Idag tänker vi oss tillbaka till barndomens jular. Vi har ju lite ”mat och hälsa”-tema på onsdagar, och så här dagen före julafton passar vi på att ägna oss åt lite matminnen från jularna från förr. Fina matminnen är också hälsa!
Innehållsförteckning
Vad har du för matminnen?
Jag tror att de flesta har matminnen från förr, både positiva och mindre positiva sådana. Kanske åt man en viss maträtt vid ett visst tillfälle eller med en viss person, vilket gör att man kopplar den maträtten till en särskild känsla. Eller så minns man kanske något man var tvingad att äta, vilket var så hemskt att man knappt vill äta det ens idag.
För många av oss spelar maten en stor roll i våra liv och för vår hälsa – på mer än ett sätt. Och kanske kan ví hjälpa våra barn att skapa fina matminnen! Vi har tänkt tillbaka på barndomens jular och minns …
Hur minns du maten från din barndoms jular?
Hur firade du jul som barn och hur minns du maten från din barndoms jular? Svara gärna på frågorna i kommentarerna! Våra svar kommer här …
Peter: Schwartsvaldtårta och julklappar fyra gånger
Julaftonsmorgon började med att jag tvingades att ta på mig hemska (kliande!) yllebyxor. Vi firade hos både mormor och morfar, och hos farmor och farfar, samma dag. Det blev julklappar fyra gånger!
Först en julklapp på morgonen (så vi skulle hålla oss lugna), sedan julklappar hos farmor på Gärdet, därefter hos mormor i Solna och så slutligen hemma på kvällen. Mormor kom från Tyskland så hon serverade tysk julmat och Schwartsvaldtårta. Farmor serverade traditionell svensk julmat. Mycket kakor överallt!
Helena: Snö, sparkstötting och ”allt är misslyckat”
Vi firade hos mormor och morfar, i Lidhult i Småland, på julafton. Som jag minns det var det alltid snö och vi brukade åka sparkstötting. Vi åt julmat i köket (mormor sa alltid att ”allt är misslyckat!” men det var alltid bra ändå) och sju sorters kakor i ett av vardagsrummen i det stora vita huset. Någon av de andra dagarna under julen träffade vi farmor och farfar i Halmstad.
Fanns det något på julbordet när du växte upp som du inte tyckte om?
Peter: Jag gillade inte sylta. Jag tyckte inte heller om rödkål, varken lukten eller smaken.
Helena: Jag gillade inte heller sylta. Det lustiga med rödkål är att jag älskade lukten, men jag tyckte inte om smaken så jag ville ändå inte äta. Jag ville bara lukta.
Vilka är dina bästa matminnen från barndomens jular?
Peter: Det bästa i matväg var inlagd strömming, det älskade jag verkligen. Och så var det ju en fantastisk lyx med alla kakor hos farmor och mormor.
Helena: Kakorna förstås! Det jag gillade allra mest var dock den rimmade oxbringan som vi brukade äta på juldagen hemma. Salt och fantastiskt mör.
Nu är det din tur – vilka matminnen har du från barndomens jular?
Nu vill vi förstås höra, vilka traditioner och maträtter minns du från din barndoms jular?
Nils-Åke+Hansson säger:
Barndomen jul är och finns många tankar runt. Stora släkt kalas på landet mycket mat men vi barn skulle bara vara där på sidan. Och vi var nog inte hemma många julaftnar utan hos släkten Mamma blev änka när jag var 5 år.
23 december 2020 — 10:25
Helena säger:
Vilka minnen! Tack för att du delar med dig! Tråkigt att höra att din mamma bleb änka så tidigt!
23 december 2020 — 21:32
bmlarsreseblogg säger:
Vad gäller traditionell julmat har det alltid bjudits lutfisk på julaftons kväll, både när jag var barn och senare hos svärföräldrar. Det är nog den julmat jag aldrig skulle kunna lära mig äta.
Det enda ”måste” för mig är ett tunt hårt vetetunnbröd som vi baat i generationer, antingen med skinka och stark senap eller med en cheddarost på.
23 december 2020 — 16:11
Helena säger:
Intressant med vetetunnbrödet! 🙂 Lutfisk tror jag aldrig att jag ätit faktiskt 😉
23 december 2020 — 21:33
BP säger:
Vilka härliga gamla foton ni delar med er av.
Alla jular jag minns firades hemma hos oss. Ibland med morföräldrarna och/eller mammas/pappas systrar. Vad gäller mat så måste jag medge att jag inte minns. Undantag alla kakor som mamma hade bakat under flera veckor innan jul.
23 december 2020 — 19:36
Helena säger:
Roligt att du uppskattar våra foton! Det krävdes lite rotande i album! 😉 Mat behöver ju inte vara viktigast. Det viktigaste är ju om man, förhoppningsvis, kan ha några positiva minnen!
23 december 2020 — 21:35
Johanna+i+Skåne säger:
Först ett bad i mormor och morfars badkar (i ett kallt badrum ). Därefter tillbringades dagen med pappas sida av släkten med lutfisk till lunch. Efter Kalle Anka på TV och knäck och nötter bar det av till mormor och morfar igen och jultomten kom innan det var dags för gröt med saftsås. Julbord blev det på juldagen, med ris a la malta till efterrätt. Köttbullarna var nog det bästa och jag åt alltid bara en liten bit av syltan, ville smaka med inte så mycket…
23 december 2020 — 22:22
Matts+Torebring säger:
Det jag ogillade mest av allt vi jul var ”Skallerkorv”. Mamma gjorde den, hur vet jag inte, men den hängdes upp i taket på en stång för att torka. Den var vidrig. Jag minns en vers om den:
Korv, korv i taket hänger
Hund, hund går på golv och blänger
Om den korven samlar ner
Ser vi den aldrig mer.
Det jag längtar efter än idag till jul är ”Judebröd” och Delicatos struvor. Det första finns inte att köpa längre.
26 december 2020 — 9:01