Fiska med nät i Mälaren, hur funkar det? Vi har testat tillsammans med vänner som har sommarhus på en ö i Mälaren. Riktigt spännande! Här kommer en liten rapport om hur det gick – och om vår fångst.
Innehållsförteckning
Ett fiskeäventyr i Mälaren
Vi har spenderat några dagar på ön Ringsö i Mälaren, där våra vänner Lennart och Beata har ett sommarhus. Lennart har länge varit sugen på att fiska med nät i Mälaren, och nu hade han skaffat fiskenät.
Peter har fiskat massor med nät i sitt liv. När han växte upp la de nät varje helg på Blidö i Stockholms skärgård. Så, nu bestämde vi oss för att ge oss ut på ett litet fiskeäventyr tillsammans.
Att fiska med nät i Mälaren
Det finns gott om fisk i Mälaren, och fiskevattnen är populära både bland fritidsfiskare och yrkesfiskare. Vilka fiskar som det finns mest av beror lite på var man är i Mälaren, men det finns bland annat gott om gös och abborre.
När man ska fiska måste man förstås följa vissa regler. Bestämmelserna är till för att skydda och bevara fiskebeståndet, och inkluderar till exempel restriktioner för när och var man får fiska, vilka fiskeredskap som är tillåtna och minimimått på fisken. Du kan läsa mer på Länsstyrelsen.
När det gäller fiske med nät finns det också regler för hur långa och djupa näten får vara och hur små maskorna i nätet får vara. Vem som helst kan fiska med nät i de allmänna vattnen, så länge man följer bestämmelserna. Vi fiskade på ett område där de boende har fiskerätt.
Att göra i ordning näten
Vi började med att göra i ordning näten. Man vill ju inte att de ska vara trassliga (vilket de var!) så det tog en stund att reda ut oredan. Sedan fäste vi linor med bojar i ändarna, så att vi skulle kunna sänka ner näten.
Att lägga nät
När man lägger nät är det praktiskt att använda en roddbåt, men man tager vad man haver. Det blev alltså en tur med motorbåten till platsen där vi valde att lägga näten.
Sedan la vi ut näten, bit för bit. Vi hann ganska precis innan solen började sjunka. Dagarna är ju inte så långa nu.
Det var verkligen fantastiskt vackert och stilla på sjön. När vi stängt av motorn var det helt tyst.
Att vittja näten
Nästa dag, när vi skulle vittja näten, låg dimman tät och alldeles mjölkvit. Vi bestämde oss först för att vänta, men när det inte lättade så gav vi oss ut ändå. Näten låg på en välbekant plats relativt nära land och vi hade gps, så vi bestämde oss för att göra ett försök.
Det blev en långsam och försiktig båttur, tills vi hittade våra orange bojar. Sedan var det spännande att vittja näten!
Resultatet? Vi fick tre stora fina gösar och två lake. Lakarna slängde vi tillbaka i vattnet och gösen fick följa med tillbaka till timmerhuset.
Att ta hand om fångsten
Sedan var det förstås dags att ta hand om fångsten. Peter är den som är mest van att ta hand om fisk, så han fileade dem.
Till middag blev det ugnsbakad gös med grädde och räkor. Till detta serverade vi hemlagat potatismos med smör och parmesan. Vi testade också att snabbsteka halva lime med honung. Fantastiskt gott, och roligt att kunna äta den egna fångsten.
Har du fiskat med nät i Mälaren?
Vilken fin och trevlig dag det blev! Har du fiskat med nät i Mälaren, eller kanske någon annanstans? Vilka är dina erfarenheter?
Ama de casa säger:
Vilken härlig dag (i alla fall den dimfria) och god fångst i dubbel bemärkelse!
Vi fiskade med nät några gånger i barndomen utanför sommarstugan i Byske. Men det var rätt trassligt så vi övergick till att använda mjärde istället. Och metspön. Jag älskar att sitta och titta på ett guppande flöte. Nu var det dock så länge sen jag gjorde det så jag har till och med glömt bort alla myggen också 😉
01 november 2020 — 9:56
Helena säger:
Det var verkligen en härlig upplevelse och fina dagar (möjligtvis bortsett från fimma då ;)). Intressant att ni använde mjärde! Det är för lite mindre fiskar, eller hur?
01 november 2020 — 18:13
Ama de casa säger:
Vi fick mest abborre, gädda och mört. Det var väl dom sorter som fanns där, kan tro. Dom var i alla fall tillräckligt stora för att äta 🙂
02 november 2020 — 10:34
bmlarsreseblogg säger:
Tyvärr är vi inga fiskare… Vi har pratat om att försöka när vi varit med husbilen i Norrland för inget är ju så gott som färsk fisk!
Vilka fina gösar ni fick och vilken kalasmåltid det blev! Härligt!
01 november 2020 — 12:10
Helena säger:
Vi blev glatt överraskade av att få så fin fångst! Fantastisk middag 🙂
01 november 2020 — 18:14
BP säger:
Vilka stora gös! Gös är helt klart en av mina favoritfiskar. Men sedan fick ni en gädda också ser jag, och den är inte god. Den fick kanske återgå till plurret.
Härligt att äta nyfångat fisk. Den smakar ju helt annorlunda är den man köper i fiskdisken.
Har faktiskt lagt ut när utanför en ö i Stockholms skärgård. Men jag lät andra som kunde det där med nät och rensning göra jobbet istället;-)
01 november 2020 — 15:44
Helena säger:
Gös är fantastiskt gott! Håller med om att gädda inte är så kul. Vi fick tre gös och två lake. Det var bara gösen vi sparade, de andra åkte tillbaka ner i vattnet.
01 november 2020 — 18:17
Lena - gott för själen säger:
Åh gös som är så gott! Härligt att äta sin egen, som sagt. Har själv aldrig fiskat med nät, men det ser mysigt ut.
Kram Lena
02 november 2020 — 6:29
Helena säger:
Lite extra gott när man fiskat själv 🙂
02 november 2020 — 16:49
Anonym säger:
Förbjud nätfiske.
02 november 2020 — 9:20
Kors och Tvärs säger:
Uppvuxen som jag är, strax utanför Gävle, följde jag med pappa ut då jag bodde kvar hos föräldrarna, Han älskade att fiska. Mest med nät. Sedan blev det att äta fisk i alla former. Godast var det med nyrökt gös 🙂 Men jag har också ätit Lake 😀
02 november 2020 — 10:13
Helena säger:
Gös är fantastiskt gott! Lake tror jag aldrig att jag ätit, så vi valde att släppa tillbaka dem 😉
02 november 2020 — 16:50
Johan säger:
Provocerande artikel då detta förstör fisket något enormt..
02 november 2020 — 10:21
Helena säger:
Så du menar att om man följer alla bestämmelser så gör man ändå fel? Då menar du att det är fel på bestämmelserna då? Vi har fiskat med nät en gång på vatten där de boende har fiskerätt och tog upp tre gösar, vet inte hur det förstör fisket?
02 november 2020 — 16:52