Räksoppa på räkskal! Vi älskar räkor och nu när vi försöker äta hälsosamt, och samtidigt njuta av god mat, blir det mer räkor än någonsin. Häromdagen hade vi mycket räkskal över, och då såg vi till att utnyttja dessa för att laga en god räksoppa.
Innehållsförteckning
Räksoppa på räkskal
Vi lagade en räksoppa på räkskal, med inspiration från olika recept från nätet. Det blev sååå himla gott! Det blir verkligen mycket smak när man utgår från räkskalen, och samtidigt känns det bra att använda dem istället för att slänga dem. Vi åt den här soppan som en förrätt, och åt sedan fisk till huvudrätt.
Du behöver
För två portioner (vi åt detta som förrätt) behöver du:
- En morot
- En gul lök
- 1/3 fänkål
- 600 gram räkor
- 2 msk tomatpuré
- Cajennpeppar
- En skvätt olivolja
- 1,5 dl vitt vin
- 6 dl vatten
- 3 dl matlagningsgrädde
- Salt och peppar
- En citron
- Konjak
- Fiskbuljong
- Spetskål och dill
Gör så här
- Skala de färska räkorna.
- Skär morot, fänkål och lök i små bitar.
- Fräs morotsbitar, hackad lök, tomatpuré, en tredjedel fänkål tillsammans med räkskalen i lite olivolja, i en stor kastrull.
- Blanda i vatten, fiskbuljongtärning och vitt vin och låt koka i cirka 12 minuter. (Koka inte för länge, då kan räkskalen avge en bitter smak.)
- Sila bort räkskal och grönsaker.
- Häll i matlagningsgrädde och låt småkoka i fem till 8 minuter.
- Smaka nu av med salt och peppar citronsaft, cajenpeppar och lite konjak om du har hemma. Du ska känna citron, hetta och styrka i en härlig balans. Slå i hummerfond också om du. vill ha flera smaker från skaldjur.
- Servera i djupa tallrikar eller små skålar. Lägg färska räkor i soppan och dekorera med dem. Du kan också snabbstek spetskål och blanda de i botten på soppan med räkorna.
Har du lagat räksoppa på räkskal?
Har du lagat räksoppa på räkskal? Vilka är dina bästa tips? Eller har du någon annan favoritsoppa på skaldjur som du brukar göra?
Fler rätter med räkor
Räkor är ju fantastiskt goda att äta bara som de är. Vi älskar också räkor i soppa, gryta, wok, wrap och i massor av andra maträtter. Hur äter du helst räkor?
Kenneth+Risberg säger:
Tack för det receptet.
Ska absolut göra den soppan. Brukar göra Er kräftsoppa och den har verkligen gått hem hos barn och barnbarn.
17 december 2020 — 7:59
Helena säger:
Vad kul att du brukar göra kräftsoppan! Den är god! 🙂
17 december 2020 — 18:48
Ann säger:
Men mums vad gott!
Det är en sån sak som jag kommer på att man ska göra efter att man haft räkafton hemma, men jag kommer aldrig på det innan jag slängt alla skal 😛
17 december 2020 — 8:23
Helena säger:
Så har det ofta varit för oss också. Men nu gjorde vi äntligen slag i saken 🙂
17 december 2020 — 18:49
Patrik säger:
Mannerström har en fin räksoppa som jag utgår ifrån när jag gör räksoppa. Sparar alltid skalen. Har halva frysen full, i särklass det bästa att utgå ifrån när man lagar fisk som ska vara lyxig.
Jag brukar dock rosta av skalen ihop med lite citronskal på max värme i ugnen innan jag öser ner dem i grytan med vin och vatten. Jag spetsar också med lite cognac som någon ovan här beskrev. Sen kör jag antingen vitlök eller fänkål med bland gul lök och morot. Det är de två grundvarianter jag har och båda ger fantastisk bakgrund! Ett tips är också att använda räksoppan som fond i en fisk- och skaldjursgryta/soppa – det är hemligheten till den ultimata smakupplevelsen. Det och aiolin 😉
30 december 2021 — 18:35
Veiken säger:
Visst har jag ätit det, men det är länge sedan nu. Min mamma gjorde alltid soppa på räkskalsavkok. Gott som attan!
17 december 2020 — 15:46
Helena säger:
Verkligen gott! Kanske var man bättre förr på att ta hand om all mat!?
17 december 2020 — 18:50
BP säger:
Det blir nog en riktig bra matblogg det här;-)
Nu tål jag ju inte räkor, så min man har gjort en snarlik soppa med kräftskal. Det kan jag också rekommendera.
17 december 2020 — 20:34
Helena säger:
Haha, eller hur? 😉 Vad ska man göra i coronatider, liksom? Soppa på kräftskal låter också grymt gott! 🙂
17 december 2020 — 20:53
Monet säger:
Vi gör också motsvarande men på
Kräftskal. Använder dock aldrig matlagningsgrädde, åren i Frankrike har lärt oss att bara använda ”äkta ”råvaror. Vi brukar också ha i en skvätt portvin, sherry eller konjak på slutet och reda av med en klick smör med lite mjöl. Det blir verkligen gourmetmat!
17 december 2020 — 22:30
TravelAnna säger:
Älskar räkor! Det där såg verkligen gott ut. Tack för receptet! Har nog använt räkskal till soppa nån gång men det var länge sen.
När är det räkskalen ska i – är det i moment 4?
Vi äter gärna räkor i paella eller gör räksmörgåsar. Jag gillar också att göra min egen variant av New York-favoriträtten ”hummer i korvbröd” fast med räkor då, i stället för hummer. Lätt att göra och supergott!
18 december 2020 — 7:18
Helena säger:
Men oj, vad otydlig jag var! Vad bra att du frågade, tack! ::) Redan i 3::an ska de i och fräsa. Jag har förtydligat nu!
18 december 2020 — 8:50
TravelAnna säger:
Tack! 🙂 Om du är sugen på hummer- eller räckmackan jag berättade om, så kika in hos Tui för receptet: https://www.tui.se/inspiration/recept-pa-lobster-roll/
18 december 2020 — 18:05