Tekniska museet i Stockholm har öppnat igen, och vi har gjort ett besök. Bland annat har vi kikat på den nya och fascinerande utställningen ”Hyper Human”, som undersöker gränsen mellan människa och maskin, genom att ta besökaren med till dåtiden och nutiden, men framför allt till framtiden.
Innehållsförteckning
Tekniska museet i Stockholm
Tekniska museet i Stockholm är ett teknikhistoriskt museum som har mycket att erbjuda, både för vuxna och barn. Museet har varit stängt sedan i mars, på grund av coronapandemin, men den 30 maj öppnade de igen.
På sin webbsida skriver de att de öppnar omsorgsfullt, med annorlunda öppettider och ingen risk för trängsel på de 12 000 kvadratmetrarna. Vi var här en vardag och då var det mer eller mindre ödsligt i lokalerna. Det stod skyltar om att man skulle hålla avstånd (även om det knappt fanns någon att hålla avstånd från), och här och där hittade vi små bord med handsprit.
Matematikträdgården utanför tekniska museet
Utanför Tekniska museet finns en ”Matematikträdgård”. Här finns lek för barnen, men även vi var tillräckligt barnsliga för att försöka lösa de små labyrinterna. Det var inte helt lätt, men till slut gick det!
100 innovationer
Vi började med att kika på den utställning som heter 100 innovationer. Detta är en utställning om de 100 viktigaste innovationerna genom tiderna (utvalda av vuxna och skolelever i en studie). Riktigt intressant! Här hittar man allt från bilar och dammsugare till pacemakers och insulin.
Röntgen är en viktig uppfinning, och i samband med det vill man kanske skydda känsliga kroppsdelar från skadliga röntgenstrålar. Därför visas på museet den skyddande ”testikelhållaren” nedanför. Tvålen var lite intressant eftersom den tydligen tillverkats av återvunnen frityrolja från ett falafelkök i Malmö. När man går runt hittar man den ena spännande prylen efter den andra.
Det finns många intressanta innovationer i utställningen och även skyltarna kan kanske anses lite ”innovativa” med svensk och engelsk text halvt om halvt ovanpå vartannat. Men nej, detta var faktiskt det enda vi inte gillade i utställningen. Varför göra någonting svårläst när man skulle kunna göra det lättläst?
Gruvan
En trappa ner ligger ”gruvan”. Det känns faktiskt lite som att man går ner i en riktig gruva när man följer de smala trapporna ner till en mörk och slamrande miljö. Fy för att vara gruvarbetare förr alltså!
I gruvutställningen kan man också lära sig om modern gruvdrift i Sverige, och följa med dagens gruvarbetare ner i de breda bilvägarna under jord. Intressant!
Teknoleket
Det finns gott om lek och aktiviteter för barn på Tekniska museet. När vi var här fanns inte ett enda barn på Teknoleket, så vi kunde passa på att roa oss lite själva.
Hyper Human
Utställningen ”Hyper Human” hade premiär i mars, strax innan museet tvingades stänga ner, så det känns fortfarande som att den är helt ny. Utställningen handlar om gränsen mellan människa och maskin, och lämnar en med många funderingar och tankar. Så här skriver museet om utställningen:
Vad händer när tekniken gör det möjligt att designa våra barn med geneditering? Var går gränsen mellan människa och maskin när vi kan förstärka och byta ut kroppsdelar? Vem har makten när vi låter artificiell intelligens ta beslut i avgörande livsval?
I utställningen möter många olika maskiner, från dåtid, nutid och framtid. Hur var det att behandlas med järnlunga på 1950-talet? Blev man verkligen ”botad” om man på badhuset Clara la i ner en femöring i en automat för att få en elektrisk stöt? Kommer man, enligt plan, kunna operera in konstgjorda hjärtan, som liknar det mänskliga, 2024?
I film- och TV-spelsvärlden utvecklas varelser som är en blandning av människor och robotar, och vissa utrustas med vapen. Kommer det att bli verklighet en dag? Och de människor som fryser ner sig efter döden för att återuppväckas den dag forskningen gått framåt, kommer de någonsin att vakna? Vad händer när vi börjar manipulera våra gener? Och hur blir det, sitter vi snart i självkörande bilar?
Denna utställning gillade vi verkligen. Den tar en med genom historien, men framför allt till framtiden, och ställer många viktiga frågor.
Christopher Polhem och fler utställningar
Till slut hann vi med att kika på utställningen om den spänannde uppfinnaren, entreprenören och universalgeniet Christopher Polhem. Dessutom finns ytterligare några utställningar, som vi inte hann titta närmare på:
- Play Beyond Play – Tekniska museets dataspelssatsning
- MegaMind – Utforska och experimentera (tillgänglig med uppläsning, symbolstöd, teckenspråk med mera)
- Modelljärnvägen – med 50 meters räls
- Digitala modeller – nya sätt att utforska samlingar
- SKØTM – Tekniska museets amatörradiostation
- LM Ericssons minnesrum – visas för bokade grupper
I slutet av 2020 kommer utställningen ”Moving to Mars” från The Design Museum i London.
Har du varit på Tekniska museet i Stockholm? Har du hunnit se den nya utställningen Hyper Human? Vad tyckte du?
Fakta om Tekniska museet i Stockholm
- Adress: Museivägen 7, Stockholm
- Läge: Ligger vid Museiparken på Gärdet, inte långt från Kaknästornet.
- Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida.
Öppettider
Nedan öppettider gäller vid öppnandet i juni 2020, efter den tillfälliga stängningen på grund av coronapendemin. Observera att dessa öppettider kan förändras. Se museets webbsida för aktuell information.
- Öppettider: Tisdag-söndag kl. 11:00-16:00. Måndagar stängt. (juni 2020)
- Avvikande öppettider: Midsommarhelgen (19-20) juni håller museet stängt. För övriga eventuella avvikande öppettider se museets webbsida. (2020)
- Telfonväxel: Tisdag-fredag kl. 12:00-16:00.
Priser
- Entré: 15o kronor (entrébiljetten ger inträde till museets alla utställningar). (2020)
- Barn under 7 år: Fri entré.
- Grupprabatt: Grupper om minst 10 personer har 10 % rabatt.
- Skola och förskola: 50 kronor per elev. (2020)
- Betalning: Endast kort och Swish (ej kontanter).
Service och praktisk info
- För barnfamiljer: I MegaMind finns ett familjerum, med möjlighet till blöjbyten, matning och paus.
- Förvaring: Det finns låsbara skåp där man kan förvara ytterkläder och stora väskor.
- Matservering: Restaurangen Tekniska by Pontus serverar lunch, smörgåsar och fika. Det finns också matsäcksrum med mikrovågsugnar och kaffemaskin.
- Butik: Det finns en museibutik med presenter.
- Arkiv: I arkivet finns handlingar, kartor, ritningar och foton. Besök här bokas i förväg.
- Bibliotek: I biblioteket finns 40 000 böcker. Man kan besöka läsesalen.
Aktiviteter
- Aktiviteter för barn: Museet anordnar megahelger med olika teman och kurser på helger och skollov (till exempel spelutveckling). Museet åker också ut i landet med en turnerande science centerverksamhet som kallas ”Maker Tour”.
- Skolprogram: Det finns ett stort program för skolan, med workshops och visningar.
- Konferens och event: Lokalerna kan bokas för konferens, event och After Work.
Tillgänglighet
- Parkering: För personer med särskilt parkeringstillstånd finns en parkeringsplats direkt vid museets entré samt två platser mitt emot.
- Entré: Vid huvudentrén finns breda ramper med 2,5 graders lutning och en hiss för elrullstol.
- Tillgänglighet i lokal: Hiss finns mellan alla våningsplan.
- Toaletter: I de nya serviceytorna, i restaurangen och i MegaMind finns tillgänglighetsanpassade toaletter.
- Anpassade utställningar: I MegaMind går det att få alla texter upplästa, synanpassade (med större text), teckentolkade och med symbolstöd.
- Tele- och hörselslinga: Tele- och hörselslinga finns i hörsalen.
- Ledsagare och ledarhund: Ledsagare går med utan kostnad (visa ledsagarbevis). Ledarhundar är välkomna.
Ta sig till Tekniska museet
- Buss: Ta buss 69 från Centralen till Museiparken.
- Bil: Det finns några avgiftsbelagda parkeringsplatser vid museet. Observera att det kan vara svårt att hitta parkering under till exempel skollov och helger. Det finns också parkeringar vid Etnografiska museet, Källhagens värdshus och vid Kaknästornet.
bmlarsreseblogg säger:
Tekniska museetär en klar favorit. Jag var där med äldsta barnbarnet förra året på vår mormorsresa till Stockholm och det var den programpunkter Ellen valde. Kul med alla interaktiva saker.
Hyper Human låter riktigt intressant!
04 juni 2020 — 9:22
Helena säger:
Vilken bra programpunkt hon valde! 🙂 Vi gillade museet mycket, särskilt Hyper Human-utställningen!
04 juni 2020 — 18:37
Ama de casa säger:
Texten där var verkligen svårläst – onödigt!
Det är kul med museer där man får idka ”hands on”. Jag är också tillräckligt barnslig för det. En gång var det jag och ett gäng ungar som sprang igång en tromb i Chicago. Då fick jag en utmärkelse också:
https://amacasa.files.wordpress.com/2013/08/633.jpg
Och jag var sååå stolt 😀
04 juni 2020 — 10:10
Helena säger:
Haha, sååå fin utmärkelse!! Gratulerar till denna! 🙂
04 juni 2020 — 18:38
BP säger:
Det var länge sedan vi var på Tekniska Museet, men redan då gillade jag det. Å man blir ju lite nostalgisk när man ser kobran, eller hur!?
04 juni 2020 — 21:18
Ann-Louise Paulsson säger:
Tekniska Museet är ett av våra favoritmuseum, så intressant både för barn och vuxna. Har inte sett Hyper Human eftersom vi inte varit där än i år, men vi gillade verkligen Robots som visades förra året. MegaMind gillar vi också och jag är väldigt förtjust i modelljärnvägen. Och de har otroligt goda köttbullar i restaurangen. 🙂
05 juni 2020 — 21:11
Lena - gott för själen säger:
Det där stället verkar ju vara roligare än det låter, helt klart. Teknik är inte min grej. Eller, jag gillar ju teknik så länge den funkar och så länge jag fattar hur jag ska göra, hehe. Gör det inte det blir jag galen!
Kram Lena
05 juni 2020 — 21:13