Baconlindade dadlar är är ett sötsalt tilltugg som ofta blir en höjdare på festen och på andra festliga tillfällen. De här godsakerna har länge varit en favorit för oss, men jag tror aldrig att vi har delat med oss av receptet förut. Så nu är det dags, baconlindade dadlar!
Ingredienser
Här är ingredienserna du behöver för att göra baconlindade dadlar. Hur många du vill göra är upp till dig. Vi brukar oftast göra hela paketet med dadlar. Om de inte går åt på festen går de utmärkt att äta kalla en annan dag. Utöver ingredienserna nedan behöver du tandpetare i trä och eventuellt bakplåtspapper.
- Dadlar
- En halv skiva bacon per dadel
- Sötmandel, gärna skållad (lika många som dadlar)
Så gör du baconlindade dadlar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Om sötmandeln inte är skållad – skålla dem i hett vatten och dra av skalet.
- Kärna ur dadlarna (om du inte köpt kärnfria dadlar). Vi använde ett krabbverktyg för att peta ut kärnorna, men du kan förstås likaväl använda något annat verktyg.
4. Peta in en sötmandel i varje dadel, på samma plats där kärnan satt tidigare.
5. Skär baconskivorna på mitten och rulla in varje dadel i en halv baconskiva.
6. Fäst baconskivan runt dadeln med en tandpetare
7. Lägg de baconlindade dadlarna på en plåt, gärna på bakplåtspapper om du vill slippa att de bränner fast. (Vi råkade ha kvar aluminiumfolie hemma, men bakplåtspapper är ett bättre och mer miljövänligt alternativ.)
8. Tillaga dadlarna i ugnen cirka 15 minuter. Kolla så att baconet är lite krispigt innan du tar ut dem.
9. Servera de baconlindade dadlarna varma eller ljumma. (Om det blir över är de även goda kalla.)
Vad är dadlar?
Vi avslutar med lite intressant fakta om dadlar. Dadlar kommer från dadelpalmen, som kan bli 35 meter hög och gärna växer i oaser i bland annat norra Afrika. Själva dadeln är ett bär som det finns runt 1500 sorter av.
Eftersom dadlar är ett bär finns det gott om näringsämnen, men dadlarna innehåller också mycket socker. Goda är de hur som helst! Gillar du dadlar? Har du lagat baconlindade dadlar någon gång?
bmlarsreseblogg säger:
Plötsligt blev jag jättesugen på baconlindade dadlar och glögg…
Vi brukar fylla våra med lite chevre, mums!
Det får nog handlas hem dadlar till helgen….
03 december 2020 — 7:18
Helena säger:
Det låter intressant (och gott!) med chevre!
03 december 2020 — 18:18
Ama de casa säger:
Här har vi mängder av dadelpalmer, bland annat utefter strandpromenaden. Varje år kommer ”palmfrisörer” och beskär dom 0ch tar då även bort dadlarna. Likaså bra det, för dom skräpar ned väldigt när dom mognar och ramlar ned. Folk passar på att plocka dadlarna från marken då när hela klasar tas ned av killar i kranbilar.
I det här inlägget kan man se hur det gick till nu i år:
https://amacasa.wordpress.com/2020/10/29/vintern-narmar-sig-2/
Baconinlindade dadlar är väldigt vanligt här. Jag har aldrig gjort själv, men köper gärna färdiginlindade i affären 😀
03 december 2020 — 10:06
Helena säger:
Intressant yrke att vara palmfrisör! 😉 Smart att passa på att plocka när de faller ner, tack för länken!
03 december 2020 — 18:20
Nils-Åke+Hansson säger:
Baconlindade dadlar är stående tilltugg på välkomst bordet när vi har avslutning på matlagningen. Håller med om att det är så gott
03 december 2020 — 11:20
Helena säger:
Visst är det ett bra tilltugg!? 🙂
03 december 2020 — 18:20
BP säger:
Är nog den enda som inte gillar baconinlindade dadlar med mandlar. Har otroligt svårt för blandade söt- och saltsmaker. Dadlar ”naturelle” gillar jag inte heller, alldeles för söta. Bacon gillar jag sådär, mandlar är ok. Sorry;-)
03 december 2020 — 19:26
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Jättegott!
Jag fuskar ibland och gör det lite enklar för mig genom att linda serranoskinka runt, då behöver de inte in i ugnen. I Spanien har det salta mandlar, jättegott i dadeln.
Trevlig helg!
05 december 2020 — 9:38
Lena - gott för själen säger:
Jamen åh, det är sååå gott! Love it! Åt det härom dagen. Tänkte just att jag ska testa att göra själv, så tack för pepp!
Kram Lena
14 december 2020 — 20:35