Förrätter till nyår! Har du bestämt huvudrätt till nyår, men är du fortfarande lite osäker på hur du ska inleda middagen? Vi har lagat lyxiga trerätters-middagar hela julhelgen och har hunnit testa fyra förrätter som passar på nyårsafton.
Innehållsförteckning
Förrätter till nyår – fyra förslag
Den senaste tiden har vi kört ”mat och hälsa”-tema på bloggen på onsdagar, och det kommer vi nog fortsätta med på det nya året. Men innan nyårsafton vill vi hinna publicera alla våra matförslag för nyårsfirandet. Här hittar du fyra tips på förrätter till nyår, allt från kräftsoppa till pilgrimsmusslor. Självklart är vi också nyfikna på dina bästa förrättstips! Själva ska vi fira nyår med vänner i år och det blir nog ett antal smårätter, både gamla favoriter och några nyheter.
1. Kräftsoppa på kräftskal
När vi nyligen lagade räksoppa på räkskal blev vi nyfikna på det här med att laga skaldjurssoppa på skal. Det är ju ett smart och ekonomiskt sätt att utnyttja allt på skaldjuren, samtidigt som man får en fantastisk smak. Vi letade upp några olika recept på kräftsoppa på nätet, och sedan modifierade vi och anpassade efter tycke och smak. Ett annat sätt att göra kräftsoppa är att göra soppa på kräftost – det är också gott!
Du behöver (2 portioner)
- Ett halvt kilo kräftor
- En halv morot
- En halv lök
- En fjärdedels fänkål
- En skvätt olja
- 1-2 matskedar tomatpuré
- En halv matsked paprikapulver
- En liten aning cayennepeppar
- 1,5 dl vitt vin
- En halv liter fiskbuljong
- 1,5 dl matlagningsgrädde
- Lite konjak och portvin
- Salt och peppar
Gör så här
- Skala kräftorna och spara stjärtarna för garnering.
- Skala och skär morot, lök och fänkål i små bitar.
- Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i kräftskalen och de hackade grönsakerna, och låt fräsa några minuter, under omrörning.
- Blanda ner tomatpuré och kryddor och fortsätt fräsa under omrörning ytterligare en stund.
- Häll i fiskbuljong och vin. Koka upp och låt puttra under lock i 15–20 minuter.
- Sila bort kräftskalen och grönsakerna från soppan.
- Koka ner soppan till ungefär två tredjedelar, så att den får en kraftigare smak.
- Häll i grädde och koka upp långsamt. Rör om då och då. Låt soppan koka försiktigt i 5-10 minuter.
- Smaka av med konjak, portvin, salt och peppar.
Servera så här
Servera i små förrättsskålar. Lägg några kräftstjärtar i botten och dekorera med några på kanten. Vi piffade också till det hela med några gräslöksstrån. Vitt vin passar bra att dricka till.
2. Ostron
Ostron är en annan läcker förrätt till nyår. Den här förrätten är ju relativt enkel och behöver inte så mycket förberedelser, samtidigt som det knappt kan bli lyxigare än så här. Det viktigaste att se till är att ostronen är riktigt färska (helst köpta samma dag eller dagen innan) samt att man vet hur man ska göra för att öppna dem. Här kan du läsa mer:
Du behöver (2 portioner)
- 6-12 färska ostron
- Eventuellt någon smaksättning (t.ex. citron, tabasco eller sambal oelek)
Gör så här
- Öppna ostronen med en ostronkniv eller liknande.
- Lossa ostronen från skalet.
- Låt ostronen ligga kvar i skalen. Se till att också vätskan är kvar.
Servera så här
Servera ostronen i skalen, gärna tillsammans med citron eller någon smaksättning. Vi gillar lite ”sting” som tabasco eller sambal oelek.
3. Pilgrimsmusslor i ärtpuré
Pilgrimsmusslor i ärtpuré är en riktig favoritförrätt som vi gjort många gånger. Pilgrimsmusslor (kammusslor) är ju så fantastiskt gott och tillsammans med den här ärtpurén blir det gudomligt. Vi har hittat receptet på nätet från början, men nu minns vi inte längre var. Den röda kaviaren fanns inte med i det ursprungliga receptet, men det blir ju så underbar färg med det röda mot det gröna!
Du behöver (2 personer)
- 4-6 pilgrimsmusslor
- Smör eller margarin att steka i
- 125 g gröna ärtor
- Ca 1,5 dl crème fraiche
- Salt och peppar
- Röd kaviar
- En citron
- Gräslök
Gör så här
- Koka ärtorna och häll av vattnet.
- Blanda ärtorna med crème fraiche, lite pressad citron och lite rivet citronskal. Mixa med en mixer så att du får en jämn kräm. Smaka av med salt och peppar.
- Fördela krämen i två portionsskålar.
- Skär bort den hårda kanten (en vit muskel) som finns på ena sidan av pilgrimsmusslorna (den kan annars vara lite seg).
- Stek pilgrimsmusslorna, ca 45 sek – 1 minut på varje sida. Låt dem droppa av lite på en bit hushållspapper och lägg dem sedan på ärtpurén.
- Dekorera med röd rom, gräslök och kanske en citronskiva.
Servera så här
Servera som förrätt i små portionsskålar. Vitt vin passar bra som dryck.
4. Lyxig hummersoppa
Vad kan ge mer nyårskänsla än hummer? Denna julhelg har vi köpt två humrar. Vi köpte en fryst på Willys och en färsk i ICA:s delikatessdisk. Den färska kostade dubbelt så mycket. Vilken som var bäst? Den färska var väldigt vattnig och hade bara lite kött, medan den frysta var superfin. Det kan ju handla om tur/otur förstås, men ändå intressant!
Eftersom vi aldrig lagat hummersoppa förut ville vi kika på recept. Vi tog intryck av flera olika, och bland annat blev vi inspirerade av ett recept från Matgeek där man skulle flambera hummerskalen. Det lät ju spännande! Vårt recept nedan är en modifiering av olika recept vi läst. Soppan blev supergod, men den tar lång tid att laga, så om du planerar att göra denna på nyår måste du börja i mycket god tid!
Du behöver (2 portioner)
- En hummer (fryst och tinad går bra)
- Lite olja att steka i
- En schalottenlök
- En vitlöksklyfta
- En morot
- En halv palsternacka
- En fjärdedels fänkål
- En halv msk tomatpuré
- Lite chilikrydda
- En halv dl konjak
- 1,5 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 1-2 tomater
- 2 dl matlagningsgrädde
- Lite gräslök
- Salt och peppar
- En aning cayennepeppar
Gör så här
- Dela hummern genom att skära rakt igenom ryggen, och ta ut magsäck och inälvor som sitter längst fram i hummern, annars blir det beskt. Ta ut köttet.
- Skala rotfrukter och lök. Skär alla grönsaker i bitar (även fänkål och tomat).
- Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs hummerskalen.
- Lägg i rotfrukter, fänkål och lök, och fräs så att grönsakerna mjukar. Klicka i tomatpurén och lite chilikrydda.
- Häll i lite konjak (vi tog ett nubbeklass som vi fyllde 2/3). Sätt en brinnan tändsticka över kastrullen så att skalen flamberas. Skaka kastrullen samtidigt som lågorna slocknar.
- Häll i vin, vatten och hackade tomater. Låt sedan grytan koka försiktigt utan lock i en timme.
- Sila bort skal och grönsaker. Koka sedan upp soppa på nytt och koka ihop så att cirka 2/3 av mängden är kvar.
- Häll i grädden och låt sjuda i ytterligare en halvtimme.
- Smaka av med salt, peppar och en liten aning cayennepeppar.
Servera så här
Servera hummersoppan i små tallrikar. Lägg i lite hummerkött i botten av tallrikarna. Som dryck passar till exempel vitt vin och det här är galet gott.
Fler förslag på förrätter till nyår
Behöver du fler förslag på förrätter till nyår? Här är några fler ideer för lyxiga nyårsförrätter:
- Svampsoppa
- Jordärts- eller kronärtskockssoppa
- Lyxiga snittar
- Gratinerad hummer
- Räkcocktail
- Toast Skagen
- Blinier med kaviar/löjrom
Vilka är dina bästa förslag på förrätter till nyår?
Vilka är dina bästa förslag på förrätter till nyår? Vad planerar du att äta på nyårsafton i år?
Ditte säger:
Här var det mycket gott! Fina och goda tips.
För oss blir det först en lyxig förrätt /tilltugg. Hårt tunnbörd från Mjällom med färsk kalixlöjrom, köpt i Hötorgshallen, hackad rödlök/gräslök och smetana. Både gott och festligt. (Var och gör sina munsbitar allt eftersom.)
30 december 2020 — 11:27
Helena säger:
Kalixlöjrom låter fantastiskt gott! Våra vänner pratade om något liknande 🙂
30 december 2020 — 20:22
bmlarsreseblogg säger:
Tack för fina tips! Nu ska det bli pilgrimsmusslor med ärtpure till förrätt här på nyårsafton. Annars har det blivit soppa till förrätt de senaste åren, bl a jordärtskockssoppa och trattkantarellsoppa. En mysig nyårsafton önskar vi er!
30 december 2020 — 13:02
Helena säger:
Åh vad roligt! 🙂 Sopporna låter fantastiska! Jordärtskocksoppa har vi aldrig lagat, det måste vi prova vid tillfälle! 🙂
30 december 2020 — 20:23
BP säger:
Dreglar även idag här hos er. Kräftsoppan är en kopia av min mans – mums! Kanske har han läst samma ”kokbok” som Peter:-) Ostron med Tabasco är som sagt givna. Pilgrimsmusslor med rom – ett måste, då ögat också vill äta.
Hummersoppan med flamberade skal lät väldigt spännande.
Det är inte alls så dumt med en ny ”matblogg”:-)
30 december 2020 — 20:16
Helena säger:
Roligt att du gillar vår nya ”matblogg”, haha 😉 Det är väl troligtvis ett väldigt tillfälligt inslag, men som resebloggare får man ju vara lite kreativ just nu 😉
30 december 2020 — 20:24
Åsa säger:
Vilket sammanträffande! Hos oss blir det faktiskt fyra små rätter på nyårsafton, men jag tänkte hämta från kinarestaurang! Sådant äter vi supersällan, så det blir nästan lite festligt.
Gott Nytt År!
30 december 2020 — 20:49