har vi provat och håller med, riktigt gott! Intressant med snabbmatskedjan!
09 maj 2020 — 19:56
Helena säger:
Lena, currywursten har vi aldrig testat. Men det ska vi förstås göra så fort vi får tillfälle! 🙂
09 maj 2020 — 19:54
Lena i Wales säger:
Jag älskar Tyskland som mat- och dryckesland.
Ibland tycker jag att de har oförtjänt dåligt rykte. De har så mycket god mat och dryck.
Det enda jag inte gillar är de enormt stora portionerna som man oftast får.
Marzipan från Lubeck har jag ätit i massor, tyvärr. Liksom Niedereggers bakelser, mums.
Currywurst mit kartoffelsalat är min absoluta favorit och har ätit massor av portioner på flera olika ställen. Så gott!
Rieslingvin är aldrig fel. Inte sparris heller.
Surkålen och grönkålen står också på min topplista av god mat från Tyskland.
Trevligt reportage och trevlig helg!
09 maj 2020 — 9:38
Helena säger:
Kul att du gillade reportaget Lena! Håller med, Tyskland har mycket mer god mat att bjuda på än vad många kanske tror. Currywurst måste vi prova! Önskar en fortsatt fin helg!
09 maj 2020 — 19:57
BP säger:
Älskar man korvar som min man gör så är Lidl ett hett tips. När dom har Bayern-veckor finns det alla olika sorters korvar och knödlar att hitta där. Det som förvånar mig att Bayern inte är mest känd för sina grillade fläsklägg med surkål, men Weisswurst går nog lika bra. Den korven är den enda min man inte äter;-)
09 maj 2020 — 20:28
Helena säger:
Tack för tipset om Lidl! Hemma handlar vi aldrig på Lidl, men när vi reser med husbilen i Europa gillar vi Lidl, brukar hitta mycket bra där 🙂
10 maj 2020 — 6:01
Ruth i Virginia säger:
Har inte ätit mycket i Tyskland men tysk mat på andra platser.
Thuringerwurst kunde man förr köpa i deliaffärer, men inte nu.
Min dotter, som var i Tyskland som militär, har gjort Schwartz-
waldertorte flera ggr; ganska jobbigt men gott!
Gott skratt åt den långa korven i den lilla bullen. 🙂
Riesling är ett vin som rekommenderas till juldagens kalkon.
En aning sött för min smak då.
09 maj 2020 — 20:38
Helena säger:
Imponerande att göra Schwartswaldtårta! Jag har ätit några gånger, men då har den varit köpt på konditori. Intressant att riesling rekommenderas till kalkonen!
10 maj 2020 — 6:02
Lisa säger:
Tysk rödkål är väldigt gott
Labskaus ( lapskojs) med stekt ägg gurka och en rollmopps är väldigt populärt vid kusten norra Tyskland men min favorit är nog Reibekuchen
( rårakor) och sen när vi kommer till dryck Rumtopf men med den får man vara lite försiktig eftersom alkoholhalten är hög.
09 maj 2020 — 20:46
Helena säger:
När jag hade en tysk kompis på besök när jag var ung fick hon se pyttipanna på restaurang, och då sa hon att ”det ser ut som labskaus”. Sedan dess tänker jag på pyttipanna och lapskojs som liknande rätter 😉 Tack för tipset om rårakorna och den där drycken, det får vi prova vid tillfälle!
10 maj 2020 — 6:04
sussie säger:
Jisses vad hungrig jag blev och sugen på att åka till Tyskland. Normalt äter jag inte korv men där vräker jag i mig olika sorter. Har provat allt du nämner och gillat allt.
Tack för att du delar med dig, alltid roligt att läsa här.
10 maj 2020 — 1:22
Helena säger:
Vad kul att du provat så mycket tysk mat! Vi har en del kvar att prova, när gränserna öppnar igen!
10 maj 2020 — 6:06