Ostron är en exklusiv delikatess med smak av havet. Men hur öppnar man dem egentligen? Och hur serverar man dem på bästa sätt? Vi bjuder på tips samt en rad spännande fakta om ostron.
Innehållsförteckning
En delikatess som smakar hav
Ostron är inte bara exklusivt och festligt. Enligt Livsmedelsverket är ostron dessutom ett miljövänligt livsmedel som innehåller flera näringsämnen, som protein, vitamin B12, jod och selen. En del älskar ostron, medan andra kanske tycker att konsistensen är lite läskig.
Vi har successivt lärt oss äta ostron på olika resor och restauranger. Ett tillfälle vi minns särskilt var när vi under en skaldjursfrossa i Halifax i Kanada fick prova ostron från olika regioner tillsammans med flera olika såser. Väldigt gott och spännande!
Första gången vi gav oss på att själva köpa och öppna ostron var i Cancale på Frankrikes västkust, under vår långa husbilsresa 2015. Vårt internet var dåligt, så att googla fram instruktioner var nästan omöjligt, vilket ledde till en viss blodspillan. Men till slut fick vi upp skalen, och kunde njuta av läckerheterna.
Öppna ostron – så gör du!
Det allra första du ska göra innan du öppnar och njuter av dina ostron är att kolla att de är fräscha, det vill säga att de lever. Ostronen ska förvaras kallt och håller i ungefär fem dagar, om de är ordentligt kylda. Om de är öppna, luktar illa eller låter ihåliga när man knackar på dem är det ett tecken på att de är dåliga och ska slängas.
1. Lägg ostronet i en handduk
Använd en handduk för att skydda dina händer. Vik den några gånger och lägg ostronet på handduken, med den platta sidan uppåt.
2. För in kniven
Använd gärna en speciell ostronkniv. Dessa har egg på båda sidorna, vilket gör dem perfekta för ändamålet. Om du inte har en sådan kan det funka med en morakniv eller en byggkniv (vilket vi använder på bilderna). För in knivspetsen vid ostronets ”gångjärn”.
3. Vicka på kniven
Vicka nu på kniven, med försiktiga rörelser. Ta inte i för hårt, för då är det lätt att slinta med kniven. Samtidigt kan det behövas en del kraft för att gångjärnet ska ge med sig.
4. Lossa skalet
När du känner att gångjärnet släpper lossar du det övre skalet och lyfter av det.
5. Lossa ostronet och servera
Ostronet sitter fast i det undre skalet. Du kan försiktigt lossa med med kniven innan servering. Det går också bra att lossa ostronet med en gaffel vid bordet. Var försiktig så att vätskan i ostronet stannar kvar i skalet och inte rinner ut. Sedan är det bara att njuta av denna havets delikatess!
Äta ostron – några tips
Så, hur äter man då ostron på bästa sätt? Det vanligaste är att man äter dem råa, direkt ur skalet. Efter att man lossat dem sörplar man helt enkelt i sig ostronet tillsammans med vätskan, direkt från skalet. Man kan absolut låta ostronet vara kvar i munnen en stund, och man kan gärna tugga på det.
Smaksättning?
Man behöver ingen smaksättning – ostronen har en härlig havssmak i sig själva – men om man vill kan man ”krydda” lite. Många gillar att droppa över lite citron. Vi tillhör dem som gillar att ha i lite starkare smaksättning. En del tycker att man ”förstör” ostronet med starka smaker, men vi gillar den där heta touchen. Det är en smaksak helt enkelt! Här är några olika smaksättningar som man kan prova:
- Citron
- Rödvinsvinäger
- Schalottenlöksvinegrette
- Tabasco
- Sambal oelek
Tillagning?
Det vanligaste är att äta ostron råa, men man kan också gratinera dem om man vill. Man öppnar då ostronen, lägger dem på en plåt och fyller skalen med någon smaksättning och ost, och gratinerar därefter i ugnen.
Drycker?
De vanligaste dryckerna i sammanhanget är vitt vin, mousserande vin eller champagne. Vi har också läst att man kan servera porter (mörk överjäst öl) till ostronen. För egen del har vi fastnat för att servera en Dry Martini. Det blir lite sting!
15 fakta om ostron
Här har vi också samlat lite spännande fakta om ostron. Informationen har vi bland annat hämtat från Ostronakademien.se, Ostronguiden.se, Havochvatten.se, Klemmingsdyk.se samt Wikipedia.
1. Ostron är en ”mollusk”
Ostron (Ostreidae) är en slags mollusk, det vill säga ett blötdjur, som lever i grunt, salt vatten. Tillsammans med andra blötdjur, kräftdjur och tagghudingar räknas ostronet också som ett skaldjur.
2. Skalet består av kalk
Ostronens skal är tvådelat och består av kalk. Djuret har en mjuk kropp och en stark muskel, som de använder för att hålla skalet stängt.
3. Födan består av plankton
Ostron livnär sig på plankton. De använder sina gälar för att filtrera dessa plankton från vatten.
4. Ostron gör könsbyte
Ostron blir könsmogna som hanar, men under livet skiftar de kön beroende på temperatur och näringsförhållanden. Om sommartemperaturen är 15–16°C kan de växla kön och bli honor var tredje till fjärde år.
5. Djuren kan bli över 30 år gamla
Ett ostron kan bli över 30 år gammalt. När de är så gamla kan de ha en skaldiameter på över 30 centimeter.
6. Ostron är levande när man öppnar skalet
Färska ostron som man planerar att äta ska vara levande när man öppnar skalet.
7. Delikatessen åts redan på stenåldern
I Sverige har man hittat ostronskal i köksavfall från både sten- och bronsåldern, och även vikingarna åt ostron. Från 1600-talet och framåt har de svenska hoven kalasat på delikatessen, levererad från den svenska västkusten.
8. Fransmännen äter mest ostron i världen
Fransmännen är världens största konsumenter av denna delikatess. I Frankrike äts drygt 30 ostron per person och år. De flesta ostron vi äter i Sverige importeras från odlingar i Frankrike.
9. I Sverige finns två sorter
Europeiska ostron (Ostrea Edulis) är den sort som traditionellt funnits i Sverige. Sedan 2006 finns även Stillahavsostron eller Japanskt jätteostron (Crassostrea gigas) i vilt tillstånd. Den nya arten innebär möjligheter, men också utmaningar eftersom den sprider sig fort och måste gallras.
10. Tidvatten underlättar ostronodling
Ostron odlas på flera ställen, bland annat vid den franska Atlantkusten där de stora tidvattensskillnaderna underlättar arbetet. Under ebb är odlingarna tillgängliga med traktor och för att vända ostronkorgarna. Tidvattnet gör att vattnet alltid är friskt, och ostronen tvingas öppna och sluta sig vilket gör att de blir fastare i konsistensen. I Medelhavet använder man i stället ”hissar” för att efterlikna tidvattnet.
11. Ostronfiske är inte fritt
Det är inte fritt att fiska ostron i Sverige. I stort sett alla vatten ägs av offentlig eller privat markägare, och man behöver markägarens tillstånd för att plocka djuren.
12. Ostronfiske görs i Sverige med håv eller av dykare
För hämtade man upp ostron med stora krattor som drogs efter båtar, men det är idag förbjudet eftersom havsbotten förstörs. Idag görs fisket antingen med håv eller av dykare.
13. Man kan uppleva ”ostronsafari” på Västkusten
Den som vill kan boka in sig på ”ostronsafari” på Västkusten. Det innebär att man deltar i ostronfiske med vattenkikare och håv, och om man har dykcertifikat kan man även prova ostrondykning. Självklart ingår det att smaka på läckerheterna.
14. Ostronets Dag infaller i september
Ostronpremiären infaller alltid första lördagen i september. Denna dag kallas ”Ostronets dag” och har instiftats av Ostronakademin. Det är dock tillåtet att fiska ostron året om i svenska vatten.
15. Varje år arrangeras VM i ostronöppning
Varje år i september tävlar ostronälskare mot varandra i VM i ostronöppning. Tävlingen arrangeras under den årliga International Oyster & Seafood Festival i irländska Galway.
Fler tips om ostron?
Gillar du ostron? Har du fler tips eller kanske några spännande historier relaterade till delikatessen? Berätta gärna!
Lena - gott för själen säger:
Ännu ett intressant inlägg. Det där med att byta kön hade jag ingen aning om.
Vi har ätit ostron bara ett par gånger. Senast var i Berlin för ett par år sedan då vi vid lunchtid åt ostron och drack champagne för att på eftermiddagen äta bratwurst och dricka öl i Tiergarten (den stora stadsparken). Härligt med kontraster 😉
På nyårsafton blir det lite ostron till champagnen på eftermiddagen, då kommer er instruktion väl till pass!
Kram Lena
27 december 2020 — 7:45
Matts+Torebring säger:
Citat: ”En del älskar ostron, medan andra kanske tycker att konsistensen är lite läskig”. Vi tillhör dem andra.. Vi har gjort flera försök på fina fisk-& skaldjursrestauranger, längs med Frankrikes västkust. Vi kan bara inte att lära oss, att tycka om det det.
27 december 2020 — 8:10
Solan säger:
Dry Martini till ostron, ja varför inte?Dessvärre ligger våra franska ostronöppnare kvar i husbilen… 😅
Men jätteproblem är till för att lösas! 😉
Gott Nytt År!👍
27 december 2020 — 8:45
Ama de casa säger:
Första gången jag åt ostron hade jag slagit vad med ressällskapet att jag skulle ”våga”. Det var bara jag som beställde ostron den gången ute på Ile de Ré och döm om min förvåning när ostronen kom in hela! Kyparen såg min förskräckta min och gick fram och lyfte på ”locket” på en av dom, det var bara deras sätt att servera dom fint, visst var dom öppnade. Jag vann vadet. Haha!
Vi hade ett speciellt kit i Sverige för att öppna ostron. En ”ostronformad” hållare i nån sorts hårdplast och en specialkniv för att angripa ostronen. Funkade hur bra som helst! När vi flyttade till Spanien gav vi bort kitet till det andra par som var med när jag premiäråt. Tänkte att vi nog inte skulle köpa hem ostron i Spanien och det har vi heller inte gjort. Ätandet av ostron har vi dock fortsatt med 🙂
27 december 2020 — 9:31
Monika säger:
Tillhör dem som verkligen ÄLSKAR ostron, blir lycklig av dem på riktigt, tror det är endorfiner. Den historia jag tänker på kring ostron är när jag hade turistmage (vilket är ytterst sällsynt hos mig) en gång när min man och jag var på resa i Frankrike. Min man ville ju inte gå på restaurang själv så jag fick följa med. Hovmästarna (2st) kom in med den ena rätten efter den andra under silverkupor som de lyfte på. Jag tittade på rätterna och sedan åkte de ut igen. Nästa dag var jag inget bättre och restaurangbesöket närmade sig. Jag vill ha 12 ostron och absolut inget annat sa jag medan min man åt 3-rätters. Magen mådde som en prinsessa och jag blev frisk. De absolut godaste ostronen jag ätit och jag har ätit många, var i Sydafrika. De var så matiga.
Kram Monika
27 december 2020 — 9:35
Veiken säger:
Jag är uppvuxen på Västkusten. I Uddevalla, Göteborg och strax söder om Marstrand, med havet utanför knuten. Jag älskar havets läckerheter när dom är pinfärska.
Jag har fått mängder med kallsupar när jag simmat och badat i havet. Det räcker så.
Kallsup i skal är absolut inte min grej!
God fortsättning!
27 december 2020 — 12:31
BP säger:
Dregel, dregel! Älskar ostron, men har hittills bett killen i fiskdisken att öppna ostronen åt mig. Enda kravet då är att de måste ätas inom två timmar, annars blir dom dåliga. Det säger killen varje gång när jag ber honom att öppna ostronen. Jag äter dom alltid med tabasco för att få stinget. Min man äter inte ostron. Han tycker de ser ut som spottloskor. Okej, man kan väl blunda då;-)
Alla fakta om ostron hade jag ingen aning om. Så tusen tack där:-)
27 december 2020 — 16:50
Ruth i Virginia säger:
Håller med din make.
Ostron inte bara ser ut som spottloskor,
dom känns som såna i munnen också.
Jag gillar ingenting som halkar ner i magen,
27 december 2020 — 23:23