Varnhem ligger i Västergötland och här hittar du Varnhems klosterkyrka och ruinerna av Varnhems kloster, som grundades redan 1150. Förutom att kyrkan är ovanligt vacker är platsen proppfylld av svensk historia.
Innehållsförteckning
Varnhem och Varnhems klosterkyrka
Redan innan munkarna kom på 1100-talet var Varnhem en betydelsefull plats, och man har hittat gravar som berättar om inflytelserika familjer. På 1200-talet fungerade Birger Jarl som byggherre här och på 1600-talet tog Magnus Gabriel de la Gardie över klosterområdet. Mycket historia har utspelat sig på platsen, och om du läst Jan Guillous böcker om Arn vet du också att det var här, i Varnhem, som Arn fick sin utbildning av munkarna.
Varnhem med Varnhems kloster ligger i Västerhötland, mellan Skara och Skövde.
Till Varnhem via charmiga Vallevägen
Innan vi kom till Varnhem hade vi precis ”avklarat” en husbilsresa längs med Göta kanal. Vi hade planerat att åka ner mot kyrkan och fick tips om att följa Vallevägen, som enligt flera källor ska vara ”Sveriges vackraste väg”. Vi vågar inte gå i god för detta, men vi kan hålla med om att detta är en ovanligt charmig och mysig väg.
Vallebygden ligger mitt emellan Vänern och Vättern och du hittar rätt om du kör vägarna mellan Timmersdala och Varnhem, antingen förbi Öglunda eller förbi Eggby. Här kan du bland annat spana efter ett stort orange ”V” som står för Vallevägen.
Längs med vägen finns en hel rad naturreservat, såsom till exempel Lycke Lilla Höjen naturreservat. Här finns också ett vattenfall (Silverfallet) och en grotta (Jättadalen – Öglunda grotta). Man kan också nöja sig med att snirkla långsamt framåt och exempelvis stanna vid gårdsbutiker och gallerier. En fantastiskt mysig väg! Du kan läsa mer på Vallevägens webbsida.
Varnhems klosterkyrka
Så kom vi då fram till Varnhems klosterkyrka, där vi hade turen att få guidning av två par vänner som bor i närheten. Kyrkan är både ståtlig och vacker, och det är fascinerande att ett sådant imponerande byggnadsverk reser sig i en så liten ort som Varnhem. Man kan säga att kyrkan skvallrar om tiderna då Varnhem var en betydelsefull plats i Sverige. Här kommer lite historia i korthet:
- 1098: Cisterciensorden grundas i Citeaux i Frankrike.
- 1150: En grupp munkar etablerar Varnhems kloster. Marken hade skänkts av den rika och förnäma kvinnan Sigrid, och man började bygga en kyrka i romansk stil.
- 1234: Kyrkan skadades svårt i en brand. Man började istället bygga upp den i unggotisk stil, med koromgång och kapellkrans. Birger Jarl var byggherre (den enda man känner till).
- 1260: Klosterkyrkan invigdes som Sveriges största kyrka.
- 1500-tal: Reformationen och det Nordiska sjuårskriget medförde förfall för kyrkan.
- 1600-tal: Magnus Gabriel de la Gardie fick hela klosteranläggningen av drottning Kristina. De la Gardie restaurerade kyrkan och gjorde den till sin gravkyrka. Han inredde med predikstol, altaruppsats och läktare med en barock orgel. Utanpå lät han bygga strävpelarsystem, centraltorn och två torn på västgaveln. Han skänkte sedan kyrkan till församlingen.
- 1918-1923: Den senaste restaureringen gjorde. Man lät bland annat återställa altaret över Birger Jarls grav i lekbrödrakoret.
- 2002: Birger Jarls grav öppnades igen, för att göra en vetenskaplig analys av de tre skeletten som finns i graven. Undersökningen bekräftade att det troligen är Birger Jarl som ligger i graven, tillsammans med sin son hertig Erik och sin andra fru drottning Mechtild av Danmark.
- Nutid: Klosterkyrkan är församlingskyrka med gudstjänster och förrättningar. Kyrkan besöks också varje år av ett stort antal turister.
Många kyrkor ser man ganska snabbt invändigt, men i Varnhems klosterkyrka kan man spendera en bra stund. Här finns mycket att titta på! Något av det första man lägger märke till är Birger Jarls grav. Lockhällen är prydd med en bild på Birger Jarl, sonen Erik och hustrun Metchild.
Kyrkan är riktigt vacker, med en predikstol och altaruppsats från 1600-talet. Man kan bland annat titta på De la Gardieska minneshallen med statyer av Magnus Gabriel de la Gardie och hans pappa Jacob de la Gardie. Här finns också ett gravrum för Magnus och hans fru Maria Euphrosyne, samt för sonen Gustav Adolf de la Gardie och Elisabet Oxenstierna.
Det finns detaljer precis överallt i kyrkan. Man kan till exempel lägga märke till Birger Jarls huvud med hertigkrona högt upp på en pelare. En annan detalj där vi fastnade med blicken var två döskallar över en port och texten ”Idag konung imorgon död”.
När man går in i gången bakom altaret kommer man till munkarnas bönekapell, som på 1600-talet gjordes om till minnesrum för kungarna Knut Eriksson, Erik Knutsson, Erik Eriksson, Erik Eriksson läspe och halte, Inge den äldre samt Birger Jarl.
Varnhems kloster
Precis utanför kyrkan ligger ruinerna efter Varnhems kloster. Tydliga skyltar finns uppsatta så man ser vilka funktioner de olika rummen hade en gång i tiden. Vill man så kan man även fortsätta vandringen i området, genom att gå den 2 kilometer långa Rosenstigen.
Kata gård – från tiden före munkarna
På höjden bakom Varnhems kloster har arkeologer gjort sensationella fynd som berättar om Varnhem från tiden innan munkarna kom. Här finns ruinen av en av Sveriges allra äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Man har byggt ett tak över platsen, och genom glas kan man titta ner på det som kanske är Sveriges äldsta bevarade rum. Fascinerande!
På platsen finns också en kristen gravplats från 900-talet. Här har man hittat en kvinnas grav, och tack vare en runsten med inskriptioner känner man till namnen: kvinnan heter Kata, hennes man Kättil och hennes bror Torgils. Den fina kistan och runristningen visar att Kata tillhörde samhällets elit. Troligen ägde hon storgården Varnhem under 1000-talets första hälft.
Naturum Hornborgarsjön
Efter besöket vid Varnhems klosterkyrka tog våra vänner med oss till Naturum Hornborgarsjön, som ligger knappt 9 kilometer sydväst om Varnhem. Fågelsjön är förstås framför allt känd för tranorna som kommer på våren, men det finns också många andra fågelarter här. På Naturum finns fina utställningar som berättar om tranorna, fågellivet och om historien kring bevarandet av djurlivet.
I Naturum lilla butik hittade Peter också gäddan Jedi, som han blev väldigt förtjust i. Gäddan fick följa med ”hem” till husbilen där han nu har en hedersplats längst fram.
Vid Naturum finns också restaurang Doppingen. Här blev det en (riktigt god!) lunch med våra vänner tillika lokalguider. Britt-Marie och Lars bloggar på bm.lars.reseblogg och Maria och Göran skrev tidigare på bloggen Magnolia Magis. Väldigt trevligt och mycket skratt!
Ny ställplats i Axvall
Våra vänner Britt-Marie och Lars kände till en helt ny ställplats i Axvall, som precis öppnat och håller på att utvecklas. Vi blev nog några av de allra första gästerna! Vi fick också träffa de supertrevliga ägarna som gärna ville ha tips om hur vi husbilister vill ha det på en ställplats, för att kunna ordna så bra som möjligt.
Ställplatsen ligger vid Axvall IF, med platser både innanför staketet (nära en fotbollsplan) och på utsidan av staketet. Än så länge fanns bara el på platserna på insidan, men det kommer ordnas också på utsidan. Det finns också tillgång till toaletter, duschar, vatten och latrintömning. Man står på gräs, och underlaget är hårt och stabilt. Priset är 200 kr/dygn inklusive el.
Ställplatsen har ett utmärkt läge om man till exempel ska besöka Varnhems klosterkyrka (cirka 5 km och det finns cykelväg). När vi var här var skyltarna lite små och otydliga, men ägarna antecknade noga våra synpunkter, så det är mycket möjligt att skyltarna redan är tydligare! För oss blev det en väldigt trevlig kväll på ställplatsen tillsammans med Britt-Marie och Lars!
Se mer i närheten
Inte långt från Varnhem ligger Gudhem med sin kyrka och klosterruin. På vägen dit kan man också stanna vid Ekornavallen, där man kan se en stor mängd mäktiga forngravar av olika modeller. Det är heller inte alltför långt att ta sig till det fantastiska Läckö slott, och Spikens fiskehamn som ligger strax intill. Ytterligare ett förslag är att upptäcka fina Vänersborg.
Tivedens nationalpark – vandring i vilda skogar
Tivedens nationalpark bjuder på härliga naturupplevelser i vilda skogar med dramatiskt stora stenblock. Här finns…
Wassbackens camping – och slussen i Tåtorp
Wassbackens camping i Töreboda har ett fantastiskt läge vid Göta kanal. Kanalen rinner alldeles intill…
Fin hembygdsgård vid Vättern – välkommen till Brandstorp
Vilken fin hembygdsgård vid Vättern! Vi har besökt Brandstorps hembygdsförening, vilket var överraskande intressant och…
En hotellnatt på Gothia Towers i Göteborg
Den här helgen har vi spenderat en hotellnatt på Gothia Towers i Göteborg. Vi kan…
Abecita Popkonst & Foto i Borås – missa inte!
Abecita Popkonst & Foto är ett spännande konstmuseum som du inte vill missa om du…
Töreboda, Hajstorp och Sveriges minsta färja
Töreboda är en liten ort i Västergötland, som ligger utmed Göta kanal. Här hittar man…
First Camp Hökensås i Tidaholm – natur och fiske
First Camp Hökensås – Tidaholm är en camping för dig som gillar fiske och friluftsliv….
Habo kyrka och Bottnaryds kyrka – fantastiska träkyrkor
Habo kyrka och Bottnaryds kyrka är två helt fantastiskt vackra träkyrkor i Västergötland respektive Småland….
Trollhätte kanal med husbil – en resa längs Göta älv
Trollhätte kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I…
Att göra i Vänersborg – våra 5 bästa tips
Vad kan man göra i Vänersborg? Vi kom hit med husbil efter att vi följt…
Forsvik – Göta kanals äldsta sluss och Forsviks bruk
Forsvik är ett litet samhälle i Västergötland som framför allt är känt för två saker:…
Weekend i Göteborg – norska Hannahs bästa tips
Gästskribent: Hannah Lates Vi hade en fantastisk weekend i Göteborg i samarbete med Göteborg &…
Att göra i Trollhättan – våra 10 bästa tips
Vad kan man göra i Trollhättan som turist? Vi kom hit med husbil direkt efter…
Att besöka Göteborg – weekend med mat och nöjen
Gästskribent: Hannah Lates I samarbete med Goteborg.com gav vi oss ut på en resa genom…
Bruket Street Art – foton från Wargöns bruk i Vänersborg
Bruket Street Art är ett stort område med graffiti och gatukonst vid nedlagda Wargöns bruk…
Att göra i Hjo – 12 tips till trästaden vid Vättern
Vad kan man göra i Hjo? Denna fina lilla trästad vid Vättern är en riktig…
Göta kanal med husbil – stor guide med tips
Göta kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I…
Sjötorp – och slussarna i Norrqvarn
Sjötorp ligger vid Vänern och är platsen där Göta kanal börjar eller slutar, beroende på…
Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg
Gunnebo slott och trädgårdar ligger strax söder om Göteborg och kan besökas året om. Här…
Camping i Mariestad – magiskt på First Camp Ekudden
Sugen på camping i Mariestad? Vi har spenderat ett dygn på First Camp Ekudden –…
Karlsborgs fästning – mäktigt 1800-talsbygge vid Vättern
Karlsborgs fästning skulle byggas på 10 år, men bygget drog ut på tiden och tog…
Att göra i Borås – 15 tips till konst- och textilstaden
Vad kan man se och göra i Borås? Borås är en spännande stad som bjuder…
Gudhems klosterruin i Gudhem, Falköping
Gudhems klosterruin ligger i Västergötland och berättar historien om ett av Sveriges första kloster. Kanske…
Läckö slott – De la Gardies sagoslott vid Vänern
Läckö slott speglar sig i Vänern med sina tinnar och torn, och känns nästan som…
Fakta om varnhem
- Kommun: Skara kommun
- Län: Västra Götalands län
- Befolkning: Cirka 700
- Sevärdheter: Varnhems klosterrkyrka, Varnhems klosterruin och Kata gård
Fakta om Varnhems klosterkyrka
- Invigd: 1150-talet
- Stift: Skara stift
- Församling: Valle församling
- Sevärdheter i kyrkan: Lekbrödraaltaret med Birger Jarls grav, predikstol från 1600-talet, stiftarbild med Birger Jarl i hertigkrona på pelare, dopfunt från 1200-talet, De la Gardieska minneshallen, minnesrum för kungar, högaltare med altaruppsats från 1600-talet med mera.
- Sevärdheter runt kyrkan: Varnhems klosterruin, Kata gård och Rosenstigen (2 km vandringsled runt klosterområdet).
- Service: Café med smörgåsar och bakverk ligger intill kyrkan. På Ryttargården finns information.
- Öppettider och guidning: För information om öppettider och guidning, se Varnhems webbsida.
Hitta till Varnhem
- Bil: Varnhem ligger längs med väg 49, mellan Skara och Skövde.
Solan säger:
Gäddan är hur kul som helst. Ska nog kolla fiskdisken för inköp senare.
Vallevägen, bra tips, vi kommer till trakterna om några veckor….
God fortsatt rull! ?
29 juli 2020 — 8:27
Helena säger:
Kul att ni oxå kommer rulla i krokarna! Vallevägen är fin! ??
29 juli 2020 — 15:18
Maria/Magnolia Magis säger:
Vilket bra inlägg! Du fick med det mesta och mycket där till! Det var en härlig dag även med regnet, och skratt?..nähä?!! Ni är lika goa som ni verkar via bloggen!
29 juli 2020 — 8:48
Helena säger:
Roligt att du gillade inlägget! Och detsamma, superkul att ses! ??
29 juli 2020 — 15:19
Ama de casa säger:
Verkligen en vacker kyrka och så kul att träffa bloggkompisar irl också 🙂
Ha det fortsatt gott!
29 juli 2020 — 9:09
Helena säger:
Visst är det roligt att träffa bloggvänner! Bloggvärlden är bra! ??
29 juli 2020 — 15:19
Ninnie säger:
Fina bilder och så roligt att läsa om ställen som ligger nära mina barndomstrakter!
Såå vackert där -tycker jag förstås… 😉
29 juli 2020 — 9:19
Helena säger:
Kul att vi varit nära dina barndomstrakter! Håller med om att det är fint här!
29 juli 2020 — 15:20
Elisabeth säger:
Varnhems klosterkyrka har vi besökt liksom mycket annat. När vi läste böckerna om Arn, gjorde vi en rundtur för att se hur de olika platserna såg ut i nutid. Därefter har vi gjort många andra turer. Åsele tå är ett ställe vi kan rekommendera ned möjlighet att övernatta på parkeringen. Kul med nya ställplatser och att ni träffat B-m o Lars.
29 juli 2020 — 9:49
Helena säger:
Kul att resa efter platserna i böckerna!!! Tack för tips om Åsele tå! Vi har hunnit svänga vidare, så vi får spara det till ett annat tillfälle!
29 juli 2020 — 15:22
Geddfish säger:
Vad roligt! Nu är ni i mina domäner, om man får säga så 😀 Många äro de gånger som jag varit i Vallbygden och vandrat, varit vid Varnhem, Gudhem och allt däromkring. Kata gård. Ekornavallen, vandrat, övernattat vid Hornborgasjön på olika platser.
Läckö slott och Spiken fiskeläge, där var jag i måndags med dotter och svärson! Där har jag varit hur många gånger som helst. I år har jag gått den oguidade turen två ggr om och man har öppnat upp alla fyra våningar för besökare, fantastiskt.
29 juli 2020 — 10:46
Helena säger:
Jag hör att du känner de här trakterna väl! Då kommer du nog känna igen dig i några fler inlägg som kommer snart också! ??
29 juli 2020 — 15:23
Lena i Wales säger:
Varnhem, en viktig del av ”mitt” landskaps historia. Ett landskap med en rik historia. Kanske Sveriges vagga? Fast där är vi nog inte alla överens. Var ganska engagerad i detta när Dag Stålsjö någon gång på 1980-talet tog upp frågan. Så intressant då. Han bodde ju inte så långt från där jag då bodde, så som historieintresserad drogs man liksom med i det hela.
Trevlig fortsatt resa!
29 juli 2020 — 11:14
Helena säger:
Ja, nog finns det mycket svensk historia i de här trakterna!!! Och tack!
29 juli 2020 — 15:24
Ebba Larsson säger:
Trevlig läsning om vårt närområde! Vallevägen är vacker alla årstider, kanske bäst på våren när fruktträden blommar. I området finns många fina vandringsleder. Ni är sååå välkomna tillbaka! Det var trevligt o lärorikt att träffa er o få prata ställplatser. Tack för alla bra råd som vi fick om AxvallsIF:s ställplats här i byn. Nu kan vi jobba vidare! Välkomna tillbaka när ni har vägarna förbi! Mvh Ebba o Stig Larsson
29 juli 2020 — 11:44
Helena säger:
Roligt att ni uppskattade vårt inlägg! Ett väldigt spännande och intressant besök! Roligt att träffas och lycka till med ställplatsen!
29 juli 2020 — 15:26
Annika i Spanien säger:
Nu körde ni helt rätt! Välkomna ”hem” skulle jag vilja säga, hem till mina trakter 🙂
29 juli 2020 — 11:45
bmlarsreseblogg säger:
Vilket fint inlägg och fina bilder. Att man blir så hemmablind när jag bodde i Varnhem och knappt fattade att vår kyrka där barnen hade luciatåg och skolavslutningar är så otroligt unik.
(Stoppet dagen innan var en riktig fullträff.)
29 juli 2020 — 13:00
BP säger:
Snacka om en klosterkyrka som inte alls ser ut som en sådan. Ett jättehäftigt bygge. Åsså byggnaden vid Naturum går inte av för hackor heller. Annorlunda. Gäddan – är det en grytlapp ? Den är i alla fall betydligt sötare än en riktig gädda som dessutom smakar halsmedicin;-)
29 juli 2020 — 17:37
Matts Torebring säger:
Wow, fantastiskt vilken kyrka. Så många gånger sett skyltarna och bara kört förbi. Ni skapar merarbete åt säkert många av oss.
29 juli 2020 — 18:46
Deciree säger:
Men så synd att vi hunnit för långt uppåt igen för att kunna besöka där som ni gjorde….superfint verkade det vara. Kul med bloggare att umgås med…synd vi inte var där. Kram
29 juli 2020 — 20:29
4000mil säger:
Nu är ni i min systers hemtrakter. Där har jag varit mycket genom åren. Fast mest umgåtts med familj och gjort barn-aktiviteter.
29 juli 2020 — 22:14
Emma, Sol som sol? säger:
Vilken fantastiskt vacker kyrka, gillar själva byggnaden från främst utsidan. Helt klart annorlunda.
Vägen var väldigt vacker, ser så svensk ut.
Trevligt med bloggarträff och att ni kunde hjälpa till med tips på ställplatsen! Det måste vara guld värt för dem och vilken fin reklam de nu har fått ifrån er.
30 juli 2020 — 11:33