Äta nyttigt på julen, är det något man behöver tänka på? Jag (Helena) har inlett ett onsdagstema om mat och hälsa, och nu i mitten av december passar det väl att prata lite om julens mat och fröjder.
Innehållsförteckning
Behöver man tänka på att äta nyttigt på julen?
Varje år i december ser man rubriker i både veckotidningar och dagspress som handlar om att äta nyttigt på julen. Men behöver man verkligen tänka på det? Julen är ju en fest som bara infaller en gång om året? När det gäller mat och hälsa är svaren aldrig enkla, så svaret är väl ”nja”. Men först och främst kan vi konstatera: Det är viktigare hur du äter mellan nyår och jul än hur du äter mellan jul och nyår!
Julen och hälsan
Jag har ju tidigare varit inne på ämnet att mat är mer än näring, och det gäller verkligen när det handlar om julen! På julen träffar man (åtminstone när det inte råder coronapandemi) familj och vänner. Tillsammans skapar man fina traditioner och relationer eller, i värsta fall, upplever man familjebråk och tragedier.
Det jag vill säga med detta är, att det viktigaste med maten på julen kanske inte är att alla ska få i sig exakt rätt mängd av kalorier och näringsämnen, utan att vi ska försöka skapa fina och mysiga ögonblick tillsammans. Det kanske är det allra viktigaste för hälsan!
Flera aspekter kring julmaten och hälsan
Det jag, som folkhälsovetare, gillar med ämnet mat är att det innehåller så många dimensioner. På julen handlar maten om att skapa möten och minnen – men i år handlar det också i hälsans namn om att inte mötas för mycket. Då riskerar vi ju att föra smittan vidare!
När vi pratar om mat tänker vi ofta på näringsämnen och kalorier, men när det gäller bufféer och julbord kan vi också behöva tänka på säker mathantering för att undvika bakterier. Det är också en hälsofråga! Några saker att tänka på i jul:
- Var försiktig så inte julen sprider coronasmittan – Risken för att coronavirus sprids via maten bedöms vara mycket liten. Däremot kan smittan spridas när vi möts. Minimera julens möten till så få personer som möjligt!
- Var rädd om maten! – På julen är det lätt hänt att mycket mat ligger framme länge, och flyttas många gånger in och ut ur kylskåp. Ta gärna fram lite i taget, så maten håller sig och ingen behöver bli magsjuk. Kyl ner (eller frys in) det du vill spara till senare.
Om man ändå vill tänka på näring och kalorier?
Även om det är viktigare att tänka på hur man äter mellan nyår och jul än tvärtom så finns det förstås situationer när det kan vara bra att tänka till, exempelvis om man har en dålig hälsa eller vet med sig att det kommer bli många julbord. Men vi kan väl börja med det positiva? Julmat är inte alls bara dålig. Här är några bra saker med julmaten:
- D-vitamin – På vintern kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin. På julbordet hittar du det eftertraktade vitaminet i bland annat lax, sill och ägg.
- Omega 3 – Lax och sill är inte bara rikt på D-vitamin, utan också på fettsyran omega-3. Två flugor i en smäll alltså!
- C-vitamin – Du får c-vitamin genom apelsiner och clemetiner, men också genom olika sorters kål, som grönkål, brysselkål och rödkål.
- Nyttigt omättat fett – I julens nötter hittar du gott om nyttigt omättat fett.
Att göra bättre val på julbordet
Först och främst ska man ju njuta av och uppskatta den goda maten på julbordet! Det är en ynnest att få träffas och äta god mat tillsammans. Om du vill göra några bra val ur närings- och kalorisynpunkt är här några tips:
- Ta lagom stora portioner – Njut av maten i långsam takt, så du hinner känna efter när du är mätt.
- Fokusera på ”riktig mat” – Mat som potatis, julskinka, ägg, lax och sill kan vara en utmärkt middag, och mättar bra.
- Botanisera bland grönsakerna – Julen är inte grönsakernas högtid, men man kan hitta goda och nyttiga tillbehör som grönkål, rödkål och brysselkål.
- Välj med omsorg på gottebordet – Man behöver inte prova alla sorter. Välj de bästa sorterna med omsorg och njut av dem ordentligt!
- Ta en långpromenad – Att ta en långpromenad mellan festligheterna kan kännas uppiggande, och gör att man kanske får plats med lite till.
Hur tänker du kring att äta nyttigt på julen?
Hur tänker du kring att äta nyttigt på julen? Berätta gärna!
Ann säger:
Ja jag tycker absolut att man ska tänka till, oavsett vilken dag det är. Klart att man ska unna sig, men om överdriver i längre utsträckning för att det är jul i två veckor så finns det ju en risk att man mår hemskt dåligt i efterhand.
16 december 2020 — 8:45
Helena säger:
Som du säger så är det ju lite skillnad om man festar till bara någon dag eller om det pågår i flera veckor. Det gäller, som alltid, att hitta någon slags balans 🙂
16 december 2020 — 17:23
Farhiya Hashi säger:
Det inte sån liten skillnad, om man går någon gång i veckan blir det en mindre chans att riskera att få torr inomhusluft i sig och bli sjuk, medans att festa många gånger i flera veckor ger en högre chans att bli sjuk.
17 december 2021 — 11:06
Farhiya Hashi säger:
Ja,Jag tror också att sant.
17 december 2021 — 11:12
Veiken säger:
Julen i år är inte som andra jular. I år väljer vi bort både sk julmat och människor. Vi blir två stycken. Maken och jag. Julafton kommer att bjuda på en smörgåstårta, modell skaldjur och lax. Juldagen bjuder på en hemmagjord saffranssoppa med torsk, lax och färska räkor! Känns rätt bra faktiskt! 🙂
16 december 2020 — 10:29
Helena säger:
Visst är det ett annorlunda år i år! Det låter som att ni trots allt kan få en mysig, men annorlunda, jul i år! Det låter som en smarrig meny 🙂
16 december 2020 — 17:24
Amanda (Swedish Passport) säger:
Äsch, lever man ett bra och hälsosamt liv annars så spelar det ingen större roll vad man äter under julledigheten så det är inget jag brukar lägga någon tanke på 🙂
16 december 2020 — 10:35
Helena säger:
Det gäller ju helt enkelt att hitta en balans som funkar för en själv och som man trivs med, och det låter som att du har gjort det!! 🙂
16 december 2020 — 17:25
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Så bra det du säjer att det är viktigare vad man äter mellan nyår och jul eller mellan ju och nyår.
Jag äter normalt sett sunt, men vid jul struntar jag i allt och äter precis det jag vill. Älskar mat, men är ingen storätare, så jag har ingen stor matsäck, så chansen att äta för mycket finns knappast, även om det är gott. Och allt på julbordet är inte heller onyttigt.
Tack för trevligt inlägg! Gillar dina matinlägg!
16 december 2020 — 12:15
Helena säger:
Det låter som att du hittat en bra balans! Och om man vet med sig att man inte överäter så är det ju inget problem att man äter lite annorlunda några dagar. Håller för övrigt helt med, allt på julbordet är inte dåligt! Och tack, roligt att höra att du gillar mina matinlägg! 🙂
16 december 2020 — 17:28
Ditte säger:
En bra balans tror jag är alltid är viktig och vi har den och så hela året. Har alltid haft. Julmaten är jag inget fan av så för vår del blir det ”lite” av den s.k. julmaten ;skinka, laxar, sill, jansson, köttbullar, rödkål och några sallader till sen lunch på julafton.
Men detta äter man ju när som. under året. Och på kvällen blir det färsk hummer och andra goda skaldjur med champagne-
Mycket frisk luft och promenader piggar upp och ger energi . Och viktigt tycker jag är att göra det man tycker om och som är möjligt just nu. (Helst är vi ju bortresta över jul men så blir det inte i år. Men det kommer väl en tid efter detta…)
16 december 2020 — 17:50
Helena säger:
En bra balans gäller nog för mycket! och att utgå från vad man själv prioriterar och uppskattar! En frisk promenad balanserar en del 🙂
23 december 2020 — 21:37
BP säger:
Det var nog det klokaste jag läst på bra mycket länge – ”det är viktigare hur du äter mellan nyår och jul än hur du äter mellan jul och nyår”! Det kan jag helt och hållet hålla med om.
Just i år tror jag nog att många gärna vill ”ta i” lite extra för att kompensera för skitåret 2020. Lite extra lyxigt mat till exempel. Jag hoppas dock att de gör det utan att bjuda in en massa släktingar…
16 december 2020 — 19:36
Helena säger:
Tack, vad roligt att höra att du uppskattar inlägget! På sätt och vis vill man kanske kompensera i år, och det är kanske helt ok så länge man är försiktig så man inte sprider smittan vidare!
23 december 2020 — 21:39
Lena - gott för själen säger:
Så bra fokus! Det finns bättre tillfällen att tänka på hur och vad man äter än vid julen. Och det finns viktigare saker att fokusera på vid jul. Mysigt umgänge under lugna former är det bästa!
Kram Lena
23 december 2020 — 21:34
Helena säger:
Tack, vad roligt att du uppskattade fokuset! När man säger att man är folkhälsovetareoch jobbar med mat och fysiska aktivitet tror många att man bara tänker på näringsämnen och kalorier, men så är det ju inte. Som folkhälsovetare har vi lite bredare perspektiv 🙂
23 december 2020 — 21:41