Akvedukten i Håverud är ett spektakulärt bygge i Dalsland där väg, järnväg och kanal korsar varandra i luften. Man kan stå länge och titta på båtarna som passerar genom den vattenfyllda plåtrännan. Om man vill kan man också hänga med på båttur från Håverud till Bengtsfors.
Innehållsförteckning
Akvedukten i Håverud
Akvedukten i Håverud är en känd sevärdhet, och vi är kanske många som minns att den har nämnts i skolan. När jag (Helena) skrev om starten på Dalslands kanal i gårdagens inlägg berättade min mamma att hon mindes en ramsa från skoltiden. Hon vet inte vem som skrivit den, men finns det kanske någon annan som känner igen den eller vet vem som ligger bakom?
Över Dalsland går en båt
I en ränna utav plåt.
Ångtågs rök och bilars lukt
Korsa samma akvedukt.
Håverud
Håverud ligger vid Dalslands kanal i Melleruds kommun, på den västra sidan om Vänern.
Akvedukten i Håverud – ett ”galet” projekt
Det finns många akvedukter i världen, men ingen ser ut som den i Håverud. De flesta akvedukter är konstruerade som romerska stenvalvsbroar eller med överbyggnader av gjutjärnsrännor. Akvedukten i Håverud sticker ut genom at vara tillverkad i plåt. Dessutom korsas den av en vägbro och en järnvägsbro, vilket inte gör platsen mindre spektakulär.
När man på 1800-talet ville bygga ihop det dalsländska sjösystemet till en kanal mötte man i Håverud en utmaning. Klippväggarna var branta, forsarna var vilda och de tidiga ritningarna visade att man skulle behöva lasta om och ta sig förbi Håverud med hjälp av hästdriven järnväg.
Ingenjören Nils Ericson gav inte upp så lätt och presenterade en helt annan, närmast galen, lösning. Om han inte varit en så stark auktoritet inom kanal- och järnvägsbyggen hade man antagligen skrattat åt det hela. Men Nils Ericson var inte vem som helst. Han hade gott rykte i branschen och hade till och med varit lärling åt självaste Baltzar von Platen. Man valde att lyssna!
Nils Ericson föreslog att man skulle bygga en akvedukt i en lång plåtränna. Projektet genomfördes och resulterade i en 33,5 meter lång ränna, sammanfogad av 33 000 nitar. Akvedukten invigdes, tillsammans med hela Dalslands kanal, av kung Carl XV år 1868. Sedan dess har inte en enda av de 33 000 nitarna behövt bytas. Det kan man kalla kvalitet!
Att kolla på akvedukten i Håverud
Det är verkligen fascinerande att kolla på akvedukten i Håverud. Man har bland annat bra utsikt från bilvägen, varifrån man kan titta ner både på rännan och på järnvägen. När vi stod här passerade både småbåtar och kanoter.
Om man går över vägen har man utsikt också åt andra hållet. Härliga vyer också åt det hållet, även om det inte inkluderar några akvedukter.
Det finns också en liten utsiktsplattform halvvägs upp till bilvägen. Här har man också utmärkt utsikt.
Det ”optimala” är kanske att se både båt och tåg (eller rälsbuss som det egentligen är) passera samtidigt. Vi tänkte att det skulle bli coolt på foto och såg till att skaffa en tågtidtabell. Tågen går dock bara några enstaka gånger per dag, så man ska ha tur om en båt ska passera exakt samtidigt. Sådan tur hade vi inte, men vi fick i alla fall chansen att stå och spana på turistbåten Dalslandia, medan hon passerade rännan. Ett helt klart underhållande skådespel!
Båtturer mellan Håverud och Bengtsfors
Ett annat sätt att uppleva akvedukten i Håverud är att göra en dagstur med någon av kanalbåtarna M/S Dalslandia, M/S Storholmen eller M/S Nils Ericson. Då startar man i Håverud på förmiddagen och åker till Bengtsfors. Där kan man om man vill ta tåget (rälsbussen) tillbaka till Håverud. Enligt flera vi pratat med ska detta vara en riktigt trevlig tur!
Slussarna i akvedukten
Det finns inte bara en akvedukt i Håverud, utan också sammanlagt fyra slussar. Här kan man kika på slussning och man kan också se när den stora tågbron öppnas.
Glashytta och tomtemuseum
Precis intill slussarna ligger Dalsland Center med turistbyrå och utställningshall. Här kan man bland annat äta på Håfveruds Brasseri och det finns även möjlighet att hyra kanoter. Det finns en glashytta och man kan titta på, eller köpa, glaskonst. Här gjordes också reklam för det tomtemuseum (!) som ligger i Skållerud, där man kan se flera hundra tomtar, varav den äldsta är från 1800-talet.
Kanalmuseet
I det underbara sommarvädret kändes det lagom för oss att besöka ett museum, och vi valde att kika runt på Kanalmuseet. Vi betalade 50 kronor var för att gå in här, och det var det definitivt värt tyckte vi.
På museet får man lära sig om livet runt kanalen förr i tiden, och det är snyggt presenterat med fina miljöer och korta texter på väggarna som ger människorna från förr en röst. Vi gillade det här museet!
Camping i Håverud
Håveruds camping har ett utmärkt läge, strax intill kanalen och akvedukten i Håverud. Ett annat alternativ om man reser med husbil är att stå på ställplatsen i Upperud, ungefär 2,5 kilometer från Håverud. Båda platserna var fulla när vi kom fram, så vi ställde oss på en vanlig parkering. Under kvällen fick vi sällskap av ytterligare en husbil som inte hittade någon ledig plats.
Se mer i närheten
Om du vill följa hela Dalslands kanal kan du starta i Köpmannebro och Upperud, och sedan fortsätta till Dals Långed och Bengtsfors.
Köpmannebro och Upperud – starten på Dalslands kanal
Köpmannebro slusstation kan beskrivas som porten till Dalslands kanal. Här finns kanalens både första och största…
Dalslands kanal med husbil – Guide med tips
Dalslands kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I somras…
Bengtsfors i Dalsland – slussar, museum och kanalbåtar
Bengtsfors ligger längs med Dalslands kanal, och vi kom hit med husbil efter våra besök vid…
Dals Långed – charmigt vid Dalslands kanal
Dals Långed är en liten ort längs med Dalslands kanal. Vi hade inga höga förväntningar, men…
Har du varit vid akvedukten i Håverud?
Tyckte du att det var lika fascinerande som vi tyckte?
Fakta om akvedukten i Håverud
- Kommun: Melleruds kommun
- Län: Västra Götalands län
- Landskap: Dalsland
- Färdigställande: 1868
- Ingenjör: Nils Ericson
- Plåtrännans längd: 33,5 meter
- Antal nitar: 33 000
- Kanalbåtar som trafikerar Håverud – Bengtsfors: M/S Dalslandia, M/S Storholmen och M/S Nils Ericson
- Läs mer: Du hittar mer information hos Västsverige
Fakta om slussarna i Håverud
- Antal slussar: 4 (nummer 4-7)
- Nivåskillnad: 9,9 meter
- Tidsåtgång: 1 timme
- Tekniska fakta: Efter den nedersta slussen följer en kortare kanalsträcka och därefter en dubbelsluss.
Se och göra i Håverud
- Glashyttan Håverud, Kanalvägen 8-4
- Håfveruds brasseri, Kanalvägen 4
- Kanalmuseet, Museivägen 3
- Nordiska tomtemuseet, Skållerud 7
Hitta till akvedukten i Håverud
- Bil: Kör norrut från Vänersborg (cirka 57 km) eller sydväst från Karlstad via Säffle (cirka 119 km).
Geddfish säger:
SÅ fina bilder från vackra Håverud! Tänk, att där bodde jag ett år. Jobbade och traskade runt i de vackra omgivningarna. 18 år.
Dialektalt sa man Håvre, Uppre och det större Åsen (Åsensbruk), där fanns mina kompisar. Någon camping fanns mig veterligt inte då.
Kul att se alla bilder 😀
06 augusti 2020 — 9:04
Helena säger:
Roligt att du gillade våra bilder från Håverud! Kul att höra hur platserna kallades ”internt” 😉 Eller kanske fortfarande kallas…?
06 augusti 2020 — 18:53
JoY säger:
Tack för ett väldigt fint inlägg och bilder. Kul med drönarbilderna. Vi har varit där men för väldigt länge sedan, skulle nog behövas en resa tillbaka.
Ha en fortsatt fin tur.
06 augusti 2020 — 17:25
Helena säger:
Roligt att inlägget och bilderna uppskattades! Vi behövde faktiskt inte använda drönaren. Man kommer så högt upp på bilbron så man får uppifrån-vyerna där, bra när man vill fota! 🙂
06 augusti 2020 — 18:54
bmlarsreseblogg säger:
Vi känner en viss nostalgi när vi ser bilderna från Håverud. 2015 var vi där med min pappa sista sommaren han levde. Han ville så gärna åka till fina Dalsland så det blev ett fint minne.
06 augusti 2020 — 20:50
Helena säger:
Fint minne!!
07 augusti 2020 — 8:45
BP säger:
WOW! har aldrig sett nåt liknande. Vilken konstruktion! Å drönarbilderna är ju bara så spännande att titta på.
06 augusti 2020 — 21:17
Helena säger:
Det är faktiskt helt otroligt! Särskilt med tanke på när det byggdes. Och det fina är att vägbron är så hög att vi kunde fota därifrån (behövde alltså inte drönaren ;))
07 augusti 2020 — 8:46
Hasse säger:
Hej på er?
Vad har ni för kamera när ni tar era bilder?
07 augusti 2020 — 8:42
Helena säger:
Hej Hasse! Efter att vi skaffade iPhone 11 har vi i stort sett övergett kameran och använder bara telefonen. I stort sett alla våra bilder från de senaste månaderna är alltså tagna med iPhone 11.
07 augusti 2020 — 8:49
Hasse säger:
OK, intressant.. Går i samma tankar, vad upplever ni är bra med den?
08 augusti 2020 — 10:52
Helena säger:
Fotona blir extremt mycket bättre än med tidigare mobiler. Man kan också redigera i fotoappen, vilket funkar bra tycker jag. Det enda som inte blir riktigt bra fotomässigt är om man vill zooma något långt bort. Då är forfarande en riktig kamera bättre.
08 augusti 2020 — 11:03
4000mil säger:
Häftigt! Detta skulle helt klart kunna få mig att packa väskan och åka till Dalsland!
07 augusti 2020 — 10:41
Daniel på FlyingDryden säger:
Jag har sagt det länge och säger det igen – Dalsland är nog Sveriges mest underskattade landskap!
08 augusti 2020 — 12:38
Lena - gott för själen säger:
Haha, man brukar ju prata om kanalplåt, men jag har aldrig hört talas om plåtkanal förr. Vilken galenskap… som visade sig fungera alldeles utmärkt. Ja jisses vilken kvalitet på de nitarna!
Kram Lena
10 augusti 2020 — 8:52