Łódź i Polen, är det en stad du någonsin tänkt på att besöka? Om inte, så tänk om! Vi hade inte speciellt höga förväntningar när vi kom hit, men kan utan överdrift säga att vi blev golvade. Vilken fantastiskt mysig, vacker och intressant stad! Här finns en bitvis mörk historia, men det är framåtanda och ungdomlighet som smittar av sig på gatorna.
Innehållsförteckning
Łódź i Polen
Vi besökte Łódź i Polen i september i år, när pandemin var inne i en lugn fas, och vill nu tipsa om denna pärla för dig som vill planera för framtida resor. Łódź är en avlång och ganska annorlunda stad. Istället för att kretsa runt ett centralt torg löper långa gator mellan de gamla fabriksområdena.
En gång i tiden fanns det tre viktiga fabriksägare här:
- Israel Poznański (1833-1900)
- Henryk Grohman (1862-1939)
- Karol Scheibler (1820-1881)
Under 1800-talet och den första halvan av 1900-talet var Łódź extremt framgångsrika inom textilindustrin. Bortsett från England, som hade ännu större textilindustrier i Manchester, så var de störst i branschen i Europa. Arbetet var slitsamt och hårt, men det fanns jobb vilket gjorde att staden växte så det knakade.
När industrin, långt senare, konkurrerades ut av asiatiska fabriker blev människor istället arbetslösa. Staden hade ett rykte som tråkig fabriksstad, och detta var knappast ett ställe man besökte som turist. Men nu har det hänt något!
De gamla fabrikerna har rustats upp och i de vackra gamla byggnaderna ryms nu museer, butiker och restauranger. Staden sjuder av liv och turisterna börjar successivt upptäcka att Łódź är en riktigt spännande, intressant och mysig stad.
Łódź ligger i mellersta Polen, ungefär 13 mil sydväst om huvudstaden Warszawa.
1. Utforska Manufaktura
Man kan inte besöka Łódź utan att utforska Manufaktura. Här huserade en gång i tiden fabriksägaren Israel Poznańskis verksamhet, och inne i byggnaderna gick vävmaskinerna för högtryck. Det som är fascinerande är att man varsamt låtit renovera alla byggnaderna, och putsat upp tegelfasaderna så att de gamla fabriksbyggnaderna idag är påfallande vackra.
Idag rymmer byggnaderna bland annat köpcentrum, museer, butiker, restauranger, caféer, pubar, konstutställningar och en biograf. Här kan man utan problem spendera en hel del tid.
2. Strosa längs gatan Ulica Piotrkowska
En annan sak som man inte ska missa är att strosa längs gatan Ulica Piotrkowska. Gatan, som i sin full längd är runt 4,2 kilometer, är en av de längsta shoppinggatorna i Europa. Den löper från Frihetstorget (Plac Wolności) till Självständighetstorget (Plac Niepodległości). Gatan är dessutom kantad av många vackra hus, varav flera har en historia som kan knytas till någon av de tre fabriksägarna.
3. Besök Izrael Poznańskis palats
Om man är en betydelsefull fabriksägare på 1800-talet vill man förstås skaffa sig ett pampigt palats. När Izrael Poznanski lät uppföra sitt palats ville han inte spara på krutet eller stilarna, och han valde att ösa på i en kombination av neo-renässans och neo-barock. Idag hittar du Łódź stadsmuseum här.
4. Känn historiens vingslag på Muzeum Fabryki
Muzeum Fabryki ligger i Manufaktura och berättar om livet i och runt textilfabriken. Här finns flera av de stora vävmaskinerna från förr, och på väggarna hänger foton som visar hur det såg ut när dessa maskiner stod tätt, tätt och fyllde sal efter sal.
Den unga guiden i museet berättade att hennes mormor arbetade i fabriken, varje dag från tidig morgon till sen kväll. Guiden startade igång en maskin så vi kunde höra hur den låter när den är i drift. När alla maskinerna var igång samtidigt måste ljudet ha varit öronbedövande.
5. Upplev konst på ms1, ms2 och Herbst palats
Om man vill se konst i Łódź kan man besöka ms1, ms2 och Edward Herbst palats. Ms1 och ms2 visar upp Avantgarde-konst och samtidskonst från 1900- och 2000-talet. På Edwards Herbst palats kan man se samlingar av tidig polsk och europeisk konst.
8. Lär dig om stjärnor och vetenskap på EC1
EC1 var en gång i tiden ett kraftverk och en fabrik. När man på 2000-talet moderniserade staden tog man sig också an den här delen, som idag både fräschats upp och fått helt nya funktioner. En del av den gamla fabriken är nu ett kulturcenter med workshops och utställningar, och här finns även ett planetarium.
I en annan del av den gamla fabriken finns ett interaktivt vetenskaps- och teknologicenter. Man kan dessutom besöka och lära sig mer om det gamla kraftverket.
9. Se modern arkitektur
I Łódź finns inte bara vackra gamla fabriksbyggnader och palats utan också en del modern arkitektur. När man promenerar bort till EC1 kan man passa på att ta sig en titt på tågstationen Łódź Fabryczna.
En tågstation lät byggas här redan 1865 av fabriksägaren Karl Wilhelm Scheibler. Den nya stationen stod klar 2016.
På bilden nedanför är ännu en vy över två nya byggnader, som effektivt reflekterar solens strålar.
10. Kolla in spännande fasader
Det finns också gott om spännande fasader runt om Łódź. En av de mest intressanta fasaderna är den som kallas Rosas Passage, på ulica Piotrkowska 3. Konstnären Joanna Rajkowska lät täcka väggarna på en byggnad med små speglar. Fascinerande! Vi hittade också en vägg som någon låtit pryda med mini-balkonger med miniatyrfigurer. Charmigt!
Ytterligare vackra och speciella fasader kan man hitta om man vet vilken gård man ska kika in i. Lättast att hitta dem är det förstås om man går med guide.
11. Sök upp Łódź street art
Utöver intressanta fasader så finns det gott om street art och väggmålningar i Łódź.
På bilden nedan ser du till exempel en väggmålning av den polsk-amerikanske pianisten Artur Rubenstein, målad av den brasilianske konstnäteren Kobra. Fjärilen på väggen bredvid? Det är en reklambild för en butikskedja, som blivit kvar sedan kommunisttiden.
12. Påminns om krigets fasor vid järnvägsstationen i Radegast
Łódź har en tung historia från andra världskriget och ett bra sätt att lära sig mer om den är att besöka järnvägsstationen Radegast. Under kriget användes den här stationen för att deportera judar och romer till gettot i Łódź eller vidare till olika förintelseläger. Idag finns ett minnesmonument och ett litet museum här. Förbered dig på tungt, men mycket intressant, besök.
13. Promenera runt på judiska kyrkogården
Inte långt från järnvägsstationen Radegast ligger den judiska kyrkogården, där man bland annat kan se Izrael Posnanskis stora mausoleum. Kyrkogården håller öppet alla dagar utom lördagar, och eftersom vi var här på en lördag kan vi bara visa ett foto från grinden.
14. Häng vid OFF Pietrowska center
Det område som kallas OFF Pietrowska ligger lite vid sidan av den stora gatan Pietrowska och bjuder på avslappnad och ungdomlig stämning. Här kan man hitta små designbutiker, trendiga food trucks och avslappnat häng. När vi passerade satt ett gäng och kollade på utomhusbio.
I det här området hittade vi också till en restaurang där vi åt middag. Spółdzielnia är en trevlig och avslappnad restaurang, som på sommaren även har en stor uteservering.
Vi startade med en liten förrätt med räkor. Peter valde sedan en hamburgare med gorgonzola och jag (Helena) valde en kycklingrätt med asiatiska smaker. Mycket gott!
15. Slappna av i Park im. Adama Mickiewicza
Det finns en hel rad olika parker i Łódź. Vi parkerade vår husbil i ena änden av Park im. Adama Mickiewicza och promenerade därför en stund i just den parken. Fint och rofyllt!
Mer att se och göra i Łódź
Det finns förstås mer att se och göra i Łódź än vad vi hann med under vårt relativt korta besök. Vi är faktiskt sugna på att åka tillbaka och se mer av den här läckra staden! Här är några fler saker man kan se och göra.
Arkitektur och minnesmärken
- Alexander Nevskij-katedralen – en ortodox kyrka uppkallad efter det ryska helgonet Alexander Nevskij, Jana Kilińskiego 56.
- Archcatherdal Basilica of St Stanislaus Kostka – en katedral från början av 1900-talet.
- Karol Scheiblers palats – en av industrimagnaternas palats, plac Zwycięstwa 1.
- Karol Scheiblers kapell – en av industrimagnaternas kapell, Gamla begravningsplatsen, Ogrodowa Street 43.
- Ksiezy Mlyn – en grupp textilfabriker och tillhörande anläggningar från 1800-talet, i den södra delen av staden.
- White Factory – en vit fabriksbyggnad från 1800-talet med kulturella aktiviteter, Milionowa.
- Ghetto Litzmannstadt – det område som fungerade som getto under andra världskriget.
Museer och aktiviteter
- Łódź Walk of Fame – ”HollyLodz” bjuder på filmhistoria med en filmskola och en egen variant av Hollywood Walk of Fame.
- Filmmuseum – Muzeum Kinematografii ligger på plac Zwycięstwa 1.
- Botaniska trädgården – med bland annat en japansk trädgård, Krzemieniecka 36/38.
- Palm house – med många arter av palmer och andra träd, al. Marszałka Józefa Piłsudskiego 61.
- The Museum of the Independence Traditions – historiskt museum om kampen för självständighet, Gdanska 13.
- Science center Exeperymentarium – vetenskapsmuseum som passar för barn, Drewnowska 58.
Var kan man bo i Łódź?
Vi reste med husbil och valde en husbilsparkering som angavs i appen CamperContact, nämligen vid Zgierska vid parken Park im. Adama Mickiewicza. Här fanns ingen service, men vi stod utmärkt och med smidigt cykelavstånd in till centrala stan (knappt 4 kilometer till Manufaktura).
Det finns förstås också gott om hotell att välja bland. Vi kikade in i ett av de kanske allra tjusigaste, nämligen Vienna House Andel’s på Ogrodowa 17.
Vi promenerade också in på en mysig liten gränd där vi både hittade restauranger och hotellet Stare Kino (gamla biografen) på Piotrkowska 120. På den här platsen fanns den första permanenta biografen i Polen på 1800-talet. Idag kan man boka in sig i lägenheter, där varje lägenhet har ett eget filmtema.
Video från Łódź
Resa med husbil i Polen – allt du behöver veta
Hur är det att resa med husbil i Polen egentligen? Vi har precis kommit hem efter…
Rewa i Polen – ett Bad- och surfparadis
Rewa ligger vid den polska kusten, inte långt från den större staden Gdynia. Detta är ett…
Segeltur genom Oderlagunen – Szczecin Lagoon
Vi har upplevt en härlig segeltur genom Oderlagunen, som ligger på gränsen mellan Tyskland och Polen,…
Masuriska sjöarna i Polen – En kanalbåttur från Mikolajki
De masuriska sjöarna i Polen bjuder på ett magiskt semesterparadis i den östra delen av landet,…
Visenter i Polen – Bialowiezaskogen, Bialowieza nationalpark
Visenter i Polen! Vi har länge drömt om att se vilda visenter i Polen och till…
Mierzecin – slott i Polen med magisk natur
Mierzecin – slott i Polen med magiskt natur i Dobiegniew på landsbygden i västra polen. Slottet…
Att göra i Krakow – 12 tips till Polens historiska pärla
Det finns mycket att se och göra i Krakow, och här kommer våra personliga tips. Krakow,…
Att göra i Sopot i Polen – våra 11 bästa tips
Vad kan man se och göra i Sopot i Polen? Sopot är en härlig semesterort med…
Camping Metropolis i Sopot, Polen
Vi befinner oss på Camping Metropolis i Sopot och har nu fätt sällskap av Peters bror…
Camping Stogi i Gdansk – vid den polska kusten
Nu har vi tagit oss till camping Stogi i Gdansk. Vi har varit här förut, men…
Maszoperia – fin camping på halvön Hel i Polen
Nu har vi hittat till en trevlig camping på halvön Hel i Jastarnia, ungefär halvvägs ut…
Polsk mat – specialiteter i det polska köket
Polsk mat, vad är det? Man pratar kanske inte så ofta om det polska köket ……
Att göra i Warszawa – våra 13 bästa tips
Vad kan man se och göra i Warszawa? Polens huvudstad är kanske en av Europas billigaste…
Wroclaw i Polen – 14 tips på saker att se och göra
Wroclaw i Polen är en stad fylld av vackra och färggranna hus. Här kan man strosa…
Med Unity Line från Polen till Ystad – och ett besök i Szczecin
Efter ett trevligt besök i Polen, i Gdansk och Szczecin, blev det resa tillbaka med Unity…
Polska vackra kustvägen – FREEDOMtravel temavägar
Polska vackra kustvägen är en temaväg som tar dig med längst hela norra Polen och 50…
Härlig semester i Swinoujscie i Polen
Då var det dags för semester i Swinoujscie i Polen! Swinoujscie ligger vid Östersjökusten, nära gränsen…
Polferries Ystad-Swinoujscie – våra erfarenheter
Hur är det att resa med Polferries Ystad-Swinoujscie? Vi har nyligen rest med färjan M/F Cracovia…
Att resa med Polen-färjan – Polferries Gdansk – Nynäshamn
Nu är vi hemma efter en fantastiskt fin vecka i Polen. Vi reste hem med Polen-färjan…
Poznan i Polen – 11 tips på saker att se och göra
Poznan i Polen är en stad med ett fantastiskt vackert torg. Vi tappade nästan hakan när…
Marknad i Gdansk med anor från 1200-talet
Varje år arrangeras en enorm marknad i Gdansk för alla i Polen, som löper gata upp…
Nicolaus Copernicus hus i Torun i Polen
Nicolaus Copernicus hus i Torun är ett museum som berättar om astronomen Copernicus liv, och om…
Att göra i Gdynia i Polen – våra 9 bästa tips
Vad kan man se och göra i Gdynia i Polen? Gdynia bjuder på härliga sandstränder, trevliga…
Unesco världsarv i Polen – 16 intressanta platser
Har du sett några av alla Unesco världsarv i Polen? För närvarande finns 16 stycken, och…
Krynica Morska på Vistulanäset – en semesterort i Polen
Krynica Morska ligger i nordöstra Polen, på Vistulanäset, och är en populär semester- och badort. Vi…
Sommarsemester i Polen – våra bästa tips
Igår kom vi hem från en veckas sommarsemester i Polen. Vi har haft en väldigt skön…
Gdansk – Nynäshamn med Polferries
Igår var det dags att lämna Polen och rulla mot färjan. Vi fick vänta länge i…
Fakta om Polen – 30 saker du (kanske) inte visste
Att skriva fakta om Polen är riktigt roligt. Vi har rest mycket i Polen och upptäckt…
Semester i Zakopane – vid Tatrabergen i Polen
Semester i Zakopane! Vi har tagit oss till Zakopane som ligger vid Tatrabergen i Polen, söder…
Torun i Polen – 12 tips på saker att se och göra
Torun i Polen är en vacker och historiskt intressant stad som är upptagen på Unescos världsarvslista….
Fler tips på saker att göra i Łódź?
Har du varit i Łódź i Polen? Är det en stad du är nyfiken på att besöka?
Fakta om Łódź i Polen
- Land: Polen
- Vojvodskap: Łódź
- Namn: Łódź och på tyska Lodz eller Litzmannstadt. Namnet betyder ”båt” på nutida polska. Man tror att namnet kan komma från den lilla ån vid namn Łódka (betydelse: liten båt) som rinner genom staden. Trots att ån är liten var den en gång viktig genom att försörja stora delar av textilindustrin med vatten.
- Läge: Łódź är en stad i mellersta Polen, cirka 13 mil sydväst om huvudstaden Warszawa.
- Å: Łódka
- Folkmängd: Cirka 700 000 (2016)
- Industrier: Förr dominerades staden av textilindustrier.
Resa till Łódź i Polen
- Flyg: Flyg går direkt mellan Arlanda och Warszawa.
- Bil/husbil: Ta till exempel färja från Nynäshamn till Gdansk eller färja från Karlskrona till Gdynia. Från Gdansk tar det drygt 3 timmar att köra till Łódź.
- Tåg: Tåg från Gdansk till Łódź tar cirka 5 timmar, via Warszawa.
ŁÓDŹ historia
- 1332: Staden omnämns för första gången som en by.
- 1423: Łódź fick stadsprivilegier.
- 1655-1660: Under den svenska invasionen av Polen avfolkades staden tillfälligt.
- 1793: Efter Polens delning tillföll Łódź Preussen.
1800-talet
- 1815: Łódź kom att ingå i Kejsardömet Ryssland.
- 1825: Den första fabriken startade, och ett år senare startade den första textilfabriken. Människor flyttade till Łódź för att hitta jobb.
- 1839: Polens och Rysslands första elektriskt drivna fabrik startade.
- 1850: Tullarna mellan det ockuperade Polen och Ryssland avskaffades och Łódź kunde börja sälja till den ryska marknaden.
- 1865: Järnvägsförbindelser till stora polska städer gjorde att befolkningen i staden fördubblades.
1900-talet
I början på 1900-talet hade Łódź nästan 400 000 invånare, varav cirka 40 procent var tyskar och drygt 20 procent var judar. I staden fanns mer än 600 industrier med över 50 000 arbetare.
- 1914: Under första världskriget slogs Ryssland mot Tyskland, och Łódź föll i tyska händer.
- 1918: Polen utropade sig självständigt och Łódź avväpnade och deporterade de tyska soldaterna. De flesta tysktalande invånare flydde till Tyskland.
- 1930-talet: Staden drabbades svårt av den amerikanska depressionen, och den ryska marknaden stängde. Många blev arbetsl ösa.
- 1939: Staden försvarades av general Juliusz Rómmel, men invaderades av tyska trupper den 8 september. Staden annekterades av Tredje Riket och man bytte namn till Litzmannstadt efter befälhavaren Karl Litzmann. Ett judiskt getto skapades.
- 1944: Nazisterna likviderade gettot och bara 900 personer överlevde.
- 1945: Vid slutet av andra världskriget hade Łódź förlorat mer än 400 000 invånare. Röda armén marscherade in den 18 januari.
BP säger:
Där kom det – inlägget om Łódź alltså. Och det var väl värt att vänta på. Tycker polackerna är världsmästare på att rusta upp gamla byggnader och integrera dom med nya, futuristiska hus. Arkitekterna vågar verkligen göra något annorlunda på alla fronter. Så otroligt läckert! Absolut älskar staden.
08 november 2020 — 14:30
Helena säger:
Haha. ja till slut så! Jag håller verkligen med dig, och den här staden överraskade oss extra mycket. Cool och spännande och ungdomlig! 🙂
08 november 2020 — 18:31
bmlarsreseblogg säger:
Så många härliga ställen det finns om man ställer kosan lite österut. Vi blir mer och mer ressugna för var dag som går men det är väl bara att lyda och hålla i, hålla ut och hålla avstånd och hoppas det lugnat sig när det blir vår och ljusa tider igen. Vi är trots allt glada över att vi har husbilen. Det känns som det optimala sättet att resa ett tag framöver.
08 november 2020 — 16:22
Helena säger:
Det finns verkligen mycket intressant att uppleva i den delen av Europa! Ja, just nu tar vi det också lugnt, men vi hoppas att det lättar i vår, och ja, då känns ju husbil optimalt! 🙂
08 november 2020 — 18:32
Annar+Aas säger:
Tack för ett fint resereportage. Arbetade hela dagen igår så jag läste gårdagens inlägg om skam. Det kändes fantastiskt jag har predikat i två olika kyrkor idag, när jagnu läser vad du skrev igår tänker jag den predikan hade jag gärna kopierat, så hadde jag sluppit min egen text, temat idag var nämligen frälsning, som handlar om att arbeta med sig själv för att bli mera empatisk kärleksfull o tolerant. Att fostra andra o skambelägga andra är inte bara otrevligt utan direkt kontraproduktiv. Arbeta med dig själv o bli ett föredöme för andra. Helena du skulle bli en bra predikant?
08 november 2020 — 17:45
Helena säger:
Men oj, tack, jag blir alldeles rörd av din fina kommentar! Tack så mycket Annar, och önskar en fortsatt fin söndagskväll!!
08 november 2020 — 18:33
Eva / Leva som Eva säger:
Ser verkligen fint och intressant ut!
Jag läste en svensk bok som vann August-priset för många år sedan: De fattiga i Lodz. Om gettot och tiden runt -44 vill jag minnas, ledsamt men intressant.
08 november 2020 — 21:34
Helena säger:
Ja, den är jag lite nyfiken på att läsa! Jag har läst en annan bok av samma författare, och den var väldigt bra, även om det också var hemsk.
10 november 2020 — 17:08
Lena - gott för själen säger:
Men oj. Vilken stad! Har aldrig hört talas om den förut, men det verkar ju helt klart sevärd! Tack för ett bra inlägg!
Kram Lena
11 november 2020 — 6:21
Helena säger:
Vi blev väldigt förtjusta i den här staden! 🙂
12 november 2020 — 19:20