Vad kan man göra i Trollhättan som turist? Vi kom hit med husbil direkt efter vårt besök i Vänersborg eftersom vi bestämt oss för att följa Trollhätte kanal och Göta älv. Förutom att vi planerat att se slussar hade vi inga speciella förväntningar, men Trollhättan överraskade verkligen!
Innehållsförteckning
På besök i Trollhättan
Trollhättan har vuxit fram vid Göta älv och de mäktiga Trollhättefallen. Här har man byggt slussleder i tre omgångar, drivit industrier och tillverkat Saab-bilar. Vi kom hit helt förutsättningslöst och började med att leta upp en ställplats för vår husbil, vilket vi hittade nära slussområdet.
Trollhättan ligger i Västergötland, knappt 15 kilometer söder om Vänersborg.
Vad kan man göra i Trollhättan som turist?
Ja, vad kan man göra i Trollhättan som turist? Vi spenderade två dagar i staden, och här är våra bästa tips. Fyll gärna på med en kommentar!
1. Hänga i slussområdet
Slussområdet är ett trevligt område med både nya och gamla slussar, gästhamn, båtar, slusscafé och glasskiosk. Så här på sommaren är det riktigt skön semesterstämning här, och man kan lätt spendera några timmar med att titta på båtar, fika och äta glass. I vanliga fall kan man också besöka Kanalmuseet här, men sommaren 2020 håller museet stängt på grund av pandemin.
2. Se de gamla slusslederna
I Trollhättan finns inte bara en slussled, utan tre. Här finns nämligen också två äldre slussleder, som inte längre används. Den äldsta slussleden är byggd 1794-1800, och inkluderar totalt 8 slussar. Slussleden betraktades på sin tid som världens åttonde underverk.
Efter en tid blev den första slussleden för liten, och man insåg att man behövde bygga en ny led för större båtar. Slussled nummer 2 byggdes under åren 1838-1844, efter samma mått som Göta kanals slussar.
3. Titta på slussning
Efter ytterligare en tid blev även den andra slussleden för liten, och man fick bygga en tredje. Denna är från 1916, och ersatte de båda äldre slusslederna. Här slussar både fritidsbåtar och stora fraktfartyg, och på något sätt sugs blicken ideligen mot skådespelet.
Den sluss som används idag tar båtar som är 90 meter långa, 13,7 meter breda och 5,7 meter djupa. Det är riktigt fascinerande att se de här stora fartygen slussa. Mäktigt!
4. Ta en båttur på Göta älv
Under sommarmånaderna gör M/S Elfkungen turer längs Göta älv. Våra husbilsgrannar på ställplatsen bokade in sig på en räkkryssning, och vi var bra sugna på att hänga på. Sedan insåg vi att vi behövde jobba vid datorerna på kvällen, så det blev ingen kryssning. Men trevligt verkar det!
5. Upptäcka staden med cykel
Trollhättan passar bra att upptäcka på cykel. Vi tog våra elcyklar runt slussområdet, till Trollhättefallen och till centrum. Större delen av tiden cyklar man längs vatten (det flyter verkligen vatten överallt genom Trollhättan!) och det är fint att cykla.
Vi cyklade bland annat förbi Trollhättans kyrka, som ligger väldigt vackert omgiven av vatten.
6. Uppleva fallpåsläpp och fallområdet
Trollhättan är omtalat för de mäktiga Trollhättefallen, som brakar loss vid specifika tider då man öppnar vattenportarna för fallpåsläpp. Sommaren 2020 är fallpåsläppen inställda, så detta kunde vi tyvärr inte se. Vi har, med tillåtelse, lånat en bild från Visit Trollhättan Vänersborg, som visar hur det kan se ut.
Vi tog oss dock till Oskarsbron där man har utsikt över fallområdet. Varför Peter pekar på Christopher Polhem? Vetenskapsmannen Polhem (1661-1751) ritade två slussleder, en vid Brinkebergskulle och en förbi de 30 meter höga Trollhättefallen. Det senare projektet var en stor utmaning som stötte på stora problem och olyckor, och senare övergavs för en helt ny slussled.
Strax intill fallen hittar man Kungsgrottan, som kan sägas vara Trollhättans egen gästbok för kungabesök genom tiderna.
7. Beundra utsikten från Kopparklinten
Om du vill ha en riktigt häftig utsikt ska du ta dig till Kopparklinten, som ligger strax ovanför Trollhättefallen, om man följer bilvägen och sedan promenerar. Vi hade både bra och dåligt väder i Trollhättan, och som du ser råkade vi ta oss till Kopparklinten när det var riktigt uselt väder.
Vi lyckades ändå ta en hyfsad bild på utsikten. (Ja, bilden är redigerad för bättre och gladare färger!).
8. Besöka SAAB car museum
En perfekt aktivitet när det regnar är att besöka Saabmuseet. Det spelar egentligen ingen roll om man är intresserad av bilar eller inte, det här är svensk historia! På museet kan man se allt från de äldsta modellerna till de nyaste. Man kan också se modeller som utvecklades men aldrig tillverkades för försäljning, racerbilar och olika udda objekt som båtar och postbilar.
9. Utforska Innovatum-området
Saab Car Museum ligger i det som kallas Innovatumområdet. Här står industribyggnaderna från verkstadsföretaget NOHABs glansdagar, men idag är lokalerna fyllda med annat. Förutom bilmuseet hittar du Trollhättans konsthall här, samt en bevarad smedja från NOHAB-tiden. Barnfamiljer uppskattar kanske också Innovatums Science Center.
10. Promenera längs Walk of Fame
Trollhättan är för många känt som Trollywood, tack vare att ”Film i Väst” har sin inspelningsstudio här. Flera stora svenska och nordiska filmer har spelats in här, och många kända skådespelare har besökt Trollhättan. Man kan inte besöka inspelningsstudion, men man kan däremot promenera längs ”Walk of Fame” på Storgatan. Precis som i Hollywood finns stora stjärnor i marken, som visar filmstjärnor som varit på besök.
Jag (Helena) såg till att fotografera mig tillsammans med min namne Helena Bergström (ja, jag heter Bergström i efternamn). Andra kända namn vi lade märke till var bland annat Pernilla August, Rolf Lassgård, Mikael Persbrandt, Stellan Skarsgård, Lena Olin och Nicole Kidman.
Mer att göra i Trollhättan
Det finns förstås mer att se och göra i Trollhättan! Turistbyrån nämner bland annat att man kan vandra i naturområdet Älvrummet, som kopplar samman fallområdet med slussarna. Man kan också fiska i Göta älv och i vanliga fall kan man gå guidade turer på den tidigare Olidans vattenkraftstation (inställt 2020). Turistbyrån gör också reklam för Trollhättan som ”lekplatsstad”, med olika spännande lekplatser för barn. Kanske har du fler tips?
Ställplatser i Trollhättan
Det finns en ställplats alldeles intill slussområdet, och här stod vi. Vi tyckte att detta var en utmärkt plats med fin utsikt över kanalen och bra service i form av el, möjlighet att fylla vatten och tömma grå- och svartvatten, samt toaletter (dock på andra sidan slussen). Härifrån har man gångavstånd till slussområdet och Innovatum-området, samt cykelavstånd till centrum. Priset är 200 kronor/dygn, vilket vi tyckte var helt ok.
Om du inte behöver service, eller om det är fullt, finns numer också en enkel och kostnadsfri ställplats med några platser inom slussområdet. Platsen heter ”Gården Åker”.
Se mer i närheten
Inte långt från Trollhättan hittar du Vänersborg. Det är heller inte alltför långt till Västkusten, med platser som Orust, Lysekil eller Hamburgsund. Om du hellre vill resa mot Vänern kan du besöka vackra Läckö slott.
First Camp Hökensås i Tidaholm – natur och fiske
First Camp Hökensås – Tidaholm är en camping för dig som gillar fiske och friluftsliv….
Karlsborgs fästning – mäktigt 1800-talsbygge vid Vättern
Karlsborgs fästning skulle byggas på 10 år, men bygget drog ut på tiden och tog…
Läckö slott – De la Gardies sagoslott vid Vänern
Läckö slott speglar sig i Vänern med sina tinnar och torn, och känns nästan som…
Wassbackens camping – och slussen i Tåtorp
Wassbackens camping i Töreboda har ett fantastiskt läge vid Göta kanal. Kanalen rinner alldeles intill…
Bruket Street Art – foton från Wargöns bruk i Vänersborg
Bruket Street Art är ett stort område med graffiti och gatukonst vid nedlagda Wargöns bruk…
Töreboda, Hajstorp och Sveriges minsta färja
Töreboda är en liten ort i Västergötland, som ligger utmed Göta kanal. Här hittar man…
Trollhätte kanal med husbil – en resa längs Göta älv
Trollhätte kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I…
Camping i Mariestad – magiskt på First Camp Ekudden
Sugen på camping i Mariestad? Vi har spenderat ett dygn på First Camp Ekudden –…
Att besöka Göteborg – weekend med mat och nöjen
Gästskribent: Hannah Lates I samarbete med Goteborg.com gav vi oss ut på en resa genom…
Tivedens nationalpark – vandring i vilda skogar
Tivedens nationalpark bjuder på härliga naturupplevelser i vilda skogar med dramatiskt stora stenblock. Här finns…
Forsvik – Göta kanals äldsta sluss och Forsviks bruk
Forsvik är ett litet samhälle i Västergötland som framför allt är känt för två saker:…
Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg
Gunnebo slott och trädgårdar ligger strax söder om Göteborg och kan besökas året om. Här…
Gudhems klosterruin i Gudhem, Falköping
Gudhems klosterruin ligger i Västergötland och berättar historien om ett av Sveriges första kloster. Kanske…
Att göra i Borås – 15 tips till konst- och textilstaden
Vad kan man se och göra i Borås? Borås är en spännande stad som bjuder…
Fin hembygdsgård vid Vättern – välkommen till Brandstorp
Vilken fin hembygdsgård vid Vättern! Vi har besökt Brandstorps hembygdsförening, vilket var överraskande intressant och…
Habo kyrka och Bottnaryds kyrka – fantastiska träkyrkor
Habo kyrka och Bottnaryds kyrka är två helt fantastiskt vackra träkyrkor i Västergötland respektive Småland….
Weekend i Göteborg – norska Hannahs bästa tips
Gästskribent: Hannah Lates Vi hade en fantastisk weekend i Göteborg i samarbete med Göteborg &…
Att göra i Vänersborg – våra 5 bästa tips
Vad kan man göra i Vänersborg? Vi kom hit med husbil efter att vi följt…
Sjötorp – och slussarna i Norrqvarn
Sjötorp ligger vid Vänern och är platsen där Göta kanal börjar eller slutar, beroende på…
Abecita Popkonst & Foto i Borås – missa inte!
Abecita Popkonst & Foto är ett spännande konstmuseum som du inte vill missa om du…
Göta kanal med husbil – stor guide med tips
Göta kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I…
Att göra i Hjo – 12 tips till trästaden vid Vättern
Vad kan man göra i Hjo? Denna fina lilla trästad vid Vättern är en riktig…
Varnhem – Varnhems kloster och klosterkyrka
Varnhem ligger i Västergötland och här hittar du Varnhems klosterkyrka och ruinerna av Varnhems kloster,…
En hotellnatt på Gothia Towers i Göteborg
Den här helgen har vi spenderat en hotellnatt på Gothia Towers i Göteborg. Vi kan…
Fler tips på saker att göra i Trollhättan?
Trollhättan överraskade verkligen positivt! Har du också varit här? Vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Trollhättan?
Fakta om Trollhättan
- Kommun: Trollhättans kommun (en mindre del ligger i Vänersborgs kommun)
- Län: Västra Götalands län
- Landskap: Västergötland
- Folkmängd: Cirka 60 000 (2020)
- Namnet: Namnet Trollhättan kommer från själva fallet och användes från början bara för fallet. På Slottsön i Göta älv fanns under medeltiden en fästning som kallats Edsborg, Ekholms slott eller Ekeholms slott. Idag finns namnet ”Edsborg” som namn på fotbollslagets FC Trollhättans hemmaarena. Ett annat tidigt namn på orten är Stora Edet, för att skilja platsen från Lilla Edet.
Att göra i Trollhättan
- Sevärdheter: Fallpåsläpp i Trollhättefallen (inställt 2020), gamla och nya slussleder, utsikt från Kopparklinten, Walk of Fame, Skulpturrundan med mera.
- Museum: Saab Car Museum, Kanalmuseet (stängt 2020), Innovatum Science Center, Trollhättans konsthall, Olidan kraftstation (guidningar inställda 2020), Höljebacka brandmuseum, friluftsmuseet Forngården med mera.
- Aktiviteter: Vandra, cykla, fiska, se slussning, åka båtturer på Göta älv med mera.
- Naturupplevelser: Naturområdet Älvrummet med olika vandringsleder (t.ex. Kärlekens stig)
- Läs mer: Du hittar mer information hos Västsverige.
Trollhättans historia
- 1000-talet: I harald Hårdrådes saga nämns att norska flottans båtar drogs förbi fallen, med hjälp av dragrännor, vintern 1063/1064.
- Medeltid: Kvarn- och sågverksamhet bedrevs där centrum nu ligger.
- 1752: Kanalen Karls grav färdigställdes.
- 1753: Polhems slussled stod klar.
- 1754: Ekeblads sluss stod klar och invigdes av kung Adolf Fredrik.
- 1844: Större slussar, som byggdes under Nils Ericson, stod klara.
- 1847: Nydqvist & Holms mekaniska verkstad (senare Nohab) etablerade sig och drog nytta av kraften i älven.
- 1860: Orten blev så stor att Trollhättans socken bildades. Namnet Stranna byttes mot Trollhättan.
- 1905: Staten köpte Trollhätte Kanal AB vilket senare blev Vattenfall.
- 1914: Olidans kraftstation stod klar.
- 1916: De ne nuvarande slussarna stod klara, och de båda äldre slussystemen togs ur bruk.
Elisabeth säger:
Trollhättan och slussarna har vi besökt 2 gånger med husbil och övernattat där. Det vi har kvar att se är ner de släpper på vattnet i fallen!
02 augusti 2020 — 8:27
Helena säger:
Kul att ni varit här! Fallen har vi som sagt också kvar!
02 augusti 2020 — 14:05
Herr Nilssons Fru säger:
Who vilka fina bilder. Fartyget på första bilden ser ut att ha små små marginaler att ta sig fram i vattnet. en aning trångt.
Vi körde SAAB tidigare men gick över till Volvo när SAAB försvann, så åker vi till Trollhättan blir ett besök på SAAB museet ett givet besök.
Tack för all info och alla fina bilder.
Kramiz
02 augusti 2020 — 9:48
Helena säger:
Tack! Roligt att du gillar bilderna! Visst ser det trångt ut. Många stora fartyg går där, fascinerande!
02 augusti 2020 — 14:06
Ninnie säger:
Så roligt att se bilder från Trollhättan! Där har jag varit mycket, min son har bott där. Slussområdet är jättefint! I Trollhättan finns också Innovatum, på NOHAB:s industiområde, där man kan få upptäcka och testa teknik, media, naturvetenskap. mm. Jätteroligt ställe dit jag ofta gick med mitt äldsta barnbarn när de bodde i Trollhättan.
02 augusti 2020 — 9:56
Helena säger:
Ah, då är detta kända trakter för dig! Jättefint tyckte vi! Vi gick runt i Innovatum-området, kan tänka mig att Science Center är kul med barn!
02 augusti 2020 — 14:09
Geddfish säger:
Fina bilder från Trollhättan! Den stan ligger mig varmt om hjärtat. Jag växte upp i Vårgårda, första jobbet i Håverud, vid Dalslands kanal (rekommenderas), sen flytt till Trollhättan, sekreterarjobb på NOHAB, sedan Försäkringskassan. Bodde här i nio år och gillade verkligen stan men villabygge i Mellerud lockade.
Det blev många utflykter till slussarna och omgivningarna. Min pappa älskade att åka till ”Fallens Dag” då de släppte på alla vattenmassor, mäktigt 😀
Jag önskar er fortsatt trevlig resa!
02 augusti 2020 — 10:33
Helena säger:
Roligt att höra att du gillar bilderna! Fallens dag har vi hört om, låter kul! Och Håverud, ja, får se om vi hittar dit 😉
02 augusti 2020 — 14:10
Hasse säger:
😉
02 augusti 2020 — 14:11
Matts Torebring säger:
Jag saknar Trollhätteglass. I dag är det i stort sett bara GB och Sia glass samt lite Nestlé ute i Europa.
02 augusti 2020 — 17:12
Hasse säger:
Håller med, men visst finns det mer glass att välja på. Många lokala som växer fram. t ex Engelholm, Grenna och liknande. dej
03 augusti 2020 — 12:41
BP säger:
Imponerande bilder speciellt rubrikbilden och Trollhättefallen. Synd att ni inte kunde se spektaklet irl för det måste vara riktigt maffigt.
02 augusti 2020 — 21:53
Maria / Magnolia Magis säger:
Wow!! Så häftigt med de stora lastfartyg!! Trots många turer har vi ännu inte stannat och sett dom. Nästa gång! Även SAAB museet måste kikas på. Kopparklinten har vi däremot varit vid.Härlig utsikt! Mer att göra i Trollhättan? För oss är det att hälsa på barn och barnbarn.?
02 augusti 2020 — 22:44
Jan Sjöberg säger:
Fina bilder på en fin stad. Tack.
05 augusti 2020 — 11:43