Julklappar och julklappstips! Vi har grottat ner oss i julklappens historia och tagit reda på en hel del annan spännande fakta om julens gåvor. Dessutom har vi riktigt bra erbjudanden och rabatter på utvalda produkter i vår webbshop!
Innehållsförteckning
Femton intressanta fakta om julklappar
Vi börjar med lite intressanta fakta om julklappar! Vet du till exempel hur julklappen fått sitt namn, eller visste du att barn runt om i världen får julklappar på olika dagar?
1. Att ge gåvor runt jul är en gammal tradition
Att ge varandra gåvor runt jul är en gammal tradition. Redan under förkristen tid samlades folk för att fira jul. Man vet inte så mycket om hur firandet såg ut på den tiden, men det är mycket möjligt att man i viss utsträckning gav varandra gåvor. De äldsta beläggen för julklappar är från 1500-talet, men då var seden förmodligen etablerad sedan länge.
2. Nyårsgåvor var också populärt förr
Att ge gåvor på nyår var vanligt fram till 1800-talet, men konkurrerades med tiden nästan helt ut av julklapparna.
3. Namnet julklapp kommer från en ”skämtklapp”
En annan tradition, som gett julklappen namnet ”julklapp”, hänger ihop med att ungdomar på landsbygden förr gjorde skämtklappar av halm eller trä. De fäste en vers eller ramsa på ”klappen”, som gärna fick vara skämtsam eller ekivok, och gav bort den anonymt genom att klappa hårt på mottagarens dörr, slänga in gåvan och springa därifrån. Traditionen är känd sedan 1600-talet.
4. Julklappar förseglades förr med sigillack
Julklappar är oftast inslagna i vackert omslagspapper. Förr förseglades julklappar med sigillack och man skrev gärna ett julklappsrim. Nu för tiden används oftast tejp och kanske snöre, och julrim är inte längre lika vanligt.
5. Julbocken var jultomtens föregångare
Julbocken är i Norden känd sedan 1700-talet och under 1800-talet fick bocken en roll som julklappsutdelare. Den största skillnaden mellan bocken och tomten är att bocken inte bara var snäll, utan också lite skrämmande.
6. Jultomten knackar på – eller kommer genom skorstenen
I vissa länder knackar jultomten på dörren och frågar om det finns några snälla barn. I andra länder kommer han ner genom skorstenen på natten. Att han tar just den vägen kan härledas till en bok av Washington Irving från 1812. (Vi på FREEDOMtravel rekommenderar inte skorstensvägen.)
7. En del barn får julklappar i en strumpa
I många engelsktalande länder lämnar tomten paket i en julstrumpa ovanför öppna spisen (där han kom in under natten) eller i barnens rum. Julstrumpan är framför allt vanlig i Storbritannien.
8. St Nikolaus delar ut julklapparna i vissa länder
Den godhjärtade Sankt Nikolaus levde på 300-talet och räddade bland annat tre flickor, som saknade pengar till hemgift, från prostitution. Detta helgon har i flera europeiska länder äran att dela ut julklapparna, vilket ofta sker i början av december.
9. Julklappar kan ges via en adventskalender
Ett speciellt sätt att dela ut julklappar är att använda en adventskalender. Varje dag mellan 1 december och julafton öppnar man en lucka och får en present (eller kanske choklad), istället för att bara se en bild.
10. Julklappar öppnas på olika dagar i olika länder
I Sverige, samt i övriga Norden, Tyskland, Polen och Österrike öppnar man julklapparna på julafton. I många andra länder öppnas julklapparna på juldagen. I vissa länder öppnas julklappar den 5 eller 6 december, eller den 6 eller 7 januari.
11. Flera jultidningen har haft titeln ”Julklappen”
Flera jultidningar har genom historien haft titeln ”Julklappen”. Den mest långlivade utgavs, enligt Wikipedia, av Folkskolans barntidning (1893-1955).
12. Julklappstraditionen har kritiserats för konsumtionshets
Traditionen med julklappar är lång, men vanan att storhandla presenter ökade på 1950- och 1960-talet. Från och med den här perioden har julklappshandeln nått en del kritik, på grund av konsumtionshets. En motreaktion har varit att t.ex. ge bort tid tillsammans eller att skänka pengar till välgörenhet.
13. Barn kan skriva till tomten i Tomteboda
Barn som vill skriva brev till tomten, oavsett om de vill önska en julklapp till sig själva eller har andra funderingar, kan skriva till Tomten i Tomteboda. En rolig detalj i det hela är att vi skickar alla våra paket från vår webbshop från, just det … Tomteboda!
14. Fler och fler handlar julklappar på nätet
År 2019 skrev Svensk Handel att 35 procent av konsumenterna köper majoriteten av sina julklappar på nätet, att 54 procent köper några julklappar på nätet samt att 12 procent handlar julklappar från utländska näthandlare.
15. Årets julklapp har utsetts sedan 1988
Året 1988 var första gången som HUI Research utsåg ”årets julklapp”. Den gången var det bakmaskinen, och vem minns inte det? Sedan dess har många olika julkappar valts, och alla säger något om det år de utsågs.
Årets julklapp genom tiderna
Årets Julklapp ska leva upp till ett eller flera av följande tre kriterier:
- Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
- Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
- Produkten ska representera den tid vi lever i
Nordiska museet dokumenterar sedan 2011 Årets Julklapp. HUI Research skänker varje år ett exemplar av Årets Julklapp till museets samlingar. Minns du dessa?
- 1988 Bakmaskinen
- 1989 Videokameran
- 1990 Woken
- 1991 CD-spelaren
- 1992 TV-spelet
- 1993 En doft (parfym)
- 1994 Mobiltelefonen
- 1995 CD-skivan
- 1996 Internetpaket
- 1997 Elektroniska husdjuret
- 1998 Dataspelet
- 1999 Boken
- 2000 DVD- spelaren
- 2001 Ett verktyg
- 2002 Kokboken
- 2003 Mössan
- 2004 Den platta TV:n
- 2005 Ett pokerset
- 2006 Ljudboken
- 2007 GPS-mottagaren
- 2008 Upplevelsen
- 2009 Spikmattan
- 2010 Surfplattan
- 2011 Den färdigpackade matkassen
- 2012 Hörlurarna
- 2013 Råsaftcentrifugen
- 2014 Aktivitetsarmbandet
- 2015 Robotdammsugaren
- 2016 VR-glasögonen
- 2017 Elcykeln
- 2018 Det återvunna plagget
- 2019 Mobillådan
- 2020 Stormköket
Julklappstips i vår webbshop (reklam)
Vi vill också passa på att erbjuda några riktigt fina julklappstips i vår webbshop! Observera att du får fri frakt om du beställer för över 500 kronor.
Personliga julklappar för alla som gillar husbil, husvagn, båtliv eller outdoor
För ett tag sedan inledde vi ett spännande samarbete med det svenska företaget Pufz, och tillsammans utvecklade vi under våren 2020 fler roliga och fina produkter med husbils- och husvagnstema. Sedan tidigare hade vi också produkter med båt- eller friluftstema.
Kolla in våra olika produkter med teman – grytunderlägg, glasunderlägg, diskdukar, handdukar, grytlappar, bäddset, plädar, nyckelringar, ljuslyktor och mycket, mycket mer. Alla produkterna är tillverkade i miljövänliga material och är smidiga att använda i ett campingfordon eller en båt.
Vilka är dina erfarenheter av julklappar?
Trodde du på tomten som barn, eller hade ni kanske helt andra traditioner på julafton? Hur är det idag, brukar du köpa julklappar?
Matts+Torebring säger:
Ett minne från en jul i mitten av femtio- talet, som jag aldrig glömmer, inte minst i en tid som denna, med allt överflöd. Jag hade lyckats att spara ihop fem kronor, som jag köpte kulklappar för.. Den dyraste julklappen var en bordsdekoration till mamma, bestående av några glaskulor på en kvist. När mamma öppnade paketet var en av glaskulorna sönder. Jag minns att det gjorde ont för en sex- sjuåring. I mitt mitt vuxna liv är detta min 45:e julrusch inom handeln. Aldrig har vi tidigare har vi upplevt en julhandel som i år och redan fått tack nej till mycket order,.
29 november 2020 — 8:11
Helena säger:
Vilket speciellt minne, som taget ur en bok! Och vilken förändring som skett kring just julruschen under ditt liv!!!
29 november 2020 — 19:51
Monica säger:
När jag var barn lackade vi alltid alla julklappar. Rim skrevs till varje paket! Vi fick också julklapp i julstrumpa på morgonen. Pappa hade varit i USA och inspirerats. Vill nog påstå att det är julstrumpornas land nummer ett, finns inte ett hem utan dem. Glad advent!
29 november 2020 — 9:52
Helena säger:
Vad fint att lacka julklapparna! Det gjorde vi inte, men rim tyckte jag var kul att skriva! Önskar en fortsatt fin 1:a advent!
29 november 2020 — 19:52
Ama de casa säger:
Här i Spanien verkar Tomten komma balkongvägen, man ser hur han klänger på var och varannan balkong såhär i juletider. Förmodligen beror det på avsaknad av skorstenar alternativt för trånga sådana 😀
Barnen får sina klappar till trettonhelgen då Kungarna (dom vise männen) kommer med presenterna. Mer rätt egentligen om man ser till originalstoryn 😉 Fast barnen verkar anammat även andra länders traditioner och får julklappar även på den ”riktiga” julen. Smarta ungar!
Vi har dock slutat med julklappar för mååånga år sen, vilket gör att julen är mer fridfull och mindre stressig 🙂
29 november 2020 — 10:11
Helena säger:
Just det, i södra Europa har vi sett massor av tomtar längs balkonger och fasader! Smart av ungarna att få julklappar både nu och då 😉 En mindre stressig jul låter fint för övrigt!
29 november 2020 — 19:54
Marias memoarer säger:
3an påminner mig om barndomen, fast vi kastade in julkort istället, och på ”lilla jul” som vi firar i Finland ? Det var mycket viktigt att inte bli sedd och ingen skulle veta vem korten var från.
Jag älskar julklappar (både att planera och ge, och även kul att få några klappar själv), trots att jag är 30+ och borde fatta att det inte är så hållbart.. ? Fast en julklapp kan ju bli så hållbar som man gör den förstås, det behöver inte bestå av onödiga prylar som ingen använder ?
29 november 2020 — 13:59
Helena säger:
Men så intressant att ni hade såna jultraditioner när du var liten!!! Lilla jul känner jag till väl, eftersom en av mina närmsta kollegor bor på Åland 😉 Och visst kan man göra en julklapp hållbar! Önskar en fortsatt fin 1:a advent!!
29 november 2020 — 19:56
Maggan och Ingemar säger:
1948 är nog den jul som jag mest kommer ihåg. Då, som 5 åring, sög jag fortfarande på tummen, vilket mina föräldrar inte gillade. Jag blev lovad den största dockan som fanns att få, om jag slutade till julafton. Det gjorde jag och det sista paketet som delades ut var till mig och lika stort som jag var (lång). Innuti låg en otroligt vacker celluiddocka och med kläder gjorda av min farmor. Där var små underbyxor med spets, livstycke (som man hade på den tiden), en veckad kjol med tillhörande blus med små pärlknappar, en pälsjacka med mössa, stickade strumpor och skor av vaxduk. Allt hemmasytt och stickat av farmor. Jag var nog den lyckligaste 5 åring den julen och inget mer tumsugande blev det. ? Senare har ju det här med julklappar eskalerat och blivit många dyra saker. Idag kan vi mor och farföräldrar knappt köpa något till våra barnbarn…….de har ju nästan allt och det är mest dataspel som hägrar för skolbarnen. ? I år kommer det att bli en lugn jul och det ser vi fram emot. Julen är mest för de små tycker vi. Ha en fortsatt trevlig advent med mycket levande ljus.
29 november 2020 — 15:45
Helena säger:
Vilket fint och speciellt minne!!! Vad roligt att du ville berätta! 🙂 Visst har det eskalerat med julklappar och lite svårt att hantera. Fint med presenter, men det ska ju kännas positivt i längden!
29 november 2020 — 20:12
BP säger:
Å jag som trodde på Ama som skrev för några dagar sedan att jultomten bor i Torrevieja uppe i en palm under sommaren. Därifrån tar han sig ned och delar ut julklappar, fast först på Trettondagen…
Rolig läsning om hur julklappen kom till.
Vi har slutat med julklappar för jättelänge sedan. Vi satsar på extra god mat istället.
29 november 2020 — 18:31
Helena säger:
Vem vet?? Haha! Vi gillar också god mat. Eftersom vi just nu kör lite ”diet” funderar vi på skaldjur 😉
29 november 2020 — 20:13
Ruth i Virginia säger:
Den enda julklapp jag kommer i håg som alldeles speciell,
var en grammofon som var för mej och min 4 år äldre bror.
Och det var den enda klappen, men vem behövde mer?
Det var en svart resväska med vev. Vi måste ha fått några skivor,
men kommer inte ihåg. Skivorna gick 3-4 minuter och fjädern
började minska farten efter ca 10 minuter.
Vanliga klappar var flannellpyjamas fr min syster och yllesockor, som
Mamma stickat, och tidigare när fötterna växte, fick jag nya
pjäxor. ”Flickornas Julbok” och några marzipangrisar var extra.
Nu har har adopterat USA-vanor men svensk julskinka och rödkål
ska det vara. Och när ungarna var hemma,, bakade vi tusentals
pepparkakor Julklappar har aldrig varit särskilt viktiga i vår familj.
Nu prenumererar jag på tidskrifter åt dom som vill ha.
Mäste säja, att de sista tio ell så åren, har julen blivit förstörd-
Den börjar vid Halloween. När riktiga julen kommer, är man
totalt ut-julad. Hur det blir i år, det vet man inte.
30 november 2020 — 7:03