Idag presenterar vi ett gästinlägg av Alexander Kall
Internetanvändningen i Sverige har ökat stadigt under 2000-talet. Idag har runt 98 procent av hushållen tillgång till internet och 95 procent av svenskarna anger att de regelbundet använder sig av internet i sitt dagliga liv. Allt fler digitala tjänster skapas och vi lever en stor del av vårt liv online.
Att använda sig av internet på arbetet är självklart för många. Men hur är det på fritiden, vill vi då passa på att slippa vara online? Tvärtom visar undersökningar att många föredrar att få koppla upp innan de kan koppla av.
Innehållsförteckning
Mycket nöje
Internet idag är inte bara ett praktiskt verktyg för att till exempel dela information mellan olika myndigheter, sköta bankärenden eller boka en läkartid. Många av oss använder också internet för att roa oss och koppla av på vår fritid. I takt med detta har det vuxit fram aktörer som på olika sätt förser oss med underhållning online.
Ett exempel är olika streamingtjänster. En av de första och kanske mest kända är svenska Spotify som snabbt slog igenom. Med nästan 90 miljoner betalande användare måste denna streamingtjänst ses som en vinnare. Många använder även Spotify till att lyssna på ljudböcker och podradio.
Strax efter att vi vant oss att streama musik kom nästa tjänst på marknaden, streamad film och TV. I denna bransch är det Netflix som är störst med cirka 1,5 miljoner abonnenter i Sverige. En annan sak som vi svenskar tycker om att roa oss med är spel. Med internets framfart har också det nöjet flyttat ut på nätet.
Många besöker regelbundet ett online casino för att spela spel som blackjack, videopoker eller slots. De som spelar gör det också gärna på mobilen istället för på datorn. Det finns idag en hel uppsjö med spel endast utvecklade för att spelas på mobilen. En del föredrar kluriga pussel medan andra vill ha mer action. När man radar upp alla nöjen som finns online är det inte svårt att räkna ut att svenskarna gärna fortsätter att vara uppkopplade även på semestern.
Man ska ha husvagn
I Sverige finns en lång tradition av att spendera semestern med att campa. Redan 1938 fick arbetare i Sverige rätt till två veckors semester. Folkhemmet var redan då under uppbyggnad och alla skulle få möjlighet att komma ut från stan på sin semester. Vissa företag byggde sportstugor som hyrdes ut till de anställda för en billig peng. Andra kunde köpa ett tält och ge sig ut på cykelsemester.
Under 60- och 70-talet började en och annan husvagn att rulla in på någon av de många campingar som öppnade runt om i vårt avlånga land. Idag spenderas nästan hälften av alla gästnätter i Sverige på en campingplats. Antalet bokade nätter på camping har ökat för varje år de senaste decennierna och ligger nu på över 15 miljoner per år.
När camping slog igenom som vårt semesternöje nummer ett var standarden tämligen enkel. Det var ofta torrdass med kallvattenkran utanför. Idag finns det en camping för varje smak. Allt från spartanska vildmarkscampingar till lyxiga resorter med barnklubb, SPA och vattenland.
I takt med att vi vill kunna använda internet även på semestern har kraven på tillgång till wi-fi höjts. Idag erbjuder många campingar wi-fi, en del mot en avgift och hos en del ingår det i priset per natt. Även de som inte kan erbjuda wi-fi över hela campingen försöker i alla fall att ha wi-fi i vissa allmänna utrymmen som campinggästerna kan utnyttja.
Fricamping
Tack vare den fantastiska allemansrätten som vi har här i landet kan vi också campa ute i naturen. Allemansrätten bygger på frihet under ansvar och låter oss övernatta i naturen en natt eller två. Allt handlar om att visa hänsyn och inte störa, varken naturen eller markägare. Antalet husbilar ökar stadigt och det finns idag runt 100 000 registrerade husbilar i Sverige.
Många som föredrar husbil tycker också om att fricampa. Precis som campinggäster vill de samtidigt kunna använda internet. För den som fricampar brukar det vara mobil surf som gäller. I stort sett alla mobiloperatörer på marknaden erbjuder även surf och inte bara telefoni.
Hur mycket det kostar och hur mycket surf man får för pengarna kan skilja sig åt mellan olika operatörer så det kan löna sig att jämföra. Tänk också på att täckningen kan variera. Speciellt om ni tänker er att campa ute i naturen.
Hotell
Nu är det ju inte bara camping vi väljer att bo på när vi är på semester utan vi bor också gärna på hotell. Idag är det helt självklart att hotellen erbjuder gratis trådlöst internet. Även det minsta lilla budgethotell har wifi. Förutom hotell finns det också ett stort utbud av mindre pensionat och vandrarhem. Även på dessa brukar det finns möjlighet att koppla upp sig.
Det verkar vara så att vi inte så lätt vill släppa ifrån oss våra vanor online. Även på semestern vill vi följa med i flödet på Facebook eller Instagram. Eftersom det idag finns abonnemang för nästan alla nöjen har vi ofta ett för film och TV, ett för musik, ett för böcker och ett för tidningar. Med så mycket underhållning i fickan behöver vi aldrig bli uttråkade på ledigheten.
Hitta wi-fi
Även den som inte vill eller kan utnyttja sin mobilsurf har idag goda chanser att hitta gratis wi-fi lite var stans. Den gamla tidens internetcaféer är idag utbytta mot gratis wi-fi på alla caféer. Slå dig ner med en god fika och passa samtidigt på att ladda ner några filmer på mobilen eller skicka ett mejl.
Kommunala och statliga inrättningar som kommunhus, badhus och bibliotek brukar även ha gratis wi-fi i sina lokaler. Allt fler större städer börjar också med att ha så kallade hot spots, platser i stadsmiljön där du kan surfa fritt. Befinner du dig ute i naturen, utan mobiltäckning, är chanserna relativt små att du ska hitta någon internetuppkoppling. Å andra sidan så kanske det är just det som är meningen i så fall.
Detta inlägg är ett gästinlägg. Observera att alla eventuella åsikter i artikeln är skribentens.
Matts+Torebring säger:
För oss med husbil, har wifi kostnaderna varit mycket höga på sina ställen, under åren som gått. Sedan vi monterade TP-link, kostar det ingenting. På en camping i Frankrike var kostnaden runt 5 € per dag. https://www.lacdes3vallees.fr/home/. Vi såg sändarna runt om kring oss, vi hade den bästa wifi utan ett öre i kostnad.
När vi kom till Benidorm i Spanien för tio- talet år sedan, var det så fruktansvärt jobbigt att lösa wifi, så jag sa på fullt allvar, vi åker här ifrån. Det går inte att resa, utan tillgång till wifi!
04 november 2020 — 18:35
Helena säger:
Förutsättningarna för internet har ju verkligen på senare tid, inte minst när man är utomlands. Jag minns också att det var ganska krångligt, och dyrt, när vi reste i Europa 2015. Idag är det sällan problem.
05 november 2020 — 8:25
Nils-Åke Hansson säger:
Idag går det inte att vara utan WiFi på resan. 2011 -2012 var det ett letande efter SIM-kort och då var Mc Donald vår räddning. Sedan har det bara exploration och bara blivit lättare med uppkoppling.
04 november 2020 — 22:52
Helena säger:
Ja, visst har det blivit betydligt lättare med åren! Skönt!
05 november 2020 — 8:25