Huvudrätter till nyår! Har du lovat att stå för middagen på nyår, men är osäker på vad du ska laga? Vi har haft ett matlagningsmaraton med lyxiga middagar den här julen och har hunnit testa fem rätter som passar på nyårsafton.
Innehållsförteckning
Huvudrätter till nyår – fem förslag
Här hittar du fem tips på huvudrätter till nyår, allt från musslor till lammfilé. Självklart är vi också nyfikna på dina bästa tips! Vad vi själva ska äta på nyårsafton i år har vi inte bestämt ännu.
1. Pasta vongole
Pasta vongole åt jag (Helena) första gången i Amsterdam för många år sedan, och när jag kom hem pratade jag exalterat om den här rätten som vi bara måste laga. Vid det här laget har vi både ätit den på restaurang ett gäng gånger och lagat själva. Vongolemusslorna är relativt små, men fasta i köttet och fantastiskt goda. Tillsammans med pastan och kryddningen blir detta en riktigt god och lyxig huvudrätt till nyår.
Du behöver (2 portioner)
- 0,5 kg vongolemusslor (ett nät)
- En schalottenlök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1-2 dl vitt vin
- Lite olivolja
- 2 tomater
- Färsk persilja
- Chilikrydda
- Salt och peppar
- Spagetti (gärna extra tjock sådan)
Gör så här
- Tvätta musslorna noga och se till att skalen är stängda. Släng musslor som är öppna.
- Finhacka lök och vitlök. Hacka persiljan grovt.
- Skålla tomaterna och dra av skinnet. Skär i bitar.
- Hetta upp en kastrull med olivolja. Fräs lök och hälften av vitlöken i oljan.
- Häll i musslor och drygt hälften av vinet. Lägg på ett lock och sjud på svag värme i cirka fem minuter, eller tills skalen har öppnat sig.
- Hetta upp ytterligare en kastrull med olja. Lägg i vitlök och chillikrydda och låt fräsa försiktigt.
- Lägg i de hackade tomaterna tomaterna och häll över resten av vinet. Låt koka en stund.
- Blanda musslorna och spadet med tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar, och rör i hackad persilja.
Servera så här
Blanda musslorna med nykokt spagetti (gärna extra tjock sådan). Servera tillsammans med ett gott vitt vin.
2. Gratäng med hummer och hälleflundra
När vi besökte Halifax i Kanada 2012 åt vi fantastiskt goda fisk- och skaldjursgratänger på restaurang, som i stort sett alltid innehöll hummer (de verkade ha ett överflöd av just hummer). Hemma i Sverige började vi googla recept på hummergratäng, bara för att inse att sådana recept knappt finns här. Därför har vi improviserat lite och skapat en rätt som funkar fint som huvudrätt på nyår.
Du behöver (2 portioner)
- En hummer (fryst och tinad går bra)
- 200 g hälleflundra (eller annan vit fisk som är fast i köttet)
- Några champinjoner
- En bit purjolök
- Margarin eller olja att steka i
- Matlagningsgrädde
- Gräslök
- 1-2 msk hummerfond
- Salt och peppar
Ingredienser till potatismos
- Potatis
- En äggula
- Mjölk
- Lite muskotnöt
Gör så här
- Skär potatisen i grova bitar och koka den. (Om skalet är fint behöver du inte skala den.)
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en ugnsform och ugnsbaka den i cirka 10 minuter.
- Rensa hummern.
- Skär svamp och pujolök i grova bitar. Fräs grönsakerna i margarin eller olja i en stekpanna.
- När potatisen är färdigkokt: Använd en sked eller potatisstöt och blanda potatisen med en äggula, smör och lite muskotnöt. Häll försiktigt i lite mjölk, tills du får önskad konsistens.
- Portionera ut potatismoset längs kanterna i gratängformen.
- Lägg fisk och hummer i mitten av gratängformen.
- Häll upp matlagningssgrädde i en skål (så mycket så det täcker fisken i gratängformen). Blanda i hummerfond och gärna lite hackad gräslök.
- Häll gratängsåsen över fisken och hummern. Gratinera i ugnen, i 200 grader i 10 minuter.
Servera så här
Gratängen är färdig att servera som den är! Vi valde att komplettera med lite rivna morötter för färgens skull. Ett glas vitt vin smakar bra till.
3. Musslor med klyftpotatis
Moules frites, det vill säga blåmusslor med pommes frites, är en favorit och en klassiker när vi reser i länder som Frankrike och Belgien. Den här maträtten känns alltid helt rätt! Hemma i Sverige har vi ibland serverat musslorna med bröd och ost, men rätten blir lite matigare med klyftpotatis och aioli.
Du behöver
- 0,5 kg musslor
- 4 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- En skvätt olivolja
- 3 dl vitt vin
- Färsk persilja
- Salt och peppar
Gör så här
- Skrapa och tvätta musslorna noga. Se till att inga musslor är öppna eller är trasiga.
- Skär lökarna i fina bitar och hetta upp en kastrull med olivolja.
- Häll i musslorna. Rör om och häll i vinet.
- Rör i kryddorna, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt musslorna koka tills de öppnar sig, ca 5 min.
- Blanda i grovt hackad persilja.
Servera så här
Servera musslorna tillsammans med klyftpotatis och aioli. Använd gärna en av de första musslorna som ”gripklo” för att äta de efterföljande. Vitt vin passar bra, men också mousserande vin eller öl.
4. Exotisk räkgryta
När vi experimenterade med nya maträtter julen 2020 ville vi prova en huvudrätt med räkor. Vi fastnade för en räkgryta från Receptfavoriter, som vi sedan modifierade lite efter tycke och smak. Vi gillar båda lite kryddiga och fruktiga smaker i mat som omväxling, så detta blev trevligt! Den här rätten känns kanske inte fullt lika exklusiv som vissa av de andra, men är både god och enkel att laga.
Du behöver (2 portioner)
- 200 g räkor med skal
- En halv gul lök
- En vitlöksklyfta
- En röd paprika
- En banan
- En halv dl ananas
- Citron
- Paprikapulver
- Cayennepeppar
- Curry
- En halv dl vitt vin
- 1,5 dl matlagningsgrädde
- Salt och peppar
Gör så här
- Skala räkorna. Hacka lök och vitlök. Skölj och hacka paprikan. Skala och skiva bananen. Skär ananasen i mindre bitar.
- Koka jasminris. (Du kan också till exempel välja basmatiris, råris eller quinoa.)
- Fräs paprika i lite smör eller margarin, och lägg åt sidan i en skål.
- Fräs lök och vitlök i smör i en stekpanna eller gryta.
- Tillsätt curry och paprikapulver, och fräs i några minuter.
- Tillsätt grädde, vin och vatten. Koka ihop i någon minut. Lägg i paprika, banan och ananas.
- Smaka av grytan med salt, peppar, citronsaft och lite cayennepeppar.
- Lägg ner räkorna i grytan och låt allt bli varmt.
Servera så här
Servera grytan med ris. Som dryck passar vitt vin eller öl.
5. Lammfilé med ugnsbakade rotfrukter
Vi lagar inte så ofta kött, men om vi ska servera en lite lyxigare middag faller valet ofta på lamm. I mellandagarna hade vi yngste sonen och hans flickvän över på middag, och eftersom hon inte äter fisk blev det lammfilé med ugnsbakade rotfrukter. Den här gången valde vi att servera med Peters varma ”viltsås” för att ge rätten en ”vild touch”, men självklart kan man välja någon klassisk kallsås om man föredrar det. En maträtt som passar fint som huvudrätt på nyår!
Du behöver (2 portioner)
- Cirka 300 g lammfilé
- Rödvinsmarinad
- Margarin eller smör att steka i
- Potatis
- Morötter
- Palsternacka
- Hela runda vitlökar
- Olivolja
- Basilika
- Timjan
- Salt och peppar
Ingredienser till sås
- 3 dl matlagningsgrädde
- En halv lök
- 6-7 enbär
- 1 msk viltfond
- 1-2 msk svartvinbärsgelé
- Lite maizenamjöl
- Eventuellt en skvätt konjak
- Salt och peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Marinera lammfilén i rödvinsmarinaden någon timme innan i rumstemperatur..
- Skala rotfrukterna och dela dem i stora bitar. Skala de stora runda vitlökarna och behåll dem hela. Se till att alla rotfruktsbitar är jämntjocka så att de inte bränns.
- Marinera rotfrukterna i en plastpåse med olivolja, basilika, timjan, salt och peppar, skaka runt.
- Ugnsbaka rotfrukterna, på 200 grader, i cirka 45 minuter.
- Hacka lök och krossa enbär. Fräs lök och enbär i en liten kastrull.
- Häll på grädde, viltfond och svart vinbärsgelé, och koka upp. Om du önskar en slät sås kan du därefter sila bort lök och enbär. Värm såsen igen. Om du önskar en tjockare konsistens kan du reda med lite maizenamjöl. Extra lyx med en matsked konjak i.
- Stek lammfilén snabbt på varje sida, så den får en stekyta.
- Ugnsbaka lammet med termometer i 200 grader, eventuellt i en stekpåse. Ta ut det ur ugnen när termometern visar på 50-53 grader (innertemperaturen stiger några grader efter du tagit ut köttet ur ugnen).
Servera så här
Skär upp lammfilén i skivor och servera den med rotfrukterna och den varma såsen. Rödvin passar bra som dryck, eller öl.
Fler förslag på huvudrätter till nyår
Behöver du fler förslag på huvudrätter till nyår? Här kan du läsa lite mer och hitta ännu mer inspiration:
Vilka är dina bästa förslag på huvudrätter till nyår?
Vilka är dina bästa förslag på huvudrätter till nyår? Vad planerar du att äta på nyårsafton i år? Prova också att spana in Mat och dryck sidan
Lena - gott för själen säger:
Oj vad många härliga tips. Ser jättegott ut. Vi kommer att ha oxfilé med mandelpotatispuré, smörstekta kantareller och kantarellsmör och sparris till varmrätt. till förrätt blir det löjrom, potatiskräm och pepparrot och till dessert blir det en gino på lite mera exotiska frukter. Och innan denna middag blir det ett mellis delux, på eftermiddagen. Ostron och champagne 🙂
Kram Lena
29 december 2020 — 8:44
Helena säger:
Oj vad smarrig den där menyn låter!!! Mums! 🙂
29 december 2020 — 11:52
Marias memoarer säger:
Vongolepastan hade jag gärna ätit 😍🤤
29 december 2020 — 10:32
Helena säger:
Ääälskar vongolepasta 🙂
29 december 2020 — 11:52
Veiken säger:
Mumsigt värre.
I år blir det vitlöksstekta chiliräkor med lite sting till förrätt. Fyllda kycklingbröst med mozzarella och dragon. Svampsås till. Jag använder alltid grädde 40% som jag spär med vatten till önskad styrka. Vill inte ha matlagningsgrädde eftersom det finns lite E-tillsatser där.
Knäpp, jag vet!
29 december 2020 — 11:26
Helena säger:
Oj vad gott det där låter! Mums! Och ja, det finns ju lite stabiliseringsmedel i matlagningsgrädde, en godkänd livsmedelstillsats. Men självklart kan man välja fetare grädde och spä med vatten om man vill.
29 december 2020 — 11:54
Monika säger:
Tack för många goda maträtter/recept. Ska laga dem framöver. Brukar t ex finnas fryst reahummer efter nyår. Räkrätten platsar inte hos oss, banan och ananas i huvudrätten är big nono. Både vi och barnen minns med fasa Flygande Jakob som vi lagade när det begav sig.
Kram Monika
29 december 2020 — 12:09
Monika säger:
Tack för många goda maträtter/recept. Kommer att laga många av dem framöver, det brukar ju t ex finnas fryst reahummer efter nyår. Räkrätten hoppar vi dock över, banan och ananas i huvudrätten är big nono i vårt hushåll. Både vi och våra vuxna barn minns med fasa Flygande Jakob som vi gjorde 1 gång när det begav sig.
Kram Monika
29 december 2020 — 12:17
Helena säger:
Ja, det där med reahummer har vi också tänkt på. Har sett sååå många humrar i butikerna. Tänk allt gott man kan laga på reahummer! 🙂 Och ja jag vet och förstår, frukt i maten uppskattas inte av alla. Vi gillar det dock 😉
30 december 2020 — 20:19
BP säger:
Frågan är om ni inte ha en strålande framtid som matbloggare nu när resandet är så begränsat:-) Yummie, yummie säger jag bara. Vongolepastan är nog min favo. Musslor äter jag nog gärna i marinières-form så att de inte blir så torra. Men annars – guuuu så gott:-)
29 december 2020 — 19:36
Helena säger:
Haha, ja vad ska man göra nu när man inte kan resa? 😉 Musslor är grymt gott 🙂
30 december 2020 — 20:20
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Oh, så mycket gott!
Men tyvärr mycket jag inte kan få tag på här i Wales.
Mannen ska laga nyårsmiddag och det blir lamm shank.
Gott Nytt År!
30 december 2020 — 9:58
Helena säger:
Jaha, är det så? Musslorna? Lamm är gott så det blir säkert toppen! Ha det fint!
30 december 2020 — 20:21