Efterrätter till nyår! Har du börjat planera nyårets meny, men är du fortfarande lite osäker på hur du ska avsluta middagen? Vi har lagat lyxiga trerätters-middagar hela julhelgen och har hunnit testa tre goda och enkla efterrätter.
Innehållsförteckning
Efterrätter till nyår – tre förslag
Det här med efterrätter är inte vår paradgren egentligen, men självklart gillar vi något sött som avslut på en god middag. För vår del får dock efterrätterna gärna vara enkla att ”svänga ihop”. Här hittar du tre tips på enkla och goda efterrätter till nyår, med allt från blåbär till rabarber. Självklart är vi också nyfikna på dina bästa efterrättstips! Själva kommer vi nog göra en repris på pannacottan – alltid gott!
1. Blåbärscheesecake i skål
Vi älskar cheesecake och att göra en enkel ”fuskvariant” i små skålar passade oss utmärkt. Väldigt enkelt och mycket gott! Om man vill kan man servera efterrätten i glas istället.
Du behöver (2 portioner)
- 3 st digestivekex
- Färska blåbär
- 100 g naturell färskost
- 1 dl vispgrädde
- En halv dl strösocker
- En tsk vaniljsocker
- Eventuellt en citron
Gör så här
- Vispa ihop färskost, grädde, socker och vaniljsocker till en fluffig kräm. Om man vill kan man riva i lite citronskal och blanda ner det försiktigt i krämen.
- Smula sönder digestivekexen.
- Varva färskostkräm, digestivekex och blåbär i en liten efterrättsskål eller i ett glas.
Servera så här
Färdigt att servera! Eventuellt kan det vara gott med kaffe och kanske en liten whiskey eller konjak till.
2. Rabarberkompott med glass och grädde
En annan favorit i efterrättsvärlden för oss är rabarber. Den här efterrätten bygger på ett liknande koncept som den föregående, dvs att man blandar olika godsaker i en liten skål eller ett glas. Både enkelt och gott!
Du behöver (2 portioner)
- 3 digestivekex
- 2 rabarberstänger
- Lite smör eller margarin att steka i
- En halv dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
- Lite vaniljglass
- Jordgubbar och/eller hallon
- Eventuellt några kvistar citronmeliss
Gör så här
- Skär rabarbern i centimeterstora bitar.
- Stek rabarbern i smör och socker, i cirka fem minuter. Låt den sedan svalna.
- Smula digestivekexen och varva kex, rabarber, grädde och glass i små efterrättsskålar eller glas.
- Toppa med några hallon och/eller lite skivade jordgubbar.
- Dekorera eventuellt med några kvistar citronmeliss.
Servera så här
Färdigt att servera! Eventuellt kan det vara gott med kaffe och kanske en liten whiskey eller konjak till.
3. Pannacotta med hjortronsylt
Pannacotta är en efterrätt som vi brukar återkomma till. Förut har vi oftast serverat den med hallon och blåbär på toppen. Den här gången varierade vi oss och toppade med hjortronsylt. Rekommenderas!
Du behöver (2 portioner)
- 2,5 dl grädde
- 1/4 dl socker
- En halv vaniljstång
- 1 gelatinblad
- 1 msk cointreau
- Hjortronsylt (eller färska hjortron)
- Eventuellt några kvistar citronmeliss
Gör så här
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten i en skål.
- Skär itu vaniljstången på längden, så du kommer åt att skrapa ur fröna. Skrapa ner vaniljfröna i en kastrull och lägg även i stången.
- Häll ner grädde, socker samt cointreau kastrullen. Koka upp och rör emellanåt. Stäng därefter av värmen.
- Krama ur gelatinbladet och lägg ner i kastrullen. Rör tills gelatinbladet löst sig i den varma grädden.
- Häll upp blandningen i två små efterrättsskålar eller två glas.
- Ställ pannacottan i kylen och låt den stelna i minst tre timmar. Den kan också stå över natten om du vill göra den dagen innan.
- Toppa med hjortronsylten (eller de färska hjortronen om du har sådana). Om du vill kan du garnera med lite citronmeliss.
Servera så här
Färdigt att servera! Eventuellt kan det vara gott med kaffe och kanske en liten konjak eller cointreau till.
Fler förslag på efterrätter till nyår
Behöver du fler förslag på efterrätter till nyår? Här är några fler ideer för lyxiga nyårsefterrätter:
- Tiramisu
- Crème brûlée
- Gino
- Chokladmousse
- Cheesecake
Vilka är dina bästa förslag på efterrätter till nyår?
Vilka är dina bästa förslag på efterrätter till nyår? Hur planerar du att avsluta middagen på nyårsafton i år?
Vi önskar nu alla läsare och vänner ett riktigt Gott Nytt år!
Ama de casa säger:
Ett riktigt Gott Nytt År till er med!
31 december 2020 — 9:34
Evy Knoph säger:
Oj vilka smarriga desserter! Blev supersugen, särskilt på rabarber-varianten..
När man pratar om bra restauranger brukar jag säga: Bara de har goda efterrätter och kan göra smarriga cocktails, så är det för mig en bra restaurang :-).
Gott Nytt År!
31 december 2020 — 9:45
Husisblogg säger:
Hemma hos ägarna blir det chokladmousse i tre lager med olika färger. Annars håller ägarna med er, pannacotta är inte helt fel. För några helger sedan åt de mintpannacotta för i pandemin har de lite festligare mat varje lördag som de överraskar varandra med. Den ena lagar och den andra vet inte riktigt vad som serveras och allt börjar med en drink. Måste göra något festligt då de inte får träffa någon annan.
Önskar er ett riktigt Gott slut samt ett Gott Nytt År!
Allt gott
31 december 2020 — 10:08
Znogge säger:
Tiramisu är min absoluta favorit!
Gott slut och Gott nytt år!
31 december 2020 — 10:31
Nils-Åke+Hansson säger:
Önskar er riktigt Gott Nytt år!
Väntar på att dottern ska leverera Nyårs måltiden kommer färdig bara att ställa på bordet
31 december 2020 — 13:48
BP säger:
Önskar er också ett riktigt Gott Nytt År.
Är inget fan av efterrätter men tackar absolut inte nej till pannacottan! Tiramisu och
crème brûlée skulle nog också slinka ned;-)
31 december 2020 — 18:27
Kors och Tvärs säger:
Ett Gott Nytt År önskar vi er!
31 december 2020 — 21:55
Johanna+i+Skåne säger:
Gott nytt år! Vi gjorde citronfromage och mandelflarn igår. Mums!
01 januari 2021 — 12:11