Recept på fisk! Du som följer vår blogg vet att vi gillar fisk och skaldjur. Idag bjuder vi på recept på 18 fiskrätter vi gillar. Hoppas att du hittar lite inspiration. Bidra gärna också med dina bästa tips och fiskrecept!
Innehållsförteckning
Recept på fisk för olika tillfällen
Vi har förstått att många tycker att det tar emot att laga fisk. Men att laga fisk behöver inte alls vara krångligt. Vi äter fisk många dagar i veckan. Här är våra (nåja, Peters) bästa recept på fisk.
Recept på fisk – rätter med lax
1. Lax i ugn
Lax i ugn är basmat hemma hos oss. Vi har nästan alltid lax i frysen, och det är enkelt att tillaga en bit i ugnen. Kan varieras i det oändliga!
Du behöver
- Laxfilé
- Salt, peppar
- Gräslök kan vara gott
- Bonus: Chèvre, honung och valnötter
Gör så här
Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra, och ugnsbaka på 200 grader i cirka 20 minuter. Om man vill lyxa till det lite extra kan man lägga på chèvre, honung och valnötter innan det hela åker in i ugnen.
Servera med
Valfritt! Vi serverar till exempel med potatisklyftor, potatisgratäng (färdigköpt) eller ris och några goda gröna grönsaker, som broccoli, brysselkål, haricot verts eller sojabönor. Eventuellt adderar vi lite aioli eller saffransaioli. Ibland serverar vi istället med kokt potatis och romsås.
2. Favoritgratäng med lax
Ibland lagar vi en gratäng med lax, som är riktigt god. Den här gratängen känns lite ”fetare” och lyxigare, och passar till helgen eller när man har gäster.
Du behöver
- Skinnfri laxfilé
- Kräftstjärtar
- Salt och peppar
- Matlagningsgrädde
- Färskost
- Hummerost på tub
- Hummerfond
- Dill och gräslök
- Västerbottenost
Gör så här
Lägg laxen i en ugnsform och strö över kräftstjärtar. Blanda matlagningsgrädde med färskost, dill, gräslök, rikligt med hummerost på tub, en skvätt hummerfond och lite salt och peppar. Häll över blandningen, strö över lite västerbottenost och ställ in i ugnen (cirka 200 grader i 25 minuter).
Servera med
Servera gärna med kokt potatis och broccoli, (koka aldrig broccolin mer än 45 sekunder). Eller kanske med ris och sockerärter. Ett riktigt smarrigt recept på fisk!
3. Laxfärsbiff
Laxfärsbiff är en favorit hemma hos oss. Om man blir trött på lax på ”vanligt” sätt så är detta en perfekt variation.
Du behöver
- Laxfilé
- Ströbröd
- Ägg (gulan)
- Salt och peppar
- Olja/margarin
Gör så här
Lägg lax, ströbröd, äggula samt salt och peppar i mixern och kör några varv. Forma sedan lagom stora biffar. Stek i olja eller margarin.
Servera med
Vi serverar ofta laxfärsbiffarna med klyftpotatis och aioli. På bilden ser du ett tillfälle när vi lyxade till det och serverade med rotfruktspytt och basilikakräm (gjord på crème fraiche, färskost och färsk basilika). Det kan också vara gott att servera någon grönsak till, som till exempel broccoli.
4. Fisksoppa med saffran
Fisksoppa är en återkommande favorit hemma hos oss. Vi har lagat från grunden ibland, men vi har fastnat för att använda Kelda Skärgårdssoppa som grund. Ibland är det smidigt att ”fuska” lite!
Du behöver
- Lax (och kanske lite torsk)
- Kelda Skärgårdssoppa
- Matlagningsgrädde
- Hummerfond
- Kräftstjärtar
- Räkor
- Morötter
- Lök
- Gul eller orange paprika
- Svarta oliver
- Saffran
- Margarin att steka i
Gör så här
Skär morötter, lök och paprika i slantar/skivor/bitar. Skala räkorna och skär laxen i fyrkantsbitar. Låt lök och morötter puttra på svag värme i lite margarin i en kastrull. Häll sedan på skärgårdssoppa, valfri mängd matlagningsgrädde och en skvätt hummerfond.
Häll i paprika och lax och låt koka i cirka 15 minuter. Mot slutet häller du i räkor och kräftstjärtar. Dessa är redan klara och ska bara bli varma. Om du vill ha i oliver i soppan tillsätter du också dessa. Krydda på slutet med saffran.
Servera med
Soppan kan med fördel serveras tillsammans med bröd och ost. Vanlig hårdost går bra, eller kanske lite cambozola.
5. ”Tallrik” med lax och grönsaker
På senare tid har Peter kommit på att servera en slags ”tallrikar”, med lax och mycket grönsaker och frukt. Detta recept på fisk går att variera i det oändliga. Här är två förslag.
Du behöver
- Tallrik med rå salmalax: Salmalax, stekt halloumi, grönsaker (till exempel sparris, avokado, sockerärter, gurka och rädisor) samt frukt (till exempel melon och jordgubbar).
- Tallrik med ugnsbakad lax: Ugnsbakad lax, rödbetor, valnötter, chèvre och blandade grönsaker (till exempel sparris, avokado, rödbetor och små tomater).
Gör så här
Skiva grönsaker och frukt och lägg upp på varsin tallrik. Stek det som ska stekas (till exempel lax, sparris och/eller halloumi) och lägg slutligen detta på tallriken tillsammans med grönsakerna och frukten.
Recept på fisk – rätter med torsk eller kolja
6. Fiskgratäng
En annan standardrätt hemma hos oss är fiskgratäng. Många sorters fisk passar att slänga ner i en gratäng, och maträtten sköter sig sedan nästan självt i ugnen.
Du behöver
- Fiskfilé (t.ex. torsk eller kolja)
- Salt och peppar
- Matlagningsgrädde
- Valfri smaksättning, till exempel räkor och dill eller champinjoner och ädelost
Gör så här
Lägg fiskfiléerna i en ugnsform. Blanda matlagningsgrädden med valfri smaksättning. Tillaga i ugnen på cirka 220 grader i cirka 20-25 minuter. Ibland kan man välja att laga fisken en stund innan man har på såsen. Om man vill kan man lägga potatismos direkt i gratängformen.
Servera med
Servera fiskgratängen med ris eller potatis. Eventuellt kan du addera någon grönsak, som till exempel lite lättkokt broccoli.
7. Kokt torsk med bacon
Vi lagar ofta torsk i ugnen, men ett alternativ är att koka den. Kokt torsk passar bra med äggsås, men ett annat alternativ är att servera med bacon och olika tillbehör.
Du behöver
- Torskfilé
- Salt och peppar
- Bacon
- Lite smör/margarin att steka i
Gör så här
Koka upp vatten så att det sjuder (får inte stormkoka!) och lägg i torsken. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Skär eller klipp bacon i bitar och stek i stekpanna.
Servera med
Man kan förstås servera den kokta torsken hur man vill. Vi serverar gärna med ris eller potatismos och grönsaker som till exempel broccoli, ärtor eller haricot verts. Gärna lite aioli eller saffransaioli vid sidan av!
Recept på fisk – rätter med marulk
8. Fiskgryta med kräftstjärtar
Peter fick ganska nyligen inspiration till den här fiskgrytan, som är både god och nyttig på en och samma gång.
Du behöver
- Marulk (eller torskfilé)
- Kräftstjärtar
- Sockerärter
- Små tomater
- Vitvinsvinäger
- Salt och peppar
- Timjan
- Cayennepeppar
- fiskbuljong
- Saffran
Gör så här
Koka upp 6-8 dl vatten i en kastrull. Skär under tiden fisken i fyrkantsbitar. När vattnet kokar lägger du i fisken tillsammans med en skvätt vitvinsvinäger. Fisken behöver koka cirka 10 minuter. När det närmar sig slutet på koktiden lägger du i kräftstjärtar, sockerärter och tomater. Krydda med timjan, cayennepeppar, fiskbuljong, saffran samt salt och peppar.
Servera med
Vi brukar servera den här maträtten med kokt potatis. Det går säkert också bra med ris, för den som föredrar det. Om man vill kan man också servera en klick aioli till.
9. Baconlindad marulk
Marulk är en ”sällanfisk” för oss, men det är roligt att passa på när man hittar den till bra pris. Den här fisken är fast i köttet och god att steka eller grilla.
Du behöver
- Marulk
- Bacon
- Citron eller apelsin
- Salt och peppar
Gör så här
Marinera först marulken i olja och citron eller apelsin. Linda därefter in marulksmedaljongerna i bacon, salta och peppra, och stek tills fisken är klar.
Servera med
Vi serverade tillsammans med kokt potatis, sparris och kantareller. Kolla gärna in filmen för att se mer!
Recept på fisk – rätter med andra fiskar
10. Stekt tonfisk
Färsk tonfisk är en favorit i vårt hem. Många kommenterar att det är dyrt att köpa, men man kan passa på när det är extrapris.
Du behöver
- Tonfiskfilé
- Olivilja
- Salt och peppar
- Eventuellt timjan eller sesamfrön
Gör så här
Skär tonfisken i 1,5 cm tjocka skivor. Om du vill kan du marinera den i olivolja och till exempel timjan eller sesamfrön. Stek i olja, i 30-45 sekunder på varje sida (tonfisken ska vara röd inuti).
Servera med
Vi serverar ofta med klyftpotatis, aioli och någon grönsak, som till exempel broccoli. Det är också gott att servera med en fräsch och fruktig sallad med till exempel melon, vindruvor och lime.
11. Grillad seabream
Seabream (eller dorada/dourada som den heter i södra Europa) är vår absoluta favoritfisk. Vi tillagar den antingen på vanlig grill, eller på grillgallret i ugnen.
Du behöver
- En seabream per person
- Citron eller lime
- Timjan
- Saffran
- Olivolja
Gör så här
Ta ut inälvorna ur fisken och fyll den med skivor av citron eller lime samt kvistar av timjan. Skär skåror genom skinnet (så att man enkelt kan lyfta bort det vid bordet) och gnid in fisken med olivolja och saffran. Grilla fisken på grill eller på ugnens grillgaller, cirka 10 minuter på varje sida.
Servera med
Vi brukar servera seabreamen tillsammans med ris, broccoli och en örtig sås (crème fraiche blandat med citron- eller limesaft, citron- eller limeskal, olivolja, timjan, honung samt salt och peppar).
12. Makrillfilé i dillsås
När jag (Helena) var barn brukade min mamma servera hel makrill, som fylldes med dill och kokade i mjölk. Detta var en favoriträtt! Peter har gjort sin variant på rätten med makrillfilé i grädde.
Du behöver
- Färsk makrillfilé
- Matlagningsgrädde
- Salt och peppar
- Dill
- Torrt vitt vin
Gör så här
Filea makrillen (om du inte köpt färdiga filéer). Hacka dillen. Koka upp grädde i en stekpanna och tillsätt dill och en skvätt vin. Koka filéerna i cirka 5 minuter.
Servera med
Vi åt tillsmmans med ris, men du kan också välja att koka potatis eller göra potatismos. Det är gott att servera med brysselkål eller någon annan grön grönsak.
13. Lubbfilé med skirat smör
Vi lagar inte lubb speciellt ofta, men vi passar på ibland när det är bra pris. Fisken har en fin konsistens och kan lagas på olika sätt.
Gör så här
Panera lubbfilén med ströbröd, salta och peppra, och lägg den i en ugnsform. Sätt en termometer i filén och ta ut när termometern visar på 52 grader. Under tiden kan du göra i ordning smöret. Skira smöret, riv i citronskal och lägg i hackad persilja. Servera fisken tillsammans med smöret.
Servera med
Vi serverade lubbfilén tillsammans med kokt potatis, lättkokt broccoli, skirat smör och en örtsås. Du kan också servera med ris eller potatismos om du vill.
14. Stekt gös
Gös är en riktigt fin och fantastiskt god fisk. Passa på när du hittar den i butiken till ett bra pris!
Du behöver
- Gösfilé
- Bacon
- Salt och peppar
- Margarin att steka i
Gör så här
Salta och peppra gösfiléerna och stek dem i margarin i en stekpanna. Klipp eller skär bacon i bitar och stek tillsammans med fisken.
Servera med
Servera med kokt potatis, potatismos eller ris. Broccoli är gott som grönsak till. Detta recept på fisk får en extra piff tillsammans med stekta kantareller eller trattkantareller.
15. Abborre i gräddsås
Om du frågar Peter efter hans absoluta favoritfisk är svaret abborre. Vi köper inte abborre så ofta eftersom det är relativt dyrt. När man filéar dem blir det också mycket som förvsinner. Detta gör å andra sidan att det känns om en riktigt lyxig rätt när man väl får chansen.
Du behöver
- Abborrfilé
- Vispgrädde
- Vitt vin
- Dill
- Citron
- Salt och peppar
Gör så här
Flå och filéa abborren. Om du inte vet hur du gör detta kan du läsa vår steg för steg guide för att filéa abborre. Blanda vispgrädde med vitt vin, dill, citron, salt och peppar och lägg i en ugnsform tillsammans med fiskfiléerna. Tillaga i ugnen i ungefär 15 minuter (20 minuter kan behövas om det är för fler personer).
Om du råkar få abborrar med rom: Knäck två äggulor i en skål och salta och peppra. Häll upp ströbröd på ett fat. Rulla rommen i äggulan och sedan ströbrödet och stek på medeltemperatur, ungefär fyra minuter på varje sida.
Servera med
Servera med kokt potatis eller potatismos och kokt broccoli eller någon annan grönsak du gillar. Lite citron kan också passa till.
16. Grillad uer
Ibland kan man se uer i fiskdisken och en dag bestämde vi oss för att prova. Vi tillagade den på ungefär samma sätt som vi brukar laga seabream (se nummer 11 ovan), med undantag av saffran, och det blev riktigt bra.
Du behöver
- Hel uer
- Citron eller lime
- Timjan
- Olivolja
Gör så här
Ta ut inälvorna ur fisken och fyll den med skivor av citron eller lime samt kvistar av timjan. Skär skåror genom skinnet (så att man enkelt kan lyfta bort det vid bordet) och gnid in fisken med olivolja. Grilla fisken på grill eller på ugnens grillgaller, cirka 10 minuter på varje sida.
Servera med
Vi serverade uern som vi brukar servera seabream, det vill säga med ris och en kall örtsås. En grönsak kan förstås piffa till rätten!
17. Gatäng med havskatt, hummer och pilgrumsmusslor
När vi var i Kanada för många år sedan serverades vi ibland lyxiga fiskgratänger med hummer och pilgrumsmusslor i. Vi har inte hittat något liknande svenskt recept, så Peter har experimenterat lite.
Du behöver
- Havskatt
- Hummer
- Pilgrimsmusslor
- Olivolja
- Vispgrädde och mjölk
- Mjöl
- Smör för att steka i
- Fiskfond
- Ägg (gulan)
- Svartpeppar
- Parmesanost
Gör så här
Häll lite olivolja i en ugnsform, lägg i havskatten och täck med aluminiumfolie. Baka i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Rensa hummern (se filmen). Stek pilgrimsmusslorna lätt på varje sida.
Smält smör i en kastrull, blanda i 3 msk mjöl och vispa. Häll på grädde och mjölk, lite i taget, och vispa samtidigt. Häll i en liten skvätt fiskfond. Knäck två ägg, häll i äggulorna och peppra. Lägg havskatt, hummer och pilgrimsmusslor i en gratängform. Häll över gratängsåsen och strö över lite parmesanost. Gratinera gratängen i 250 grader, 5-7 minuter.
Servera med
Gratängen kan med fördel serveras med ris eller kanske saffransris, om man vill få lite färg på tallriken. Broccoli eller någon annan grönsak är gott till.
18. Sardiner
Ibland kan det vara roligt att variera den ”vanliga” fisken med sardiner. Sardiner passar kanske inte lika bra som huvudrätt, men däremot perfekt som förrätt eller litet ”snacks”.
Du behöver
- Sardiner på burk
- För bruschetta: tomater, vitlök, persilja, olivolja ost och bröd
- För panerade sardiner: citron, rågmjöl och olivolja
Gör så här
För bruschetta: Skålla tomater och stek sedan vitlök, tomat och persilja i olja. Lägg sardinerna i en ugnsform, lägg tomat/vitlöksblandning över sardinerna och strö därefter över en god ost. Gratinera i ugnen i 6-7 minuter och servera därefter på ett gott bröd.
För panerade sardiner: Strö rivet citronskal direkt i sardinburken och droppa på citronsaft. Vänd sardinerna i rågmjöl och stek hård. Ät som snacks.
Servera med
Servera dessa små tilltugg som en förrätt eller som ett snacks före middagen, kanske tillsammans en öl eller ett glas vitt.
Fler recept på fisk
Har du fler recept på fisk att dela med dig av? Berätta gärna!
Ruth i Virginia säger:
Abborre direkt från sjön – stekt i Mormors hemtjärnade smör!
Det var grejer det, när man fick gå med Morbror Karl och fiska.
Jag gillar fisk, men den är dyr, och jag är ingen ”fena” på att
laga till fisk.
Strömming åt vi massor av under krigsåren.
Älskade strömming i alla former, trots att jag fick rensa kilovis
på Mammas matservering.. – Skaldjur får ni ha för er sjäva! 🙂
GLAD MIDSOMMAR (då ska man ha sill; yummy, yummy)
18 juni 2020 — 6:35
Helena säger:
Abborre är en fantastiskt fisk! Och vilka härliga minnen, att följa med och fiska som barn! Strömming är också gott tycker jag. Vi brukar inte laga det själva, men äter det på restaurang ibland. Önskar en fin midsommarhelg!
19 juni 2020 — 17:37
Anna / boihusbil.se säger:
Varmaste tack för tipset om kokt färskpotatis makrill i grädde! Det ska jag prova, har färsk makrill i frysen då vi får från hobbyfiskare här i hamnen på Fotö. Är ovan att tillaga fisk.
18 juni 2020 — 8:33
Helena säger:
Makrill är riktigt gott! Hoppas ni får till det som ni önskar! Trevlig midsommar!
19 juni 2020 — 17:38
Ama de casa säger:
Såg gott ut det där! Min favoritfisk är absolut marulken – fast och fin och typ benfri 🙂
18 juni 2020 — 9:26
Helena säger:
Marulk är en god fisk, håller med!
19 juni 2020 — 17:39
bmlarsreseblogg säger:
Fisk äter vi också flera dagar i veckan. Den här veckan har det hittills blivit lax pudding och smörstekt lubb med färskpotatis, kall dill-och romsås + grönsaker.
Vi bidrar med recept på en enkel citronsås som vi älskar, speciellt till lax i ugn.
1 tvättasdekologisk citron
2,5 dl creme fraiche
1,5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
salt och vitpeppar
Skär tunna strimlor av det gula på citronskalet med zestjärn (eller potatisskalare och kniv). Koka skalen 1/2 minut och släng vattnet. Koka ihop creme fraiche, vatten och fiskbuljong några minuter, smaka av med någon msk citronsaft och ev. salt och peppar. Tillsätt citronskalet.
Den här såsen gillar vi skarpt till pressad potatis eller ris då det är gott med mycket sås!
Annars är pinfärsk makrill en riktig favorit, men dill och citron i buken, insvept i folie på grillen…..
18 juni 2020 — 16:51
Helena säger:
Laxpudding är gott. Det har vi aldrig lagat själva, men väljer det på lunchrestaurang ibland. Tack för tipset på citronsåsen! Låter gott! 🙂
19 juni 2020 — 17:40
BP säger:
Yummie, yummie! Mina favoriter är fisksoppa och fiskgryta, marulk älskar jag. Färska sardiner får man ju tyvärr inte här, men dom brukar jag äta i Spanien eller Portugal. Abborre har aningen för många ben för min smak och makrill gillar min man, fast den rökta varianten.
18 juni 2020 — 22:52
Helena säger:
Fisksoppa och fisksoppa är gott! Och när Peter fileat abborren så finns inga ben kvar 🙂
19 juni 2020 — 17:41
Lena i Wales säger:
Vad lustigt, vilket sammanträffande!
Jag satt just och tänkte på vad jag skulle laga av laxen till ikväll och mindes att ni hade många bra recept. Öppnar bloggen och där har ni precis skrivit om detta ämne, otroligt!
Tack för inspirationen!
20 juni 2020 — 13:56
Helena - Oh darling, let's be adventurers säger:
Åh vilka toppentips! Min favorit just nu är varmrökt lax eller fjällröding. Så gott med färskpotatis, gräddfil och gräslök!
24 juni 2020 — 19:36