Recept på skaldjur! Du som följer vår blogg vet att vi gillar fisk och skaldjur. Idag bjuder vi på recept på 9 skaldjursrätter vi gillar. Hoppas att du hittar lite inspiration. Bidra gärna också med dina bästa tips och skaldjursrecept!
Innehållsförteckning
Skaldjur – så gör du
Skaldjur är ju en delikatess som kanske gör sig allra bäst som den är. Grytor, gratänger och soppor i all ära, men det allra lyxigaste är väl ändå ett lyxigt skaldjursbord där allt ligger uppdukat på härliga fat! Är du specialist, eller känner du dig lite mer tafatt på skaldjursbordet? Vi har gjort några guider för skaldjur som alla kanske inte är vana vid, så vi börjar med dem. Sedan kommer recept på skaldjur!
Krabba – så äter du den
Krabba är en favorit hemma hos oss! Vi delar gärna på en krabba, tillsammans med bröd och ost och eventuellt lite andra skaldjur. Kolla in Peters film eller läs vårt inlägg: Äta hel krabba – så gör du.
Ostron – så öppnar du
Första gången vi öppnade ostron själva var i husbilen i Frankrike 2015. Den gången blev det lite blodspillan, men sedan dess har vi ökat på färdigheterna. Läs mer i vårt inlägg om ostron eller kolla in Peters film!
Sjöborre – så gör du
Sjöborre tillhör ju inte de vanligare skaldjuren. Vi har faktiskt bara provat en enda gång, och det blev inte riktigt någon favorit. Men vi läste på ordentligt och testet resulterade i ett blogginlägg: Äta sjöborre – hur gör man och hur smakar det?
Recept på skaldjur för olika tillfällen
Skaldjur kan ju också tillagas på många sätt, och maträtter med skaldjur har en tendens att bli lite extra lyxiga. Några räkor i soppan, woken eller pastan, och vips så blir det helgmat! Vi har inte skrivit ner (eller gjort film) alla gånger vi lagat skaldjur, men ibland har vi gjort det. Här har vi samlat några av våra (nåja, Peters) bästa recept på skaldjur.
Recept på skaldjur – rätter med räkor och kräftor
1. Heta räkor med blomkål
Den här maträtten uppstod i husbilen under vår årslånga husbilsresa i Europa 2015. Vi hade räkor hemma i husbilen … och ett blomkålshuvud. Sedan blev den här rätten en favorit!
Du behöver
- Räkor
- Blomkål
- Sambal oelek
- Vitlök
- Olivolja (eller annan matlagningsolja)
Gör så här
Skala räkorna och skär blomkålen i buketter. Finhacka vitlöken och fräs den i olja i en stekpanna. Lägg i lika delar räkor och blomkål. Addera valfri mängd sambal oelek.
Servera med
Servera med ris och eventuellt med aioli eller en vitlökssås.
2. Kräftsoppa
Den här kräftsoppan är enkel att göra och oförskämt god. I perioder är den en återkommande favorit hos oss. Passar bra som förrätt!
Du behöver
- Morötter
- Mjöl
- Hummerfond
- Kräftost
- Crème fraiche
- Kräftstjärtar (på burk)
- Eventuellt lite färsk basilika
Gör så här
Riv två stora morötter. Fräs de rivna morötterna i en stekpanna tillsammans med smör och 3 matskedar mjöl. Häll på 1 liter vatten och en halv dl hummerfond. Tillsätt 400 g kräftost och 2 dl crème fraiche. På slutet tillsätter du kräftstjärtar. Garnera eventuellt med lite basilika.
Servera med
Servera gärna med bröd och en god ost.
Video med enkel ”Kräftsoppa”
3. Fisk- och skaldjurssoppa med saffran
Fisk- och skaldjurssoppa är en återkommande favorit hemma hos oss. Vi har lagat från grunden ibland, men vi har fastnat för att använda Kelda Skärgårdssoppa som grund. Ibland är det smidigt att “fuska” lite!
Du behöver
- Lax (och kanske lite torsk)
- Kelda Skärgårdssoppa
- Matlagningsgrädde
- Hummerfond
- Kräftstjärtar
- Räkor
- Morötter
- Lök
- Gul eller orange paprika
- Svarta oliver
- Saffran
- Margarin att steka i
Gör så här
Skär morötter, lök och paprika i slantar/skivor/bitar. Skala räkorna och skär laxen i fyrkantsbitar. Låt lök och morötter puttra på svag värme i lite margarin i en kastrull. Häll sedan på skärgårdssoppa, valfri mängd matlagningsgrädde och en skvätt hummerfond.
Häll i paprika och lax och låt koka i cirka 15 minuter. Mot slutet häller du i räkor och kräftstjärtar. Dessa är redan klara och ska bara bli varma. Om du vill ha i oliver i soppan tillsätter du också dessa. Krydda på slutet med saffran.
Servera med
Soppan kan med fördel serveras tillsammans med bröd och ost. Vanlig hårdost går bra, eller kanske lite cambozola.
Video ”Fisk och skaldjurssoppa med saffran”
4. Fiskgratäng med räkor
Fiskgratäng är alltid praktiskt att laga. Gratängerna går att variera i det oändliga, men räkor som smaksättning är ju aldrig fel.
Du behöver
- Fiskfilé (t.ex. torsk eller kolja)
- Salt och peppar
- Matlagningsgrädde
- Mjöl
- Räkor
- Dill
Gör så här
Lägg fiskfiléerna i en lätt smord ugnsform och krydda med salt och peppar. Täck med aluminiumfolie och tillaga i ugnen i 15 minuter, på cirka 220 grader. Skala räkorna. Vispa ihop matlagningsgrädde med lite mjöl i en kastrull, och blanda ner dill. Stö räkorna över fisken och häll över såsen. Tillaga ytterligare 10 minuter i ugnen.
Servera med
Servera fiskgratängen med ris eller potatis. Eventuellt kan du addera någon grönsak, som till exempel lite lättkokt broccoli.
Recept på skaldjur – rätter med musslor
5. Musslor i vitt vin – Moule Marinière
Blåmusslor kan ju vara så fantastiskt gott! På resan älskar vi att beställa Moules frites, alltså musslor med pommes frites, men det går ju även att laga musslorna hemma.
Du behöver
- Blåmusslor
- Smör att steka i
- Schalottenlök
- Vitlök
- Vitt vin
- Persilja
- Eventuellt tomat
Gör så här
Skölj musslorna i vatten och ta bort ”skägget”. Släng de som är öppna och som inte stänger sig när du knackar på dem. Smält smör i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt hackad schalottenlök och vitlök. Häll på vitt vin och koka upp tillsammans med persilja. Eventuellt kan du också lägga i lite grovhackad tomat. Lägg i musslorna och koka kraftigt under lock, i cirka 5 minuter. Musslorna är klara när de öppnar sig. Släng de musslor som inte öppnar sig. Strö över hackad persilja.
Servera med
En variant är förstås att servera med pommes frites. Vi brukar oftast servera med bröd och en god ost.
6. Gratinerade blåmusslor
De här gratinerade blåmusslorna gör ofta succé bland gäster. Till och med personer som säger att de inte tycker om musslor brukar gilla dem!
Du behöver
- Färska musslor (ett nät)
- Smör (minst 100 g)
- Mörkt bröd (1-2 skivor)
- Färsk persilja (en halv kruka)
- Vitlök (två klyftor)
- Vitt vin (en skvätt)
- En citron
Gör så här
Smält smöret i en kastrull och blanda med smulat bröd, hackad persilja och finhackad vitlök. Ställ blandningen i kylen. Borsta rent musslorna, och släng de som inte sluter sig när ni knackar på skalet. Koka dem i fem minuter i vatten och en skvätt vitt vin. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
Lossa alla musslorna och lägg dem på varsin skalhalva på en plåt. Lägg en liten klick av röran på varje mussla och gratinera i ugnen i ca 10 minuter. Servera med citronklyftor.
Servera med
Servera som ett litet tilltugg till drinken före middagen.
7. Pasta Vongole
Av alla pastarätter är nog pasta Vongole vår riktiga favorit. Riktigt gott tillsammans med tjock spagetti och färsk persilja.
Du behöver
- Vongolemusslor
- Torrt vitt vin
- Schalottenlök
- Vitlök
- Tomater
- Persilja
- Salt och peppar
- Spagetti
Gör så här
Skölj musslorna i vatten och släng de som är öppna, och inte stänger sig nör du knackar på dem. Koka musslorna i 2 dl vitt vin, tillsammans med två hackade schalottenlökar och en hackad vitlök, i cirka 5 minuter. Koka upp två tomater, två hackade vitlöksklyftor och 1 dl vitt vin i några minuter. Blanda musslorna med tomaterna och låt koka tillsammans i 3 minuter. Salta och peppra.
Servera med
Servera med tjock spagetti och färsk persilja.
Video ”Pasta Vongole”
8. Pilgrimsmusslor med ärtpuré
Pilgrimsmusslor är en riktigt lyxig förrätt som passar till en festlig middag. Kanske till och med på nyårsafton?
Du behöver
- Pilgrimsmusslor
- Smör att steka i
- Gröna ärtor (2-3 dl)
- Crème fraiche (1 dl)
- Citron
- Salt
- Peppar
Gör så här
Koka 2-3 dl gröna ärtor (för 4 förrättsportioner). Mixa de kokta ärtorna med 1 dl crème fraiche samt rivet citronskal, saft av citron, salt och peppar. Bryn pilgrimsmusslorna i smör, en minut på varje sida.
Servera med
Servera som en lyxig förrätt, tillsammans med ett glas bubbel eller ett glas vitt vin.
Video ”Pilgrimsmusslor med ärtpuré”
9. Gratäng med havskatt, hummer och pilgrimsmusslor
När vi var i Kanada för många år sedan serverades vi ibland lyxiga fiskgratänger med hummer och pilgrumsmusslor i. Vi har inte hittat något liknande svenskt recept, så Peter har experimenterat lite.
Du behöver
- Havskatt
- Hummer
- Pilgrimsmusslor
- Olivolja
- Vispgrädde och mjölk
- Mjöl
- Smör för att steka i
- Fiskfond
- Ägg (gulan)
- Svartpeppar
- Parmesanost
Gör så här
Häll lite olivolja i en ugnsform, lägg i havskatten och täck med aluminiumfolie. Baka i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Rensa hummern (se filmen). Stek pilgrimsmusslorna lätt på varje sida.
Smält smör i en kastrull, blanda i 3 msk mjöl och vispa. Häll på grädde och mjölk, lite i taget, och vispa samtidigt. Häll i en liten skvätt fiskfond. Knäck två ägg, häll i äggulorna och peppra. Lägg havskatt, hummer och pilgrimsmusslor i en gratängform. Häll över gratängsåsen och strö över lite parmesanost. Gratinera gratängen i 250 grader, 5-7 minuter.
Servera med
Gratängen kan med fördel serveras med ris eller kanske saffransris, om man vill få lite färg på tallriken. Broccoli eller någon annan grönsak är gott till.
Video ”Gratäng med havskatt, hummer och pilgrimsmusslor”
Fler recept på skaldjur
Har du fler recept på skaldjur att dela med dig av? Berätta gärna!
Anette säger:
Som du skriver, skaldjur är nog bäst färska, upplagda på fat men det är gott även i lagad mat.
Sjöborre har jag aldrig ätit annars äter vi en hel del skaldjur, var vi än befinner oss.
26 augusti 2020 — 6:19
Helena säger:
Sjöborre var intressant att testa, men nej, ingen favorit. Men det finns ju massor av andra fantastiska skaldjur! 🙂
26 augusti 2020 — 18:29
bmlarsreseblogg säger:
De flesta förslagen lät kanongoda, men vi som gillar plockmat och drinktilltugg fastnade allra mest för de gratinerade musslorna. Måste testas!
26 augusti 2020 — 9:59
Helena säger:
Nu var det ett tag sedan vi gjorde de där musslorna, men en period gjorde vi dem ofta. Supergoda! Nu blir jag lite sugen på dem igen 😉
26 augusti 2020 — 18:30
Ditte säger:
Många fina recept. Skaldjur gillas här också. Men egentligen, allt utom musslor, äter vi utan att tillaga. Ja, annat än att koka dem men det är de ju om man inte fångar dem själv. Men någon gång grillar vi en hummer. En riktigt god skaldjursgryta eller fisksoppa är omtyckt och det lagar jag då och då.
Har samlat mängder av recept genom årens lopp och prydligt insatta och sorterade i pärmar . Men sedan gillar jag ”riktiga” kokböcker med läckra bilder och det har jag ett helt gäng av.
26 augusti 2020 — 14:06
Helena säger:
Ja, skaldjur är läckert på många vis! 🙂
26 augusti 2020 — 18:31
BP säger:
Då jag älskar skaldjur dreglar jag, speciellt åt rubrikbilden – dregel, dregel. Har aldrig ätit sjöborre, men det vore skoj att testa. Gillar ju nya smaker. Kräftsoppan däremot har jag ätit – minus morötter då, för dom gillar jag inte.
26 augusti 2020 — 20:36
Maria/ Magnolia Magis säger:
Ha! Trodde inte jag skulle känna igen något recept men kräftsoppan är ju klassiker!? och fiskgratäng! Så gott!! Vi brukar göra kräftsoppa för 4 personer . Soppa en dag lite redning i nästa dag och vips har man god pastasås!!
27 augusti 2020 — 0:35
Lena - gott för själen säger:
Så gott med skaldjur. Trots det blir det rätt sällan här. Vet inte riktigt varför. Det blir bara inte av. Kanske läge att ta lite inspiration från recepten 🙂
Kram Lena
27 augusti 2020 — 6:03