Askersund är en charmig och idyllisk liten stad med låga trähus, caféer, båtar och promenadstråk längs vattnet. Precis utanför stan, i norra Vättern, finns en skärgård med 250 öar, kobbar och skär. Här ligger också Stjernsunds slott, omgivet av vatten från flera håll.
Innehållsförteckning
Askersund
Den 6 juni 1776 drabbades Askersund av en fruktansvärd brand som ödelade hela stan, med undantag av några enstaka hus. Staden byggdes upp igen, till en hamnstad vid Vättern där man bland annat bedrivit gruvdrift i en zinkgruva. När man kommer som turist en varm julidag slås man framför allt av den sköna semesterstämningen med caféer, semesterflanörer, fritidsbåtar och … otaliga husbilar.
Askersund ligger i Örebro län, i den norra änden av Vättern.
Mysiga kvarter i Askersund
När vi såg den enorma mängden husbilar som trängdes på gatorna gav vi upp hoppet om en ställplats. Vi parkerade på en vanlig parkeringsplats, tog fram elcyklarna och gav oss av på cykeltur. Vilka mysiga gränder och fina trähus!
På en av gatorna fick vi även chansen att cykla på en lång ”trasmatta”. Visst är den fin?
Sagers stuga – Askersunds äldsta hus
När vi cyklade längs med strandpromenaden passerade vi ett litet hus som kallas Sagers stuga, och som är Askersunds allra äldsta hus. Detta är ett av de hus som lyckades undkomma den katastrofala storbranden 1776.
Den allra första ägaren, glasmästaren Nils Bergström, finns inte med i rullorna, men från och med 1752 finns en förteckning över gårdens alla ägare och boende. Förteckningen står på en skylt bredvid huset. Huset är fortfarande privatägt, men dagens ägare har en ny bostad på tomten.
Fika vid hamnen i Askersund
Så fort vi kom till Askersund hörde vi av oss till vår vän Kenneth som bor i närheten. Lagom till att vi cyklat runt stan dök han upp och vi kunde ta en fika tillsammans i hamnen. Superroligt att träffas igen och snacka bort några timmar!
Hamn och ställplats för husbilar
Så, vart tog vi vägen med husbilen då? Det finns en fin ställplats i hamnen som heter ”Askersund Citycamp & Gästhamn”. Här var proppfullt när vi kom, men när vi läste på lite mer noggrannt insåg vi att ställplatsen också förfogar över en plats som ligger lite längre bort, med namnet ”Ställplatsen Sundsängen”.
På ställplatsen Sundsängen finns ingen service, men man kan använda toaletterna vid gästhamnen. Priset är 150 kronor/dygn för dessa platser, och här lyckades vi knipa en av de sista platserna.
Stjernsunds slott
Strax söder om Askersund, på en udde i den norra delen av Vättern, ligger Stjernsunds slott, och detta passade vi också på att besöka. Godsets historia går tillbaka till 1600-talet, då Johan Oxenstierna lät uppföra en sätesgård här. År 1785 köptes godset av brukspatron Olof Burenstam, som lät uppföra det nyklassicistiska slott man kan se idag med putsade fasader och fyra pampiga kolonner vid entrén.
Under åren 1823–1860 ägdes Stjernsund av familjen Bernadotte. Kung Karl XIV Johan använde slottet som ”övernattningslya” under sina resor till Norge. Hans sonson ”sångarprinsen” Gustaf (som dog ung och har ett monument till sitt minne i Hagaparken i Solna), trivdes på slottet och engagerade sig i dess inredning. När han dog tog hans bror August över, men han var inte lika road av att spendera tid på landet, och hans bidrag till slottet handlar om ett gigantiskt biljardbord som står i en av flyglarna.
År 1869 köptes godset av familjen Cassel, som var kända för sin kreatursavdel och utveckling av rasen svensk rödbrokig boskap. Slottets sista privata ägare, fru Augusta Cassel, bodde länge ensam på slottet efter att hon blivit änka. När hon dog testamenterade hon slottet, med inredning, till Kungliga Vitterhetsakademin. År 1965 förklarades Stjernsunds slott med parkanläggning som byggnadsminne enligt kulturminneslagen.
Guidad tur i Stjernsunds slott
Man får inte besöka slottet på egen hand, men man kan följa med på de guidade turer som anordnas. Att få se slottet invändigt var det absolut mest intressanta under besöket. Vår guide Annika berättade engagerat om slottets historia, och om människorna som levt här, både finfolket och betjänterna.
Det som är fascinerande är att den sista ägarinnan lämnade slottet precis så som det var, men all inredning intakt. Det är till och med så att hennes tandborste står kvar i badrummet. Om du besöker slottet rekommenderar vi att boka in en guidning! Vid slottet finns också ett café och en slottsbutik som, liksom slottet, håller öppet under sommarmånaderna.
Mer att se i närheten
Askersund ligger granne med den fina nationalparken Tiveden, där man kan vandra i härlig natur eller bara njuta av sol och insjöbad. Strax norr om Askersund hittar du fina Örebro med våra 10 tips. Om du istället åker söderut hittar du Motala, samt Forsvik och Sveriges äldsta sluss samt Karlsborg med Karlsborgs fästning. Det är också mycket intressant att göra en avstickare till Vadstena kloster!
Boo slott, Brevens bruk och ställplats i Vingåker
Boo slott är ett vackert terrakottafärgat palats som påminner om ett sagoslott. Inte så långt…
Att göra i Örebro – 10 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Örebro? Faktum är att Örebro har mycket att erbjuda, oavsett…
Wadköping – ett levande friluftsmuseum i Örebro
Wadköping är ett levande friluftsmuseum i Örebro där du kan promenera runt i vackra historiska…
First Camp Ånnaboda – Örebro – för naturälskaren
Mot slutet av vår Sverigeresa i husbil, tillsammans med våra sydafrikanska vänner, tog vi in…
Tivedens nationalpark – vandring i vilda skogar
Tivedens nationalpark bjuder på härliga naturupplevelser i vilda skogar med dramatiskt stora stenblock. Här finns…
Har du varit i Askersund?
Har du varit i Askersund eller har du besökt Stjernsunds slott? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!
Fakta om Askersund
- Kommun: Askersunds kommun
- Län: Örebro län
- Landskap: Närke
- Folkmängd: Ca 11 400 (2020)
- Namn: Orten omnämns under 1300-talet med namnet Eskersund och på 1400-talet under namnet Askasund. Namnet kan syfta på en askdunge, och Alssundets utlopp i Alsen.
Se och göra i Askersund
- Sevärdheter: Stjernsunds slott, Sagers stuga (Askersunds äldsta hus). hembygdsgården i Askersunds stadspark med mera.
- Aktiviteter: Knalla gruva (arbetslivsmuseum i gruvmiljö), vandring vid Harge uddar med mera.
- Ställplatser: Askersund Citycamp & Gästhamn
- Camping: Husabergsudde camping
Askersunds historia
- 1300- och 1400-talet: Orten amnämns som Eskersund och senare Askasund. Här möttes tre vägar och här fanns en skyddad hamn, vilket gjorde orten till en naturlig handelsplats för de järnvaror som producerades i trakten.
- 1500-talet: Askersund blev under Johan III:s tid en köping under Vadstena.
- 1643: Den 23 juni detta år beviljades Askersund stadsprivilegier.
- 1650: Man beslutade att allt stångjärn som transporterades via Alsen från bruken i området skulle vägas och beskattas i Askersund. Man handlade också med exempelvis malt och brännvin.
- 1651: Stadens första egna kyrka invigdes.
- 1664: Staden förväxlades ofta med en by strax utanför med samma namn, och man begärde att få kalla staden ”Carlsund”. Begäran avslogs 1675.
- 1719: Staden fick monopol på all handel med spik i Bergslagen.
- 1776: En eldsvåda härjade och hela staden brann ner. Bara runt 8-9 hus klarade sig, och ett av dem står ett fortfarande kvar. Tio år senare var staden uppbyggd igen.
- 1812: Askersunds flickskola grundades, vilket var den andra skolan i Sverige som erbjöd seriös utbildning för flickor.
- 1854: Ångbåtstrafik startade mellan Askersund och Göteborg.
- 1883-1884: En smalspårig järnväg anlades mellan Askersund och Skyllberg, vilket gjorde att staden knöts till landets järnvägsnät.
Fakta om Stjernsunds slott
- Adress: Stjernsund, 696 92 Askersund
- Läge: Udde i Alsen, norra Vättern, strax söder om Askersund.
- Uppfört: Slottet stod klart 1808.
- Arkitekt: Carl Fredrik Sundvall
- Ägare: Kungliga Vitterhetsakademien
- Öppettider: 15/5 – 31/8 kl. 11:00-16:00 (2020)
- Priser: Vuxna 60 kr, studerande 40 kr och barn under 12 år gratis (2020)
- Service: Parkering med toaletter, slottsbutik, slottscafé och guidade visningar.
- Läs mer: Du hittar mer info på Kungliga Vitterhetsakademien.
Stjernsunds slotts historia
- 1637: Säteriet bildades av Johan Gabriel Oxenstierna, genom en sammanslagning av hemmanen Ölmesund, Åviken och Stockbråtet. Säteriet kom genom gifte till släkten Soop.
- 1717: Säteriet kom genom gifte till släkten Dohna.
- 1785: Säteriet såldes till brukspatron Olof Burén, adlad Burenstam, som lät uppföra det nuvarande slottet.
- 1798-1801: Slottet byggdes efter ritningar av Carls Fredrik Sundvall i den nyantika stilen, som var modern då.
- 1823: Slottet såldes till kung Karl XIV Johan, men kungens arrendator lät slottet förfalla.
- 1851: Oscar I sålde slottet till sin son prins Gustaf.
- 1856: Efter prins Gustafs död såldes Stjernsunds slott till prins August.
- 186o: Prins August sålde slottet till brukspatron Knut Cassel. Efter hans död övertogs slottet av hans son Albert Cassel, och därefter av Alberts fru Augusta Reuterswärd.
- 1951: Augusta Cassel avled och hade testamenterad slottet till Kungliga Vitterhetsakademin för att det skulle bevaras som kulturminnesmärke.
Hitta till Askersund
- Bil: Askersund ligger i Vätterns norra ände. Om du kommer från Örebro tar du E20 söderut, och svänger sedan av på väg 50 mot Askersund. Om du kommer söderifrån kan du ta väg 49 från Skövde eller väg 50 från Motala.
Kenneth Risberg säger:
Roligt att träffa Er också. Som jag sa är hamnen händelsernas centrum i Askersund och tidningen Nerikes Allehanda skrev ” Mycket folk i Askersund under soliga sommardagar och svårt att begränsa” – Ett populärt utflyktsmål när många semestrar på hemmaplan.
Ni gör bra research på de platser ni besöker och allt ni skrivit nu kände jag inte till om Askersund.
21 juli 2020 — 6:58
Helena säger:
Man kan ju förstå att Askersund är populärt på sommaren! Men lätt att få plats med husbilen i de här trakterna är det inte 😉 Ha det fortsatt fint!
21 juli 2020 — 15:36
Kenneth Risberg säger:
Ja verkligen, tur ni fick en plats iaf.
Är nu i Töcksfors och här finns det plats?
Trevlig fortsatt resa?
21 juli 2020 — 19:21
Liniz Travel säger:
Åh så mysigt. Tänk så mkt man missat av vackra Sverige, kram ?
21 juli 2020 — 9:11
Helena säger:
Det finns verkligen många fina och charmiga städer i Sverige!
21 juli 2020 — 15:37
Ama de casa säger:
Såg verkligen fint ut, och allra bäst var trasmattan – hur coolt motiv som helst 😀
21 juli 2020 — 9:20
Helena säger:
Ja, visst är den cool!?
21 juli 2020 — 15:37
Maria /Magnolia Magis säger:
Vilken häftig trasmatta!! Så skulle man kunna måla på altanen… Hm.. Har riktiga trasmattor där men de blir ju blöta varje gång det regnar! Askersund är fint. Oftast kör vi dock bara förbi på väg uppåt.
21 juli 2020 — 10:12
Helena säger:
Mer praktiskt med en målad matta då, haha! 😉
21 juli 2020 — 15:38
Anna / hjulhusliv säger:
Vi var i Askersund, men fick ingen plats så vi åkte till Karlsborg i stället. Vi upplever att det är mycket husbilar och svårt att få platser. Man får rulla in vid 10-tiden när folk bryter upp om man vill vara säker på att få en plats.
21 juli 2020 — 11:19
Helena säger:
Vi har precis samma upplevelse. Oftast kommer vi på eftermiddagen, och då är ju alla platser slut, Några enstaka gånger försöker vi rulla in vid 10-tiden för att få plats, Det känns verkligen som att det skulle behövas fler platser! Karlsborg skriver vi förresten om snart! 🙂
21 juli 2020 — 15:39
Elisabeth säger:
Där har vi varit många gånger senast för någon månad sen, men då tyckte vi det var för trångt att stanna där så här i Corona-tider. Tivedens nationalpark kan vi rekommendera liksom Motala och Karlsborg.
21 juli 2020 — 13:02
Helena säger:
Bra tips! Tivedens nationalpark och Karlsborg kommer det snart handla om här på bloggen 🙂
21 juli 2020 — 15:40
Matts Torebring säger:
Tänker tillbaka till början av 70-talet när riksväg 50 gick upp genom stan och förbi torget. Hur många gånger jag gått igenom stan ,med tung lastbil och släp det vet jag inte, men de är jättemånga. Vi har stannat ett par gånger på samma ställplats som ni, men tyckte trafiken var ganska störande där. Ställplatsen vid kyrkan är jättefin, men också den ganska dyr ”parkeringsplats” när vi bara parkerar och inget mera.
21 juli 2020 — 13:44
Helena säger:
Annorlunda förr när de stora vägarna gick rakt igenom städerna! Visst är det svårt att hitta bra (eller framför allt lediga) platser. En hundring kan vi utan problem betala bara för att parkera, men när man betalar mer än så vill man ju att det ska finnas någon service, åtminstone en toalett 🙂
21 juli 2020 — 15:45
Michael säger:
Läser alltid Er blogg med största nöje och intresse. Ni är alltid proffsiga.Jag skriver sällan. Dock såg jag ett fel när ni skrev om Stjernsunds slott och Prins Gustav, sångarprinsen. Han ligger begravd i Riddarholmskyrkan. Begravningsplatsen i Hagaparken togs i bruk 1922 och först att gravsättas där var Prinsessan Margareta. Gustav den VI Adolfs första hustru.
21 juli 2020 — 15:00
Helena säger:
Hej Michael! Roligt att höra att du uppskattar vår blogg! Och tack så mycket för att du uppmärksammade felet. Vi försöker alltid vara noggranna, men självklart smyger sig småfel in ibland och vi är väldigt tacksamma när någon påpekar, så vi får chans att rätta till det. Jag tänkte på ett monument som står i Hagaparken, som vi sett, men skrev fel. Det är ju mycket riktigt inte hans grav. Jag har korrigerat. Tack igen!
21 juli 2020 — 15:49
rullbofrihetpahjul säger:
Roligt att läsa om Askersund, en av våra favoritplatser. Om Ni passerar
Kumla så kan det vara värt en avstickare (om Ni vill äta lite gott) till Goda Rum. Där finns inte så mycket turister (kanske inga alls) Fungerar även bra att parkera på parkeringen vid Kvarntorpshögen och kanske prova trappan upp på högen.
21 juli 2020 — 19:33
Helena säger:
Vi åker åt andra hållet (för att fortsätta följa Göta kanal) men tack för tips till en annan gång! ?
22 juli 2020 — 6:32
BP säger:
Jättemysigt! Extra plus för den målade trasmattan. Hur roligt som helst. Har bara sett en sådan trasmatta på en finsk blogg, men mattan var betydligt kortare.
21 juli 2020 — 20:31
Helena säger:
Jaså, så det finns fler mattor!? Gillade idén! ?
22 juli 2020 — 6:33
Kersti säger:
Tack för en trevlig blogg! Tips till er som söker fina ställplatser är även Revelbadet mellan Laxå och Askersund, Aspa småbåtshamn i Olshammar eller Forsvik norr om Karlsborg. För den som gillar choklad kan vi nämna att detfinns en chokladfabrik i Askersund samt en affär med Franska delikatesser och ostar i hamnområdet..
22 juli 2020 — 10:04
Lena - gott för själen säger:
Kul med det gamla huset och dokumentationen över i princip alla ägare! Askersund har jag aldrig varit i. Ser fint ut.
Kram Lena
23 juli 2020 — 21:44
Lena i Wales säger:
Askersund har jag bara varit i några gånger som reseledare då vi besökte Stjernsunds slott, men det var nästa 30 år sedan.
Får sådan lust att resa runt i Sverige och det var ju lite av meningen denna sommar, men så blev det inte. Sitter fast i Wales! Kunde ju varit värre förstås!
25 juli 2020 — 12:36