Belgisk öl är spännande, och att besöka bryggerier i Belgien är ett äventyr. Här hittar man allt från veteöl och trappistöl till körsbärsöl och spontanjäst öl, tillverkad på samma sätt som för hundra år sedan. Belgien har ibland kallats för ”ölets Disneyland” och man kan förstå varför – att prova belgisk öl är som att ge sig in i en ovanligt överraskande berg- och dalbana.
Innehållsförteckning
Belgisk öl är spännande
Min (Helenas) första bekantskap med belgisk öl var på en jobbresa till Gent 2013. Jag gick ut med kollegorna på kvällen och tog två öl. Det var gott, men jag kunde inte för mitt liv förstå varför jag kände mig så påverkad. Det var innan jag visste att belgisk öl kan vara väldigt stark.
Jag vet nu att belgisk öl kan vara smakrik, stark, fruktig, syrlig och överraskande på en rad andra sätt. Peter och jag har rest tillbaka till Belgien ett flertal gånger och besökt en rad olika bryggerier. Här sammanfattar vi vad vi lärt oss om belgisk öl, och ger samtidigt våra bästa tips på bryggerier i Belgien och ölbarer i Bryssel.
Belgisk öl: Trappistöl och klosteröl
Trappistöl är öl som bryggs i kloster av munkar som tillhör Trappistorden. För att få kalla sitt öl trappistöl krävs dessutom att vissa ytterligare krav uppfylls. Trappist är nämligen ett skyddat varumärke som ägs och kontrolleras av International Trappist Association. Endast om produkten är godkänd av organisationen får den märkas med ”Authentic Trappist Product”.
Kloster som inte uppfyller kraven för trappistöl kan tillverka ”klosteröl”, som påminner om trappistölen. Dessa öl pryds ofta med bilder av kloster eller munkar.
Trappistöl – starkt och smakrikt
Trappistöl brukar vara överjästa, smakrika och ha en hög alkoholhalt (mellan 6 och 11 volymprocent). Ölen kännetecknas ofta av en stor mängd malt, och beskrivs gärna som fylliga och med generös sötma. En del märken är dessutom smaksatta, till exempel med kryddor, örter eller råsocker.
Hälften av alla Trappistkloster finns i Belgien
Hälften av världens 12 ölproducerande trappistkloster ligger i Belgien. Det mest kända ölet från dessa kloster är Chimay, som kan köpas på Systembolaget i Sverige. Vissa små märken kan man bara få tag på genom att ta sig till det aktuella klostret.
Dubbel och Tripel – mörkt eller gyllengult
Dubbel är en ölstil inom trappistöl och klosteröl. Denna öl är mörk, maltig, lite söt och har en alkoholhalt på 6–7 volymprocent. Tripel är istället gyllengul till färgen, och är en kraftig öl med tydlig sötma. Alkoholhalten ligger ofta runt 10 procent.
Belgisk öl: Witbier (kryddat veteöl)
Witbier eller bier blanche (veteöl eller ”vitt öl”) är ett överjäst öl där man inte bara använder malt från korn, utan också en viss del malt från vete. Det speciella i Belgien är att man haft en lång historia där man experimenterat fritt med kryddor och smaksättningar.
Detta skiljer sig från Tyskland, där man under lång tid följde ”Reinheitsgebot”, strikta regler som styrde att tysk öl endast fick innehålla ingredienserna humle, malt, jäst och vatten.
Witbier – med koriander eller apelsinskal
Vid produktion av belgisk Witbier används ofta omältat vete i mäsken, och andelen vetemalt är lägre jämfört med den tyska motsvarigheten. Belgisk Witbier kryddas också gärna, till exempel med koriander och apelsinskal. Det kanske mest kända belgiska veteölet är Hoegaarden, som man också hittar på Systembolaget i Sverige.
Belgisk öl: Spontanjäst öl, syrlig öl och fruktöl
Att producera spontanjäst öl, det vill säga att inte tillsätta jäst, är ytterligare en sak som är unikt för belgisk öl. Detta är det allra äldsta sättet att göra öl och innebär att man låter luftens mikroorganismer angripa brygden, som ligger i stora öppna bassänger eller fat. Att tillverka öl på det här sättet är ovanligt idag, men det görs på några få ställen, bland annat på bryggeriet Castillion i Bryssel.
Lambic och Gueuze – som för 100 år sedan
Spontanjäst öl som tillverkas på detta ålderdomliga sätt kallas Lambic. Lambic säljs sällan i ren form, men man blandar ihop olika årgångar till det som kallas Gueuze. Ett annat sätt är att smaksätta lambicen med bär eller frukt. Ölen är syrlig och kan ha lite vinägersmak, men är komplex och intressant.
Röd och brun öl – från öst och från väst
Förutom den spontanjästa ölen finns annan belgisk öl som smakar syrligt. I Flandern finns två sorters syrlig öl som inte jäser spontant. I den västra delen tillverkar man röd öl och i den östra delen tillverkar man brun öl (oud bruin). Ölen jäser i metalltank och trätunnor och göra syrligt av laktobaciller. Därefter lagras ölen i minst 18 månader och blandas med yngre och äldre öl innan produkten är klar.
Fruktöl – med körsbär eller hallon
Traditionen med fruktöl härstammar från gueuze, där man gärna tillsätter körsbär eller hallon för att stimulera jäsningen eller för smaksättning. Dessa fruktöl, som kallas kriek (körsbär) och frambozen (hallon), kan anses vara ölvärldens ”champagne”.
Idag görs många mer kommersiella fruktöl, som baseras på fruktsirap eller essenser, och som är betydligt sötare. Dessa fruktöl har blivit mycket populära, både i Belgien och internationellt, kanske inte minst bland dem som annars inte är så förtjusta i öl.
Belgisk öl: Saison
Saison är belgisk öl som kommer från den vallonska landsbygden, det vill säga från den fransktalande delen av Belgien. Från början var detta ett säsongsöl som bryggdes på våren. Ölet är torrt och har en kryddig smak.
Fyra spännande bryggerier i Belgien
Det finns gott om bryggerier i Belgien, och om du vill lära dig mer om produktionen ska du absolut passa på att göra ett besök och gå en guidad tur. Vi har besökt fyra bryggerier i Belgien och alla besöken var mycket intressanta, på lite olika sätt.
1. De Koninck i Antwerpen
De Koninck är ett stort bryggeri i Antwerpen, där man också tillverkar ost, choklad och bakverk. En guidad tur här är en speciell upplevelse! Turen inleds och avslutas med öl, och där emellan guidas man genom bryggeriets historia med hjälp av animeringar och filmer på väggarna.
- Öl: Wild Jo, Tripel d’Anvers, Bolleke och De Koninck Specials.
- Se och göra: Modern guidning med animationer, osttillverkning, bageri, chokladbutik, ölshop och köttrestaurangen Black Smoke.
- Adress: Mechelsesteenweg 291, Antwerpen
2. De Halve Maan i Brygge
Bryggeriet De Halve Maan (Halvmånen) i Brygge grundades av familjen Mae 1856, och har sedan dess drivits av samma familj, i generation efter generation. Med tiden blev det lilla bryggeriet i staden för litet för den stora produktionen, och man drog en rörledning (!) 3,2 kilometer för att transportera ölen under jord.
- Öl: Straffe Hendrik och Brugse Zot
- Se och göra: Riktigt intressant guidad tur samt restaurang med mat och öl.
- Adress: Walplein 26, Brygge
3. Het Anker i Mechelen
I Mechelen fanns förr (precis som i alla belgiska städer) ett flertal bryggerier. Idag är det bara Het Anker som finns kvar, och anledningen är att detta bryggeriet vågade satsa på annorlunda öl med karaktär, medan alla andra bryggeriet producerade populär pilsner.
- Öl: Gouden Carolus Classic, Gouden Carolus Triple med flera, och även whiskey.
- Se och göra: Guidad tur, och man kan även äta middag i bryggeriets restaurang.
- Adress: Guido Gezellelaan 49, Mechelen
4. Cantillon i Bryssel
På bryggeriet Cantillon brygger man öl på traditionellt vis, det vill säga i exakt samma lokaler och på exakt samma sätt som man gjorde för hundra år sedan. Ölen kyls på taket av utomhusluft, vilket gör att man bara kan producera öl på vinterhalvåret. Här görs bland annat äkta Gueuze.
- Öl: Lambic, Gueuze och fruktöl, som görs på traditionellt vis
- Se och göra: Lära sig om gamla bryggerimetoder på en guidad tur, prova Gueuze och körsbärsöl samt köpa öl (maxpott per person).
- Adress: Cantillon Brewery/Brussels Museum of the Gueuze, rue Gheude 56
Bonus: Fyra coola ölbarer i Bryssel
Om du gillar öl och besöker Bryssel kan du också passa på att besöka ett gäng coola ölbarer. Här är fyra caféer och pubar som sticker ut från mängden.
1. Delirium Café
Om du ska besöka en enda ölbar i Bryssel så är det Delirium Café! Här finns det största urvalet av öl i hela världen med över 3000 olika ölsorter från över 60 olika länder. Puben ligger på Impasse de la Fidélité 4.
2. Poechebellekelder
Poechebellekelder betyder ”dockkällare”, och år 1806 startades faktiskt en dockteater här. Nu får marionetterna istället underhålla pubgästerna genom att hänga och dingla ner från taket. Du kan välja mellan 150 olika sorters öl när du är här. Puben ligge på Rue du chêne 5.
3. La Fleur en papier
La Fleur en papier är en av de äldsta och mest kända caféerna i Bryssel. Här serveras enkel mat, och framför allt kommer du hit för den goda ölen och den nostalgiska känslan. Caféet öppnades av poeten Geert van Bruaene 1944, och ingenting är rört sedan dess. Adress: Rue des Alexiens 53-55 (Cellebroerstraat 55).
4. Le Cirio
Le Cirio är ett trevligt och vackert gammalt café med dekorationer från 1909, där det passar att ta en öl eller en drink. Förr i tiden gick börsfolket hit för en drink, och den som inte hade gjort så lyckade affärer beställde gärna “en halv och en halv”. Drinken, som består av hälften bubbel och hälften vitt vin, kan fortfarande beställas. Baren ligger på Rue de la Bourse 18-20.
Vilka är dina erfarenheter av belgisk öl och bryggerier i Belgien?
Har du druckit belgisk öl och vad gillar du den? Har du besökt några bryggerier i Belgien? Berätta gärna!
Unesco världsarv i Belgien – 13 intressanta platser
Har du sett några av alla Unesco världsarv i Belgien? För närvarande finns 13 stycken, och…
Karneval i Hasselt – en oväntad fest
Idag har vi, helt oplanerat, upplevt en karneval i Hasselt här i Belgien. Dagen efter Sensation…
Tant Anna på Kungliga Centralafrikanska museet Tervuren, Belgien
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Belgien, landet där jag bor sedan 15 år, har ett stycke sorglig…
Vi provar belgiska våfflor i Belgien
Man kan ju inte vara i Belgien utan att prova belgiska våfflor, eller hur? Så, hur…
7 saker att göra i Mechelen i Belgien
Vad kan man göra i Mechelen i Belgien? Under vår resa till Bryssel tog vi en…
14 saker att se och göra i Brygge i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Idag kan vi tipsa om 14 saker att se och göra…
Hasselt i Belgien – hotell och shopping
Här kommer en hälsning från Hasselt, Belgien. Resan hit blev ganska lång. Vi tog flyg till…
Hallerbos i Belgien – Tant Anna i Blå skogen
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Snart, alldeles snart, startar lämmeltåget till Blå skogen, fast här i Belgien…
Världens godaste öl – finns den i Belgien?
Var hittar man världens godaste öl? Kan det vara i Belgien? När man är i Belgien…
Flandern i Belgien har överraskat oss positivt
Flandern i Belgien har verkligen överraskat oss positivt. De fina städerna i den här regionen ligger…
Jul i Belgien – Tant Anna vägrar jula
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Höstens stora händelse i Belgien, i alla fall det dyraste, var påvens…
18 saker att göra i Bryssel som turist
Det finns verkligen så mycket att se och göra i Bryssel! Om du följer den här…
Restauranger i Gent – och lokala specialiteter i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Restauranger i Gent är det gott om och idag kan vi…
Tant Anna i spökstaden Doel i Belgien
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Den som vill göra något helt annorlunda i Belgien kan ta sig…
En dag i Antwerpen – Tant Anna närturistar
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Antwerpen är min närmaste storstad här i Belgien och är för mej…
Tant Annas gömda juveler i Bryssel
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Japp, jag bor här, inte i Bryssel men en dryg timme därifrån….
Bryggeri i Brygge – belgisk öl på De Halve Maan
I samarbete med Visit Flanders Vi är nu i Flandern i Belgien, där vi passat på…
4 unika barer i Bryssel – som du inte vill missa!
Idag kan vi tipsa om fyra unika barer i Bryssel. Vi har hunnit se och uppleva…
Tant Anna hos belgiska kungen – växthusen i Laeken
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Den här tiden på året är det dags för kungaspaning, inte för…
10 saker att se och göra i Gent i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Idag tipsar vi om tio saker att se och göra i…
Tant Annas liv och leverne i Belgien
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Många undrar hur det är att bo i ett annat land, är…
Postel i Belgien – Tant Anna går i kloster
Gästskribent: Anna Nilsson Spets I det katolska Belgien är det många kloster som är väl värda…
På konferens i Gent i Belgien
Nu är jag på konferens i Gent i Belgien. Gent är en liten stad med ungefär…
4 bra restauranger i Bryssel – härlig belgisk mat
Idag tipsar vi om fyra bra restauranger i Bryssel i Belgien. Vi fick riktigt god mat…
Fakta om Belgien – 30 saker du (kanske) inte visste …
Idag presenterar vi fakta om Belgien! Belgien är ett platt land (högsta toppen är 694 meter…
Besöka Atomium i Bryssel – och Belgiens Mini-Europa
Är du nyfiken på att besöka Atomium i Bryssel, eller kanske se Belgiens Mini-Europa, som ligger…
12 saker att se och göra i Antwerpen i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Idag tipsar vi om 12 saker att se och göra i…
Bryggeri i Antwerpen – och en rejäl köttmåltid
I samarbete med Visit Flanders Nu har vi rullat vidare från Gent med husbilen och hunnit…
Räkfiske med häst i Belgien – Tant Anna och Nordsjöns giganter
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Ett ton häst sitter räkfiskaren på, hästen drar en trål, fram och…
Lena - gott för själen säger:
Förstår att ni jobbat länge med det här inlägget. Fullspäckat intressant innehåll! Hade ingen som helst aning om att belgisk öl var en sån ”grej”. Vet faktiskt inte om jag druckit nån belgisk öl nån gång. Har varit på ölbryggerier i St Barbara, Kalifornien och i Prag, Tjeckien. Tycker sånt är intressant.
Nu har jag helt klart fått upp ögonen för belgisk öl 🙂 Ha en fin lördag!
Kram Lena
21 november 2020 — 8:29
Evy Knoph säger:
Oj, kul läsning. Dricker hellre cocktails..men har ett belgiskt favorit-öl, Palm. Har inte sett det i Sverige (går att beställa via vissa system).
1) Var hemma hos en kollega när jag jobbade i Delfzijl, Holland på 80-talet.. han frågade vilken öl jag ville ha.. Spelar ingen roll, en öl är en öl.. Så kunde man inte säga, han tog fram en Palm, och det var det godaste ölet jag smakat ;-).
2) Pendlade mycket mellan Sverige o Holland, som barnens far kommer från.. när man kom ner efter 12-timmar med bil o båt var det alltid gott att ta en Palm med dåvarande svärfar, som också hade det som favorit :-).
21 november 2020 — 9:23
Helena säger:
Evy, vad roligt att höra om ditt minne med Palm! 🙂 Önskar en fortsatt fin helg!
21 november 2020 — 19:01
Helena säger:
Lena, belgisk öl är verkligen en ”grej” 😉 Jag gillar belgisk öl för att den är spännande och överraskande. Kul att du varit på bryggerier i USA och Tjeckien! Vi har också varit på bryggeri i Tjeckien, men vi har inte varit i USA alls … Önskar en fortsatt fin helg!
21 november 2020 — 18:17
Rico säger:
Säger bara Westvleteren, vilken öl. Var i Vleteren på Sixtus klosteret när jag gjorde min första husbilsresa i Europa 2016.
Ett kanon intressant inlägg ifrån er idag.?
21 november 2020 — 9:57
Helena säger:
Vad kul att höra! Och tack! Önskar en fortsatt fin helg! 🙂
21 november 2020 — 19:02
Susjos säger:
Oj så mycket spännande information om belgisk öl! Min absoluta favoritöl från Belgien är Leffe Blonde, men har inte smakat så många ölsorter från Belgien! Har druckit Trappistöl också, jättegott!
Har varit i Brügge, minns inte om vi var på nåt bryggeri där?
Ha en trevlig helg!
21 november 2020 — 11:14
Helena säger:
Kul att du har minnen och erfarenheter av belgisk öl! 🙂 Önskar dig också en fortsatt fin helg!
21 november 2020 — 19:03
BP säger:
Jo, belgarna ta sina öl på fullaste allvar. Ölsorterna du listar visste jag inte ens att dom fanns, så det var en riktigt rolig läsning:-) De enda belgiska ölen jag minns att jag har druckit är Leffes och Amstel.
21 november 2020 — 15:58
Helena säger:
Verkligen, öl är en stor grej i Belgien! Leffes är en god belgisk öl! Amstel, är inte den nederländsk?
21 november 2020 — 19:06
Per Thimon säger:
Det var ett trevligt informativt inlägg om belgisk öl.
Jag gillar skarp belgisk öl. Varje öl har sitt speciella glas.
21 november 2020 — 17:25
Helena säger:
Tack, roligt att det uppskattades! Och ja, det är ju helt sant, det där med glasen!!
21 november 2020 — 19:07
bmlarsreseblogg säger:
Vilket välgjort inlägg om den belgiska ölen! Vi har än så länge rest lite dåligt i Belgien men förra åretbesökte vi Brygge. Då gic vi på guidad tur på De Halve Maan, jätteintressant. Sedan besökte vi ett av de gamla berömda ölkcafeerna. Det blev ’t Brugs Beertje. Vi har insett att öl är en hel vetenskap och tycker det är härligt med alla små lokala bryggerier som dyker upp här hemma också!
21 november 2020 — 18:04
Helena säger:
Kul att ni också varit på De Halve Maan! Öl är verkligen en vetenskap. Vi är absolut inga experter, men tycker att det är kul 🙂
21 november 2020 — 19:08
Geddfish säger:
Jag smakade Leffe Blonde i Bryssel och blev så förtjust i den så den har jag köpt i Sverige flera gånger. Jag tror jag drack utav någon mer sort men kommer inte på namnet.
Jag var också i Brygge men inte på något bryggeri.
Öl är väl inte min grej längre men skulle inte tacka nej till en Leffes.
21 november 2020 — 20:00
Ditte säger:
Kul att få läsa mer om det belgiska ölet. Spännande inlägg. Har varit en del i Belgien och gillar många av de sorter jag testat. Har haft förmånen att ha vänner här och under några besök också besökt en del bryggerier. Mest i den mer fransktalande delen
22 november 2020 — 9:48
Bara+brittiskt säger:
Jo efter fem år i Bryssel har det ju testats en del och blivit en och annan festival eller något bryggeribesök. Delirium och Le Cirio är verkligen klassiker men jag vill också slå ett slag för A La Mort Subite i närheten. Cirio har besökts av Brel och andra och när det under vår tid där skulle renoveras så fick de måla taket i en gulbrun nyans för att ha kvar den historiskt inrökta färgen.
Jag rekommenderar också området Saint Gilles för roliga små ölbarer med färre turister.
Bästa baren i Belgien är annars ’t Brugs Beertje i Brugge som jag ofta saknar både för den långa ölmenyn och den lugna stämningen. I Brugge vann vi förövrigt en magnumflaska Brugse Tripel på lotteri en gång.
Ett av mina favoritöl är Hapkin som påminner om det mer kända Duvel som finns i Sverige. Ett helt annat öl jag gillar är de från wallonska La Chouffe med tomtegubbar på etiketterna. Starka grejer.
25 november 2020 — 11:33