Meny Stäng

Billigt och nyttigt – kan man äta hälsosamt på budget?

Annons

Billigt och nyttigt, går det? Kan man äta hälsosamt på budget? Jag (Helena) fortsätter min onsdagsserie om mat och hälsa, ur en folkhälsovetares perspektiv. Idag blir det lite tankar (och tips!) om att äta hälsosamt när man måste hålla hårt i plånboken.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

”Jag har inte råd att köpa bra mat”

Lite då och då hör man människor säga att ”jag har inte råd att köpa bra mat”, och då brukar man syfta på att bra mat är dyr medan ”skräpmat” är billig. Jag skulle vilja utmana det här påståendet lite! Men först vill jag bekräfta att det naturligtvis finns utmaningar i att ha ett begränsad budget. Jag tror dock att de utmaningarna beror på fler saker än matpriserna.

Fiskpaket i ugn med räkor, potatis, morötter, lök, champinjoner och broccoli

Att ha en begränsad budget

Det finns förstås olika anledningar till att man har en begränsad budget. Man kanske till exempel är ensamstående, arbetslös, har ett lågavlönat jobb, har många barn hemma, är sjukskriven eller är student. Alla dessa omständigheter är kopplade till en rad olika förutsättningar som kan påverka vilka möjligheter man har. Vi har båda varit i situationer då vi varit tvungna att hålla extra hårt i plånboken, så vi vet att det kan vara tufft.

Kanske har man ett mindre flexibelt jobb eller jobbar på obekväma arbetstider, vilket gör att det är svårt att få till gemensamma måltider i familjen. Kanske saknar man bil, så det är knepigt att ta sig till en bättre och billigare butik. Kanske är sjukskrivning eller arbetslöshet kopplade till andra, betydligt jobbigare problem, så man inte har kraft och ork över att tänka på att laga hälsosam mat.

Det kan finnas många olika utmaningar, men jag tror inte att den största utmaningen handlar om priset på hälsosam mat egentligen. Om inte andra saker i livet sätter käppar i hjulen så finns det möjligheter att laga bra mat trots begränsad budget.

Fisksoppa med sugarsnaps, ärtor och paprika

Hälsosam mat är inte alltid dyrare än ohälsosam

Det går förstås att lyfta fram exempel på när hälsosam mat är dyrare än ohälsosam. Torskrygg är till exempel dyrare än grillkorv. Men det finns också många exempel när det är precis tvärtom, som exempelvis:

  • Kranvatten är billigare än läsk
  • En hemlagad middag med fisk och potatis är billigare än hämtpizza
  • En böngryta är billigare än en biffstek
  • En lagom stor portion är billigare än en för stor portion
Hälsosam mat - kan man äta billigt och nyttigt?
Fiskdilé med kokt potatis, broccoli och champinjoner

16 tips för att äta billigt och nyttigt – på samma gång

Här är våra bästa tips för att äta billigt och nyttigt på samma gång. Själva äter vi inte perfekt på något sätt, men vi försöker välja bra mat så ofta det går, och sedan lämna lite utrymme för sånt vi gillar bäst (vi vill till exempel inte avstå vin!). Hur som helst, här är våra bästa tips för att äta billigt och nyttigt!

  1. Lägg inte pengar på kosttillskott som vitaminer och mineraler i onödan – Lägg hellre pengarna på näringsrik mat. (Här kan du läsa om vem som behöver extra vitaminer och mineraler.)
  2. Ät inte rött kött (nöt, gris, lamm, vilt) för ofta – Bönor, linser och kikärtor är prisvärda och hälsosamma alternativ.
  3. Köp inte mer än cirka 125 gram kött per person och måltid – Komplettera måltiden med ris eller potatis, rotfrukter, grönsaker och kanske lite bröd. Då blir alla mätta!
  4. Köp ibland ännu mindre kött per måltid – Blanda till exempel bönor, kikärtor eller linser i grytan eller i köttfärssåssen.
  5. Laga grytor och soppor – Grytor och soppor kan lätt bli både hälsosamma och prisvärda. Fyll med bönor, rotfrukter och grönsaker.
  6. Njut av potatis – Potatis har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Potatis är källa till C-vitamin, vitamin B6 och kalium, och mättar bra.
  7. Variera mellan olika rotfrukter, vilket är billigt och nyttigt – Morötter, palsternacka och rödbetor är fantastiska råvaror. Vi tycker att morötter är helt grymt goda när de är ugnsbakade!
  8. Välj grönsaker och frukt efter säsong – Att välja efter säsong är bra både för pris och miljö.
  9. Titta efter extrapriser i fiskdisken – Många fiskdiskar kan varje vecka ha bra priser på utvalda fiskar. Fryst fisk är också ett bra alternativ.
  10. Prova fisk i olika former – All fisk behöver inte vara dyr. Nu för tiden är det till exempel bra pris på lax. Prova att laga laxburgare istället för hamburgare. Sååå gott!
  11. Koka soppa på räkskal – Ibland kan man hitta bra pris på räkor. Om man sparar skalen kan man laga god soppa på dem dagen efter!
  12. Välj färdiga såser och röror med omsorg – Affärerna kryllar av snygga burkar med sött eller fett innehåll. Vi brukar istället köpa gräddfil och smaksätta på olika sätt. Funkar lika bra!
  13. Minska matsvinnet – Hur mycket mat slänger du? Det är lätt hänt, men att minska matsvinnet är bra både för plånboken och miljön.
  14. Välj kranvatten som måltidsdryck – Kyl gärna i kylskåp och smaksätt eventuell med lite citron.
  15. Välj restaurangbesöken med omsorg – Att äta ute kostar alltid en slant, och det gäller även för lunchrestauranger, snabbmatsrestauranger och take away.
  16. Välj sötsaker och snacks med omsorg – Självklart ska man ibland unna sig sånt som är lite extra gott! Köp lite mindre och njut av det ordentligt!
Soppa på räkskal
Räkskal på väg att bli räksoppa

Hur tänker du kring att äta billigt och nyttigt?

Hur tänker du? Har du stött på några utmaningar som gör att det verkligen är svårt att få tag på bra mat, när man har en begränsad budget? Eller har du kanske fler tips på hur man kan äta billigt och nyttigt?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev