Hur är det att åka på kryssning med Viking Line i coronatid? Det har vi testat! I torsdags gav vi oss av på kryssning med Viking Cinderella – en coronaanpassad resa med massor av fantastisk mat á la Svenska Kocklandslaget.
Innehållsförteckning
Kryssning med Viking Line i coronatid
Vi blev inbjudna till en pressresa för att uppleva höstens första weekendkryssning med Viking Cinderella. Eftersom Viking Line gjort flera anpassningar för att minska smittorisk och eftersom Svenska Kocklandslaget står bakom flera av matsatsningarna ombord så lät det riktigt lockande. Vi har inte åkt på den här typen av resor på länge och var verkligen taggade när vi gick ombord.
Härligt på däck på viking Cinderella
Vi inledde kryssningen med att gå upp på däck och titta på utsikten medan Viking Cinderella långsamt gled ut ur Stockholm. Så fantastiskt vackert det är i vattnen runt Stockholm!
En sak som vi uppskattar med pressresor är att vi får chans att träffa gamla och nya vänner. Nu fick vi chans att träffa vår resebloggarkollega Christian, från Matochresebloggen. Vi har inte träffats på länge, så vi lovar att vi hade mycket att prata om. Fantastiskt roligt att ses igen!
Vilt- och skaldjursbuffé á la Svenska kocklandslaget
Svenska Kocklandslaget står bakom den nya vilt- och skaldjursbuffén som serveras ombord. På bilden ser du Fredrik Andersson, som är Team manager för kocklandslaget. Han berättade för oss om buffén, och om de nya rutinerna för att ”coronasäkra” serveringen. För att minimera smittorisk har man nu följande rutiner:
- Ett mindre antal gäster släpps in åt gången, så att det inte ska bli trängsel.
- I början av buffén finns handsprit.
- Man tar inte själv från buffén (förutom färdiga smakportioner serverade i glas) , utan serveringspersonal lägger upp det man önskar.
- Serveringspersonalen har munskydd, visir och handskar.
På buffén finns massor av härliga skaldjur och andra läckerheter. Förutom skaldjur och vilt finns det ovanligt mycket grönt på buffén. Många av läckerheterna är serverade i små glas, som man alltså får lov att ta själv. Hur det smakade? Det vet vi inte. Vi fotade bara, eftersom vi var inbjudna till en ännu lyxigare tillställning.
En drink innan maten
Innan det var dags för oss att äta tog vi ett glas bubbel i den lilla prosecco-baren. Den här baren gillar vi, alltid ett favoritställe när vi är ombord på Viking Cinderella!
3-rätters middag á la Svenska kocklandslaget
Så var det då dags för oss att äta! Svenska Kocklandslaget står inte bara bakom vilt- och skaldjursbuffén utan serverar även den 3-rättersmeny som de kom tvåa med i Culinary Olympics i Stuttgart i början på året. Man kan nu äta hela OS-menyn i restaurang Seaview för 470 kronor/person.
Menyn startar med en liten ”amuse” i form av en stekt brioche med tuppleverkräm, kantareller, ättiksgelé och riven lagrad ost. Helt fantastiskt god!
Förrätten är en kall bakad torskrygg med grönärtskräm, löjrom och ostronsallad. Till huvudrätt serveras hjortfilé, rotsellerikräm och ragu på Gotlandslinser. Kalaset avslutas med hallonmousse och glass smaksatt med tonkaböna tillsammans med mjölkchokladcrisp, kolasås och hallonkräm. Behöver vi säga att middagen var fantastisk?
Underhållning
Det finns en hel del underhållning att välja på och man har bland annat jobbat på att erbjuda olika sorters underhållning samtidigt, för att sprida ut gästerna på olika ställen i fartyget. Tony Irving har även förut erbjudit danslektioner ombord. Den nya ”coronasäkrade” varianten innebär att Irving håller privata danslektioner för endast ett par åt gången.
Vi gick till nattklubben när vi ätit klart, och överraskades av väldigt bra underhållning. Storbandsjazzen var riktigt bra. Kanske kändes det också lite extra kul för att det var så längesedan man hört livemusik.
Chris Andersson och Anton Körberg var också riktigt bra. Hur man gjort för att ”coronasäkra” nattklubben då? Jo, man får köa med distans till baren, och på dansgolvet finns stolar placerade med avstånd, så man får sitta istället för att dansa. Trots detta blev det nog lite trångt på några ställen i lokalen. Vi upplevde dock att det gick utmärkt att hålla distans om man så önskade.
Brunch
Nästa morgon möttes vi alla för brunch i buffetrestaurangen. En skillnad nu från förr är att man serverar brunch istället för frukost, och denna pågår alltså längre. Här finns allt från klassisk frukost till lite mer överraskande inslag, som räkcocktails och Skagen på kräftstjärtar.
Brunchbuffén fungerar precis som middagsbuffén, det vill säga serveringspersonalen lägger upp åt en, bortsett från smakportioner i glas. Vi tyckte att det kändes både lugnare och trevligare än vad det brukar göra vid bufféer. Dessutom innebär detta nya sätt att servera att det blir mindre matsvinn.
Vi valde den här gången en ganska klassisk frukost. Vi kan meddela att äggröran var riktigt god. Den där lilla kräftskagen i glaset var också en höjdare!
Det finns också ett bord med sötsaker på brunchen, där man hittar allt från ost och havtornssylt till pannkakor och chokladpudding. Vi är inte så mycket för sötsaker, men jag (Helena) var tvungen att prova en ”shot med lakritsmousse och turkisk peppar”.
Besök på bryggan
Vi som var inbjudna på pressresa fick chans att besöka bryggan och ställa frågor till kaptenen, eller befälhavaren som det heter, Carsten Carlsson. Alltså, vilken fantastisk utsikt man har där uppe! De där gula vimplarna som pekar finger? Vi undrade förstås om man visar de för andra båtar om man blir irriterad. Men nej, om vi ska tro kaptenen så hänger de mest på väggen som en rolig grej …
Shopping och Taxfree
Efter besöket på bryggan hade vi fortfarande tid över, och då passade vi på att kika lite i butikerna. Vi kollade in en pop up-butik med kläder och handlade lite på texfreen. För vår del blev det bara någon enstaka flaska eftersom vi skulle åka kommunalt hem. Vi fick dock ett tips, som vi vill dela med oss av.
Om man vill handla mer (och slippa åka kommunalt) kan man, mot en mindre kostnad, köra ombord med sin bil på färjan. Man kan då förbeställa varor, och få dessa levererade till bilen. För egen del funderar vi på att nästa gång köra ombord med våra elcyklar. Vi har ju en låda på Peters cykel, som vi skulle kunna packa i.
Lunch
Sist men inte minst hann vi med en lunch på restaurang Seaview. Det blev en stor och lyxig räkmacka tillsammans med en öl. En perfekt avslutning på en ovanligt trevlig kryssning!
Kryssning med Viking Line i coronatid – åtgärder för ökad säkerhet
Så, vad gäller för kryssning med Viking Line i coronatid? Här är exempel på säkerhetsåtgärder som vidtagits:
- Max 50 % av maximalt passagerarantal tillåts
- Intensifierade städrutiner
- Markeringar för social distansering
- Handsprit finns tillgängligt i terminaler och ombord
- Ingen luft återanvänds i ventilationssystemen ombord
- Plexiglas har installerats i kassor och informationsdiskar
- Restaurangverksamheten har anpassats (begränsat antal gäster, nya rutiner i buffén etc.)
- Underhållningen är anpassad (inga dansband, sittande publik etc.)
- Gemensamma badutrymmen på spa håller stängt
Kryssning med Viking Line i coronatid – höstens kryssningar
I höst kan man kryssa med Viking Cinderella på helgerna, från Stockholm till Mariehamn och tillbaka. Man kan också göra dagskryssningar med Rosella Kapellskär-Mariehamn-Kapellskär. Dessutom går reguljärtrafik till Mariehamn och Åbo, men observera att Finland för närvarande har inreserestriktioner. För kryssningar med Viking Cinderella gäller följande i höst:
- Tidsperiod: Weekendkryssningar 20/8-20/12 2020
- Utresa: Torsdagar, fredagar och lördagar kl. 17:30 (tillbaka nästa dag 14:30)
- Kryssningskoncept: Fokus på matupplevelsen (bland annat i samarbete med Svenska Kocklandslaget)
- Underhållning: Anpassad för sittande publik (t.ex. akustiska uppträdanden och stand up)
- Parkering: 270 parkeringsplatser ombord för den som vill undvika kollektivtrafik
- Mer info: Du kan läsa mer om kryssningarna på Viking Lines webbsida.
Ama de casa säger:
Inte utan att det drar i kryssningsådran… Såg helt fantastiskt bra och trevligt ut 🙂
23 augusti 2020 — 8:52
Helena säger:
Kan förstå det! 🙂 En väldigt trevlig och rolig kryssning! Och så är man kanske lite ”utsvulten” på den här typen av upplevelser oxå 😉 Hoppas ni kommer iväg på någon kryssning framöver!
23 augusti 2020 — 10:37
Lisa säger:
Så lyxigt det verkar vara. Underbart för er att få testa kocklandslagets mat. Brunchen skulle jag nog gå loss på direkt är liksom som mest sugen på mornarna.
23 augusti 2020 — 9:13
Helena säger:
Ja, det kändes lyxigt! Maten var riktigt bra, rakt igenom. Och jag är som du, hungrig på morgonen 😉
23 augusti 2020 — 10:39
Christain säger:
Så kul det var att ses igen ombord. Snyggt reportage!
23 augusti 2020 — 9:50
Helena säger:
Verkligen! Hoppas det blir fler tillfällen snart! Och tack! 🙂
23 augusti 2020 — 10:39
Ditte säger:
Kul att komma iväg! Vi var inbjudna att åka med på denna kryssning i fredags (ingen pressresa men en inbjudan) men kunde tyvärr inte åka med. Men vi hoppas det ska bli av inom en snar framtid.
Allt här såg väldigt gott ut. Så då vet vi lite kanske vad vi kan vänta oss. Vi fick välja på skaldjuren eller ”menyn” men har inte bestämt oss. Men vi gillar ju inte direkt bufféer. Däremot skaldjur. Men det kan man ju äta när som.
Vi testade i våras att premiärtureen (när passagerare fick åka med) med viking Grace till Mariehamn,båtbyte och tillbaka med Amorella. Fungerade också väldigt bra och Vking är ju ”certifierade ” för att de har ordnat det säkert i pandemitider. Visserligen var då de flesta barer och restauranger stängda men det som var öppet var bra och kändes väldigt välordnat.
Så nu ser vi fram emot en matkryssning.
Tack för smakprovet. och förstår att det blev en lyckad resa.
23 augusti 2020 — 10:39
Helena säger:
Tråkigt att ni inte kom iväg, men hoppas att det kan bli av snart! Jag är inte stormförtjust i bufféer heller (även om det kan vara bra ibland). Här tyckte jag (på brunchen) att det blev en trevligare och lugnare buffé än vanligt, vilket blev en bättre upplevelse. Och trevligt med alla små smakportioner! Menyn var fantastiskt bra!
23 augusti 2020 — 20:07
Liniz Travel säger:
Åh sååå roligt det ser ur.
Kramar
23 augusti 2020 — 13:00
Helena säger:
Väldigt trevligt! Hoppas att vi också kan ses snart!!
23 augusti 2020 — 20:07
Gun-Britt Nathell säger:
Vi längtar att få åka med Cinderella det ser helt underbart ut
23 augusti 2020 — 16:16
Helena säger:
Det var en riktigt härligt tur! Och kändes kanske extra lyxigt för att man inte gjort såna här saker på länge. Hoppas ni kan komma iväg snart!
23 augusti 2020 — 20:08
Lars Gustafsson säger:
Det verkar vara en mysig resa med mat och underhåll
23 augusti 2020 — 17:50
Helena säger:
Väldigt trevligt! 🙂
23 augusti 2020 — 20:08
Matts Torebring säger:
Oj vilken resa, det kändes guldkantat. Det är nog tolv år sedan sist för oss, med en liknande resa..
23 augusti 2020 — 17:55
Helena säger:
Ja, lite guldkant var det allt! Och kryssningarna har förändrats en del under åren kan jag säga 🙂
23 augusti 2020 — 20:09
BP säger:
Efter cirka 6 månader i corontän måste det ha känts riktigt lyxigt att göra en nästan normal kryssning. Maten såg fantastiskt god ut och hytten var verkligen ”king size”. Ja, åsså var det ju helt kostnadsfritt för er också:-)
23 augusti 2020 — 19:37
Helena säger:
Ja, man är lite ”utsvulten” på den här typen av resor, så nog känns det extra lyxigt just nu! Pressresor är ju ett sätt att visa upp något nytt för journalister och bloggare som vi kan skriva om, och visst är det en fantastisk möjlighet att få ta del av och prova på olika upplevelser! Å andra sidan jobbar vi ju jämt, och oftast utan att få betalt 😉
23 augusti 2020 — 20:14
Lilian edlund säger:
Utan att vara PRESS så funkar det INNIHELVETE BRA – KÖR HÅRT VIKING LINE -NI ÄR BÄST?????❤❤❤❤❤
23 augusti 2020 — 20:46
Erik säger:
Ja, sen med tiden speciellt på helgen kommer det säkert förändras till det sämre. När spriten går in går vettet ut. Som det gjort på krogen i land tex på många ställen. Trängsel med fulla människor som klänger på varandra, som verkar tro att faran är över. Men kör hårt!
24 augusti 2020 — 7:09
Helena säger:
Håller helt med om att alkohol påverkar. Vill man själv vara försiktig, så är det nog i alkoholmiljöer man måste tänka extra mycket!
20 oktober 2020 — 6:22
Vera säger:
När spat öppnar igen ska man ta en kryss
25 augusti 2020 — 10:41
Anna, New York - My Bite of the Big Apple säger:
Så trevligt! Det verkar ju väldigt genomtänkt och bra. Maten såg verkligen fantastisk ut.
Ja, visst är det positivt att dessa små färdigupplagda portioner minskar risken för svinn.
Kul att träffa andra resebloggare, det var ju onekligen ett tag sen. Jag får också hålla utkik efter pressresor! 😉
26 augusti 2020 — 22:07
Helena säger:
Maten var verkligen fantastisk, och det kändes genomtänkt och bra! 🙂
20 oktober 2020 — 6:23
Lena - gott för själen säger:
Vad härligt det låter. Nu längtar jag verkligen ut på en kryssning. Viking lines coronatänk verkar ju toppen. Och den där maten! Jisses!
Kram Lena
27 augusti 2020 — 5:50
Helena säger:
Maten var fantastiskt! Och det var roligt att komma iväg 🙂
20 oktober 2020 — 6:23
GrinigaGubben säger:
Hur är det med att hålla avstånd själva?
Knappast två meter till resebloggaren Christian när ni sitter och dricker öl.
Exakt detta som är problemet. Företag gör allt de kan och så kommer folk och ställer till det i alla fall.
19 oktober 2020 — 20:09
Helena säger:
Inom det egna sällskapet blir det ju inte alltid att man håller lika tydligt avstånd. Så blir det ju inte i restaurang/bar heller, där avstånden är tydligast mellan borden och inte inom det egna bordet. Dessutom visste vi att Christian redan haft den här smittan, för länge sedan. I övrigt gör vi nog så gott vi kan. Man är inte alltid perfekt, men vi försöker alltid hålla avstånd till andra.
20 oktober 2020 — 6:28