Fakta om dadlar! Har du koll på hur dadelpalmer ser ut, när det är säsong för färska dadlar eller hur den färska och torkade frukten brukar ätas? Vi gjorde baconlindade dadlar för några dagar sedan, och nu har vi snöat in på spännande dadelfakta!
Innehållsförteckning
Fakta om dadlar
I samband med att vi gjorde de baconlindade dadlarna i veckan läste vi på lite om frukten. Intressant! Nu har vi läst på ännu mer och samlat en massa fakta om dadlar.
1. Dadelpalmen kan bli 35 meter hög
Dadelpalmen (Phoenix dactylifera) är en art i familjen palmer. Palmen, som har en tjock skrovlig stam, är ofta drygt 20 meter hög och kan ibland bli hela 35 meter hög. Ett ståtligt träd alltså!
2. Dadelpalmen tål minusgrader
Dadelpalmen trivs bäst i lite varmare klimat, men tål mer kyla än man kanske tror. Enligt Wikipedia tål palmen ner till 12 minusgrader, men man måste då skydda rotsystemet. Tydligen ger de inte heller så mycket frukt om de växer i dessa temperaturer.
3. Frukterna växer i tunga klasar
Dadlarna sitter i klasar på palmerna och en sådan klase kan väga hela 50 kilo. På varje palm kan det finnas åtta sådana fruktställningar. Rejält med frukt!
4. Det finns mer än 1500 sorter
Det finns mer än 1 500 sorters dadlar beskrivna. En av de vanligaste är ”Deglet Noor” från Nordafrika. Denna sort exporteras oftast från Nordafrika och står också för 75 procent av dadelproduktionen i Kalifornien. Sorten ”Sayer” är den mest odlade sorten och står för en stor del av importen till Europa.
5. Den färska frukten är gul eller röd
Dadelpalmens frukt är avlång och innehåller en kärna. När de är färska är de ljust gula eller röda och när de torkar mörknar de till en brunsvart färg, med blankt skal. Frukten har ett mjukt, sött och smakrikt kött. När den är omogen är den däremot sträv i smaken.
6. Dadelpalmen har varit känd i 6000 år
Dadelpalmen har varit känd i runt 6000 år. Den energi- och näringsrika frukten har varit en viktigt inslag i kosten både i Mellanöstern och i norra Afrika.
7. Dadlar innehåller många näringsämnen
Torkade dadlar är rika på kostfiber och har ett högt innehåll av flera näringsämnen såsom kalcium, kalium, järn och magnesium.
8. Dadlar innehåller mycket socker
De exotiska frukterna är rika på socker. När de är torkade innehåller de mer socker än när de är färska, eftersom torkad frukt innehåller mindre vatten och därför blir väldigt energität. När dadeln är torkad innehåller den 321 kcal per 100 gram. Det innebär att den är ungefär lika energität som ost.
9. Säsongen är (bland annat) på senhösten
Torkade dadlar kan man köpa året om, både utomlands och i Sverige. Den färska frukten har olika säsong beroende på var i världen den växer, men i Nordafrika, Mellanöstern och Medelhavsregionen är säsongen under senhösten.
10. Årligen produceras 8,5 miljoner ton dadlar
Den årliga produktionen av dadlar är 8,5 miljoner ton enligt Food and Agriculture Organization of the United Nations. Störst produktion finns, vilket kanske inte är så förvånande, i Mellanöstern och Nordafrika.
11. Torkade är ett bättre miljöval än färska
Färska dadlar måste fraktas långt och hållas kylda. När frukten är torkad har den lång hållbarhet och blir här i Sverige ett bättre miljöval. Färska dadlar är för övrigt inte lika söta som de torkade. Man kan äta dem som de är eller till exempel lägga dem i sallad eller yoghurt.
12. Dadlar används som ingrediens i rawfood-godis
Dadlar är en vanlig ingrediens i rawfood-godis, som till exempel olika rawfood-bollar eller rawfood-kakor. Frukten används ofta för att ge sötma till bakverken istället för att använda socker. Resultaten innebär troligtvis inte mindre energi, men med största sannolikhet mer näring.
13. Den exotiska frukten är populära som tilltugg
Dadlar används inte bara i söta efterrätter utan också i olika tilltugg, såsom de baconlindade dadlar vi lagade i förra veckan eller olika varianter med fyllning av ostar som chèvre, manchego, ädelost eller gruyere.
14. Dadeln har en koppling till julen
Dadlar kom, tillsammans med andra exotiska frukter som fikon och russin, till vår del av världen under 1800-talet. Under både 1800- och 1900-talet blev frukten populär att servera bland alla ”julgotter”, men populariteten har sedan dess minskat, åtminstone i just det sammanhanget.
15. Namnet ”date” betyder finger
Dadel heter ”date” på engelska, och namnet kommer från början från ett grekiskt ord som betyder finger. Kan det vara så att det ser ut som att palmerna bär fingrar?
Mer intressanta fakta om dadlar?
Gillar du dadlar? Har du kanske några fler intressanta fakta om dadlar att bidra med? Berätta gärna!
Marias Memoarer säger:
Jag tycker det känns som att dadlar blivit mer populära här i Finland de senaste åren, och inte nödvändigtvis bara till jul Lakritsdadlar är min favorit, men vanliga dadlar är också gott ibland. De sålde supergoda dadlar på marknader i Jerusalem.
05 december 2020 — 11:50
Helena säger:
Det kanske är lite samma i Sverige. Dvs mer populära generellt men mindre populära på julen Kul att du hittade goda dadlar i Jerusalem!
05 december 2020 — 18:59
BP säger:
Efter att ha semestrat i Spanien har jag sett många klasar med dadlar hängandes i palmträden. En och annan har man även fått i huvudet när den ramlat ned från hög höjd. Jag tycker klasarna ser riktigt vackra ut när de hänger där mellan palmbladen. Men för mig är de helt enkelt alldeles för söta för att äta.
05 december 2020 — 17:16
Helena säger:
Hoppas att de bara faller en och en då Ja, jag förstod att du tycker att de är för söta! Håller med om att de är söta iofs, men gillar dem ändå
05 december 2020 — 19:00
Lena - gott för själen säger:
Kul fakta till mig som gillar dadlar!
Kram Lena
14 december 2020 — 20:51