Meny Stäng

Recept på fisk – 18 fiskrätter vi gillar

Annons

Recept på fisk! Du som följer vår blogg vet att vi gillar fisk och skaldjur. Idag bjuder vi på recept på 18 fiskrätter vi gillar. Hoppas att du hittar lite inspiration. Bidra gärna också med dina bästa tips och fiskrecept!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Recept på fisk för olika tillfällen

Vi har förstått att många tycker att det tar emot att laga fisk. Men att laga fisk behöver inte alls vara krångligt. Vi äter fisk många dagar i veckan. Här är våra (nåja, Peters) bästa recept på fisk.


Recept på fisk – rätter med lax


1. Lax i ugn

Lax i ugn är basmat hemma hos oss. Vi har nästan alltid lax i frysen, och det är enkelt att tillaga en bit i ugnen. Kan varieras i det oändliga!

Du behöver

  • Laxfilé
  • Salt, peppar
  • Gräslök kan vara gott
  • Bonus: Chèvre, honung och valnötter

Gör så här

Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra, och ugnsbaka på 200 grader i cirka 20 minuter. Om man vill lyxa till det lite extra kan man lägga på chèvre, honung och valnötter innan det hela åker in i ugnen.

Servera med

Valfritt! Vi serverar till exempel med potatisklyftor, potatisgratäng (färdigköpt) eller ris och några goda gröna grönsaker, som broccoli, brysselkål, haricot verts eller sojabönor. Eventuellt adderar vi lite aioli eller saffransaioli. Ibland serverar vi istället med kokt potatis och romsås.

Recept på fisk - Lax med potatisgratäng
Lax i ugn med potatisgratäng och broccoli
Recept på fisk
Lax i ugn med ris, saffransaioli, haricot verts, broccoli och sojabönor

2. Favoritgratäng med lax

Ibland lagar vi en gratäng med lax, som är riktigt god. Den här gratängen känns lite ”fetare” och lyxigare, och passar till helgen eller när man har gäster.

Du behöver

  • Skinnfri laxfilé
  • Kräftstjärtar
  • Salt och peppar
  • Matlagningsgrädde
  • Färskost
  • Hummerost på tub
  • Hummerfond
  • Dill och gräslök
  • Västerbottenost

Gör så här

Lägg laxen i en ugnsform och strö över kräftstjärtar. Blanda matlagningsgrädde med färskost, dill, gräslök, rikligt med hummerost på tub, en skvätt hummerfond och lite salt och peppar. Häll över blandningen, strö över lite västerbottenost och ställ in i ugnen (cirka 200 grader i 25 minuter).

Servera med

Servera gärna med kokt potatis och broccoli, (koka aldrig broccolin mer än 45 sekunder). Eller kanske med ris och sockerärter. Ett riktigt smarrigt recept på fisk!

recept på fisk - Fiskgratäng med lax
Laxgratäng med ris, sockerärter och zucchini

3. Laxfärsbiff

Laxfärsbiff är en favorit hemma hos oss. Om man blir trött på lax på ”vanligt” sätt så är detta en perfekt variation.

Du behöver

  • Laxfilé
  • Ströbröd
  • Ägg (gulan)
  • Salt och peppar
  • Olja/margarin

Gör så här

Lägg lax, ströbröd, äggula samt salt och peppar i mixern och kör några varv. Forma sedan lagom stora biffar. Stek i olja eller margarin.

Servera med

Vi serverar ofta laxfärsbiffarna med klyftpotatis och aioli. På bilden ser du ett tillfälle när vi lyxade till det och serverade med rotfruktspytt och basilikakräm (gjord på crème fraiche, färskost och färsk basilika). Det kan också vara gott att servera någon grönsak till, som till exempel broccoli.

Recept på fisk - Laxfärsbiffar
Laxfärsbiffar med rotfrukstpytt och basilikakräm

4. Fisksoppa med saffran

Fisksoppa är en återkommande favorit hemma hos oss. Vi har lagat från grunden ibland, men vi har fastnat för att använda Kelda Skärgårdssoppa som grund. Ibland är det smidigt att ”fuska” lite!

Du behöver

  • Lax (och kanske lite torsk)
  • Kelda Skärgårdssoppa
  • Matlagningsgrädde
  • Hummerfond
  • Kräftstjärtar
  • Räkor
  • Morötter
  • Lök
  • Gul eller orange paprika
  • Svarta oliver
  • Saffran
  • Margarin att steka i

Gör så här

Skär morötter, lök och paprika i slantar/skivor/bitar. Skala räkorna och skär laxen i fyrkantsbitar. Låt lök och morötter puttra på svag värme i lite margarin i en kastrull. Häll sedan på skärgårdssoppa, valfri mängd matlagningsgrädde och en skvätt hummerfond.

Häll i paprika och lax och låt koka i cirka 15 minuter. Mot slutet häller du i räkor och kräftstjärtar. Dessa är redan klara och ska bara bli varma. Om du vill ha i oliver i soppan tillsätter du också dessa. Krydda på slutet med saffran.

Servera med

Soppan kan med fördel serveras tillsammans med bröd och ost. Vanlig hårdost går bra, eller kanske lite cambozola.

Fisksoppa
Ibland kan man variera med en fisksoppa

5. ”Tallrik” med lax och grönsaker

På senare tid har Peter kommit på att servera en slags ”tallrikar”, med lax och mycket grönsaker och frukt. Detta recept på fisk går att variera i det oändliga. Här är två förslag.

Du behöver

  • Tallrik med rå salmalax: Salmalax, stekt halloumi, grönsaker (till exempel sparris, avokado, sockerärter, gurka och rädisor) samt frukt (till exempel melon och jordgubbar).
  • Tallrik med ugnsbakad lax: Ugnsbakad lax, rödbetor, valnötter, chèvre och blandade grönsaker (till exempel sparris, avokado, rödbetor och små tomater).

Gör så här

Skiva grönsaker och frukt och lägg upp på varsin tallrik. Stek det som ska stekas (till exempel lax, sparris och/eller halloumi) och lägg slutligen detta på tallriken tillsammans med grönsakerna och frukten.

Salmalax
Salmalax med halloumi, sparris, sjögräs, avokado, sockerärter, gurka, rödisor, melon och jordgubbar
Recept på fisk
Ugnsbakad lax med sparris, avokado, rödbetor, chevre, valnötter, tomat och rädisor

Recept på fisk – rätter med torsk eller kolja


6. Fiskgratäng

En annan standardrätt hemma hos oss är fiskgratäng. Många sorters fisk passar att slänga ner i en gratäng, och maträtten sköter sig sedan nästan självt i ugnen.

Du behöver

  • Fiskfilé (t.ex. torsk eller kolja)
  • Salt och peppar
  • Matlagningsgrädde
  • Valfri smaksättning, till exempel räkor och dill eller champinjoner och ädelost

Gör så här

Lägg fiskfiléerna i en ugnsform. Blanda matlagningsgrädden med valfri smaksättning. Tillaga i ugnen på cirka 220 grader i cirka 20-25 minuter. Ibland kan man välja att laga fisken en stund innan man har på såsen. Om man vill kan man lägga potatismos direkt i gratängformen.

Servera med

Servera fiskgratängen med ris eller potatis. Eventuellt kan du addera någon grönsak, som till exempel lite lättkokt broccoli.

Recept på fisk - fiskgratäng

7. Kokt torsk med bacon

Vi lagar ofta torsk i ugnen, men ett alternativ är att koka den. Kokt torsk passar bra med äggsås, men ett annat alternativ är att servera med bacon och olika tillbehör.

Du behöver

  • Torskfilé
  • Salt och peppar
  • Bacon
  • Lite smör/margarin att steka i

Gör så här

Koka upp vatten så att det sjuder (får inte stormkoka!) och lägg i torsken. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Skär eller klipp bacon i bitar och stek i stekpanna.

Servera med

Man kan förstås servera den kokta torsken hur man vill. Vi serverar gärna med ris eller potatismos och grönsaker som till exempel broccoli, ärtor eller haricot verts. Gärna lite aioli eller saffransaioli vid sidan av!

Torsk med ärtor
Kokt torsk med bacon, ris, saffransaioli, ärtor och sockerärter

Recept på fisk – rätter med marulk


8. Fiskgryta med kräftstjärtar

Peter fick ganska nyligen inspiration till den här fiskgrytan, som är både god och nyttig på en och samma gång.

Du behöver

  • Marulk (eller torskfilé)
  • Kräftstjärtar
  • Sockerärter
  • Små tomater
  • Vitvinsvinäger
  • Salt och peppar
  • Timjan
  • Cayennepeppar
  • fiskbuljong
  • Saffran

Gör så här

Koka upp 6-8 dl vatten i en kastrull. Skär under tiden fisken i fyrkantsbitar. När vattnet kokar lägger du i fisken tillsammans med en skvätt vitvinsvinäger. Fisken behöver koka cirka 10 minuter. När det närmar sig slutet på koktiden lägger du i kräftstjärtar, sockerärter och tomater. Krydda med timjan, cayennepeppar, fiskbuljong, saffran samt salt och peppar.

Servera med

Vi brukar servera den här maträtten med kokt potatis. Det går säkert också bra med ris, för den som föredrar det. Om man vill kan man också servera en klick aioli till.

Recept på fisk - fiskgryta
Fiskgryta med kräftstjärtar, sockerärter, tomat samt potatis

9. Baconlindad marulk

Marulk är en ”sällanfisk” för oss, men det är roligt att passa på när man hittar den till bra pris. Den här fisken är fast i köttet och god att steka eller grilla.

Du behöver

  • Marulk
  • Bacon
  • Citron eller apelsin
  • Salt och peppar

Gör så här

Marinera först marulken i olja och citron eller apelsin. Linda därefter in marulksmedaljongerna i bacon, salta och peppra, och stek tills fisken är klar.

Servera med

Vi serverade tillsammans med kokt potatis, sparris och kantareller. Kolla gärna in filmen för att se mer!

Recept på fisk - Baconinlindad marulk
Baconlindad marulk med sparris, kantareller och kokt potatis

Recept på fisk – rätter med andra fiskar


10. Stekt tonfisk

Färsk tonfisk är en favorit i vårt hem. Många kommenterar att det är dyrt att köpa, men man kan passa på när det är extrapris.

Du behöver

  • Tonfiskfilé
  • Olivilja
  • Salt och peppar
  • Eventuellt timjan eller sesamfrön

Gör så här

Skär tonfisken i 1,5 cm tjocka skivor. Om du vill kan du marinera den i olivolja och till exempel timjan eller sesamfrön. Stek i olja, i 30-45 sekunder på varje sida (tonfisken ska vara röd inuti).

Servera med

Vi serverar ofta med klyftpotatis, aioli och någon grönsak, som till exempel broccoli. Det är också gott att servera med en fräsch och fruktig sallad med till exempel melon, vindruvor och lime.

Tonfisk med vindruvssallad
Stekt tonfisk med klyftpotatis, aioli och en fruktig sallad

11. Grillad seabream

Seabream (eller dorada/dourada som den heter i södra Europa) är vår absoluta favoritfisk. Vi tillagar den antingen på vanlig grill, eller på grillgallret i ugnen.

Du behöver

  • En seabream per person
  • Citron eller lime
  • Timjan
  • Saffran
  • Olivolja

Gör så här

Ta ut inälvorna ur fisken och fyll den med skivor av citron eller lime samt kvistar av timjan. Skär skåror genom skinnet (så att man enkelt kan lyfta bort det vid bordet) och gnid in fisken med olivolja och saffran. Grilla fisken på grill eller på ugnens grillgaller, cirka 10 minuter på varje sida.

Servera med

Vi brukar servera seabreamen tillsammans med ris, broccoli och en örtig sås (crème fraiche blandat med citron- eller limesaft, citron- eller limeskal, olivolja, timjan, honung samt salt och peppar).

Grillad seabream
Seabream med ris, broccoli och örtsås

12. Makrillfilé i dillsås

När jag (Helena) var barn brukade min mamma servera hel makrill, som fylldes med dill och kokade i mjölk. Detta var en favoriträtt! Peter har gjort sin variant på rätten med makrillfilé i grädde.

Du behöver

  • Färsk makrillfilé
  • Matlagningsgrädde
  • Salt och peppar
  • Dill
  • Torrt vitt vin

Gör så här

Filea makrillen (om du inte köpt färdiga filéer). Hacka dillen. Koka upp grädde i en stekpanna och tillsätt dill och en skvätt vin. Koka filéerna i cirka 5 minuter.

Servera med

Vi åt tillsmmans med ris, men du kan också välja att koka potatis eller göra potatismos. Det är gott att servera med brysselkål eller någon annan grön grönsak.

Makrill och andra fiskrecept
Makrillfilé i gräddsås med ris och brysselkål

13. Lubbfilé med skirat smör

Vi lagar inte lubb speciellt ofta, men vi passar på ibland när det är bra pris. Fisken har en fin konsistens och kan lagas på olika sätt.

Gör så här

Panera lubbfilén med ströbröd, salta och peppra, och lägg den i en ugnsform. Sätt en termometer i filén och ta ut när termometern visar på 52 grader. Under tiden kan du göra i ordning smöret. Skira smöret, riv i citronskal och lägg i hackad persilja. Servera fisken tillsammans med smöret.

Servera med

Vi serverade lubbfilén tillsammans med kokt potatis, lättkokt broccoli, skirat smör och en örtsås. Du kan också servera med ris eller potatismos om du vill.

14. Stekt gös

Gös är en riktigt fin och fantastiskt god fisk. Passa på när du hittar den i butiken till ett bra pris!

Du behöver

  • Gösfilé
  • Bacon
  • Salt och peppar
  • Margarin att steka i

Gör så här

Salta och peppra gösfiléerna och stek dem i margarin i en stekpanna. Klipp eller skär bacon i bitar och stek tillsammans med fisken.

Servera med

Servera med kokt potatis, potatismos eller ris. Broccoli är gott som grönsak till. Detta recept på fisk får en extra piff tillsammans med stekta kantareller eller trattkantareller.

Gös med bacon
Stekt gös med bacon, kokt potatis, kantareller och broccoli

15. Abborre i gräddsås

Om du frågar Peter efter hans absoluta favoritfisk är svaret abborre. Vi köper inte abborre så ofta eftersom det är relativt dyrt. När man filéar dem blir det också mycket som förvsinner. Detta gör å andra sidan att det känns om en riktigt lyxig rätt när man väl får chansen.

Du behöver

  • Abborrfilé
  • Vispgrädde
  • Vitt vin
  • Dill
  • Citron
  • Salt och peppar

Gör så här

Flå och filéa abborren. Om du inte vet hur du gör detta kan du läsa vår steg för steg guide för att filéa abborre. Blanda vispgrädde med vitt vin, dill, citron, salt och peppar och lägg i en ugnsform tillsammans med fiskfiléerna. Tillaga i ugnen i ungefär 15 minuter (20 minuter kan behövas om det är för fler personer).

Om du råkar få abborrar med rom: Knäck två äggulor i en skål och salta och peppra. Häll upp ströbröd på ett fat. Rulla rommen i äggulan och sedan ströbrödet och stek på medeltemperatur, ungefär fyra minuter på varje sida.

Servera med

Servera med kokt potatis eller potatismos och kokt broccoli eller någon annan grönsak du gillar. Lite citron kan också passa till.

Abborre recept
Abborre i gräddsås med kokt potatis, romkulor och broccoli

16. Grillad uer

Ibland kan man se uer i fiskdisken och en dag bestämde vi oss för att prova. Vi tillagade den på ungefär samma sätt som vi brukar laga seabream (se nummer 11 ovan), med undantag av saffran, och det blev riktigt bra.

Du behöver

  • Hel uer
  • Citron eller lime
  • Timjan
  • Olivolja

Gör så här

Ta ut inälvorna ur fisken och fyll den med skivor av citron eller lime samt kvistar av timjan. Skär skåror genom skinnet (så att man enkelt kan lyfta bort det vid bordet) och gnid in fisken med olivolja. Grilla fisken på grill eller på ugnens grillgaller, cirka 10 minuter på varje sida.

Servera med

Vi serverade uern som vi brukar servera seabream, det vill säga med ris och en kall örtsås. En grönsak kan förstås piffa till rätten!

recept på uer

17. Gatäng med havskatt, hummer och pilgrumsmusslor

När vi var i Kanada för många år sedan serverades vi ibland lyxiga fiskgratänger med hummer och pilgrumsmusslor i. Vi har inte hittat något liknande svenskt recept, så Peter har experimenterat lite.

Du behöver

  • Havskatt
  • Hummer
  • Pilgrimsmusslor
  • Olivolja
  • Vispgrädde och mjölk
  • Mjöl
  • Smör för att steka i
  • Fiskfond
  • Ägg (gulan)
  • Svartpeppar
  • Parmesanost

Gör så här

Häll lite olivolja i en ugnsform, lägg i havskatten och täck med aluminiumfolie. Baka i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Rensa hummern (se filmen). Stek pilgrimsmusslorna lätt på varje sida.

Smält smör i en kastrull, blanda i 3 msk mjöl och vispa. Häll på grädde och mjölk, lite i taget, och vispa samtidigt. Häll i en liten skvätt fiskfond. Knäck två ägg, häll i äggulorna och peppra. Lägg havskatt, hummer och pilgrimsmusslor i en gratängform. Häll över gratängsåsen och strö över lite parmesanost. Gratinera gratängen i 250 grader, 5-7 minuter.

Servera med

Gratängen kan med fördel serveras med ris eller kanske saffransris, om man vill få lite färg på tallriken. Broccoli eller någon annan grönsak är gott till.

18. Sardiner

Ibland kan det vara roligt att variera den ”vanliga” fisken med sardiner. Sardiner passar kanske inte lika bra som huvudrätt, men däremot perfekt som förrätt eller litet ”snacks”.

Du behöver

  • Sardiner på burk
  • För bruschetta: tomater, vitlök, persilja, olivolja ost och bröd
  • För panerade sardiner: citron, rågmjöl och olivolja

Gör så här

För bruschetta: Skålla tomater och stek sedan vitlök, tomat och persilja i olja. Lägg sardinerna i en ugnsform, lägg tomat/vitlöksblandning över sardinerna och strö därefter över en god ost. Gratinera i ugnen i 6-7 minuter och servera därefter på ett gott bröd.

För panerade sardiner: Strö rivet citronskal direkt i sardinburken och droppa på citronsaft. Vänd sardinerna i rågmjöl och stek hård. Ät som snacks.

Servera med

Servera dessa små tilltugg som en förrätt eller som ett snacks före middagen, kanske tillsammans en öl eller ett glas vitt.

Fler recept på fisk

Har du fler recept på fisk att dela med dig av? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev