Jag lovade att vi skulle berätta lite om våra nya matvanor idag! Är vi vikt- och hälsofixerade? Nej, inte alls, men hälsan spelar roll för hur man mår och vad man orkar. När man påverkas negativt känner man att man måste göra något, och där är vi idag.
Innehållsförteckning
Nya matvanor
Vi har ganska länge känt att vi behöver göra något åt hälsan. Vi är båda trötta, och Peter har under en längre tid haft ont i magen. När han, samma år, både slutade röka och började äta kortison gick han dessutom upp rejält i vikt. Vikten är inte allt, men den spelar roll och när man varken kan ha sina kläder eller röra sig som man brukat kunna, så är det inte så roligt. (Och Peter vill verkligen kunna ha sina kläder från Taracci!).
För någon månad sedan började vi jogga på morgnarna, och det har vi hållit i någorlunda. Det är bra, men det räckte inte för att påverka vikten. Då bestämde vi oss för att sluta dricka vin, men det är ju så tråkigt. Det höll inte och hade (troligtvis därför) ingen effekt. Till slut fick vi nog och kände att nu måste vi ändra något annat, och det ordentligt.
Men … hade vi inte bra matvanor?
På vissa sätt hade vi nog bra matvanor redan förut. Vi åt mycket fisk och mycket grönsaker, och vi åt sällan godis och drack nästan aldrig läsk. Positivt alltså! Men, alla har ju sina svagheter. För vår del har svagheterna handlat om vin, öl, kex och ost samt lite för stora portioner. Dessutom har Peter varit ganska generös med smör och olja i matlagningen. Det blir helt enkelt för mycket kalorier per dag, och i längden gör det att man går upp i vikt.
Nya matvanor – ingen speciell diet
Nej, vi har inte börjat med någon speciell diet, och det finns flera anledningar till det. För det första kan en del dieter bli ensidiga och ohälsosamma av olika anledningar, och det vill vi inte utsätta oss för. För det andra innebär en del dieter (som till exempel populära 5:2) att man äter oregelbundet.
Vi förstår och respekterar att många kan tycka att den här typen av dieter är bra, men det är inget som passar för oss. Eftersom jag (Helena) dras med migrän så klarar jag inte av att äta olika mycket olika dagar. Om jag försöker med det så får jag migrän, helt enkelt.
Nya matvanor – vi räknar kalorier
Våra nya matvanor handlar egentligen om att vi räknar kalorier, och på det sättet försöker bli ännu mer medvetna om vad vi får i oss. Den senaste tiden har vi räknat på precis allt. Vi är noga med att också räkna på sånt som är lätt att glömma, som till exempel marinader och steksmör. Vi använder ingen speciell app, utan vi har mestadels kollat på Livsmedelsverkets databas, eller så har vi helt enkelt googlat.
Nya matvanor – prioritera och byta ut
Våra nya matvanor handlar mycket om att tänka till, prioritera och byta ut. Efter att vi räknat på kalorierna så kan vi välja, och vi inser att det finns massor av smarta byten vi kan göra och som fortfarande känns ok för oss. Några saker vi förändrat:
- Hälften så stor portion yoghurt på morgonen
- 17-procentig ost istället för vanlig
- Vatten istället för folköl till lunchen
- Den mesta maten lagad i ugnen (utan smör eller olja) istället för i stekpannan
- Mindre portioner till middagen (och mer grönsaker)
- Såser gjorda på gräddfil istället för creme fraiche eller majonnäs
- Inget snacks på kvällen
Men, vinet tänker vi inte ta bort helt! Eftersom vinet är den lyx som vi uppskattar mest så har vi bestämt oss för att fortsätta unna oss några glas vin ibland. Det gäller ju att prioritera, eller hur!?
Flera mindre måltider per dag
Vi försöker äta lite fler, men mindre, måltider per dag. På vardagarna börjar vi med en liten frukost, med cirka en dl yoghurt och en halv banan (och lyxiga dagar kanske också lite blåbär). När vi är klara med vår joggingrunda blir det kaffe och macka!
Till lunch har vi oftast brukat äta snabbnudlar, eftersom det är enkelt och billigt. Helt optimalt är det kanske inte ur kalorisynpunkt (eftersom vi också brukar ta två hårdmackor med smör och ost), så det blir kanske att vi ändrar på den här vanan. Igår testade vi en tonfiskburk från Willys, som från början är blandad med bönor, kryddor och annat gott. Tillsammans med denna blev det kokt ägg, grönsaker och lite hummus. Gott och mättande!
Ibland, om vi känner att vi behöver det, tar vi ett extramål på eftermiddagen. Det kan vara ett kokt ägg, en burk makrill eller en banan. Andra dagar klarar vi oss utan det där extramålet.
På kvällen blir det en relativt ”vanlig” middag, bortsett från att vi räknar på kalorierna. Vi försöker välja kalorisnåla produkter som kyckling, fisk, potatis, morötter och olika grönsaker. Igår testade vi att göra blomkålsris, som är väldigt energisnålt. Gott och fräscht!
Hur tänker du kring matvanor?
Hur tänker du kring matvanor och hälsa? Är det förresten nånting du vill att vi skriver mer om, eller tycker du att vi ska hålla oss till resetemat?
Ditte säger:
Viktigast är att man mår bra, tycker jag. Och det verkar ni ju göra nu med motion och ändrade matvanor. Kul att läsa om hur ni tänket-
Jag rör mig mycket och äter det jag tycker om och det jag mår bra av. Mycket skaldjur och en hel del asiatisk mat. Undviker rött kött, Även bönor och mat som är fet och hårdsmält avstår jag från. Har sedan barn och ungdomen hållit på mycket med idrott och då åt jag förstås mer. Och gjorde av med mer kalorier. Jag har nog alltid i mer mogen ålder haft i bakhuvudet att jag inte kan äta mer än det jag gör av med. Har fungerat bra så några restriktioner har jag inte. Jag har pluggat en hel del näringslära och näringsfysiologi så detta med kost och motion finns inbyggt på något sätt. Har varit med i en del försök där man fysiologiskt testat olika koster och sedan tagit muskelbiopsier. Väldigt spännande och intressant.
Jag tycker ni kan fortsätta att skriva om det som känns angeläget och den vardag ni lever i. För nu är är ju resandet tämligen begränsat
18 november 2020 — 12:57
Helena säger:
Ja, visst är det viktigaste att må bra, håller med! Det är ju målet! Det låter som att du är medveten och har koll. super! Jag har ju egentligen också koll, har ju pluggat massor av näringslära, men sedan har vi nog slappnat av och livet har rullat på. Vi behövde ta tag i saker!
18 november 2020 — 21:21
Ann säger:
Det är klart att jag vill läsa om era resor, men jag uppskattar ett inlägg som detta med bra mattips, så kanske matresande?
Vi har gjort matresor, lagat mat och hittat viner som tillhör sen i våras och det har varit superkul 🙂
18 november 2020 — 20:16
Helena säger:
Mat och resor ihop är ett fantastiskt tema, älskar det! 🙂 Vi gjorde också den typen av matresor förr, längesedan nu, men vi får kanske återuppta det 🙂
18 november 2020 — 21:22
Ann / anngelic.com säger:
Det ser jag fram emot att läsa om 🙂
24 november 2020 — 10:10
BP säger:
Det var väl andra artikeln om ändrade matvanor som du skrivit. Intressant att läsa hur nu resonerar.
Tyckte faktiskt också att ni äter ”rätt” med mycket fisk och grönt. Men sedan får ni ju inte glömma era mingelmiddagar som kanske har bidragit till ett och annat kilo extra.
Vin älskar vi också, och det skulle jag aldrig göra avkall på. Öl däremot kan man skippa, speciellt under vintertid tycker jag.
Olika dieter gillar jag inte heller. För när en diet är ”inne” följs den av en ny, och en ny, och en ny. Tycker att sunt förnuft ska avgöra vad man mår bra av. Typ snacks/chips och sådant är ju inte direkt ”givande”, men hur roligt är det att knapra på råa morötter eller gurkstavar… Ja, du förstår vad jag menar.
18 november 2020 — 20:25
Helena säger:
Så är det kanske? Haha, inte ens jag minns. Men jag vet att vi aldrig ändrat så mycket som nu 😉 Och du har helt rätt angående mingelmiddagarna! Det har blivit en hel del sånt, och då har vi inte haft koll.
18 november 2020 — 21:23
Maria säger:
Låter ju bra!! Jag läste Michel Mosleys bok om 800, 8 eller nåt sånt. Fungerar toppen för mig! 800 kalorier. Sista maten 20.00 Frukost 10.00 dvs nattfasta på 14 timmar. Sedan mellan 10-20 äta 800-1000 kalorier. På 2 veckor rasade det med 4 kg! Nu är det mer stabilt med halvt kg i veckan. Äntligen kommer jag i kläderna igen! Ville inte behöva gå upp mer i storlek…och inte få diabetes heller.. Nu är värdena bra igen. Det bra är att det finns egentligen inget förbud, bara mer eller mindre bra som socker ex. Jag använde också livsmedelsverkets databas och egna anteckningar för att förstå vad som mättar, vad som ger bra energi etc.
Heja er!
18 november 2020 — 21:51
Emma, Sol som sol? säger:
Det är väl det där med fest och vardag, att varje dag inte är en fest. Gillar inställningen att inte slaviskt följa en diet utan äta varierat och mindre mängd. Man ska bli mätt, inte proppmätt. Dessutom är det viktigt med mellanmål för då blir man inte lika tvärhungrig vid lunch och middag och då äter man mer sansat. Tänker jag.
Mmmm hårt bröd med tonfisk, kapris, svartpeppar citron och yoghurt. Med några skivor kokt potatis på så är det en hel måltid. Lite gräslök också. Äsch, nu blev jag hungrig.
18 november 2020 — 22:24
Emmi - explorista.se säger:
Tycker det låter som ett bra koncept, hålla koll på energi in och ut, inte förbjuda något eller gå på kortsiktiga dieter. Lagom är bäst, både med träning, mat och sömn! 🙂
19 november 2020 — 20:36
Lena - gott för själen säger:
Jag har ätit många mål per dag i många år. Måste liksom det, annars lägger hjärnan ner. Frukost, mellis, lunch, mellis och middag. Det funkar bra och håller mig mätt och hyfsat pigg.
Det låter som att ni lever ett hälsosamt liv och mår bra. Det är huvudsaken. Ni är duktiga som tränar så mycket!
Kram Lena
20 november 2020 — 20:51