Det är husbilssäsong och vi har hunnit med lite mer fix och trix. Vi har satt upp ny dekaltext på husbilen och lämnat in den på nytt för att försöka fixa problemet med det ”klånkande” ljudet. Dessutom har vi klantat till det och skaffat oss ett nytt problem …
Innehållsförteckning
Ny dekaltext på husbilen
När vi började fixa med husbilen i höstas planerade vi först att göra om hela den svarta och grå plastfolieringen, som täcker husbilen. Efter mer än tio år har den nämligen blivit väldigt sliten. Men när vi insåg vad det skulle kosta, och hur mycket jobb det skulle innebära också för oss, bestämde vi oss för att låta det bero ett tag till.
Så, då ville Peter göra något roligt istället. Nya dekaler! Och varför inte göra lite reklam för vår blogg när vi ändå kör runt på vägarna? Peter beställde dekaler från dekaltext.se. Man beställer online och väljer typsnitt och storlek, och så får man hem dekalerna med posten.
Hur sätter man på dekalerna på husbilen?
Det är inte så svårt att sätta på dekalerna egentligen, men det gäller att ta det lugnt och försiktigt och göra på rätt sätt. Annars finns det risk att det blir bubblor eller andra fel. Man ska först lätta texten från skyddspappret, så man vet att det lossnar enkelt. Sedan tejpar man fast texten så den ligger rakt, och klipper på tvären så det blir kortare stycken att ha hand om åt gången.
Man trycker fast texten med verktyget som följer med. Sedan drar man försiktigt bort skyddspappret. På dekaltext.se finns en video där de visar hur man gör. Vårt tips är att titta på den innan man sätter igång! Vi var en aning nervösa, men det gick relativt bra får vi säga.
Nu har vi ny dekaltext på husbilen, som samtidigt gör lite reklam för vår blogg. Vi blev riktigt nöjda med de nya texterna. Sammantaget ser allt långt ifrån perfekt ut på husbilen – det är slitet på flera ställen och text från olika tider har olika stil – men vi har roligt när vi är ute och reser, och det är det viktigaste för oss!
Klånkande oljud i husbilen
Minns du kanske att vi för ett tag sedan berättade om ett ”klånkande” ljud i husbilen? Bilfirman (Kihlströms i Spånga) försökte fixa det hela genom att kapa den ena av bladfjädrarna i båda ändarna. Tyvärr hjälpte detta inte alls – när vi var ute i helgen klånkade det minst lika mycket. Dessutom skrev en läsare att det kanske inte är bra att kapa bladfjädern.
Peter lämnade in husbilen på nytt denna vecka eftersom han inte var nöjd med åtgärden, och nu drog de istället åt någon fjäder som glappade. Hittills verkar det fungera riktigt bra. Vi får hålla tummarna för att det fortsätter så!
Och en liten olycka …
Slutligen får vi bjuda på att vi kan göra bort oss. Under det dryga decennium vi kört husbil har vi väldigt sällan använt husbilens stödben (och vi har alltså inga rutiner för det). Nu, när vi har elcyklarna i garaget, tänkte vi att det blir mycket tyngd bak och att vi skulle hjälpa husbilen lite. När vi stod på Väddö Camping och havsbad fällde vi ner stödbenen och när vi skulle åka … glömde vi att veva upp dem.
Stödbenen gick sönder totalt och gick varken att veva upp eller ner. Åh nej! Vi kunde inte få loss dem, men för att de inte skulle hänga för långt ner lyckades Peter skruva loss ”fötterna”. Forfarande hänger det ner en bit, och vi har förstås inte heller några fungerande stödben. Ja, vi vet att detta var klantigt … Några käcka tips på hur vi gör nu om vi kanske vill ha nya?
Matts Torebring säger:
Jag har bara tänkt den hemska tanken att glömma stödbenen. På våra husbilar utan hydrauliska stödben, har vi nog aldrig använt de manuella stödbenen. Med husvagn var det annorlunda. Nu när vi släpper handbromsen, hissas våra stödben upp, men det hjälper inte er.
25 juni 2020 — 7:40
Helena säger:
Ja, det är ju väldigt smidigt att stödbenen hissas upp automatiskt. Den sorten är nog tyvärr lite för dyra för vår plånbok … men då gäller det ju istället att skaffa en rutin så man inte gör som vi gjorde nu!
25 juni 2020 — 8:53
Peter säger:
De få gånger vi använder stödbenen brukar jag lägga veven så den är lite i vägen på Götaplatsen, än så länge har jag inte glömt just det i alla fall…
25 juni 2020 — 8:38
Peter säger:
Kul med autokorrekt… förarplatsen blev Götaplatsen…
25 juni 2020 — 8:39
Helena säger:
Haha, autokorrekt hittar på hyss ibland … 😉 Men det var ett bra tips, tack! Om det blir nya stödben måste vi införa någon sånt tror jag!
25 juni 2020 — 8:54
Hasse säger:
Brukar lägga veven på gaspedalen .. vi glömde veva upp i Slovenien vid ett tillfälle. De åkte med ett tiotal meter, när halva campingen kom rusande. Lät nog ordentligt. Nåväl, vevade upp och de klarade sig. Nu åker vi på några baddagar i Ugglarp.
25 juni 2020 — 9:27
Tommy säger:
Vi har precis bytt husbil till hydrauliska, men trixet vi gjorde för att aldrig glömma stödbenen, var att lägga veven vid fötterna på förarplatsen. Typ över gaspedalen, eller under.
Då hinner man blockera misstaget i sista stund!
31 juli 2020 — 16:15
Solan säger:
En ringa tröst, vi har också glömt stödbenen. Men de klarade sig. Numera har vi en post-it lapp på ratten med en påminnelse.
Hoppas ni slipper klonket för alltid.
Kul med dekaler, jag kollar alltid upp bloggreklam, speciellt på rejäla äventyrsbilar!
25 juni 2020 — 8:43
Helena säger:
Smart med en lapp på ratten! Om det blir nya stödben måste vi också fixa någon sådan rutin!
25 juni 2020 — 8:55
Monet säger:
Amvänder man inte alltid stödbenen? Det har varit ankomstrutin för oss både med husvagn och husbil och jag är jättepetig med att man står rakt. Både för matlagning och inte rulla ur sängen. Så det har förstås varit rutin att fixa upp dem när vi åkt iväg också. Kanske sitter det i att vi haft båt – där är det ju alltid pyssel med tampar, fendrar, sjöstuvning, toalettsäkring etc innan avfärd. Låter som ytterligare ett verkstadsbesök – om ni tycker det är viktigt att ha dem förstås! Bra att det inte var värre – klånk är alltid obehagligt eftersom det ju faktiskt kan bara något allvarligt.
25 juni 2020 — 8:51
Helena säger:
”Man” gör säkert olika, som med de flesta saker i livet. Vi har under drygt tio år aldrig använt våra, förrän nu då. För oss är det också ganska oviktigt att stå rakt. Vi är vana vid att allt lutar, haha. Så är det i husbåten också. Om det blåser lite så hamnar äggen i ena änden av stekpannan, så det är helt normalt för oss 😉
25 juni 2020 — 8:58
Mycket annat och lite betong säger:
Så fint med dekalerna, så skulle jag också vilja göra.
Det är ju såå lätt att glömma något när man kör iväg med husbilen. Vi har gjort en röd skylt med ”Stödben” och lägger på ratten. Sen har vi checklista på allt annat som vi tvingar oss att gå igenom punkt för punkt.
25 juni 2020 — 8:52
Helena säger:
Ja, bra med en lapp!!! När det gäller allt annat har jag en checklista i huvudet, som jag går igenom innan avfärd. Men detta var ingen vana för oss, väldigt klantigt …
25 juni 2020 — 8:59
Ama de casa säger:
Ooops… Som det kan gå. Finns det inte nån varningslampa för att man har stödbenen nere? Eller dom kanske är helt fristående och mekaniska. Vad vet väl en fd tältare om sånt…
Hoppas det ordnar sig snabbt!
25 juni 2020 — 9:01
Micke säger:
Snyggt med dekalerna!
Ajaj trist men sånt händer! Stödben finns på Biltema, de kanske passar. Lägg veven på pedalstället svårare att glömma då 🙂
25 juni 2020 — 9:25
Lennart säger:
Hej!
Jag har haft husbil sedan 1990 och har också glömt stödbenen någon gång. Det finns som nämnts lite olika trix för att inte glömma…lappar, veven mm.
Ännu bättre är att köpa stödben som viker sig om man glömmer…..Vi har en Carthago som är nästan tio år och de fanns på den när vi köpte den som ny.
25 juni 2020 — 14:18
Anna / boihusbil.se säger:
Vi är många som gör klantiga saker. Vi glömde oxå stödbenen en gång, en blev skev och den andra klarade sig. Men vi kunde fortsätta använda dem tack o lov. Hoppas ni hittar en rutin som funkar, vi glömde det aldrig igen i alla fall. En. lär sig ju ofta från misstagen. Nu har vi ju investerat i hydrauliska och är väldigt nöjda med det. Men det är en stor kostnad så det tog två år att ta det beslutet.
25 juni 2020 — 18:12
bmlarsreseblogg säger:
Vi har också åkt iväg utan att veva upp stödben en gång och efter det fick vi klara oss utan stödben. I vår nya husbil finns det inte ens några stödben och några hydrauliska stödben ingår inte i vår budget så vi får klara oss ändå.
Jättefina dekaler. Vi har bara skaffat några små till husbilen.
25 juni 2020 — 21:23
Kors och Tvärs säger:
Aj då…. Rackarns otur. Hoppas det går att fixa till
Vi har ett par inplastade små komihåglappar där det står Stödbenen på den ena och TV-Antennen på den andra. De ställer vi mot hastighetsmätaren så vi inte kan köra iväg utan att se dem.
25 juni 2020 — 22:35
Richard Kohlström säger:
Stödbenen skruvade jag loss ganska direkt och nivåkilarna fastnade en gång i en alldeles för mjuk gräsmatta så de sprack när jag fick ta till ett spett för stt bända upp dom ur jorden. Lägger lite tid istället åå att leta någorlunda plan plats. Glömt det hsr jag däremot att koppla loss elsladden så nu trär jjag sladdväsksn över ratten som en tydlig påminnelse.ett tag gömde jag startnyckeln i det trasiga blå kontakthöljet.
27 juni 2020 — 8:36
Annette säger:
Så kul att ni beställde från Mia, hon och jag är vänner sedan flera år. Jag var medryttare på en av hennes arabhästar och det var hon som fick mig att rida distansritt. Snyggt blev det!
30 juni 2020 — 9:19
Lena - gott för själen säger:
Aj då, så jäklarns trist när man klantar sig, men lätt hänt! Dekalerna blev riktigt snygga i alla fall. Ser proffsigt ut.
Kram Lena
02 juli 2020 — 5:42
Glenn Wintvik säger:
Har också glömt stödbenen, vi har dock den typen som förlåter glömska om man kör frammåt. Jag backade dock!
Jag har en röd lapp i A4 format med texten Antemm, Sladd, Stödben som jag lägger i framrutan när vi har stödben nere eller antenn uppe..
Glenn Wintvik
http://www.wintvik.se
01 oktober 2020 — 9:46
Jonas Mellberg säger:
Kanske en indikator med summer när ni vrider på tändningen. En enkel givare på stödbenen och 12 volt.
23 november 2020 — 11:26