Söderköping är en idyllisk och pittoresk liten stad vid Göta kanal. Vi bjuder på nio tips på vad du kan se och göra i Söderköping. Här kan du se båtar slussa, strosa bland gamla charmiga hus och, kanske inte minst, frossa i glass.
Innehållsförteckning
Söderköping
Söderköping har varit en stad sedan 1200-talet, och det var också på 1200- och 1300-talet som staden hade sin storhetstid. Under den här tiden byggdes kyrkor och kloster, och här kröntes en kung och två drottningar.
Idag är Söderköping en liten, men väldigt charmig stad med många fina historiska hus. Det är inte svårt att förstå att man valde just Söderköping som inspelningsplats för filmerna om Madicken.
Söderköping ligger i Östergötland, ungefär 16 kilometer söder om Norrköping.
Vad kan man göra i Söderköping?
Vad kan man då se och göra i Söderköping? Vi har hunnit se oss omkring en hel del i den här charmiga orten, och här hittar du våra bästa tips.
1. Se på slussning vid Göta kanal
Göta kanal rinner genom Söderköping och bidrar med en mysig atmosfär, med alla större och mindre båtar som ska slussa genom staden. Flera gamla slussbyggnader står kvar, som till exempel den slussvaktarbostad som byggdes 1869-1870. Vi kollade på några slussningar, riktigt fängslande!
2. Beundra konstverket Rabbit Crossing
Vid kanalen i Söderköping kan man se konstverket ”Rabbit Crossing”. Konstverket har skapats av Eva Fornåå 2005 och handlar enligt konstnären om att ta sig över till andra sidan. Tillsammans med flera andra konstverk ingår detta i ett skulpturstråk längs Göta kanal som utvecklats genom konstprojektet “Visioner vid vatten”.
3. Äta glass i Söderköping – Smultronstället med flera
När vi började fråga om tips om Söderköping fick vi snabbt höra talas om ”Smultronstället”. Samma sak hände när vi googlade och när vi frågade olika turistbyråer. Söderköping? Alla sa samma sak: ”Smultronstället!”. Hur är det möjligt att en och samma glassrestaurang får så mycket reklam? Lite spännande!
Ännu mer spännande blev det när några läsare tyckte att vi inte ”skulle luras” av den massiva reklamen utan istället besöka ”det bättre glasstället vid Rådhustorget”. Nu blev vi nyfikna! Vi bestämde oss helt enkelt för att testa båda ställena. Men oj, vilken kö det var vid det kända Smultronstället!
Efter en stund insåg vi att den långa vindlande kön var för att får sitta på glassrestaurangen, och serveras glassbakelser vid sittande bord. Om man istället ville köpa en våffla eller en bägare var kön betydligt kortare. Vi beställde en bägare med två kulor – choklad och jordgubb. Vårt utlåtande? Väldigt gott! Särskilt chokladen var riktigt god och smakrik.
Lite senare var det dags att leta upp glassbaren vid Rådhustorget. Här säljs egentillverkad glass, och man får en riklig portion i fina bägare. Vi beställde återigen choklad och jordgubb, för att kunna jämföra. Jordgubbsglassen var fantastisk, och blev definitivt en vinnare. När det gällde nästa kula lyssnade de lite dåligt, eller uppfattade fel, och det blev nougat istället för choklad. Svårt att jämföra alltså.
Hur som helst, båda ställena är bra! Det finns också en glassbar vi kanalen som heter ”Göta glass”, som också ska ha bra glass, enligt vad vi har hört. Du behöver alltså inte oroa dig för att bli utan glass i Söderköping!
4. Strosa i de mysiga Drothemskvarteren
När man ätit sin glass kan man ta sig tid att strosa runt i Söderköping, vilket vi gjorde. På vägen till de gamla ”Drothemkvarteren” passerade vi fantastiskt charmiga hus i härliga pastellfärger, med höga vackra blommor framför. Så fint!
Drothemskvarteren i Söderköping är gamla kvarter som ger en känsla av hur Söderköping kan ha sett ut på Medeltiden. I de här kvarteren är husen små och gränderna är trånga. Fantastiskt charmigt!
5. Kolla in Söderköpings kyrkor
Det finns flera kyrkor i Söderköping, och vi kikade på två av dem. Den första kyrkan vi kollade in var Sankt Laurentii kyrka. Denna kyrka invigdes runt år 1200, och byggdes om efter en brand på 1490-talet.
Vi kikade också på Drothems kyrka. Redan på 1000-talet fanns en träkyrka här. Nuvarande Drothems kyrka är från sent 1200-tal, med bland annat ett medeltida altarskåp.
6. Bestiga Ramunderberget
Efter lunch bestämde vi oss för att ta en promenad upp på Ramunderberget, som är både ett berg och ett naturreservat, och som ligger centralt i Söderköping. Det är trappor hela vägen så det är enkelt att gå, men det är många trappsteg. När man nått toppen får man belöning i form av en riktigt fin utsikt över staden, från 70 meters höjd.
För den som vill finns flera motionsspår och promenadvägar i Ramunderbergets naturreservat. Om man gillar historia kan man istället fördjupa sig i kusliga berättelser från förr. På berget fanns en gång i tiden en galgbacke, och det sägs att en kvinna brändes på bål här för häxeri på 1600-talet.
7. Prova öl på mikrobryggeri i Söderköping
Efter promenaden upp och ner för berget tyckte vi att vi gjort oss förtjänta av en öl. Vi hittade in på Lock, Hop & Barrel Brewery Restaurant. Detta är inte bara en restaurang utan också ett mikrobryggeri, och vi testade deras egen pilsner. Dessutom testade vi en dubbel IPA från Linköping. Båda var riktigt goda!
8. Göra en utflykt till Stegeborg
Stegeborg ligger cirka två mil från Söderköping, och här hittar man en spännande slottruin från 1200-talet. Här har utspelat sig en hel del intressant historia som bland annat inkluderar personer som Magnus Ladulås och Gustav Vasa. I Stegeborg finns dessutom en småbåtshamn, en hamnkrog, ett trädgårdshotell, en ställplats för husbilar och till och med ett flygfält för den som föredrar att anlända i eget flygplan.
9. Cykla längs Göta kanal – kanske till Mem
Att cykla längs med Göta kanal är populärt, och om man startar i Söderköping kan man till exempel cykla till Mem, som fungerar som Östersjöns port till Göta kanal. Det var här som hela den kända kanalen invigdes en gång i tiden. Idag är det en trevlig liten ort där du hittar en sluss, en ställplats för husbilar och en restaurang.
Mer att göra i Söderköping
Det finns förstås ännu mer att göra i Söderköping. Man kan till exempel besöka Husby Säteri som bjuder på en vacker slottsmiljö, och där man kan äta, övernatta eller delta i olika evenemang. Ett annat omtalat ställe är Söderköpings Brunn där man kan bo, men också ägna sig åt spa eller golf. Ytterligare ett tips vi fått är Fröö gård, som har gårdsbutik med naturbeteskött. Dessutom finns många mysiga fik och caféer i Söderköping.
Ställplats i Söderköping
Så, var stod vi med husbilen då? Jo, vi styrde kosan till ”Ställplats Göta kanal”, som ligger vid kanalen, i centrala Söderköping. Det kostar 185 kronor/dygn att stå här och enligt informationen har man tillgång till gästhamnens service, i form av toaletter. Dessvärre är det en liten sträcka att gå till gästhamnsservicen, så det är inte direkt så att man piper dit för att låna toaletten mellan varven. I praktiken står man på en grusplan utan service.
Ställplatsen har utmärkt läge för att besöka Söderköping, och ligger också fint precis intill kanalen där båtarna åker förbi. Men nog är det lite dyrt med 185 kronor, när det inte ens finns en toalett i närheten.
Mer att se och göra i Östergötland
Det finns mycket att se och göra i Söderköping och övriga Östergötland. Här hittar du ännu fler reportage om spännande destinationer i lanskapet, där du kan se allt från klosterruiner och slott till slussar och charmiga delikatessbutiker.
Att göra i Motala – 9 tips till Göta kanals huvudstad
Vad kan man se och göra i Motala? Motala kallar sig gärna Göta kanals huvudstad, och…
Att göra i Vadstena – 10 tips till en historisk stad
Vad kan man se och göra i Vadstena? Vadstena är en liten ort som ligger vackert…
Svenska Östergötlandsvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Svenska Östergötlandsvägen är en temaväg som tar dig med genom Östergötland, för att uppleva den vackra…
Mem – Östersjöns port till Göta kanal
Mem är en liten ort vid den djupa havsviken Slätbaken, strax utanför Söderköping. Den lilla orten…
Att göra i Linköping – 13 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Linköping? Linköping är en trevlig stad som bjuder på…
Åtta slott i Östergötland – väl värda ett besök
Gästskribent: Cornelia Tonéri Cornelia Tonéri heter jag och till vardags driver jag resebloggen litemerarosa.se med fokus…
Alvastra klosterruin – och Rökstenen i Rök
Alvastra klosterruin är ruinen efter det kloster där Heliga Birgitta en gång i tiden fick sina…
Bergs slussar – Göta kanals mäktiga slusstrappa
Bergs slussar i Göta kanal inkluderar sammanlagt 11 slussar, och det är riktigt fascinerande att se…
Sandviks camping – och träff med husbilsvänner
Igår kom vi fram till Sandviks camping, som ligger vid sjön Roxen utanför Linköping. Det här…
Finspångs slott – slottsträdgård och bruksmiljöer
Finspångs slott stod på vår bucket list eftersom det är så vackert. Slottet bjuder på en…
Östgötadagarna på fyra hjul – tips på ställplatser och utflyktsmål
Gästskribent: Cornelia Tonéri Aldrig annars visar ett landskap upp sig på ett sätt som under evenemang…
Kolmården – Tant Anna traskar jorden runt
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Jag letar i minnets arkiv och funderar på när jag var på…
Midsommarafton på Eköns camping
I år blev det midsommar på Eköns camping, vid kusten utanför Valdemarsvik. Vi åkte hit tillsammans…
Vreta kloster – och Stjärnorps slottsruin
Vreta kloster i Östergötland är ett av Sveriges allra äldsta kloster. Idag finns här en klosterruin…
Stegeborg – slottsruin, hamn, krog och ställplats
Stegeborg ligger cirka 20 kilometer från Söderköping, och här hittar man bland annat en slottruin från…
Ställplats i Valdemarsviks gästhamn – husbilsresans avslut
Ställplatsen i Valdemarsviks gästhamn – det blev det sista stoppet på vår månadslånga husbilsresa i södra…
Gamla Linköping – ett charmigt friluftsmuseum
Gamla Linköping är ett charmigt friluftsmuseum som visar upp Linköping från förr, med stadskvarter, hus, butiker…
Göta kanal med husbil – stor guide med tips
Göta kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I somras…
Att göra i Norrköping – 16 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Norrköping? Norrköping är en spännande storstad som bjuder på…
Borensberg vid Göta kanal – slussning och delikatesser
Borensberg är en mysig liten ort vid Göta kanal, där man kan se en av kanalens…
Ekenäs slott i Linköping – spökslott med 7 spöken
Ekenäs slott är ett vackert sagoslott som du hittar i Linköpings kommun. Här finns en intressant…
Har du varit i Söderköping?
Har du varit i Söderköping? Hur var din upplevelse? Har du några fler tips på vad man kan se och göra i Söderköping?
Fakta om Söderköping
- Landskap: Östergötland
- Län: Östergötlands län
- Kommun: Söderköpings kommun
- Folkmängd: Ca 7600 (2019)
Fakta om Söderköpings sluss, Göta kanal
- Dopnamn: Söderköping
- Byggnadsår: 1847
- Tekniska fakta: En enkelsluss med hydraulisk manövrering och fallhöjd på 2,4 m.
Söderköpings historia
- Forntida historia: Staden Söderköping saknar fornminnen före cirka år 1000 eftersom platsen på den tiden låg på havsbotten. Forntida gravar finns på höjderna vid Skönberga kyrka och Ljunga gård. Vid Borgberget nordost om staden finns också en fornborg, från oklar tidsepok.
- 1000-talet: Man har hittat en runsten i Sankt Laurentii kyrka från runt år 1025. Stenen restes av Gunnvat efter sina söner Torsten och Torlak, och ett kors antyder att människorna som reste den var kristna. Ytterligare runstenar från 1000-talet finns i Gårdeby socken och i Mogata.
1200- och 1300-tal
- 1200- och 1300-tal: Söderköping växte kraftigt på 1100-talet och fick sin storhetstid under 1200- och 1300-tal, jämnbördigt med Stockholm.
- 1250: Sveriges drottning Katarina Sunesdotter testamenterade Söderköping till sin syster Benedicte.
- 1281: Hedvig av Holstein kröntes till Magnus Ladulås drottning.
- 1302: Birger Magnusson och Märta Eriksdotter kröntes.
1400- till 1600-tal
- 1436: Fred slöts i Söderköping mellan Erik av Pommern och Engelbrekt Engelbrektsson.
- 1517: Söderköping ockuperades av danska trupper under ledning av Kristian II.
- 1567: Söderköping härjades av Daniel Rantzaus trupper, och fick därefter aldrig tillbaka sin berydelse.
Modern historia
- 1718-1719: Söderköpings brunn anlades på Sankta Ragnhilds källa. Idag finns här ett konferenshotell.
- 1800-tal: Göta kanal byggdes, vilket fick betydelse för Söderköping.
Hitta till Söderköping
- Bil: Om du kommer från Norrköping tar du av på väg E22 mot Kalmar. Söderköping ligger ca 16 km söder om Norrköping.
Rolle o Carina säger:
Ja där har vi vart för några år sedan,fin liten mysig stad!
Och ja,vi besökte även glasstället och åt god glass??
Men ställplatsen var ju dyr,vi stod vid skolan då.
Ingen dålig båt ni fångat på sista kortet??
Ha det gott på er färd……
14 juli 2020 — 7:39
Helena säger:
Verkligen mysigt! Och vi såg många fina båtar, både små och stora 🙂 Ställplatsen vid skolan finns inte kvar, tror jag (men platsen där vi stod ligger nära).
14 juli 2020 — 9:38
Helena från Finland säger:
Det är verkligen en glassig stad????. Vi hade också siktat in oss på Smultronstället men tålamodet räckte inte till för köandet?men ingen fara det fanns ju många ställen att välja på. Vi stod på ställplatsen vid skolan. Mysfaktorn var ju inte så hög. Gillade Skeppsdockans camping bättre.
14 juli 2020 — 8:27
Helena säger:
Ja, verkligen glassig, haha. Och håller med, om man inte orkar köa finns alternativ. Men behöver inte bli utan glass 😉 Ställplatsen vid skolan finns inte kvar tror jag. Ställplatsen vid kanalen är ganska trevlig, men som sagt i stort sett ingen service. Tack för tips om Skeppsdockans camping!
14 juli 2020 — 9:41
Annika säger:
Det verkar vara väldigt fint där! Håller med om ställplatsen… lite för dyrt för att bara ”parkera”
14 juli 2020 — 9:25
Helena säger:
Jättefint! Ja, vi hade nog förväntat oss en toalett åtminstone (inom rimligt avstånd) för det priset. Men, men, man står iaf fint vid kanalen …
14 juli 2020 — 9:42
The Dreamteam säger:
Visst är det en vacker liten stad med underbara stockrosor bl a som växer vid husen. Vi har en liten ” hemlig” p-plats som vi brukade stå på längs med kanalen som är gratis ? den får vi tipsa om kanske?
15 juli 2020 — 9:18
Helena säger:
Förstår er! Eftersom man ändå inte får någon service blir det ju lockande att parkera någon annanstans.
15 juli 2020 — 10:01
Liniz Travel säger:
Åh så mysigt.
Vill oxå åka dit.
Kram
14 juli 2020 — 9:56
Helena säger:
Väldigt mysigt! 🙂
14 juli 2020 — 21:44
Nils-Åke Hansson säger:
”Andra stora bilden” Storgatan tänk att det var genomfarts. Som hette Riksfyran sedan till Riksväg 15 och så nu E22. Det gjorde ni rätt i att köpa glassen på sidan om Smultronstället.
14 juli 2020 — 10:04
Helena säger:
Oj, är det sant!? Intressant!!
14 juli 2020 — 21:45
JoY säger:
Många många år sedan åt vi Smultronställets glass i stora glas så man nästan behövde stå upp för att äta, så höga var glasen. Vid senare besök har det blivit Rådhusets glass, som är väldigt god och hemmagjord.
Vi var 11km utanför Söderköping i fredags och spelade golf, som ligger vid kanalen.
Ha en fortsatt fin tur utmed kanalen.
14 juli 2020 — 10:17
Helena säger:
Ja, glassen vid Rådhustorget var ju supergod, och skönt att slippa köerna! Önskar er också fortsatt fin sommar!
14 juli 2020 — 21:48
Elisabeth säger:
Fin beskrivning av Söderköping!
14 juli 2020 — 10:25
Helena säger:
Roligt att du uppskattade vårt inlägg Elisabeth! 🙂
14 juli 2020 — 21:49
bmlarsreseblogg säger:
Till bl a mysiga Söderköping gick vår allra första husbilsfärd för 9 år sedan. Sedan dess har vi pratat om att åka tillbaka. När vi tittar på korten på oss med varsin ”lunchglass” på Smultronstället inser man att det runnit ganska mycket vatten under broarna sedan dess!!
14 juli 2020 — 10:27
Helena säger:
Vilka minnen! Härligt! 🙂
14 juli 2020 — 21:50
Arne Lindh säger:
Vi är ofta i Söderköping och har varit medlemmar båtklubben där i många år. Vi besöker bl a bokhandeln, som är landets äldsta. Men vi är nog lite hemmablinda. Bra att ni påminner oss om hur fint det är. Håller dock med om att de tar överpris för parkering på grusplan. Dock aldrig aktuellt för oss, som bor 12 kilometer bort.
14 juli 2020 — 10:37
Helena säger:
Man blir ju alltid lite hemmablind, det blir vi i Stockholm också (även om vi skärpt oss lite i år ;)). Söderköping är väldigt fint! Visste inte att de har landets äldsta bokhandel!
14 juli 2020 — 21:51
Anki säger:
Ett härligt inlägg om Söderköping! Välkända vyer … och fina bilder! Jag har inte så långt och brukar åka dit ganska ofta … men utan husbilen då 🙂 Kul att ni besökte Drothemskvarteren … många som missar den delen 🙂
14 juli 2020 — 11:37
Helena säger:
Vi har fått många tips och det har ju hjälpt oss. Drothemskvarteren var verkligen charmiga och fina!
14 juli 2020 — 21:52
Maria/ Magnolia Magis säger:
Glass i stora lass ? Visst är det vackert utmed kanalen! Vi brukade åka till Hajstorp och ta fika och sedan ligga på en filt och läsa och titta på båtar som kom.
14 juli 2020 — 11:43
Helena säger:
Så mysigt det låter! 🙂
14 juli 2020 — 21:53
BP säger:
Vilken charmig liten stad. Har läst om Söderköping och ”smultronstället” på flera bloggar. Å alla bilder jag sett från glasskiosken visade en lång kö.
Söderköping verkar ju vara poppis även för husbilsägare. Det kan väl knappast kosta en förmögenhet att ställa upp några bajamajor där kan man tycka. Eller så vill man inte ha husbilsgäster…
14 juli 2020 — 21:34
Helena säger:
Vi tycker ju också att man skulle kunna ställa upp några bajamajor. Det borde ju inte vara så svårt? I övrigt, jättefin och charmig stad!
14 juli 2020 — 21:56
Kors och Tvärs säger:
Söderköping är mysigt. Vi hittade en bra sushirestaurang också, en kan ju inte bara äta glass ?
15 juli 2020 — 9:39
Lena - gott för själen säger:
Vilken gullig liten stad. Jag har bara passerat igenom, tror jag. Ja, de tär fascinerande det där med marknadsföring. Det första jag tänker på när jag hör Söderköping är just glass och Smultronstället.
Kram Lena
16 juli 2020 — 6:10